TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: admin

[综合] 新劇資訊 (未知監製 & 劇名)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(HK01)
李佳芯自稱單身暫時唔諗結婚:拍劇成日着婚紗冇曬幻想
撰文:賴家杰

李佳芯(Ali)今天(11日)出席洪永城Tony與梁諾妍的婚禮,Ail笑言只準備了人情,沒買什麼禮物,但最令她開心是剛到場知道Tony雙喜臨門:「我下次會準備好,等佢公布BB性別,我會買禮物。」

已經有一段時間沒公開露面的Ali透露最近都忙於籌備微電影,更透露監製、導演、演員、編劇也是她負責:「新挑戰,拍一個微電影,當然我有搵朋友,因為太大挑戰,希望做好眼前工作,因為之前同一個腦退化機構合作,呢個訊息幾有意義,因為第日開劇就唔會有時間做自己嘢。(幾時開劇?)我有收到9月年尾,但未知,我只見到入咗我名,(女主角?)應該係掛,我冇問呀,但唔緊要,開劇咪拍劇,冇劇咪做自己嘢。」

超级版主

(on.cc)
唔會搞大湯洛雯先結婚 馬國明:有意外再公布!
07月14日(三) 16:02

(節錄)
問到何時真正「造人」?他希望先結婚後才生,他說:「應該唔會有咗先結,正常嚟講,有意外再公布,佢(湯洛雯)都好忙,拍緊《雙生陌生人》,未拍完就要過組,再有另一部mark咗,佢忙過我,拍到12月。」瘦了不少的馬國明透露現正忙於拍攝劇集《隱形戰隊》,因為趕劇不夠瞓,瞓得愈少愈瘦。而他的角色需要身形較健碩,故他經常請教陳山聰和林子善,他說:「山聰半年前就操,我冇乜時間,我都好想操,但唔夠瞓啲肌肉又流失晒!」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
《欺詐劇團》獲好評!敖嘉年爆有機會開續集
07月16日(五) 21:06

(節錄)
談到無綫劇集《欺詐劇團》播竣,網上口碑依然持續,他說:「接到好多好耐冇聯絡嘅朋友電話,都話有追睇。(開續集?)真係有可能㗎,大家都好期待有第2季。」

超级版主

(on.cc)
加料審劇本!馬國明新劇叫停 陳自瑤隨時女一夢碎
07月19日(一) 00:01

無綫自曾志偉上任後大變天,幾位高層相繼辭任,將於9月離職的杜之克,其「業務」受到高度關注,所屬監製主理的新作都要煞停,劇本需經主席許濤的團隊審批才決定能否開拍,杜系監製陳翹英的選美劇、馬國明主演的律師劇及《巾幗梟雄4》首當其衝,一度憑綜藝節目升呢的陳自瑤,女一美夢隨之破碎!

無綫與ViuTV兩台戰況激烈,本年初曾志偉被欽點擔任無綫副總經理,上任後即於綜藝節目及人手安排作出大改革,身為前朝的執行副主席李寶安及愛將高層余詠珊先後離任,餘下「愛將2號」杜之克亦不能幸免!
雖然他已宣布9月離職,但自上月起已沒上班,其「業務」於無綫備受關注。有鑑其擔任出品人的《刑偵日記》近日收視創新低,平均僅得15.5點,成為了導火線,促使最高話事人許濤下令,要將無綫準備開拍的所有新劇的劇本重新審視,給審批團隊檢視後才決定是否開拍。

雖然《刑》劇是一齣用心製作的作品,奈何內容實在太「燒腦」,加上內地網站率先播畢,成為收視失敗的最大原因。收視陷入警戒線,令無綫響起警號,需三思往後製作,據知,許濤希望收復失地,已籌集劇本給審批團隊審視。近日他抽出審批的劇本,多由杜之克旗下監製之作,難免令人錯覺他成為被針對目標,當中包括《智能愛人》監製陳翹英的選美劇《選美的12夜》、方駿釗監製的《巾幗梟雄4》及陳志光監製的律師劇,即使快將開拍也要煞停。

《選》劇原定本月底開工,由陳自瑤(YoYo)首任女一,與馮盈盈、簡淑兒及楊潮凱等演出,他們已經看了故事內容,對角色相當滿意。為配合選美內容,劇組將趁今屆候選港姐入酒店集訓,抽空拍攝佳麗們訓練、泳裝環節等選美實況放於劇中,猶如真人騷,務求做到資源共用,創新劇種為「仿紀錄片」的選美劇。原本開拍如箭在弦,惟許濤的新柯打,令到只欠3集劇本的《選》劇,要按新制呈上審批而煞停開工。由於港姐正開始拍外景,若停工根本趕不及進度,該劇隨時胎死腹中。

