TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

TVB藝人合約事件簿 (2021)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
關禮傑離巢無綫 叫阿女捱吓世界先
09月29日(三) 17:41

(節錄)
講到有傳他離巢無綫?他坦言:「係呀,依家係部頭形式, project by project,唔係綑綁式合約,我可以多啲時間返內地兩邊走。(《我家無難事》係最後一套?)係呀。(之後會唔會再返嚟拍劇?)應該有機會嘅,睇角色需要。」問到豈不是未能與女兒合作?他笑言:「實有機會嘅,等佢捱吓世界先,我又想放多啲時間喺內地。」問到何時會到內地工作?他表示:「本身想10月底返去拍戲嘅,但12月又想返嚟同屋企人慶祝聖誕節,唔想返去個幾月又要返番落嚟,又要隔離,所以依家再同嗰邊傾實啲時間先。」

版主

(on.cc)
張明偉自嘲被「雪藏」:今日出嚟溶雪!
09月30日(四) 18:01

早前透露將離開劇集《愛.回家之開心速遞》的藝人張明偉,今日(30日)出席活動,見他心情十分佻脫輕鬆,自稱今日走出雪櫃,暗示正被「雪藏」,他自爆將離開無綫,但與公司還有幾個月約,今日是朋友邀請出席活動,他說:「今日好似雪櫃走出嚟,做吓嘢,見我喺度跳跳吓,要溶吓雪。」透露有其他公司向他招手過檔,但坦言十畫未有一撇,暫尚未知會否外闖,會聽候公司發落。

他透露未來希望向音樂方面發展,本身有組樂隊Charming Way的他指原本以唱英文歌為主,但現在聽取民意會創作中文歌。問到是否想競逐下年樂壇新人?他笑言真有此想法,會趕快在雪櫃冰天雪地下作歌,家人亦支持他每個決定。至於《愛》劇10月2日會播他最後一集的戲份,至於角色的去向,他叫大家拭目以待。

另外,他在社交網上載半裸身在雪櫃的照片,留言:「入咗雪櫃成個月,比我想像中更加冰凍JESUS。」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(HK01)
愛回家|49歲「細力」秦啟維獲珍姐賞識提早加簽:有人工加好開心
撰文:黃欣華
出版:2021-10-04 07:00
更新:2021-10-04 11:53

現年49歲亞視出身的秦啟維自從2015年轉投TVB後,擔任娛樂新聞台的主播,並開始參與劇集拍攝。秦啟維除了在處境喜劇《愛·回家之開心速遞》中飾演細力一角有固定演出外,並接連參與劇集的拍攝,不少角色都令觀眾留下深刻印象。最近,他在Facebook講道:「我有很多不足,但我演每一(場)戲真的好有心機,從來沒有hea 做,我沒有知名度,但我真的認真對每一場戲,謝謝每一位朋友,同學,同事,還有上天嫲嫲。」,令不少粉絲擔心。

秦啟維接受《香港01》訪問時就透露在朋友的聚會中,聽到一些說話,心感自己知名度不足而有感而發,並未被人攻擊或受到挫折,他更趁機公開一個好消息:「放心,其實呢排發展都比較順利,而且公司啱啱同我加簽到2024年都好感恩。(有冇人工加?)有呀,其實公司舊年啱啱先同我簽完,今年再renew份約而且有人工加都好開心,聽講係珍姐(曾勵珍)嘅意思,好多謝佢。 」秦啟維更視廖啟智為目標 :「一直都無諗過做主角,反而一直視智叔為目標,做每個角色都好有層次,之前成日同佢做訪問,佢都同我講好多嘢又會叫我去爭取。」

秦啟維近年劇接劇,機會不斷。在剛播完的《智能愛人》中,飾演關楚耀的死黨,即奇點創辦人之一的Cook,結局是從高處墮下後失常;在近劇《把關者們》又客串出軌老公:「呢排終於冇人叫我『ATV嗰個』或者『TVB嗰個』,反而多人叫返我個名維維同角色名『Cook Sir』同『細力』,喺TVB發展的確好過ATV,人工雖然冇咁高,但機會真係多咗。」

今年年初,秦啟維更投資6位數加盟一間健康食品公司升呢做老闆:「呢間公司都有30、40年歷史,是做活絡油起家,近十年開始專注做健康產品。我喺上年年尾時做代言人,係收友情價,之後投資咗6位數字,公司生意幾好,除咗香港推出產品,都會外銷去世畀各地。(怕唔怕影響演藝工作?)唔怕,兼顧到,雖然我就仲未回本,但都有錢賺。」

版主

(HK01)
金剛正式回巢TVB孖余思霆拍節目 火藥味濃寸女方「錢多唔憂做」
撰文:黃欣華
出版:2021-10-07 13:45

曾志偉和王祖藍自從今年上任後,先後邀請了不少昔日好友回巢TVB,刺激收視!今年5月,有傳曾志偉將邀請曾一度過檔ViuTV與許婥婷主持飲食節目《掃街達人》的金剛回巢綫拍綜藝節目,當時金剛就未有承認傳聞,然而金剛日前就孖住余思霆在台灣一同拍攝TVB全新工作體驗節目,兩人更會在節目中體驗不同類型的工作,正式宣布回巢!

版主

发表于 前天 19:27 | 显示全部楼层
(HK01)
男神廚房|落選港姐簽TVB唔怕捱 「花女」陳聖瑜好有火唔諗轉行
撰文:蘇國豪
出版:2021-10-14 17:15
更新:2021-10-14 17:15

無線(TVB)即將推出全新飲食節目《男神廚房》,今(14日)在電視城進行拜神儀式,除了有主持人鄭裕玲(Do姐)、王菀之、何廣沛現身之外,還有三位靚女助手出席,她們就是今屆港姐陳聖瑜(Yvette)、關楓馨(Tiffany)同葉靖儀(Michelle),她們目前己經同TVB簽了藝人合約,不約而同都表示對演藝工作有興趣。

己同TVB簽了藝人合約的她們,被問到娛樂圈這一行不是這麼容易做,而且起初人工低會好難捱?她們都表示作為新人可以接受,其中Yvette就表示:「一開始做新人,一個新人嘅角色都要慢慢去學習,咁樣我哋慢慢進步先OK。」而Tiffany亦覺得作為新人就是要多點學習,趁這一段時間好好去裝備自己。

既然她們剛簽約不久,再被問到對合約條件滿不滿意時,Michelle就第一個表示:「我覺得呢樣唔係我考慮因素。因為始終自己有心做呢一行,咁條件唔係我太過考慮因素之一。」而在旁的Yvette就認為合約這些東西是有一個演變過程,終會因為成績而有所不同出現效果:「睇我哋做到幾多嘢,好似分數咁去計,做好自己自然有人會見到。」

眼見她們言語間都好喜歡演藝工作,但過去有太多例子有不少藝人因為收入低同未達成自己目標就中途離場。被問到有沒有為自己定下時間目標,Yvette就表示沒有想過放棄:「我想做嘅都冇諗過放棄。都會畀心機去做好每一次拍攝,做好自己希望有好嘅表現。轉唔轉行依家言之尚早,我哋都未知自己表現成點,自己能力範圍做一段時間,努力過先再諗吓呢啲嘢。」而在旁的Tiffany同Michelle都好贊成她的說話,認為新人就是要作出嘗試,目前只要做好自己就可。