TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

娛樂新聞版區

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
莊思明楊明抗疫湯店再開分舖:飲到屋企味
01月13日(三) 16:16

藝人莊思明、楊明的燉湯店於太子開設第6間分店,好友曹永廉、姚瑩瑩等出席開幕禮奌上祝賀。思明接受東網訪問時說:「我哋好感恩,依家係逆巿,疫情都未好穩定,我哋都可以開到分店,好多謝客人一直咁支持我哋,平時見到啲街坊,佢哋都話好鍾意飲我哋嘅湯,食我哋嘅嘢,話有屋企嘅味道,我都期望生意生意愈做愈好,最期待嘅係可以每一區都有分店。」

版主

(on.cc)

《愛回家》離家出走!謝芷倫馬貫東原來去打手遊
01月14日(四) 12:03

藝人謝芷倫(Jan)與馬貫東於處境劇《愛‧回家之開心速遞》組成CP大受歡迎,雖然2人「離家出走」多時,但劇迷依然非常掛住佢哋,近日佢哋終於「合體」,再次情侶檔拍住上,為手機遊戲拍攝廣告,片中見佢哋大晒恩愛,即令唔少網民直呼回憶返晒嚟。而Jan亦表示:「2021年再次同好拍檔一齊拍嘢,啲感覺返晒嚟!你哋仲記唔記得呢對CP呢?」

版主

(on.cc)
【同蛋糕撞色】陳敏之42歲生日開工收Cake好感恩

藝人陳敏之今日42歲正日生日,雖然要在工作中度過,但無損她的喜悅心情。在工作拍攝期間,一班工作人員和好友捧着生日蛋糕到場,令壽星女感到愕然和興奮。接過蛋糕後,她發現衣着打扮的顏色與蛋糕相若,令她陪感開心:「生日感恩有工開。多謝媽咪帶我嚟呢個世界。多謝上帝比(畀)我有個開心嘅家庭。多謝祝福我的你們。」

另外,好友嚴淑明亦有為她慶生,並發文送上祝福:「Happy Birthday To 敏之。祝福你願望成真,人生充滿喜樂和神的恩典!」

版主

(on.cc)
89歲胡楓搞網上生日P 張學友張家輝素顏現身

藝人胡楓明日(1月18日)迎來89歲生日,由於疫情關係未能大肆慶祝,不過獲其媳婦發起「網上生日派對」,除親朋戚友隔空為胡楓唱生日歌外,一班契仔契女加圈中好友包括張學友、張家輝、苗僑偉及米雪等紛紛「現身」賀壽,氹得壽星公開心不已。

談到生日願望,胡楓表示﹕「年年都差唔多,最緊要大家開心,身體健康。」學友及家輝不介意「素顏亮相」,眼見契爺身壯力健兼玩得,2人全程笑到四萬咁口,名副其實的孝順仔。

版主

(on.cc)
新挑戰!陳楨怡晒長腿加盟《Think Big天地》
05月09日(日) 11:01

應屆港姐謝嘉怡、陳楨怡及郭柏妍陸續接下不同工作。謝嘉怡先是苦練廣東話,客串《愛.回家之開心速遞》,而郭柏妍於處女劇《雙生陌生人》中做女配角。陳楨怡亦有新挑戰,她為兒童節目《Think Big天地》擔任主持,她在社交網晒相並留言:「新挑戰,第一日加入Think Big Family,D(啲)小朋友真係好得意,聽到佢地(哋)叫我Celina姐姐,個心已經溶左(咗)~」見陳楨怡已經穿上主持製服大晒長腿,又攬着小朋友合照,畫面有愛!

版主

(on.cc)
母親節報喜!岑杏賢宣布懷孕5個月
05月09日(日)
11:46更新  10:44建立

藝人岑杏賢去年成為人妻,早前消失於無綫處境劇《愛.回家之開心速遞》演出,即時被傳懷孕,但她一直沒有正面回應傳聞。
今日趁着母親節,她終於在社交網報喜宣布懷孕,她留言:「對的!今日主角係我...肚

版主

(on.cc)
32C咪咪都「復工」!朱智賢玩「網球」誘惑
05月09日(日) 20:02

無綫咪神朱智賢最近走出偷食事件陰霾,正式復工拍攝無綫J2節目《野外步出2》,事業有起色之外,就連招牌32C「咪咪」都可以「重見天日」,繼早前佢喺社交網晒出着吊帶裙晒線頭嘅靚相後,今次佢再進一步「大解放」,以黑色一件頭泳衣上陣,不但騷出逆天長腿,最特別係佢「中門大開」,心口位置嘅魚網設計透出豐滿上圍,實行大玩「網球」相當吸睛,佢留言:「始終最喜歡都係去沙灘,陽光與海灘我至愛,上完山就下海。」

