TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『凶宅清潔師』拍攝跟蹤30

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

(on.cc)
張達倫完成洪永城心願:就係佢想我死!
06月23日(三) 08:11

藝人張達倫幫老友洪永城拍無綫新劇《凶宅清潔師》,佢笑言完成咗對方入行以嚟最大嘅2個心願:「就係做佢老竇、同想我死!(你介意?)唔介意!因為係場戲係講緊10幾年前嘅爸爸,所以我同佢冇同場,幫咗佢一集之後我就死咗,哈哈!」

講到洪永城今次係自監自演,就連張達倫都話估佢唔到,又話若然係要佢做埋監製就竟然唔想:「我鍾意做演員,會投入晒200%嘅努力落個角色度,而佢要兼顧嘅嘢實在太多啦!畀着我就分身不暇,會有壓力,所以嘢、連個Budget都要你去控制,當然仲要碌勁多卡,好似佢碌我卡咁,所以第一日開工我即刻叫佢萬歲!」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
即時娛樂
凶宅清潔師│洪永城默認本月11日婚期? 激讚未婚妻是餘生好伴侶
撰文:張嘉敏
出版:2021-07-01 15:00

洪永城 (Tony) 首次擔任監製的TVB新劇《凶宅清潔師》昨日進行通宵拍攝工作,《香港01》獨家探班。現場除了Tony,還有主演的鄭俊弘以及傅嘉莉,該劇屬驚慄喜劇,C君與盧思麟亦有份監製。問到因何會做監製,Tony表示:「個故事係同勞絲倫一齊創作,原來日本真係有兇宅清潔師呢個職業,咁我哋構思完同公司提出,經過約一年時間籌備,兩個月前終於開拍。C君負責睇劇本,佢係編審,由我哋三個人一齊去做。(將來仲會唔會繼續做監製?) 嚟緊就唔知,監製嘅工作量畀我想像中多好多,會唔會再做幕後都係睇公司決定,睇下有無機會。」

Tony近日忙拍劇之外,亦要忙於籌備婚事,提到他的未婚妻梁諾妍 (Inez) 指他對婚禮要求好高,比她更像新娘,對此Tony直認不諱:「佢係偏向chill啲relax啲,我追求細節,要得體順暢,嘉賓、流程、嘢食安排等等都想做到最好。」對於有報道指兩人已落實於本月11日在尖沙咀K11 Musea旁的瑰麗酒店擺酒,問到婚期是否屬實,Tony說:「唔透露住,總之大家好快就會知道,我都會通知傳媒朋友。」並沒有否認婚期,又承認不會派喜帖,而是發e-invitation。問到他最愛Inez什麼,他說:「佢嘅優點好難一個鐘講得晒喎,佢性格好好,好單純善良,非常適合共度餘生,你個好好嘅partner。我哋拍咗拖兩年幾,我好早已經認定佢,覺得佢係好好嘅老婆。(100分滿分畀幾多分?) 一定要畀110分啦。」

版主

(on.cc)
讚李居明有料到!傅嘉莉同5大男神親熱兼做女一
07月01日(四) 15:02

藝人傅嘉莉身穿低胸裙出席首映禮,多謝李居明大師將她由電視劇帶到電影大銀幕,對方又叫她要穿多些粉色或紅色的衣服,故穿這套來。她又大讚對方犀利:「佢話我上年比較辛苦,今年就會睇好我,咁我之前啲劇集就會出街,依家《刑偵日記》我就有好多福氣,同王浩信、黎諾懿、楊潮凱等5大男神有親熱戲,雖然我戲份唔係好多,但都扭盡情緒去演。」

她又透露獲師傅贈言行緊10年大運:「佢話3年前開始行緊,係慢慢漸進,咁我覺得都係嘅,例如尋晚啱啱拍完《凶宅清潔師》,係第1次做女主角,希望可以一路好落去。」

版主

(HK01)
凶宅清潔師│鄭俊弘駁髮「冬菇」頭挑戰Heavy角色 劇組遇靈異事件
出版:2021-07-01 15:30

由洪永城 (Tony)、C君與盧思麟一起監製的TVB驚慄喜劇《凶宅清潔師》昨日進行通宵拍攝工作,《香港01》獨家探班,現場除了Tony,還有主演的鄭俊弘 (Fred) 以及傅嘉莉。Fred在劇中飾演的洪仔造型相當破格,有別於他以往所演的靚仔角色,他的「趣緻」冬菇頭更是駁髮打造。談到該角色,Fred說:「洪仔係無乜自信,不修邊幅,對手有好多傷痕係自己抓自然,佢會跌入一個黑空間同一隻惡魔有connection,係畀佢吸咗入去。之後佢同好朋友招仔 (洪永城飾) 做咗兇宅清潔師,要克服好多嘢,一齊去捉鬼打鬼。」

超级版主

超级版主

(HK01)
凶宅清潔師│傅嘉莉喜獲洪永城C君的第一次 場景恐怖望觀眾接受

由洪永城 (Tony)、C君與盧思麟一起監製的TVB驚慄喜劇《凶宅清潔師》昨日進行通宵拍攝工作,《香港01》獨家探班,現場除了Tony,還有主演的鄭俊弘以及傅嘉莉 (Kelly)。Kelly笑言今次是Tony與C君首次擔任監製,兩人的第一次都給了她:「我覺得好榮幸。不過佢哋真係好幸苦,C君仲話今次係佢最後一次,以後唔再寫劇本。」她在劇中的角色是一名KOL,為了成為網紅而去做靈探找師傅捉鬼。

Kelly坦言本身好驚鬼,她的敏感體質很容易會感到不舒服,本身不敢睇鬼片的她為了要為這套劇做功課而要睇鬼片,她要找來學戲老師陪她一齊睇才敢睇。她又大爆原來C君比她更細膽:「佢喺酒店唔敢熄燈瞓架。」Tony也有請師傅給他們配戴護身符拍攝該劇,每日拍攝前都有裝香。Kelly說:「都有啲好恐怖嘅場景,化妝都好嚇人,希望觀眾接受到同埋可以喺翡翠台播啦。」

版主

(on.cc)
少女佘詩曼|古佩玲拍靈異劇靠心經手鐲傍身
07月04日(日) 13:08

藝人古佩玲在新劇《凶宅清潔師》中飾演一個膽大妄為的學生,經常接觸靈界事物。她自言本身對這方面有少少膽怯,從不會去招惹,問她拍攝時有否準備甚麼傍身?她說:「我有隻刻咗心經嘅手鐲,試造型時導演覺得襯,就叫我拍攝時都戴住。」她稱幸好整個拍攝過程都非常順利,未有遇到怪事。另外,她在劇中以齊瀏海及短髮造型示人,被組劇人員封為「少女佘詩曼」,她既意外又開心:「我嗰日聽到有人咁講我都有少少嚇親,係我全日聽到最開心嘅說話。」

今次是古佩玲第二套正式演出的劇集,她坦言之前也擔心自己做不好:「呢套劇好特別,因為平時好少接觸呢類題材,所以我好珍惜呢個機會,而我自己都好鍾意睇恐怖片,我會自己一個人睇,會邊睇邊搵犯駁位,又試過睇到瞓覺,完全唔驚。」

超级版主

04/07/2021殺青

方紹聰

傅嘉莉

超级版主

Tony洪永城V :
真係辛苦晒,一開始我都以為一兩日戲就搞掂,點知搞咗你六日,仲要啲情節越搞越複雜又飛天又遁地㖭。

你有一個quota昆返我 @張達倫