TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
返回列表 发新帖
楼主: lily123

電視台大戰新聞

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
TVB《開心大綜藝》加長版內容曝光 瘋狂派錢硬撼ViuTV音樂頒獎禮

即時娛樂
撰文:陳栢宇 2021-04-17 19:45

無綫(TVB)綜藝大騷《開心大綜藝》明晚(18/4)8點半播出第二集,撞正ViuTV直播首個音樂頒獎禮《Chill Club推介榜年度推介20/21》,有消息便指《開心大綜藝》為此加鐘到兩小時,與友台節目作正面交鋒。

今日(17/4),明晚一集《開心大綜藝》的節目內容曝光,雖然取消扮高官環節,但仍然有兩節藝人扮歌手的部份,而全晚重點便是晚上9點半播放的第五節「公關災難頒獎禮」,更分「銅獎」、「銀獎」、「金獎」和「最災難藝人大獎」,實行以頒獎禮硬撼頒獎禮,令人期待。另外,《開心大綜藝》第七節、第八節和第九節,更有派禮券、「派錢遊戲」以及「邊個藝員最應該拎5000蚊」環節,以銀彈攻勢吸收視。

版主

(on.cc)
《開心大綜藝》派錢!張智霖李佳芯拉隊上場
04月17日(六) 22:01

無綫新節目《開心大綜藝》上周首播即錄得22點收視,較過去周日的16點平均收視躍升4成,成績斐然。明晚播出的第2集決定「加碼」,與ViuTV首個音樂頒獎禮《Chill Club推介榜 年度推介20/21》正面交鋒!

長達2小時的節目嘉賓陣容強大,首1小時安排抗疫電影《總是有愛在隔離》一班主角,張智霖、張繼聰、陳家樂及錢嘉樂等,拉隊現身與粉絲見面,緊接的1小時則由劇集《欺詐劇團》及《智能愛人》的演員,包括敖嘉年、張秀文、鄭俊弘、李佳芯、麥美恩及陸永等亮相宣傳及大玩遊戲,並會搞笑舉辦「公關災難頒獎禮」,更有「派錢遊戲」、「邊個藝員最應該拎5,000蚊」及派禮券等環節,皆大歡喜,絕對能夠吸引觀眾繼續捧場!

版主

(on.cc)
獲封最災難藝人 王祖藍「宣布」永久離開《開心大綜藝》
04月18日(日) 23:38

《開心大綜藝》高潮一浪接一浪,於上集扮高官玩自嘲的首席創意官王祖藍,成功令觀眾笑破肚皮,今集節目將網上的負評自抽,舉行一個名為「公關災難頒獎典禮」,其中銅獎得主為「嗰班藝員冇人識」,暗諷部分藝員冇人識;銀獎得主為「呢班老友記先啱睇」,回應網民取笑節目「食老本」。
另外節目亦把旗下藝員擺上枱,當頒發金獎給林盛斌(Bob)時,他便於台上惡搞今年「萬千星輝頒獎典禮2020」,王浩信奪視帝發表得獎感受時,太太陳自瑤於台下黑面的經典情景,Bob更抄足浩信當晚致謝詞:「我要多謝太太Pearl,佢將屋企照顧得特別好,令我可以努力工作。」其太太Pearl更交足戲,全程木無表情,就連在旁的吳若希也睇到「O嘴」!

至於「最災難藝人獎」就由被稱為「毫無創意創意官」的王祖藍奪得,主持森美更抵死指他在電視製作人員訓練班進修,而祖藍則透過短片發表講話,內容幽默又搞笑:「上星期製造咗一個好大嘅關公災難,所以我要自我隔離,繼續食番我喺獎門人入面贏番嚟但未食嘅花之戀壽司.....好多網民話我哋又係做番福祿壽,我係要深切反省,我係唔應該叫陸永上台,我係應該叫番李思捷返嚟,我哋嘅副總經理(曾志偉)亦責無旁貸,佢從來冇講過蘇永康同曹永廉係年輕人嘅偶像,但經過網民改圖之後,一言驚醒夢中人,我哋會搵佢哋返嚟,聯同另外兩位年輕人偶像胡楓同羅蘭,一齊主持新版嘅《#後生仔傾吓偈》,指稍後將開發新節目《廁所辦大事》,屆時會深入探討廁所文化,繼續研究同發揮抽水功能。我決定永久離開《開心大綜藝》呢個舞台,衷心多謝台前幕後,兄弟姊妹們,希望你哋越做越好,我希望你哋永遠懷念我。」其實他並非永久離開節目,只是玩「自抽」。

