TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

[完成拍攝] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 青春不要臉

監製: 潘嘉德, 林肯
編審: 黎倩儀

主要演員: 余德丞, 丁子朗, 劉穎鏇, 戴祖儀, 游嘉欣

拍攝時間: 25/02/2021 - 20/05/2021
開鏡拜神: 16/03/2021

日期: 16/3/2021 (二)
活動: 『青青不要臉』拜神
藝人: 余德丞、丁子朗、劉穎鏇、戴祖儀、
          伍樂怡、林正峰、游嘉欣、孔德賢、
          謝可逸、戴耀明、王虹茵、徐文浩、
          謝采芝、呂靜文、魯振順、譚玉瑛、
          鄧英敏、胡㻗、江欣燕、陳嘉輝、
          黎燕珊、鍾志光、尹詩沛、吳天佑、
          鄧智堅、黃柏文、何泳芍、黃頌明、
          劉頌鵬、陳欣茵、張子丰、鄔嘉駿、
          杜穎珊、黃芷欣、黃凱儀、麥詩晴、
          周亦鵬、林可悅、陳諾忠、潘嘉德、
          林肯、黎倩儀、杜之克、羅學欣、
          關樹明、丁羡儀。
時間: 15:00

超级版主

(HK01)
無綫「翻拍」《娛樂插班生》捧新人? 監製林肯:預計3月頭開鏡
撰文:秦志鴻
最後更新日期:2021-01-04 16:01

近年有不少網民反映TVB「演員用嚟用去嗰幾個」,早前《使徒行者3》以《踩過界II》更連續兩少時見到張振朗和蔡思貝,繼而接捧《踩過界II》的《堅離地愛堅離地》又是張振朗夥拍《香港愛情故事》的龔嘉欣,部分觀眾表示稍為吃不消。

為了改變現有狀況,達致薪火相傳的效果,近日就有消息指TVB打算開拍全新一輯《娛樂插班生》,以80年代娛樂圈生態為故事背景,正物色一班年輕演員「扮演」80年代的歌星、演員,例如譚詠麟、張國榮、陳百強、陳慧嫻等,以輕鬆幽默的方式呈現觀眾眼前。

《香港愛情故事》監製林肯接受《香港01》記者訪問時澄清:「唔係娛樂插班生嚟㗎,(但係咪都講返80年代嘅娛樂圈?)都係嘅,但我哋嗰個係80年代嘅青春、熱血、勵志、喜劇,主要演員全部都Under 25歲,應該1月中會confirm演員,我哋暫時預計3月頭開拍,(會有邊度重要角色?)角色未講得住,暫時仲未可以透露太多呀,等公司公布先。」

1995年首播、由梅小青監製的電視劇《娛樂插班生》,開創了影射明星藝人的先河,亦成為一時佳話,當年主角梅小惠飾演陸其鐮是以王菲為原型、林家棟飾演的蔡君夏原型則是張學友、還有江欣燕飾演廖惠珠原型更是李莉莉、溫碧霞、葉玉卿、李華月四個人物的混合體。

由於《娛樂插班生》收視高、口碑好,梅小青於1996年以接近原班人馬開拍《樂壇插班生》,兩劇屬姊妹作,故事並不關連。而《樂壇插班生》的林家棟繼續「化身」張學友、梅小惠則變成鄭秀文、江欣燕也成為海艷芳。不過最出位的一定要數黎耀祥飾演的「羅文」,觀眾無不大讚入木三分。

超级版主

(on.cc)
獲無綫力捧!丁子朗擔大旗 孖女神們拍青春劇
01月05日(二) 22:30

現年23歲的丁子朗由選「香港先生」加入娛樂圈,轉數快又形象健康,向來受公司賞識,之前主要擔任綜藝節目及大騷主持為主,參演的劇集只有《解決師》、《七公主》、《把關者們》等,為數不多,不過據知無綫之後將開拍一套新的青春劇集,全劇主要演員都限於25歲以下,相當新鮮,甚有吸引力。

男女角色亦「鮮」氣十足,當中包括丁子朗、長腿女神戴祖儀(Joey)、游嘉欣、劉穎鏇、港姐郭柏妍、《#後生仔傾吓偈》中的「波波」黃凱儀、林正峰、伍富橋、謝采芝等等,全部都是「新鮮人」。而之前,游嘉欣及林正峰都是憑《香港愛情故事》一劇備受關注,今次《香》劇監製林肯再找二人「添食」,相信戲份一定比之前更有發揮。

對於今次有機會於青春劇中擔大旗,子朗謂:「之前係有去過casting,因為都有2、3場戲要做,所以面試時都好認真,自己都有專登做多啲功課,希望可以得到個角色。除咗我之外,聽講都有好多年青演員去面試,所以正式結果都未知,自己都好期待,因為一班年輕人出嚟嘅火花應該會好開心。」

說到此劇有不少「女神」參演,包括Joey、游嘉欣及港姐等,他聞言謂:「我都未知有咩人做,但係如果有Joey都好開心,因為之前大家都喺《娛樂大家》合作咗成年!(你都係做綜藝節目多?)係呀!我的確比較少拍劇,所以對我嚟講都係一個挑戰。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)

(節錄)

而於外國長大的子朗表示小時候多打羽毛球,本來想玩曲棍球,但遭母親阻止,他說:「我細個好潺好瘦,媽咪驚我受傷,所以唔畀我玩,我依家都要飲奶粉增肥,食極都唔肥。」3月他要開拍青春劇《青春不要臉》,身為90後的他更要演80年代角色:「會懷舊啲,監製都要求我留長少少頭髮,暫時只係知劇中角色唔係特別靚仔,有少少醜添!」

超级版主

29/01/2021

羅毓儀IG Story:

鄭詠謙IG Story:
(黃耀煌, 丁子朗)

超级版主

林正峰

超级版主

黎燕珊Eva :
過新年拍新劇,
祝新劇<#TVB#青春不要臉> 開工大吉大利收視長紅

超级版主

超级版主

袁鎮業

伍樂怡

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
拍劇人氣急升 游嘉欣出街竟然冇人認得
02月24日(三) 23:02

憑無綫劇集《香港愛情故事》人氣急升的游嘉欣,笑言平日出街多數不施脂粉,加上戴了口罩,根本沒被人認出,未能感受外界反應,但就承認的確多了支持者:「係多咗人留意我,叫我加油,話希望喺其他節目或者劇集見到我。(發展比其他『後生仔』拍檔快?)真係好彩,大家都有唔同機會發展,有啲喺綜藝,我就喺劇集囉!」

她將拍攝新劇《青春不要臉》,談到劇中演員位位青春無敵,嘉欣笑指因劇中還有童星參與,故並非自己年紀最小,接下來會否減少參與綜藝節目?嘉欣說:「唔會,會同步進行嘅,會好好把握每個機會。」