TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
返回列表 发新帖
楼主: ching2506

[播映完毕] 『陀槍師姐2021』(2021年1月25日, 9:30PM)

关闭 [复制链接]

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
情侶檔受歡迎 陳豪宣萱怕疫情唔敢有激烈親密戲
02月01日(一) 15:35

藝人陳豪、宣萱、滕麗名、洪永城等出席無綫劇集《陀槍師姐2021》宣傳,期間分組玩蓮步舞遊戲,當中洪永城孭住鄧佩儀搶Fo,但就搞到面紅耳赤,場面搞笑。陳豪曾於《陀槍》第3輯飾演賊人,如今升呢演執法人員,他笑指當年要應付大量飛車場面,再加上剛加入無綫演反派,沒想過事隔多年終於升呢。而宣萱對於今輯繼續做人質,被網民取笑為「御用人質」,連她也忍不住自嘲:「我都唔記得做咗26、27次人質,今次都係邊拍邊寫劇本,呢個被綁架紀錄保持者都幾特別。(想唔想入健力士紀錄大全?)等過多20年,我做夠50次先啦,不過拍被挾持戲都幾開心。」

談到二人劇中非常搞笑,問到可有感情戲?宣萱表示:「最多只係攬,冇激烈嘅場面,疫情關係大家都好驚,所以親熱戲盡量避開,有啲場景嘅衞生設施比較差,拍嗰時都盡量避免或押後先拍。」而最近搬了新居的陳豪,笑指只是搬到隔離座:「太太搞掂晒,佢真係好叻,除咗湊小朋友,亦打理間屋,其實湊3個小朋友都癲咗。(係咪搬大啲?)係搬大咗。(係咪唔再生小朋友?)都夠啦,見好就收,有意外先再算,唔好絕我後路。(有指你逆市賺過千萬?)最緊要大家開心。」

宣萱也大讚陳豪犀利,惟自己享受單身生活:「本身鍾意獨處,自由啲,湊小朋友我真係冇耐性,依家屋企有4隻狗、3隻貓我都夠,始終養寵物唔使教佢讀書,容易處理。」

版主

(on.cc)
女友聽日生日!洪永城準備好驚喜:貼身又貼心嘅嘢
02月01日(一) 16:50

藝人洪永城(Tony)出席無綫劇集《陀槍師姐2021》宣傳,對於孭住鄧佩儀玩遊戲時面紅紅,他笑指對方輕磅只是假象,實情骨重:「我年紀都唔細,又少食啲補腰藥,係會有啲吃力!(點孭女友?)平時都係佢孭我,運動健將嘛,不過喺佢鞭策下,我嘅體能都有進步,計劃年尾一齊跑半馬拉松。」

談到女友明天生日,Tony表示已準備好送驚喜:「我連荷里活大片搵我試鏡都唔去,成日預咗畀佢,禮物都買埋!(送戒指?)唔係,總之係貼身又貼心嘅嘢。」

版主

(on.cc)
重播與魏駿傑片段 滕麗名唔尷尬:每個人都有過去
02月01日(一) 15:53

藝人滕麗名出席無綫劇集《陀槍師姐2021》宣傳,由第一輯開始參與,至今已20多年,絕對是集體回憶,問到會否繼續拍?阿滕表示:「公司一路開我會一路拍,其實今次都辛苦,安排我呢個警司跑出街㗎!」

談到陳豪當年曾於《陀III》演賊人,阿滕笑指也有份追捕對方,期間更被車門夾份手指,她說:「當年揸車圍捕佢,拍咗好多Take,當導演拍完叫Cut時,我叫佢畀1分鐘我,因為我隻手指仲喺度門夾住咗,嚇到邵傳勇問我開唔開門好,劇組有叫我去醫院,但我要趕住開廠冇去,返到公司手指腫晒要用針放血,所以隻手指到依家都係彎咗!」

對於與舊愛魏駿傑當年因拍攝該劇撻着,但最後未能開花結果,日前劇集播出魏駿傑的回憶片段,問到可感尷尬?她說:「拍嗰時係睇唔到呢啲畫面,播出我仲未睇番,冇問題嘅,每個人都有過去。(但呢場獨腳戲,網民讚你做得好好!)本來一Take,但導演想我再靚啲,要喊得收斂少少,同埋場戲係疫情最高峰時拍,我冇晒啲假眼捷毛同手指甲,真面目出晒嚟,所以鏡頭有啲位要就一就。」

