TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: admin

[播映完毕] 『C9特工』9月21日~10月16日 晚上九點半

关闭 [复制链接]

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

超级版主

高海寧V :
開工大吉
#C9特工##余小嬌##firstday#  

超级版主

超级版主

黃建東DerekV :開完果欄,梗係要開埋街市~
#C9特工# #今次飾演一個街市豆腐檔檔主##我叫豆腐黃#

超级版主

高海寧V :
繼續外景
好熱
#C9特工##余小嬌##cute媽#

超级版主

(星島日報)
馬明高Ling首合作有牀戲

無線新劇《C9特工》日前首天開拍,並於九龍城街市取景。主角馬國明、黎諾懿與高海寧於人頭湧湧的街市進行拍攝,吸引了大批街坊圍觀及拍照,街坊們更不禁大讚他們靚仔又靚女。黎諾懿透露劇中有大量街市戲,笑指他們的Fans可以多逛街市,尋找他的蹤影。

黎諾懿透露是日係新劇《 C9特工》第一天開工,希望隨後都拍攝得順順利利。

談到劇情,他透露劇中飾演一名特工,雖然是替政府工作,但事實上政府跟市民都不知他的存在,工作性質係保護一些較敏感的證人。

至於高Ling的角色就因5年前發生一次意外而辭去特工職務,更下嫁給飾演菜販的馬國明。黎諾懿笑道:「我本同高Ling係一對,今次嚟搵番佢,除咗希望佢做番特工外,仲想挽回呢段感情。今次高Ling就好艷福喇,有兩個男仔爭佢。」問到跟高Ling可有親密戲?黎諾懿笑道:「今次就留番畀馬明,因為《BB來了》我同高Ling都有好多親密戲,呢個福氣留畀馬明啦!」

問到跟高Ling可有牀上戲?馬明笑說:「係呀!有牀戲,不過係喺牀上傾偈囉。」他透露高Ling今次的角色會比較輕鬆,只有稍稍性感戲分。至於他首次飾演菜販,馬明笑謂:「幾舒服吖!開工可以着短褲。」

另外,拍攝空檔見他們言談甚歡,馬明透露是次係首次跟高Ling合作,而跟黎諾懿合作已是多年前的事,所以有這次機會合作感到非常開心。他說:「間唔中有新拍檔係幾好,可以有多啲唔同嘢玩吓。」

此外,由於父親節當日要開工,所以馬國明坦言已跟父親提早慶祝,送了簡單禮物,因平常父親有需要的東西都會替他買。問到女友黃心穎可有一同慶祝?他說:「無呀!佢當日要開工。」談到黃心穎早前被問到若二選一,會選擇馬國明抑或崔始源,心穎最終選擇了他,馬明獲悉後笑道:「係咩?唔知道喎!(係唔係冧晒?)咁都開心嘅!」

超级版主

超级版主

(on.cc)
拍戲Call白車!高海寧撞親後腦變鬥雞眼
2018年07月02日(一) 00:01

藝人馬國明及高海寧(高Ling)為劇集《C9特工》,日前以「夫妻檔」到南生圍拍攝影婚紗照場口,馬國明於33度烈日當空下仍身穿禮服拍攝,全程面不改容,笑言為拍攝都要頂硬上!

失平衡撻落地
身穿入膊露香肩喱士婚紗的高Ling亦非常專業,事關她是帶傷上陣,受訪時她自爆之前拍攝個人戲份時受傷,撞親後腦兼盤骨位瘀晒:「當時係喺街市拍緊,咁有塊滑板,上面就有兩個菜籮,自己兩隻腳都企咗入去,一拉條繩向前行就失平衡撻落地。(有即刻去睇醫生?)有呀,有即刻Call白車,跌低咗都要抖一抖先起到身,入院之後就有照腦掃描、X光,睇吓有冇事,好彩都OK冇事,即刻返到工。」

產生後遺症
問到後腦撞傷位置已消腫?她表示需時康復,不過就再爆產生後遺症:「會再複診照磁力共震嘅,主要係對眼依家望嘢容易鬥雞,向右望又會有重影,醫生話可能係撞擊影響到入面啲神經線,眼肌依家就唔係好控制到,慢慢會好番。」不過她在劇中飾演特工,打鬥戲份少不免,問到之後會否錫身拍攝?她就解釋今次只是意外,希望之後都可以親自落場,拒絕用替身。高Ling又慘爆話受傷後原想打畀媽媽報憂,不過反被「驚喜」:「細佬早前去咗日本旅行,我喺白車打唔到畀媽咪,原來佢同爸爸臨時買機票飛去日本搵細佬,受咗傷都冇人陪,好失落!」

讚高Ling專業
身旁的馬國明無奈指當時自己不在場,對方受傷後才抵達、緣慳一面:「臨去到先收到消息,都好擔心,有上十字車睇一睇佢,問佢有冇事,其實都有叫佢休息多日嘅,但佢話冇所謂、繼續拍攝,好專業!」之後拍攝會否「錫」住高Ling?他即謂當然會,又為對方大呻辛苦:「佢嘅戲份有九成咁滯,仲有好多打戲。(咁你自己都有打戲?)後段先有多啲。(都會錫身?唔怕女友黃心穎擔心?)都唔驚,之前拍過好多,今次啲打戲都係輕鬆、搞笑為主,都唔會有太大挑戰。」

超级版主

(on.cc)
同高海寧有親熱戲!馬國明:好舒服
2018年07月04日(三) 18:10

藝人高海寧(高Ling)、馬國明等到將軍澳電視城出席新劇《C9特工》拜神儀式,高Ling早前為拍攝此劇不慎滑倒,後腦着地受傷,她直言好需要拜神保祐。問到康復進度?高Ling說:「康復中,希望唔好影響到拍攝,同劇嘅李家鼎有畀藥酒,教埋我點捽,阿佘(佘詩曼)都有關心我,希望唔好留下後遺症。(拍到驚咗?)有少少陰影,會更小心,因為我冇受過訓練,唔識點保護自己,佢哋話發生意外點都保護咗個頭先。」

外號「豆腐Ling」
問到拍攝上有否因受傷作調動?高Ling表示沒有:「早兩日都拍跳欄,閘上面有叉嗰啲,日日都有驚喜。」她又透露被同劇演員取外號「豆腐Ling」,經常受傷一身瘀青:「覺得自己動作上做得差,但呢個角色有發揮,想做好佢,好好把握,馬國明要睇住我呀!」

讚高Ling專業
而問到馬國明有否動作戲?他透露相較高Ling少很多:「我後尾先有,佢做得好Pro嘅,我就感覺上Out out哋,襯番我!(同高Ling有親熱戲?)有,都拍咗啲接吻戲,大家第一次有咁多對手戲,合作咗個幾星期就拍,好專業同舒服,份人好爽快,唔會扭扭擰擰,男仔會好尷尬!(邊個扭擰?)有啲人啦!」