TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

TVB幕後人員新聞

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(經濟日報)
【電視廣播TVB】TVB 主席許濤:目標成為本港電商龍頭 電視節目投入絕不手軟
17:58 2021/08/26

(節錄)
許濤:電視節目投入絕不手軟
問及電視節目及電商回本期,許濤未有正面回應,只表示作為內容創作公司,相關投入絕不手軟,希望最大化股東利益。TVB上半年收入按年只增1.8%,財務總裁及公司秘書麥佑基表示,疫情影響下,中港兩地商務來往減,拖累內地合拍收入減少,去年共完成四套合拍劇,今年只有三套。

麥佑基補充,如果與內地合拍劇集,每集劇集投入會較高,假如是公司內部自家製作,現時平均每集成本約120萬至130萬元。

管理層:過去出現匿名的失實指控 背後或由組織策劃
對於網民杯葛TVB廣告商行動,副總經理(法律及國際業務)陳樹鴻表示,警方在今年及去年作出拘捕行動,近期部分受影響廣告商陸續回歸,對未來廣告業務好樂觀。許濤指出,過去出現很多匿名的失實指控,背後或是由某些組織所策劃,但補充,難以量化杯葛行動對業務的實質影響。

超级版主

(HK01)
王祖藍只剩一套戲劇未上映 透露息影:冇演出喇!呢啲係我嘅遺作
撰文:洪曉璇
出版:2021-08-30 18:00

今年初王祖藍與曾志偉重返TVB空降做高層,祖藍出任首席創意官後,推出多個綜藝節目,他亦親自落場在《好聲好戲》和《識貨》等節目亮相,但戲劇作品就很久沒見其身影,祖藍這天更自爆:「冇演出喇!係我嘅遺作。」

祖藍剛從內地返港,隔離期間與馬來西亞女主持顏薇恩、潘毖伶於IG開直播,1.5小時談天說地連李宗緯都有觀看。不少網友都起他的「慳啲啦Baby」、《老表,你好Hea》蔡芯等經典角色,但他說:「冇演出喇!呢啲全部都係我嘅遺作。仲淨左一套同阿sa兩年前拍嘅電影,到依家都未出街,可能今年年尾會上,唔係搞笑,係好認真嘅愛情戲,套戲可能會喊架,講我係個漸凍症患者,當時我瘦到得返110幾磅。嚟緊我都無作品啦,依家做咗管理工作之後,我都無啦依家我地呢啲老人家,最緊要係培育下一代嘅接班人,無謂自己喺度阻碇啦阻住個世界轉。

潘毖伶笑問祖藍現貴為高層,會否考慮參考外國,以管理層運作拍成真人騷,祖藍笑言:「首先呢樣嘢要其他管理層同意,如果其他高層都畀埋你睇……就真係好睇喇!咁多年TVB高層嘅謠傳真係真?點樣雪藏一個人呢?我以前點被人雪藏?點樣加人工?點樣減騷錢?我終於知道點解……嗰啲拍出嚟真係好睇到不得了,但我真係接受唔到囉!」

超级版主

(HK01)
王祖藍參考韓國練習生:《聲夢傳奇》嘅都係14歲小朋友例如姚焯菲
撰文:洪曉璇
出版:2021-08-30 18:15

自從年初空降成為TVB首席創意官,王祖藍主力做管理工作。其實他近年除了北上在綜藝節目發光發熱,亦開公司簽藝人,對藝員管理相當有心得,對於內地娛圈近日風雲色變,祖藍亦有相應對策,更特別提起《聲夢傳奇》的姚綽菲和Yumi等新一代藝人。

祖藍剛從內地返港隔離期間,與馬來西亞女主持顏薇恩、潘毖伶於IG開直播,被問到身為高層,會否考慮參考韓國練習生計劃培育新血,祖藍透露新動態:「拍《山河令》嘅內地小生龔俊依家做緊《中餐廳》,係我北京公司旗下藝人,佢好乖好積極儉點聽話,幾年之間就算紅咗個人都無咩變,內地近排好多唔生性嘅事件發生,有d管控,會暫時取消左啲練習生類型嘅計劃,香港就繼續,好似最近《聲夢》出嘅都係14, 15歲嘅小朋友例如姚焯菲Yumi等,最近再搞聲夢summer camp,叫佢地同啲中學生交流,裡面會睇啲有潛質就做下一屆聲夢,類似聲夢junior嘅做法。想啲小朋友有啲健康嘅節目可以睇,可以有夢想。」

