TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

[完成拍攝] 『愛上我的衰神』 拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名:愛上我的衰神

監製: 方駿釗
編劇: 楊雪兒, 劉智玲, 周曉紅

主要演員: 胡鴻鈞, 陳嘉慧, 麥美恩, 馬貫東

集數: 10

拍攝時間: 27/04/2021 -
開鏡拜神: 25/05/2021

日期: 25/5/2021 (二)
活動: 『愛上我的衰神』拜神
嘉賓: 胡鴻鈞、陳嘉慧、馬貫東、麥美恩、
          羅蘭、鄭子誠、謝雪心、許俊豪、
          谷婭溦、程浩駿、吳珮如、姚宏遠、
          馮子亮、文竣瑋、林可悅、煒烈、
          鄔嘉駿、陳戩浩、李岡、周麗欣、
          趙樂賢、鄧伊婷、區明妙、方駿釗、
          楊雪兒、劉智玲、周曉紅、杜之克、
          羅學欣、關樹明、丁羡儀。
時間: 15:15

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
TVB轉攻短綫劇 《降魔的》監製新作《愛上我的衰神》再捧胡鴻鈞
即時娛樂 撰文:林通賢 2021-03-31 08:00

《香港愛情故事》這套15集短劇上年突圍而出,令TVB劇集出現一個新局面,原來短集數劇集,玩貼地內容,一樣贏得收視兼有口碑,所以TVB今年連續製作兩部短集數劇集,分別是林肯、潘嘉德聯合監製的新劇《青春不要臉》與及由《降魔的》監製方駿釗主理的《愛上我的衰神》。

消息先從內地微博流出,指新劇《愛上我的衰神》為一套10小時的連續劇,以這個時數計算,如果横線播映,兩星期就播完,而短集數因為劇情濃縮,節奏比起傳統正劇快很多,相信除了想TVB劇年輕化外,亦想攻內地市場,因為內地人追看劇集愛點播,加上短劇內地較少,而且上次《香港愛情故事》成功,豆辦評分8‧6分,為全年港劇最高分數劇集。TVB轉攻短劇無可厚非。

該劇暫時公布了四位主角,胡鴻鈞、馬貫東、麥美恩與及陳嘉慧,頭三位觀眾都熟悉,最後一位原來是24歲,現時在兒童節目《Think Big天地》擔任主持,不過她之前亦有不少演出,最為人記得應該是《迷惘》,而陳嘉慧樣子清純,12歲在日本讀書,畢業於日本櫻美林大學,亦因為有這個學習背景,令陳嘉慧有獨特的氣質,至於《愛上我的衰神》更多內容,監製方駿釗暫時想保持神秘,他接受《香港01》訪問時說:「《愛上我的衰神》呢套係我攪緊嘅,係一套奇幻嘅愛情故事,不過我都唔知呢個消息點解傳咗出去啦,暫時都未有更多資料再可以講。」

超级版主

(on.cc)
無綫再推短劇由胡鴻鈞擔正 《Think Big》主持升呢做女主角
03月31日(三)
16:34更新 13:31建立

短劇《香港愛情故事》口碑好,無綫再推短集數劇集,包括林肯、潘嘉德聯手監製嘅《青春不要臉》以及由《降魔的》監製方駿釗打造嘅《愛上我的衰神》。消息竟然從內地傳出,指劇集共10小時,預計兩星期就播完,由於劇情濃縮,故節奏比一般劇集快。內地短劇唔多,繼上次《香》劇於內地影片平台獲得好成績,難怪網民紛紛表示期待。

有指劇集暫時公布4位主角,包括胡鴻鈞、馬貫東、麥美恩及陳嘉慧,當中新面孔嘅陳嘉慧現年24歲,樣貌清純,係兒童節目《Think Big天地》主持,曾參演劇集《迷惘》,12歲到日本讀書,畢業於日本櫻美林大學,如今回流返港拍劇,睇嚟新一代宅男女神又誕生!該劇係一個奇幻故事,胡鴻鈞同陳嘉慧分別係兩個世界嘅人,陳嘉慧更每日都會帶畀佢衰運

