TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 20/5/2021
活動: 『青春不要臉』拍攝探班
嘉賓: 余德丞、丁子朗、林正峰、游嘉欣、
       孔德賢、謝可逸、林景程。
時間: 16:30
地點:

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(星島日報)
與「垃圾蟲」拍外景 被重提亂拋垃圾事件 余德丞:上次唔小心 以後會互相提醒

出名樣靚身材正的劉穎鏇及余德丞,昨晨於石澳後灘拍攝無 新劇《青春不要臉》。只可惜兩人都未有泳裝上陣,沙灘上卻出現80年代的「垃圾蟲」。惟早前劇組被網民發現在山上拍攝後留低垃圾,劇情提及亂拋垃圾,余德丞認為無矛盾,強調劇組出外景有互提帶走垃圾,有遺漏屬不小心。

余德丞提到此劇背景是80年代,而「垃圾蟲」亦是當年產物,劇情描述他們拍攝宣傳片,推廣「清潔香港,人人有責。」談到他們都相當年輕,拍攝80年代背景是否很有新鮮感?余德丞笑說:「我比較老啲,有見過『垃圾蟲』 ,呢隻嘢好得意,當時有睇過宣傳片。外景方面好有心思,會盡量揀番似80年代嘅建築物,希望呈現番當時嘅感覺。」劉穎鏇笑笑說:「我睇到啲道具同埋服裝,覺得自己好80年代感覺,好特別。」

預告劉穎鏇泳裝上陣
談到沙灘戲不用騷身材,會否都是樂事?劉穎鏇笑笑說:「係呀!都OK !」余德丞就大爆劉穎鏇劇中都有泳裝戲,會穿着80年代最性感的泳衣,笑說大家要密切留意。提到80年代男士應該多數穿超小型三角褲,他笑說:「我無着泳褲,所以唔知,就算落水都係着晒衫 。」

「垃圾蟲」非補鑊加戲
另外,問到「垃圾蟲」是否後加劇情?他們透過是原先已有的劇情。談到劇組早前於山上遺留垃圾,在網上引起小風波。是日劇情呼籲清潔香港,會否怕又引起網民熱烈討論嗎?余德丞說:「唔會矛盾嘅,係公民責任, 到帶走自己嘅垃圾,每個人都會做嘅嘢。呢段劇情本身已經有,但當提醒我哋又好,當提醒全香港市民都好,去到郊外、公共地方,帶咗垃圾嚟就要帶返走。因為我哋每逢開外景,每個單位都會互相提醒。我 次當然唔係有心,係唔小心地遺留咗袋垃圾,所以每次都要互相提醒番大家。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
被余德丞嫌棄!游嘉欣派好人卡畀林正峰
05月20日(四) 19:22

藝人余德丞、丁子朗 、林正峰、游嘉欣等,在將軍澳電視城為劇集《青春不要臉》拍攝煞科戲,劇組在錄影廠內出動巨型Led牆製作動畫布景,以虛擬拍攝方法重現當年面貌,拍攝一場駕車戲。監製林肯指Led牆租用費需要6位數字,是無綫首次用來拍劇,希望作出新嘗試。

任咀唔嬲

余德丞與丁子朗受訪時,對於劇集煞科感到不捨,皆因劇集拍攝比其他劇用上雙倍時間, 因而演員與幕後皆相當熟稔。問到最不捨得哪位?丁子朗表示最不捨得是戴祖儀,兩人由同事變成好兄弟,他說:「我哋拍咗無數咁多場咀戲,咀戲已經唔需要再食香口膠準備,畀埋條脷佢都得,熟到好似兩兄弟咁,拍到已經任咀唔嬲,不過,我唔會阻到佢啲桃花,因為佢鍾意叔叔。」

余德丞最不捨得是劉穎鏇,因為兩人拍劇前已經一齊準備學習踩Roller,大家經歷很多,他說:「我哋嘅咀戲冇佢哋咁犀利,只係小學三年級,佢哋係大學三年班。」

講到劇集是無綫首次以Led牆拍攝,余德丞說:「出嚟嘅效果好真實,希望畀到嶄新嘅感覺畀觀眾。」丁子朗則說:「我哋為公司做白老鼠,拍攝嘅時候,其他監製都過嚟觀摩,其他劇之後都Book咗嚟緊用。」

冇咀戲

游嘉欣對於劇集煞科感到不捨,提到余德丞與丁子朗皆未有表示不捨得她,嘉欣笑說:「唔緊要,劇中我同林正峰一對。今次係我哋第二次合作,但係都冇咀戲,我都知道佢好想(指拍攝咀戲),但監製唔畀,都冇辦法,不過,今次可以拖手仔,算係有進步,哈哈。」她更笑謂早已向阿峰派發了「好人卡」。

