TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

25/02/2021開拍

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
余德丞復出拍劇 同劉穎鏇有咀戲?
02月25日(四) 23:00

藝人余德丞、劉穎鏇(Tiffany)、尹詩沛在尖沙咀為無綫新劇《青春不要臉》首日開工,新劇以80年代為背景,3人以懷舊造型在餐廳內拍攝Tiffany找詩沛做香港小姐提名人的戲份。

余德丞於2018年底踢波期間因心律不正昏迷送院,死裏逃生的他獲公司錫住,為免操勞未有安排再開劇,直到今次才再入劇組。而早前他樣子殘爆主持足球節目,健康再受關注,不過昨日開工就相當醒神,他說:「身體完全冇問題,已經康復,兩年幾後再拍劇心情好興奮。」他稱今次兼有時裝和古裝演出,又要學滾軸溜冰、跳舞,工作量好像是拍攝3套劇,但有信心能應付。

Tiffany與余德丞劇中由歡喜冤家到發展成一對,問可有咀戲?她笑說:「賣個關子先。」惡家姐詩沛則笑謂與余德丞有「肉搏」戲,他則笑說:「唔係打交,係我畀你打啫。」新劇充滿80年代情懷,兩位主角要學當年極流行的滾軸溜冰,她說:「真係好難,我仲要踩得好專業,練習都有跌倒。」余德丞更笑言練習跌到pat pat痛。

此外,新劇開工前先進行拜神儀式,除了眾演員余德丞、丁子朗、劉穎鏇、伍樂怡、戴祖儀等出席外,高層杜之克亦有現身支持。

超级版主

超级版主

版主

(on.cc)
余德丞拍劇認老:拍檔仲有千禧寶寶!
02月28日(日) 22:04

藝人余德丞(Dickson)為無綫新劇《青春不要臉》到九龍塘的公園取景,未埋位就慘被蚊蟲「攻擊」,笑嘲因為血夠甜:「我比較惹蚊,估唔到今日唔係咁熱,但一嚟到就咬咗4、5粒!」

講到新劇戲份重,他坦言有壓力,事前花了不少心機做功課:「唔想令咁多人失望,用咗好長時間去鑽研劇本、睇番當年劇集、電影攞靈感,大家拍之前又圍讀咗好多次,希望互相刺激、一齊進步!」對於新劇同一大班後生演員合作,他秒速認老,自嘲是劇中最老的一個:「佢哋大部分係90後,甚至有啲係千禧寶寶,全部都後生過我,我係89年,所以好明顯係隔咗一代。(有條Gap?)又冇,好彩大家都覺得我仲後生,拍起嚟好好玩!」

新劇造型玩懷舊Look,Dickson表示最不習慣長頭髮及攝衫:「以前唔會兩邊剷青同留滴水,呢個頭由12月尾到依家都未剪過,前面個陰長到插眼好唔慣,然後80年代又好興攝衫,依家好少人會攝衫。」

談及足球場重開,他指都有心郁郁想去踢波,不過因忙於拍新劇,即使有時間都想刨劇本及休息,雖然暫時同足球場冇緣,不過就變成Gym Room常客:「呢套劇要騷啲肌肉,就有去Gym Room。(要練6舊朱古力?)又未去咁誇張,監製同我講唔使6舊腹肌,但就想我畀人睇得出有練過,係好難拿捏,但會密密加操。」

版主

(on.cc)
被封無綫新姣精 戴祖儀:係成就解鎖!
02月28日(日) 21:19

藝人戴祖儀(Joey)、余德丞及丁子朗現身九龍塘,為無綫新劇《青春不要臉》拍攝外景,劇情講到子朗揭發Joey走後門入讀藝訓班,因此搵對方講數。新劇以80年代為背景,眾人齊齊以懷舊Look亮相,當中以Joey最為七彩繽紛,受訪時她笑謂對造型相當滿意:「Colourful啲,成日都覺得個人Sharp醒啲、精神啲、又活潑啲,非常之喜歡!」

丁子朗劇透
Joey表示今次是第3套劇,相對沒有之前緊張,知道如何準備劇本,加上是次演員陣容較為年輕兼Friend底,所以拍起上來都火花十足。講到子朗劇透跟她飾演一對情侶,更有連場激情戲,她即抵死大賣關子:「係咪一對都仲未知嘅,加上呢個世代所謂嘅激情戲都有好多種表達方式,例如親密動作,但親密得嚟又未必係一對,就等大家去分曉。」

同林峯撞樣

談及日前自嘲被指同「陳浩南」撞樣,她再爆被劇組人員笑指似《尋秦記》時候的林峯,令她哭笑不得:「因為天氣涼,我着咗件褸就話我似,同樣都係男仔,女生男相係件好事,代表塑造性高,可以拍攝唔同角色!」對於被網民封無綫新姣精,她大方笑說是成就解鎖:「冇唔開心。(招咗兵未?)冇呀!好笑在我都冇(兵),就連身邊嘅人都覺得我冇,咁都封到做姣精!」又搞笑話有問師傅如何招桃花,卻換來心碎答案:「佢答我喺未來2年都冇,就算有都會好大鑊,不過佢話我事業有得拚搏就開心番!」

身為星夢歌手的她,自爆有跟何麗全見面傾偈,互相了解,大讚對方好Nice,是一位好好的老闆:「有同我交流吓平時聽咩音樂,但佢好忙有好多事要處理、未有大傾未來嘅動向,但Feel到佢係好尊重大家,自己都好期待,希望有多啲作品推出。」

版主

(on.cc)
丁子朗激戰戴祖儀 尺度唔嘢小
02月28日(日) 22:46

藝人丁子朗拍攝無綫新劇《青春不要臉》,是其首部戲份較重的劇集,所以他自言有一定壓力,甚至於開拍前夕發噩夢:「真係未試過咁驚,係潛意識嘅壓力,但就推動到我溫多啲書,睇多啲劇本、睇多啲以前嘅片做準備。」新劇以80年代為背景,他表示於口音上都有改變,變成更入屋的屋邨仔:「我個角色係喺屋邨長大,唔可以太字正腔圓,但拍完都怕改唔番!」又謂好鍾意劇中的懷舊造型,特別指頸上的玉吊墜頸鏈是精粹之一:「一戴上去就知係80年代,嗰個氣氛出晒嚟!」

他透露劇中跟戴祖儀飾演一對情侶,並大爆之後有非常之激的激情戲:「想像到嘅大約都有!親密戲嘅激、就連鬧交都激!(吻戲、床戲?)咁又未去到床戲,不過都唔嘢小!好彩之前同佢喺《娛樂大家》熟落咗,係好好玩嘅拍檔,如果唔係都尷尬,我會怕醜,但佢睇落唔會,哈哈!」

超级版主

林肯:

超级版主

超级版主

黃庭鋒, 江欣燕, 丁子朗