TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

[拍摄中] 『雙生陌生人』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 雙生陌生人

監製: 林志華
編審: 譚翠珊

主要演員: 馬德鐘,陳煒,蔣家旻,湯洛雯,徐榮,何廣沛

錄影廠: 13

造型會: 16/04/2021
拜神: 03/05/2021

日期: 16/4/2021 (五)
活動: 『雙生陌生人』造型
嘉賓: 馬德鐘、陳煒、蔣家旻、湯洛雯、
          徐榮、何廣沛、郭柏妍、姜大偉、
          白彪、賴慰玲、楊卓娜、姜麗文、
          陳庭欣、鄧卓殷、黃庭鋒、黃子雄、
          朱匯林、李天縱、吳香倫、譚坤倫、
          黃碧蓮、彭翔翎、黃俊豪、梁証嘉、
          關偉倫、麥大力、倪嘉雯、容天佑、
          林志華、譚翠珊。
時間: 13:00

日期: 3/5/2021 (一)
活動: 『雙生陌生人』拜神
          徐榮、何廣沛、郭柏姸、姜大衞、
          麥大力、翟威廉、秦煌、陳庭欣、
          黃庭鋒、鄧卓殷、倪嘉雯、梁証嘉、
          朱匯林、李天縱、容天佑、譚坤倫、
          黃碧蓮、彭翔翎、黃俊豪、關偉倫、
          林志華、譚翠珊。
時間: 12:00

超级版主

超级版主

(on.cc)
接《大步走》棒 歐陽震華孖馬德鐘「辦大事」
03月27日(六) 00:33

藝人馬德鐘4月將會開拍監製林志華新劇,更首次正式夥拍陳煒演出,二人有不少對手戲,而此劇是都市奇情劇,馬德鐘更挑戰一人分飾兩角。他接受東網訪問時謂:「要演兩個角色都幾吃力嘅,做功課要做足2份,而且套劇劇情好多轉接位,自己近排都會做多啲運動準備。」而陳煒受訪時坦言與馬德鐘有很多對手戲,不過大家都曾試過一起到美國登台。

此外,有指他與歐陽震華(Bobby)主演的 《伙記辦大事》會緊接《大步走》播出,他表示:「我仲未收到消息,要等公司公布,套劇前年拍完,同Bobby、萬綺雯拍得好開心,拍時Bobby都不時提點大家,而自己個律師角色都好特別,所以如果真係播都好期待。」對於有指《大步走》收視低,要出動「收視福將」Bobby救亡,馬德鐘說:「我都有睇《大步走》,幾好呀!好勵志,我睇完都想去跑步,不過Bobby向來都係收視福將,成個團隊咁辛苦拍完套劇,都希望播出時收視好。」

另外Bobby接受東網訪問時大讚《大》劇好睇,以及陳山聰演技不錯:「山聰做男主角,我晚晚都有追,套劇好好睇,睇完山聰,我都愛上咗跑步呀!」他續說不清楚《大》的收視,而《伙》劇出街,他感到十分開心:「時裝劇唔可以擺太耐,應該要UPDATE番啲時代。」

超级版主

黃庭鋒

超级版主

日期: 16/4/2021 (五)
活動: 『雙生陌生人』造型
          徐榮、何廣沛、郭柏妍、姜大偉、
          陳庭欣、鄧卓殷、黃庭鋒、黃子雄、
          朱匯林、李天縱、吳香倫、譚坤倫、
          黃碧蓮、彭翔翎、黃俊豪、梁証嘉、
          關偉倫、麥大力、倪嘉雯、容天佑、
          林志華、譚翠珊。
時間: 13:00

超级版主

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
連環黑仔事件簿!湯洛雯等馬國明下周返港呵番
04月16日(五) 15:37

藝人湯洛雯(靚湯)出席無綫新劇《雙生陌生人》造型活動,透露近日忙於搬新屋,再加上唔夠瞓,以致面部生粒粒,更指為了慳錢,自己房間全是現成買入家具,被問到是否預計不會住太久?她笑說:「我有自己想像中嘅設計,一早搞掂晒,我會搬入去先,因為就嚟開工。」

靚湯還一手一腳砌家具,惟因太論盡弄傷自己:「嗰把界刀唔小心界到膝頭哥上面,即刻流血,都幾危險。(男友馬國明知唔知?)佢知我好論盡,冇乜特別感覺,試過喺商場我成個人趴咗落地,佢就捉番我起身,嗰刻覺得自己好瘀。新年前又跣胎炒車,好恐怖,但冇撞到人,只係個車頭爛晒。」

忙於減磅的她表示進度良好,但希望再下一點苦工:「劇入面我係馬德鐘嘅青春夢裏人,唔希望佢一擰轉頭見到個肥嘟嘟都嚇親人啦!」對於身在內地開工的馬國明,靚湯預告男友一星期後返港,問到屆時可會慶祝?她說:「我5月6號生日喎,不過到時都要開工,唔知慶唔慶祝到,好想去Staycation,不過佢有時間陪我都已經OK。(冇見咁耐好掛住?)OK啦,正常情侶咁囉!」

超级版主

(星島即時娛樂)
馬德鐘首次分飾兩角大挑戰 陳煒休息4日緊接新劇忙保養

馬德鐘、陳煒、湯洛雯、何廣沛、蔣家旻等為TVB新劇《雙生陌生人》造型活動,馬德鐘透露劇中一人分飾律師及文青兩角,入行以來第一次,是一個很大的挑戰。他笑說:「睇完劇本,瞓覺紮醒,會諗究竟我演緊邊一個。」他笑言已交帶所有同劇演員,要提醒他正在飾演哪一個角色。

與馬德鐘演夫婦的陳煒,現正拍攝劇集《黯夜守護者》,18號完成拍攝22號緊接開拍新劇。陳煒笑言數天休息亦有很多東西準備,說:「因為《黯》做警察,比較粗魯,所以連保養都懶一啲。《雙》飾演淑女,千金小姐,所以要做好保養,整指甲。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
處男劇做有錢仔 麥大力靠一招記廣東話對白
04月16日(五) 18:02

藝人麥大力現身無綫劇集《雙生陌生人》造型活動,首次拍劇的他透露劇中演有錢仔,但由於剛收到劇本,仍未知對白多與否,問到他可應付廣東話對白?他笑說:「好在仲有幾個星期準備。(點練?)齋背囉,當我明白個意思應該得,依家心情好興奮,好開心可以拍攝。(謝嘉怡都有份拍另一套劇,會唔會交流下?)我唔知佢都拍劇,佢冇講畀我聽,一陣message佢。」