原本「坐定粒六」做女一的YoYo繼續等運到,心情難免失落。而楊潮凱昨日受訪時表示選美劇會延遲開拍:「暫時只收到延期開拍通知,本身個期係預7月底開拍。(擔心最後開唔成?)如果真係就梗係可惜啦!」

至於由陳志江監製、視帝馬國明及蔣祖曼孭飛演出的律師劇,原定9月開工,劇本亦已完成8成,現在為配合新程序,暫定延遲1個月,但一切還要等待審視結果而定。對於劇本及重新審批的新制度,許濤未有回覆。

超级版主

(on.cc)
新劇煞停劇本要審批!馬國明:對演員係好
07月19日(一) 15:04

視帝馬國明原定9月拍攝由陳志光監製的律師劇,不過由於無綫主席許濤下令新劇劇本要由團隊審批後才決定能否開拍,現時暫定延期1個月開拍。馬國明透露現正拍攝《隱形戰隊》將要拍至年底,未收到另一套劇的任何通知,他認為有專人審視劇本是好事:「公司開每個劇之前都執好晒劇本先拍係好事,每個演員都想拍嘅劇嘅劇本係好,如果有班人去審視個劇本,睇吓有冇嘢要執,每套劇開之前大部分劇本齊晒對拍攝有幫助,對演員係好。」

另外受影響的包括陳翹英監製的選美劇《選美的12夜》,原定本月底開工也要煞停,問到有份演出該劇的簡淑兒,她坦承也收到通知:「我有收到經理人通知,暫時要等消息,所以就放番個期岀嚟,其他嘢我都唔係好清楚。」她坦言作為演員都是很被動,等公司安排。

超级版主

(HK01)
之前陳展鵬主演的劇集《逆天奇案》有好成績,他說:「喺呢個環境入面,有套劇食完飯可以講下,都唔係易事。」現時劇接劇工作,將於年底再做時裝劇男主角,他說會有新鮮感,一直有聽各種意見,拍劇時有變化,又謂讓觀眾接受不同嘗試。

版主

(on.cc)
10年經驗!莊思敏自爆試過網購鑽石
08月11日(三) 21:38

工作方面,莊思敏透露10月會拍新劇及電影,8、9月就休息,正值中秋,是帶貨的好時機,又坦言直播帶貨是收入之一,因疫情少了很多工作。

版主

(on.cc)
做咗幾十年花瓶!黎燕珊豁出去演乜都得
08月13日(五) 19:04

正趕指邵氏新劇《廉政狙擊》的她,預告快將煞科,緊接再接拍另一套新劇:「依家個心態唔係要做女一、花瓶、靚女,最緊要係有得發揮,最近仲客串咗部電影,演個好樸實、基層、要扮老嘅媽咪,好多人都讚我豁咗出去,講真扮靚嘅機會太多,反而好劇本唔係成日有,自己趨向接有發揮嘅角色,做咗幾廿年花瓶,唔好再搵我做啦,哈哈!」

超级版主

(on.cc)
10個月10部戲!彭皓鋒做頭號反派:大陸仲多人識我
08月14日(六) 17:03

藝人彭皓鋒今日現身代言活動,他透露早前在內地逗留了10個月拍了10部網大,當中包括6部主演,4部客串,成績可觀:「平均1個月1部,中間仲攝到時間登台。(疫情冇影響工作?)開頭有影響,有啲登台同拍攝都取消咗,但訂就收咗。對我嚟講算好彩,受疫情影響唔大,工作量仲多過之前。(嚟緊會唔會再返內地?)想,但依家內地又爆疫情,好多演出都唔批。」

他透露正接洽一部電影及無綫劇:「我同無綫合作係部頭性質,每年都會拍一部。(離開無綫發展好咗?)係際遇,香港人識我嘅唔多,反而大陸仲多人識我,我喺內地拍劇都係做反派一號,比較主要嘅角色。」

版主

(HK01)
馮盈盈拍完《智能愛人》再客串短劇:要努力改正吓普通話先
撰文:張國基
出版:2021-08-22 21:33

馮盈盈(Crystal)近日於無綫(TVB)劇集《智能愛人》中演技廣受好評,觀眾稱讚她的演技進步神速。她今晚(22日)出席《香港小姐2021》準決賽,提到最近有朋友稱讚她咬字更清晰。她透露即將客串一套短劇,角色亦帶驚喜。至於有傳她即將拍攝選美劇,「其實都未收到正式通知,未當係落實咗!」