版主

(HK01)
TVB史上最快重播節目? 鉅製《聲夢傳奇》隔11個鐘又可以翻煲
即時娛樂
撰文:林迅景

無綫節目《聲夢傳奇》、《開心大綜藝》以及《日日媽媽聲》為2021年TVB的九大綜藝節目,亦可算是本年度重點製作的節目,只睇熒幕上呈現出來的質素,就已經看出背後的心思、人力和物力付出有多大。但原來這三個原本於星期六、日播放的節目已低調地被安排於播出的翌日重播。星期六播出的《聲夢傳奇》和《日日媽媽聲》,就被分別安排於星期日的12點和1點15分重播,而今晚播出的《開心大綜藝》在明天(星期一)的11黠45分亦會重播。

不過留意返,其實《姊姊淘》、《流利都市》和《東張西望》這三個時事資訊性節目都會慣性地於播出後翌日,每日重播,所以相信《聲夢傳奇》、《開心大綜藝》以及《日日媽媽聲》重播也只是方便觀眾收睇的溫馨調動。

《香港01》向無綫企業傳訊部對外事務科查詢,回應如下:「我們收到很多電話意見,希望節目可以在翌日重溫,而我們亦為此作出嘗試安排幾個新的綜藝節目在翌日日間重播,目的是透過不同時段接觸更廣層面觀衆,為市民提供精彩娛樂節目。」

版主

(on.cc)
黃嘉樂演技大爆發 《逆》爆喊被讚真.演技
05月15日(六) 17:13

無綫熱播劇《逆天奇案》開播之來贏盡口啤,其中一個單元故事「消失的子彈」中更大玩感人煽情。單元中的男主角黃嘉樂演出令人亮眼。其中一場戲講述他到監獄探女友林熹瞳時,起初他冷靜情緒演繹出不能讓女友擔心的狀況,其後當他得知女友曾被強姦和殺人並自首後,即時將原定角色抽離並再將演技推高,即場崩潰嚎哭來演出那種無助、自責和不憤的情緒,演技大爆發令觀眾看得入目三分,演技令人刮目相看,又被2人之間的愛情所動容,網友直言「睇到喊」,大讚係「真演技」。

黃嘉樂接受東網訪問時,表示:「今次係從演以來喊得最多一次,所以比較難忘。好似探監嗰場戲拍咗2個Take。其實第1個Take導演已經收貨,不過我覺得可以做得更好、多啲層次,所以叫導演畀多次機會我拍, 最後揀咗第2個Take。不過拍攝林熹瞳戲份時,其實我喊得仲勁,啲工作人員都過要嚟安慰我。其實要演得好,對手都好有影響,記得有前輩同我講過,自己好無用,要對手一齊好先最好,我一直都記住咗呢句說話。」對於網友的支持,他表示:「好多謝大家鍾意我嘅演出,往後會再畀心機,希望大家都會喜歡。」

版主

(on.cc)
煲電影學做戲!姚焯菲想同姜濤合作
07月24日(六)
18:31更新
16:35建立

「國民初戀」姚焯菲(Chantel)出席公開活動,雖然日前於《聲夢傳奇》決賽大熱倒灶,但卻人氣不減,吸引大批「小菲象」(粉絲)撐場,Chantel也非常識做,不斷向眾人揮手,更獻唱參賽歌曲《戀愛預告》、《Chotto等等》等。

對於賽後工作不斷,Chantel表示相比於比賽期間要經常練歌,現時只需隔日工作,但時間不長,也能趕及返家食晚飯及傾偈。有指她本來有機會與「人氣王」姜濤合作拍電影,她說:「姜濤前輩都否認咗,但有機會自己都要加強演戲能力,依家睇多啲電影,睇人哋點做戲先,我都有興趣演戲,不過未夠其他前輩好。(你同姜濤都係人氣王,想唔想合作?)佢係我嘅學習對象,希望可以喺佢身上學到待人處事,因為佢好有禮貌。(依家冇得合作會唔會失望?)本身我都唔清楚,公司冇提,係屋企人同我講,所以冇特別驚喜,開心同唔開心。」

談到下月將與一眾學員拍攝青春劇Chantel坦言一直想15位學員再次走在一起,因比賽分組及淘汰令大家分開了很久,故能夠再聚很高興,問到是否想演炎明熹妹妹?她說:「係呀!因為冇接觸過佢家姐嘅身份,平時係朋友相處,大家比賽時又獨立練歌,好想有機會感受佢照顧我嘅感覺,平時佢都有照顧我,所以好想佢以家姐身份,我就做妹妹。」對於未出道已獻聲拍廣告,她透露是人生首個廣告、但也想嘗試不同類型廣告,如時裝、化妝品等。