胡鴻鈞拍完《十月初五的月光》就緊接四月尾開拍《愛》劇,佢接受東網訪問表示:「我本身劇入面角色都好慘,成日都會唔開心!(又做男主角受公司力捧喎!)有得做自己會畀心機,角色都好有挑戰性,自己要好深深挖出自己心入面唔開心的事,但唔開心得嚟要演得有層次,難度就喺呢度!」說到要領導新人陳嘉慧做戲時,他謙稱:「我何得何能,自己都係新人,我老喇!後生可畏,監製搵佢一定係佢有潛質。」
監製方駿釗都大讚陳嘉慧有潛質:「今次有10集,想搵啲新人、新元素配搭胡鴻鈞,陳嘉慧係好有氣質嘅女仔,今次劇中角色係要清純、乖乖女咁,佢又有啲似日本妹,而且佢都唔係第一次拍劇,之前我試過佢好多次戲,佢OK我哋先用佢!」

版主

(on.cc)
胡鴻鈞唔在乎做一哥 Welcome許廷鏗返「娘家」
04月20日(二) 15:11

(節錄)
歌手胡鴻鈞(Hubert)今日到新城電台宣傳新歌《整親》,他透露已拍畢無綫新劇《十月初五的月光》,將於4月底再入劇組拍攝短篇時裝新劇,故特別珍惜期間20多日的宣傳時間:「跟住就要試造型、圍讀,仲會寫吓歌。」

超级版主

27/04/2021

陳嘉慧

超级版主

超级版主

超级版主

版主

(on.cc)
胡鴻鈞原來係大隻仔 陳嘉慧要大大力推
05月14日(五) 00:02

藝人胡鴻鈞(Hubert)與無綫力捧的新人陳嘉慧(Erica)今日於鰂魚涌一座舊樓內為新劇《愛上我的衰神》拍攝外景,劇情講述飾演外賣員的Hubert送外賣遇上一位小朋友,期間更被Erica整蠱,被她大力推撞。

仍屬新人的Erica受訪時表示開工十幾天,過程相當開心,整個劇組合作愉快,更有前輩Hubert、麥美恩及馬貫東等提點,問Hubert有否整蠱她時,她得戚地說:「佢哋冇喎!係我整蠱佢先啱,劇情講我哋係唔同空間嘅人,所以好多我整蠱佢嘅場口,之前有一場要我潑佢奶茶嘅戲,事後係咁同佢講對唔住,頭先又要好大力咁推佢,自己都唔係幾好意思大力推,後來導演叫我大力啲,因為Hubert好大隻、好強壯!(咁你多唔多NG?)都有嘅,因為自己都係學習緊。」

Erica又指劇中最幸福的是自己,現時天氣炎熱,Hubert經常要穿着厚厚的外賣衫拍攝,而馬貫東亦要配合角色需要而穿冷衫,頭髮亦要掃上白色的顏料,相當辛苦。她透露劇中自己的角色是悲劇人物,當中亦有多場沉重喊戲:「一開頭都好緊張,但同導演、監製傾完,佢哋都叫我盡量放鬆心情,(點令自己投入感情?)聽吓歌囉!(Hubert即席唱畀你聽?)佢喺隔籬就好似開緊免費演唱會咁,我就好似有部人肉CD機跟住咁!」

而Hubert被問到有否指點一下Erica時,他即謙虛說:「嘩!我何德何能呀!自己都搞唔到,完咗《十月初五的月光》冇耐就開拍,中間要宣傳歌曲都冇乜時間休息,依家年紀大,Recover(復原)唔到,嚟緊又要做新歌。我會嘗試攞個平衡,自己又貪心,想兼顧晒唱歌同拍戲。」

Hubert又拍攝一場孭着前輩羅蘭上樓梯的戲份,坦言有壓力:「我唔係驚孭佢唔起,但孭老人家真係要小心啲,希望一陣可以畀到安全感羅蘭姐!」