超级版主

(HK01)
青春不要臉|荷里活級背景價值過千萬! 監製:希望唔會太落後
撰文:林迅景

無綫新劇《青春不要臉》今日(20/05)煞科,劇中多位演員余德丞、丁子朗、林正峰和游嘉欣等在將軍澳15廠拍攝最後一組戲。余德丞、丁子朗和林正峰三位還坐在一駕懷舊BENZ中,充滿了80年代色彩。

大家可能會好奇,為什麼在廠內可以拍攝揸車戲?原到今次TVB劇組首次採用了新技術拍攝,用LED面板搭建了整個可動式背景,所以就可以在廠內拍攝街景。監製林肯接受《香港01》訪問說:「今次係我哋新嘗試,因為背景係80年代背景,有好多都好難喺街取景,所以我哋就同動畫部門傾咗,亦同一間LED wall公司合作,希望可以將80年代呈現出嚟。」

現場睇其實還完度和真實感都十分高,監製林肯亦透露,這一套裝置來頭其實一點都不簡單:「頭先見到嘅都係動畫畫出嚟,呢套系統係租返嚟嘅,如果買嘅話,投資大概係一千萬左右,租嘅話都要六位數字。就算係香港電影,呢套系統都比較少。對我嚟一定有進步,因為車就一定要喺拍,呢套技術,好嘅係兩邊車嘅位置都可以做到真實反光效果,會有真實感同埋睇得舒服。」

這個技術是荷里活級?他就坦言:「呢套技術喺影視界都用咗四、五年,當然荷里活係最先用,內地都用咗一、兩年都開始用,大家會聽到佢哋全廠都係用LED wall拍,希望我哋唔會太落後啦,雖然而家先起步用,出嚟個效果都係滿意嘅。」據行內人指,這一個技術雖然有別荷里活慣用的「綠幕」技術,但卻好處多多,除了拍攝完不再需要後期外,同時演員也能較易投入。

超级版主

超级版主

(on.cc)
【唱歌難突圍】戴祖儀瞓身拍劇 拋學霸胸做女一!
05月21日(五) 00:01

星夢女歌手眾多,有「一姐」菊梓喬、吳若希、JW(王灝兒)及連詩雅等,當中26歲的戴祖儀(Joey)貴為「長腿女神」,不只有靚樣及40吋長腿,而且畢業於英國萊斯特大學法律系,出名轉數快,迅即成為新一代宅男女神!其工作機會源源不絕,拍過不少綜藝節目,雖然演戲經驗尚淺,但依然備受重用,《青》劇是她第3套劇,並升呢做女一!難得有此良機,加上在星夢只唱歌難以突圍而出,她決定瞓身向電視圈發展,為上位更不惜改「露」線,大拋目測有33B的「學霸胸」,誓要做無綫上位花旦!

最驚飛Bra露餡
Joey與丁子朗日前在石澳後灘為新劇《青春不要臉》開工,演情侶的他們身穿80年代風格的泳裝,坐在沙灘上談心。Joey穿兩件頭粉紅色波點泳衣,繼拍《多功能老婆》穿潛水衣晒煞食長腿後再賣性感,她坦言接拍前不知道有泳裝戲份:「不過我真係好鍾意做戲,所以無論乜裝都好,只要有機會,我都願意一試!尤其今年更加有決心做好每件事!」

謹慎的Joey每當拍完一段戲份就用毛巾包着自己整理泳衣,免得走光,她說:「泳衣冇Pad,所以只可以黐Nude Bra,但30幾度出晒汗,長期擔心個Bra會冇黐力跌出嚟,要係咁撳住。」又笑言事前沒有減肥,反而為配合角色盡情食:「角色簡介我係唔靚,所以豁出去食咗好多美食!」她指雖然今次是全套劇中最少布,但不覺得尷尬:「我擔心居多,擔心污染大家眼球!」拍完當日戲份就煞科的她,坦言有點不捨,有留下「萬歲錢」請客,又透露煞科後肚瀉了幾天,故的起心肝乘機減肥,因為即將開拍新劇。

丁子朗讓「露」
至於子朗赤膊大騷肌肉,笑言這場戲是滿足編審的欲望:「佢哋覺得80年代一班人喺沙灘傾偈好有味道,所以想我哋重演。我冬天睇劇本時梗係覺得好啦,點知嚟到夏天有啲後悔,又焗、又曬、又熱、又濕,由頭到尾都濕晒!」他表示首次以泳裝拍劇:「但我驚觀眾睇到唔想睇,因為之前《森美旅行團》全裸浸溫泉都試過,所以要求劇組留畀女仔除!」

超级版主

超级版主

郭柏妍 (中)

陳欣茵, 杜穎珊, 黃凱儀 (波波), 黃芷欣

超级版主

超级版主

12/05/2021

21/05/2021