超级版主

(HK01)
無綫內部通訊洩密 C君將出任無綫J2台創意總監
撰文:張嘉敏
出版:2021-09-01 14:01
更新:2021-09-01 15:01

無綫近月出現人事大變動,繼曾志偉、王祖藍兩人回巢任職TVB高層後,據悉,TVB內部通訊今日(9月1日)公布「農夫」成員、37歲鄭詩君(C君)將出任TVB的J2台創意總監(Creative Director (J2) of Production Division)。《香港01》向C君求證有關消息,他表示:「係呀。」親證了該消息。志偉於今年1月出任TVB副總經理兼行政委員會特別顧問,全面負責綜藝及資訊娛樂節目,而王祖藍則出任集團的首席創意官(創意總監),今次就有C君的加入。

C君在《香港01》的電話訪問中說:「今日第一日返工,我成十幾廿年未返過工 ( Office ) 喇,今次係做創作,我自己一向好鍾意做創作同埋幕後嘅工作。(係邊個搵你去做呢個職位?) 係志偉,我哋之前不時都會討論吓啲節目,斷斷續續咁傾吓傾吓,慢慢佢認為有呢個興趣,就話『不如你入嚟啦』。(新工影唔影響到你喺農夫嘅工作?) 會少咗其他幕前嘅活動,但係唔影響農夫嘅音樂創作,呢樣亦係我最鍾意做嘅嘢之一。(咁會唔會冷落咗陸永?) 係佢冷落我呀,佢成日顧住啲囡唔理我。(今次到你報仇冷落返佢?) 其實係互相冷落,呢個係我哋最好嘅相處方式。」

至於任期有多久,C君就表示:「我唔識點講。」問到他上任後將會有什麼大計,他說:「唔好講咩大計,我呢啲係細計,逐啲逐啲去做,內容暫時唔講得住,大家遲啲就會睇到,想畀人哋知道我係有誠意去做嘅。(依家競爭劇烈又有收視大戰有無壓力?) 係佢哋嘅大戰,我係負責做創作。」

傳出的TVB內部通訊內容如下:
「To: All Executives of TVB Group

Please be informed that Mr Cheng Sze Kwan has been appointed as Creative Director (J2) with effect from 1 September 2021.

Please join us in welcoming C君and extend to him your usual support and cooperation.

Thank you for your attention.」

超级版主

(晴報)
獲曾志偉賞識獻身無綫 C君出任J2創意總監︰傾緊好多計劃

曾志偉今年初空降無綫成為集團副總經理,而王祖藍則擔任首席創意官,近日無綫再邀得組合農夫成員鄭詩君(C君)出任J2台創意總監。C君昨日回應《晴報》說︰「志偉一直知我成日做創作,所以搵我試下!」洪永城亦指老友C君全程投入︰「佢成個八月晚晚都幫J2諗節目!」

無綫昨日透過內部通訊公布消息,表示37歲的C君將出任無綫J2台創意總監。轉數快兼口才了得的C君,過往曾為港姐等大騷擔任司儀,亦主持多個綜藝節目如《Do姐有問題》、《Do姐去Shopping》系列等。近年他為無綫拍劇,代表作有《降魔的2.0》的風獅爺,他在《雜警奇兵》更擔任第二男主角,與無綫關係友好。此外,近年C君銳意涉足幕後,今年與洪永城拍檔監製新劇《凶宅清潔師》,兼任編審及演出,認真多才多藝。

