TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『雙生陌生人』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
唔想女友咀黃庭鋒?鄧卓殷辭演《雙》劇 郭子豪咁回應 
08月02日(一) 09:01

有「翻版李蘊」之稱的無綫小花羅毓儀(Yuki),於無綫新劇《雙生陌生人》中於沙灘激咀黃庭鋒,早前東網獨家往探班,羅毓儀受訪時承認執前港姐鄧卓殷(Amber)二攤,而且是一個星期前收到通知,要於短時間內熟讀劇本,當時Yuki表示對換角原因不知情,但據知原因是因為Amber男友郭子豪不希望她與黃庭鋒拍攝激吻戲份,最終選擇尊重男友意願,決定辭演。對於Amber辭演一事,劇集監製林志華表示不方便代對方回答:「商討過之後,總之佢個角色我要換過第二個人做。」郭子豪接受東網訪問時說:「No Comment」。

另外,有指《聲夢》的鍾柔美(Yumi)與何晉樂(Rock)會為《雙生陌生人》唱主題曲,有機會成為第一或第二位擁有個人作品的《聲夢》學員,不過監製林志華表示劇集仍在拍攝中,未有時間去處理主題曲問題,落實會再通知大家。

08月02日(一) 11:18更新
至於鄧卓殷說:「對於傳聞,不作回應了,多謝關心。」

超级版主

(HK01)
郭子豪回應唔畀女友鄧卓殷同黃庭鋒拍親熱戲: 演員都係一份工啫
撰文:賴家杰
出版:2021-08-03 22:00

近日有傳TVB新劇《雙生陌生人》中與黃庭鋒在沙灘激嘴的羅毓儀(Yuki)原來只是後補頂上,而角色原型是《2018年度香港小姐競選》亞軍兼最上鏡小姐鄧卓殷(Amber)。有知情人士透露是因為男友郭子豪不希望Amber拍攝親嘴戲份而辭演這個角色。

今天(3日)郭子豪出席劇集《食腦喪B》的粉絲聚會活動時候說到這件事情,他回應:「首先係據聞我唔畀佢啫,但詳細事都交畀佢講自身感受同安排。依家公司內部事都係交返畀佢哋,至於我自己我係以第三角度去睇,唔方便回應。(好似畀人拉落水,好無辜)無唔無辜我都唔回應。」

但是多次問到是否介意女友與其他男藝人拍親熱戲,子豪有口難言,不正面回答:「佢係一個好專業演員,呢個係我絕對認同,分分鐘專業過我,(咁即係介唔介意)咁演員都係一份工啫,唔該晒。」

超级版主

(星島日報)
何廣沛生日 慘被客貨車「撞飛」

何廣沛近日忙為新劇《雙生陌生人》開工,日前33歲生日要在工作中度過,幸獲拍檔蔣家旻與監製合作炮製驚喜,凌晨生日一刻送上蛋糕賀壽,入行以來首次在拍劇時為男拍檔慶生的蔣家旻笑言:「我的第一次畀咗你!」何廣沛連續幾年在工作中度過生日感開心,但笑言今年生日濕身之餘又要畀車撞,實在令他難忘!

前日(8月3日)是何廣沛的33歲生日,不過,因為忙於趕拍新劇《雙生陌生人》,需要在工作中度過,拍檔蔣家旻與監製合作炮製驚喜,於凌晨踏入何廣沛生日一刻,從後送上生日蛋糕,再加上生日歌,令壽星仔開心不已。

蔣家旻表示,這是她入行以來首次在拍劇中為男拍檔慶祝生日,並對着壽星仔說:「我的第一次畀咗你!就算我與羅天宇合作了5年,我也不是這樣對他。其實因為我從未試過拍一套劇近九成戲分都是對着何廣沛一個對手。所以這次知道他生日,便預先問監製這天開工情況,剛巧我的座駕壞了,惟有秘密將蛋糕放在篋內拖返公司再跟車出外景。」何廣沛即笑着說:「羅天宇要檢討一下啦!哈哈!」追問他緋聞女友朱晨麗可有相約為他慶祝生日?何廣沛說:「沒有,近日我忙於工作,暫時沒有約,我問一問她為何沒有約我。哈哈!」

何廣沛表示,近幾年已習慣在工作中過生日,加上這晚要拍攝一幕蔣家旻行刺失敗後,遭對方報復安排客貨車撞她,而何廣沛則上演英雄救美,推開蔣家旻令她避過一劫,可惜他卻被車撞傷入院。何廣沛說:「本以為這次生日,要在拍攝英雄救美時濕着身於凌晨度過自己的生日,但拍攝進度有變而未能成事。」不過,今年生日除了要濕身還要畀車撞,實在令他難忘。

何廣沛的生日願望除了身體健康,劇集工作順利的同時,也希望早前開設的個人網上頻道成績繼續向上。蔣家旻也表示想開設網上頻道,可惜一想到要剪片這問題,即令她卻步,問到可有想過加入何廣沛的頻道?何廣沛即說:「我們可以傾一下合作。」