原定晚上10點30分完結的《開心大綜藝》,遲了15分鐘才完場,事後無綫副總經理曾志偉受訪時,指因玩遊戲環節長了,至於會否需要罰錢?他謂:「只要冇影響新聞報道嘅時間就冇事,今次延長至2小時嘅主要原因係myTV SUPER 5周年同埋要宣傳1部電影、2套劇。」

至於有指今晚節目突然再加長15分鐘,由原本8 part變9 part環節,是為了與ViuTV Chill Club音樂頒獎禮鬥,志偉否認:「上個星期佢哋(《最後一屆口罩小姐》選舉)都Overrun咗,呢啲邊有得預。」

版主

楼主| 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(on.cc)
【娛刺撈飯】《超級綜藝》領銜 無綫圍揼ViuTV
05月12日(三) 14:40

電視圈愈來愈熱鬧,個個都講緊TVB大戰ViuTV,人人都睇實《超級綜藝》究竟有幾超級。曾志偉經驗豐富、王祖藍亦矮仔多計,依家9大節目8個已經出場,講創意超班係呃你嘅,但入面瓣瓣有、熱熱鬧鬧合格有餘,坊間亦都有Noise,《開心大綜藝》就實牙實齒拉多咗30萬人睇TVB,Haters一味話Out話冇料到,似乎冇咩意義。

除咗龍頭節目《開心大綜藝》,《超級綜藝》嘅《尋人記》同《勁歌金曲》收視都唔錯,《聲夢傳奇》、《日日媽媽聲》亦都表現平穩,呢次搞晒大龍鳳、出動台前幕後精英嘅綜藝變革,無論計收視抑或反應,暫時嚟講都係正面嘅;但當睇熱鬧、食花生嘅熱潮過後,嗰陣收視先會見真章。《開心大綜藝》究竟可唔可以好似曾志偉所講,成為香港新一代長壽綜藝王,都仲要睇定啲。

收視升跌有大把因素,但個節目好唔好睇、質素高唔高先最重要。唔少人覺得《開心大綜藝》只係舊時《歡樂今宵》嘅現代版,都係唱歌、跳舞、戲劇、扮嘢、大堆頭,但查實綜藝節目從古到今、由遠到近,都係萬變不離其宗,搵一班大家熟悉嘅面孔,嘻嘻哈哈表演一輪,唔使咩深度旨在輕鬆開心,如果從呢個角度睇,《開心大綜藝》係成功喎。

同埋呢個世界鹹魚青菜、各有所愛,對比ViuTV嘅綜藝例如《ERROR自肥企画》,係呀,可能好多年輕人勁Buy,但對TVB一班Fans嚟講,如果見到男藝人齋着底褲、吹氣入去然後爆炸,又係咪可以接受先?改革不嬲都係講究拿捏,一定要知道受眾嘅底線,相信無綫嘅擁躉,喺《開心大綜藝》見到王祖藍扮特首、阿Bob扮爵富城,聽修哥唱《舊歡如夢》,會覺得親切多過失望。

再睇埋《超級綜藝》其他節目,會好輕易就發現一個特點,就係全面真人騷化。唔講《聲夢傳奇》,《大整蠱》、《好聲好氣》、《勁歌金曲》同埋未出街嘅《演鬥廳》,全部都係真人騷。ViuTV近幾年嘅真人騷拍到出神入化,《全民造星》仲創造咗紅到發紫嘅男團MIRROR,TVB承接住呢個潮流,其實無可厚非,就好似當年亞視《今日睇真D》受歡迎,無綫就開《城市追擊》,結果收視都係大收旺場。

當然,搵《城市追擊》去同依家追真人騷嘅潮流相比,明顯都係有唔同。真人騷注重鋪排同追看性,製作單位又要玩得盡,令每個人有鮮明性格,唔係就好易睇到人生尷尬癌。TVB嘅Fans不嬲比較溫和,最近《勁歌金曲》搵陳海琪嚴格批評歌手,網上已有無綫死忠話咁樣過分,TVB點樣可以造出「有無綫特色而有好睇嘅真人騷」,真係好考功力。藝訓班未來《全民造星》化,肯定係無綫嘅重點Project,對一班幕後製作人嚟講,壓力唔細㗎!

喺香港,真係好耐冇出現過電視大戰喇,雖然曾志偉講過ViuTV嘅收視,只可以同J2比,但今次《超級綜藝》,明顯係衝住ViuTV而嚟。有仗打,最開心梗係觀眾啦,成日風平浪靜冇危機感,點會出現高質素節目先,相信就連TVB Fans,都會希望ViuTV繼續爭氣,等無綫再出多啲真功夫都好吖嘛!