自嘲着龍袍唔似太子
C君接受訪問時透露昨日是第一日履新︰「係曾志偉邀請我嘅,一直以嚟都有傾節目嘅嘢,我鍾意創作,可能佢一路以嚟知我成日做創作,所以搵我試下!(人工好高?)合適啦!」他笑言20多年沒有做辦公室工作,問到有否着西裝打呔?他說︰「梗係無啦,我連台慶都唔會打呔,正所謂『着起龍袍都唔似太子』。今日(昨日)工作係填表,好多文件要填。」問到日後大計,C君說︰「等我慢慢習慣下先,好多計劃都有傾,往後慢慢推出。」

提到曾志偉曾揚言ViuTV收視只能夠與J2比較,及後ERROR成員郭嘉駿(193)取笑J2《#後生仔傾吓偈》由年過四十的陸浩明主持。問C君是否銳意改革J2?他表示︰「呢啲係大人嘅事,由大人搞喇,我只係做創作,喺節目上創作得好,過程順利最重要。」

洪永城願為老友助陣
另外,C君好友洪永城昨日回應本報,透露見證兄弟的努力︰「見到C君非常勤力,成個八月都埋頭苦幹晚晚幫J2諗節目,我從未見過佢咁忙碌、勤力,相信佢咁投入又有創意,會幫到手!(幫J2做更多幕後工作?)如果佢哋(C君)叫到當然幫手!(《凶宅清潔師》在J2播放當響頭炮?)真係唔知,相信呢個都係佢哋諗嘅元素之一,實質idea就等佢哋公布!」

超级版主

(HK01)
馬浚偉邀《烈火雄心》編審加盟創作團隊 暗示港台將與TVB有聯乘
撰文:賴家杰
出版:2021-09-07 07:00

近年馬浚偉(馬仔)身兼多職,除了擔任演員、導演、校長等,今年5月時份更榮升香港電台高層,擔任創作總監。有傳馬仔在港台準備大展拳腳,會開拍多個節目,以及會找娘家無綫電視一部份演員到港台拍攝節目,更找來金牌編審吳肇銅加入團隊,馬仔接受《香港01》暗示找吳肇銅加入團隊是真的。

馬仔為了用心製作,特意請來著名前無綫電視編劇吳肇銅,吳肇銅在TVB時候負責編審過不少經典劇集,例如有《茶是故鄉濃》、《酒是故鄉醇》、《巨輪》、《梟雄》、《烈火雄心》、《致命復活》等。馬仔表示二人認識多年,請到吳肇銅是因為合作多年,加上他現時自由身,「我好欣賞佢,同埋佢好博學多才,所以我就邀請佢係我創作團隊負責其中一個節目,好開心佢亦都答應。」

至於詳細的內容,馬仔九月中便會宣布,希望一眾觀眾密切留意。馬仔在TVB出身,近年也擔任藝員訓練班的校長,因此他與TVB關係非常良好。這次除了找了吳肇銅幫忙,馬仔暗示希望與TVB能有一個聯乘,他說:「香港電台同TVB關係非常良好,所以嚟近有啲TVB藝人如果時間OK,我哋都會邀請佢哋參與我哋一啲節目,不過For我嚟講開電視同ViuTV我都好歡迎,只要合適希望大家都多啲合作,我自己係保持完全開放態度。」

馬浚偉表示他製作的節目每星期播放一集,每一集一小時,三個月一季,暫定會做兩季,會看看反應再考慮繼續拍攝下去。另外,還有一個音樂節目即將面世,至於其他的新節目籌備當中,會陸續推出。

超级版主

(on.cc)
請張學友做港姐表演嘉賓 曾志偉唔怕打風影響決賽
09月07日(二)
19:23更新 19:02建立

(節錄)
無綫副總經理曾志偉今日(7日)出席《2021香港小姐競選決賽》記者會,講到C君升任J2創意總監,他說:「其實冇乜大不了,我哋都請咗好多人,佢本身都係一個度橋嘅人,嚟緊J2會有好多調動,要有多啲新野,佢一向都係諗埋啲奇奇怪怪嘅嘢。(唔畀佢做幕前?)唔會,冇叫佢唔做幕前,佢搵唔夠就會出返嚟㗎啦。(拆散左農夫?)唔會,其實都想搵埋陸永,識咗佢好耐都好欣賞佢。」