超级版主

超级版主

(星島)
馬德鐘陳煒齊催婚兼催生仔 湯洛雯祝福黃心穎同泥鯭

TVB新劇《雙生陌生人》中兩位女主角湯洛雯同煒哥日前晚上喺九龍城碼頭拍外景,劇情講靚湯為咗營救愛郎馬德鐘,爆樽指向翟威廉條頸,靚湯癲到青筋都現埋,非常入戲!不過,被湯洛雯用糖膠酒樽「行」住嘅翟威廉就帶點淆底,因為靚湯出名論盡,就算喺農莊拍戲都會唔小心踩到斧頭手柄,搞到成把斧頭凌空飛起,好彩就冇傷人。

拍住拖先
曾瘋傳靚湯同馬明本月秘婚,靚湯強烈否認:「我緊接要入新組喇!都係拍住拖先,冇話一定要結婚,都要一啲時間(了解),依家未得住。」靚湯仲自爆同馬明冇交嗌:「我好跳掣,但對手唔係咁,佢冇乜情緒起伏。」煒哥以過來人經歷有感而發,同馬神一唱一和叫靚湯快啲結婚,煒哥話特別唔好錯失生仔呢段黃金時間。馬神話最好攞埋視后雙喜臨門;煒哥附和:「佢咁靚女,生女會好靚。」對於昔日好友黃心穎被影到同緋聞男友泥鯭放狗,靚湯帶點尷尬說:「感情唔講太多喇(祝福佢哋?)我個個都祝福…」至於喺旁邊「食花生」嘅馬神就忍唔住陰陰嘴笑。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
《七公主》趕劍擊潮乘勢追擊!馬德鐘父子檔劇被撤換
08月08日(日) 11:02

藝人馬德鐘、何廣沛及袁鎮業日前拍攝無綫新劇《雙生陌生人》,馬德鐘一人分飾兩角,而袁鎮業則是他的「替身」,每場戲他們都要重做多次,要花多幾倍時間。馬德鐘受訪時謂:「有親兩個性格嘅戲都要重用,又要換衫、換裝,就連機位、視線位都要跟番,工作量好多,所以拍起嚟都幾攰。」不過他坦言經後期處理出來效果應該會好好,到時觀眾亦會看得過癮。而之前他與兒子馬在驤都有份演出的新劇《我家無難事》原於周一(9日)播出,但由於節目調動關係,現時會先播具劍擊內容的新劇《七公主》,對此,他覺得公司安排很好,現時劍擊是全城熱話,做法正確。問覺得兒子於《我》劇演得如何時,他謂:「我諗OK啩!其實我哋只有一場同場,新人攞個體驗玩吓OK!(有興趣繼續做?)佢依家都忙緊學,呢樣要睇佢自己喇!」

何廣沛飾演馬德鐘的表弟及師爺,因劇中得他一人知道對方有2個身份,故廣沛笑言相當考腦力。對於他擔演的《食腦喪B》現時於myTV Gold播映中,他坦言有收看,更指劇中的喪屍化妝經過後期製作出來效果相當好,自己都好滿意:「呢套係喜劇,講喪屍世界觀,都幾有趣,希望觀眾睇到開心。」

而袁鎮業則承認拍攝開頭很大壓力,講對白要隻字不漏,記位及動作都要好配合,要事前與馬德鐘建立默契,而對方亦給了很多意見給他,令他獲益良多。他又透露劇中除了做馬德鐘「替身」外,更有另一個角色:「我喺劇中仲有個角色係做收數佬嘅,不過係一個潮爆嘅收數佬。」

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
孖馬德鐘出外景!陳煒中暑眼前一黑:背脊好似鐵板燒
08月11日(三) 23:03

藝人馬德鐘、陳煒及擁徒手潛水教練牌的前港姐何泳芍(Honey)日前於烏溪沙為無綫劇《雙生陌生人》拍攝外景,陳煒因高溫天氣而出現中暑症狀,需於路旁休息,過了一會才能受訪及繼續拍攝,她說:「頭先要拍坐快艇戲,因為着住潛水衣,加上猛太陽曬住,件衫吸晒熱力,感覺到背脊好似成塊鐵板燒咁,拍完諗住行去架車度休息,點知行行吓突然眼前一黑,不停標冷汗,妝都溶晒,休息咗陣先可以繼續拍。」她指自己的廠景早已完成,近來也多數出外景:「本身拍呢套劇好舒服,不過近排天氣實在太熱。」

當日拍攝場口是陳煒乘快艇出海潛水,因她本身不懂潛水,遂由Honey作潛水替身。陳煒很感謝對方幫手,至於會否有興趣去學?她表示:「冇啦,頭先中完暑我真係enjoy唔到水上活動。」Honey被問到會否介意做替身?她笑稱絕不介意:「今次係第一次做替身,好多演員朋友同前輩都做過,所以有晒心理準備,既然我有呢個專業,都係想完成件事啫!(以後潛水戲都搵你?)我唔介意!」

至於馬德鐘在劇中變身「暖男」老公,會執海星氹老婆陳煒,談到今次一人分飾兩角,他說:「拍攝時間一定多咗,化妝set頭要不停換,不過係好難得嘅經驗。」他還大讚陳煒真人與角色一樣,同屬賢妻良母型,經常「萬歲」

超级版主

超级版主

Matthew何廣沛VM :
七夕快乐
多谢12点的生日蛋糕
@蔣家旻Angel @林志華TVB

报告一下,蒲亦骏杀青啦!
#双生陌生人##蒲亦骏##Otis#