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《陀槍師姐2021》
宣萱、陳豪、滕麗名 怪招合力緝兇

企鵝影視及無綫電視聯合出品的新劇《陀槍師姐2021》剛播放一個星期,搞笑劇情令到不少觀眾捧腹大笑,晚晚追看。為了替劇集造勢,宣萱、陳豪、滕麗名、洪永城、鄧佩儀、鄭俊弘、海俊傑、張嘉兒、關曜儁、黃建東等演員,聯同電視廣播有限公司副總經理(節目及製作)杜之克、星夢娛樂行政總裁何哲圖、監製方駿釗等,一同出席於2月1日舉行《陀槍師姐2021》「『懸』來是你」記者會。
一眾演員除了大談拍攝感受及推介精彩劇情,亦參與小遊戲,分組共同破解一宗「零食離奇失竊案」,考驗大家的默契及智慧。為配合劇中「懸案小組」各人的本領及合作性,他們需要合力用身體不同部位,跨越各個障礙物,找出不同線索,並從線索中找出真兇。最後答案揭盅,真兇就是貓貓「湯圓」,在劇中身為「湯圓」主人的宣萱也不禁說這套劇令到「湯圓」大紅,上次做完宣傳活動,也有fans在電視城門口等牠合照。

版主

日期: 18/2/2021
活動: 『陀槍師姐2021』「齊接金牛過肥年」
嘉賓: 宣萱、陳豪、羅子溢、洪永城、
          鄧佩儀、鄭俊弘、海俊傑、張嘉兒、
          關曜儁、林穎彤、黃建東、陳庭欣、
          丘梓謙、姚宏遠、黃耀煌、曾淑雅、
          杜之克、羅學欣、丁羡儀、方駿釗、
          蔡婷婷、冼少玲、關文深、伍子龍。
時間: 12:00
地點:

版主

(on.cc)
爆楊茜堯同囡囡生保!羅子溢扮人肉升降機氹「前世情人」
02月18日(四) 14:02

藝人羅子溢與鄧佩儀出席《陀槍師姐2021》宣傳,談到劇情正推向高潮,即將交代鄧佩儀離世,她突然感慨表示:「呢個故事教訓大家,千祈唔好愛錯!」問到是否曾受感情傷害,她坦言入行後曾與圈外男生拍拖,先得悉對方出軌,後更親眼證實:「用咗足足1年時間去療傷,依家雖然敢再拍拖,但真係要識得耐先得。(當時你情況好差?)總之搞到啲戲,尤其喊戲好咗好多。」

至於剛從內地返港過年的羅子溢,打趣太太楊茜堯「一篋去幾篋返」:「我哋5個人返嚟,足足有17個篋,我仲要自己騰出一個篋畀太太用。(碌你張卡?)又唔係好多錢,一得閒就會睇(網上購物),佢上至面膜、下至煮食用品佢都有買。(今次套劇酬勞咁高,用咗面嗰層啫!)你哋見我咁嘅笑容就知啦。」他又指返港即租用酒店房等檢測結果,但返家後囡囡因怕生保喊爆,令他心痛:「我有扮人肉升降機同佢玩,所以快熟,但佢依家同媽媽都仲有啲生保。」

版主

日期: 1/3/2021
活動: 『陀槍師姐2021』「終極對戰」
嘉賓: 宣萱、陳豪、滕麗名、羅子溢、
          洪永城、鄧佩儀、鄭俊弘、海俊傑、
          張嘉兒、關曜儁、黃建東、陳庭欣、
          潘志文、黃美棋、丘梓謙、姚宏遠、
          黃耀煌、曾淑雅、杜之克、羅學欣、
          關樹明、方駿釗、蔡婷婷、冼少玲。
時間: 15:30
地點:

版主

(on.cc)
滕麗名甚少同關詠荷聯絡:佢好Cool!
03月01日(一)  18:01建立 18:45更新

藝人陳豪、宣萱、羅子溢和滕麗名等,為《陀槍師姐2021》結局篇宣傳,期間大玩遊戲,宣萱被安排先後與滕麗名與陳庭欣拗手瓜,而戲中宣萱愛貓「湯圓」現身成焦點,場面熱鬧。
隨着最後5集播出,意味前後共5輯的《陀槍師姐》系列告一段落,阿滕突然感觸表示:「唔知幾時先再開嘞。(仲想再拍?)如果再開,希望換吓角色啦。(想演乜?)可能都退咗休嘞。」談到《陀》系列帶來最大的得着,阿滕直言:「陳三元(角色名字)嘅性格本來同我本身唔似,但依家都改變咗我,有佢嘅性格嘞,同埋依家都仲有人叫我做3蚊雞。(有冇同其他拍檔,好似關詠荷咁保持聯絡?)佢好Cool,可能因為工作緊啦,係最少聯絡嘅,我反而同歐陽震華就多啲聯絡。」

陳豪去深圳拍劇

陳豪明天將出發往深圳,為《白色強人II》拍攝外景,不過宣傳活動後他仍要通宵趕戲,聽朝返家取行李再出發,執行李則要太太陳茵媺代勞。他坦言很早已與仔女心理輔導,講明爸爸將要離家一段時間,問到可擔心明天離家時出現哭鬧場面,他說:「好彩佢哋返晒學。(嚟緊21日隔離點樣打發時間?)我好多嘢要處理,例如生意方面,又要健吓身咁,同埋係畀我放鬆吓。」至於其咖啡店位處爆疫商場,目前已停業,陳豪覺得為確保安全亦屬應該。