講到《#後生仔傾吓偈》完結是否他的決定,他說:「點講都冇乜所謂,同監製傾過,其實同《流行經典50年》一樣有好多觀眾睇,但係都覺得要停一停,啲人話停晒啲飲食節目,唔係,依家有《煮戰》,只係想用唔同模式出現,有啲舊嘅模式大家睇得太耐,有需要轉一轉。好似《#後生仔》做咗800幾集,咩話題都講得七七八八,所以應該用唔同嘅模式去做,同埋班人都成熟咗,依家都入咗唔同節目,C君都同佢哋見緊面。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
《智能愛人》結局︱陸永以情歌激活李佳芯大團圓
09月12日(日) 19:01

(節錄)
隨着《智》劇的結局,總監製陳翹英亦將離職無綫,至於擬定開拍的選美劇《選美的12夜》亦因遭無綫「審劇」新制度令「胎死腹中」。原為前朝行政總裁李寶安親自邀入無綫開劇的陳翹英,其功績早於90年代於亞視任製作總監所建,並與當年監製《今日睇真D》的余詠珊,為亞視屢破收視佳績,跟當年任亞視高層的李寶安,可謂「鐵三角」組合,三人於去年轉換地點於無綫重聚,一心再合作打天下,然而年初無綫高層變天,李寶安和余詠珊亦相繼請辭,雖然李轉為無綫顧問一職,但陳翹英有感到意興闌珊,完成了《智》劇便決定離開無綫,陳翹英回覆東網承認此事:「我會暫別無綫外出拍劇。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(HK01)
王祖藍親爆TVB發展新方向 吸納內地資金拍綜藝:健康地交流!
撰文:葉詩
出版:2021-09-16 06:30
更新:2021-09-16 06:30

王祖藍今年年初回歸無綫電視(TVB)擔任首席創意官,其主理的綜藝節目《好聲好戲》播出後口碑不俗,周三(15日)宣布推出姐妹節目《好聲好戲之聲級學堂》,讓觀眾體驗配音工作。談起是次節目與大灣區青年基金攜手合辦,王祖藍透露接下來有更多與內地資金合作的計劃:「出年香港回歸25周年,好多內地機構都有興趣喺呢方面有多啲交流,TVB作為一個平台應該健康地畀大家去交流。」他續言:「今年會有好多同內地綜藝節目嘅合作,嚟緊呢幾個月會公布。」

王祖藍表示擔任首席創意官後忙碌到分身不暇,少了時間陪屋企人:「盡量希望夜晚可以同屋企人食飯,禮拜六日都會去Staycation,都要預返時間,如果唔係我個女近排叫人哋爸爸做爸爸,冇乜點見到佢覺得自己冇爸爸,我都要返去做多啲爸爸。」王祖藍續指自己接下來亦會比較少出現左幕前:「都想集中做返節目讓TVB藝人可以出到嚟,呢排都係籌備節目、交際應酬,為公司同事爭取多啲工作機會、為公司爭取多啲生意。」至於ViuTV近來以破竹之勢崛起,王祖藍就不怕比較、也不感威脅道:「百花齊放就好喇。」

超级版主

楼主| 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(on.cc)
杜之克離開無綫 過檔電盈揸旗
09月16日(四) 23:03

前無綫副總經理(戲劇及節目)杜之克9月2日已正式離開無綫,據悉,曾為TVB製作過不少受歡迎劇集的他相當搶手,離職翌日(3日)已加盟電訊盈科,成為公司戲劇製作的揸弗人。

杜之克在無綫最有名是開闢與內地的合作機會,製作不少中、港合拍劇,助劇集成功在內地網絡平台上架播放,製作的劇集《不懂撒嬌的女人》、《多功能老婆》至近期的《逆天奇案》都備受讚賞。

據知他今次的職務會專注在個人強項,製作劇集供旗下三大頻道now TV、藍Viu及黃Viu播放,有傳其愛將、監製關樹明亦跟隨過檔。至於憑《香港愛情故事》響朵的監製林肯,之前曾傳出會隨杜之克離職,但後來獲無綫副總經理曾志偉挽留,除了拍劇外,亦會在明珠台大展拳腳。