TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: admin

[综合] 新劇資訊 (未知監製 & 劇名)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
新劇煞停劇本要審批!馬國明:對演員係好
07月19日(一) 15:04

視帝馬國明原定9月拍攝由陳志光監製的律師劇,不過由於無綫主席許濤下令新劇劇本要由團隊審批後才決定能否開拍,現時暫定延期1個月開拍。馬國明透露現正拍攝《隱形戰隊》將要拍至年底,未收到另一套劇的任何通知,他認為有專人審視劇本是好事:「公司開每個劇之前都執好晒劇本先拍係好事,每個演員都想拍嘅劇嘅劇本係好,如果有班人去審視個劇本,睇吓有冇嘢要執,每套劇開之前大部分劇本齊晒對拍攝有幫助,對演員係好。」

另外受影響的包括陳翹英監製的選美劇《選美的12夜》,原定本月底開工也要煞停,問到有份演出該劇的簡淑兒,她坦承也收到通知:「我有收到經理人通知,暫時要等消息,所以就放番個期岀嚟,其他嘢我都唔係好清楚。」她坦言作為演員都是很被動,等公司安排。

超级版主

(HK01)
之前陳展鵬主演的劇集《逆天奇案》有好成績,他說:「喺呢個環境入面,有套劇食完飯可以講下,都唔係易事。」現時劇接劇工作,將於年底再做時裝劇男主角,他說會有新鮮感,一直有聽各種意見,拍劇時有變化,又謂讓觀眾接受不同嘗試。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
10年經驗!莊思敏自爆試過網購鑽石
08月11日(三) 21:38

工作方面,莊思敏透露10月會拍新劇及電影,8、9月就休息,正值中秋,是帶貨的好時機,又坦言直播帶貨是收入之一,因疫情少了很多工作。

版主

(on.cc)
做咗幾十年花瓶!黎燕珊豁出去演乜都得
08月13日(五) 19:04

正趕指邵氏新劇《廉政狙擊》的她,預告快將煞科,緊接再接拍另一套新劇:「依家個心態唔係要做女一、花瓶、靚女,最緊要係有得發揮,最近仲客串咗部電影,演個好樸實、基層、要扮老嘅媽咪,好多人都讚我豁咗出去,講真扮靚嘅機會太多,反而好劇本唔係成日有,自己趨向接有發揮嘅角色,做咗幾廿年花瓶,唔好再搵我做啦,哈哈!」

超级版主

(on.cc)
10個月10部戲!彭皓鋒做頭號反派:大陸仲多人識我
08月14日(六) 17:03

藝人彭皓鋒今日現身代言活動,他透露早前在內地逗留了10個月拍了10部網大,當中包括6部主演,4部客串,成績可觀:「平均1個月1部,中間仲攝到時間登台。(疫情冇影響工作?)開頭有影響,有啲登台同拍攝都取消咗,但訂就收咗。對我嚟講算好彩,受疫情影響唔大,工作量仲多過之前。(嚟緊會唔會再返內地?)想,但依家內地又爆疫情,好多演出都唔批。」

他透露正接洽一部電影及無綫劇:「我同無綫合作係部頭性質,每年都會拍一部。(離開無綫發展好咗?)係際遇,香港人識我嘅唔多,反而大陸仲多人識我,我喺內地拍劇都係做反派一號,比較主要嘅角色。」

版主

(HK01)
馮盈盈拍完《智能愛人》再客串短劇:要努力改正吓普通話先
撰文:張國基
出版:2021-08-22 21:33

馮盈盈(Crystal)近日於無綫(TVB)劇集《智能愛人》中演技廣受好評,觀眾稱讚她的演技進步神速。她今晚(22日)出席《香港小姐2021》準決賽,提到最近有朋友稱讚她咬字更清晰。她透露即將客串一套短劇,角色亦帶驚喜。至於有傳她即將拍攝選美劇,「其實都未收到正式通知,未當係落實咗!」

版主

(HK01)
戴祖儀拍劇前沉迷學畫畫短短數天學素描 作品面世獲網友大讚
撰文:賴家杰
出版:2021-08-23 18:30

有「長腿女神」之稱的戴祖儀(Joey)多才多藝,除了她擅長的是唱歌、演戲之外,還是修讀法律系出行,同時懂得彈結他和鋼琴,稱為才女也不為過。Joey即將要開拍新劇,但在開拍前有一段時間,她稱為「空窗期」,可以不用工作好好休息,但她笑言自己奴性很重,安排自己學新技能,而有留意她的IG動向,就知道Joey近期不斷練習畫畫,在這段「空窗期」她買了很多畫畫工具及網上課程。

超级版主

(星島)
黃翠如兩度缺席《七公主》宣傳 監製陳維冠非常滿意演出

TVB劇集《七公主》今日在電視城舉行宣傳活動,女主角之一的黃翠如已兩度缺席宣傳活動,加上她早前在社交網站帖文說「再見」,並關閉留言功能,令粉絲十分擔心。監製陳維冠被問可有安排翠如參與宣傳?他稱:「翠如工作繁忙,所以出席唔到,佢而家準備拍劇,9月就要開工。(會唔會幫手宣傳?)會,喺唔同平台宣傳。」

有指翠如因演出受批評,致情緒低落,陳維冠則說:「呢啲係佢嘅私人事,我哋唔會特別過問,如果觀眾擔心翠如,可以繼續支持佢嘅演出。」監製指翠如的角色背負好多重擔,要慢慢將誤會解開,觀眾會看到她的努力和進步。他續說:「翠如拍攝嘅時候係好開心,我同編劇都非常滿意,今次係佢從未演過嘅角色,每位演員都係做一啲以前從未演過嘅角色,係我一直監製劇集嘅風格。」

超级版主

(on.cc)
馮盈盈嗒糖狂攻方力申 爆方媽媽落閘:入唔到門!
09月08日(三) 00:01

雖然被雙重「彈鐘」,但盈盈仍未放棄,據知她將與小方合作葉念琛監製的新劇,暫定11月底開工,同劇還有小方緋聞女友陳瀅,但隨着女方情傾周嘉洛,緋聞亦無疾而終,故盈盈與陳瀅毋須過招,反而近水樓台,屆時與小方朝夕相對下,感情定必升溫!

拍劇近水樓台
本報昨日分別就戀情萌芽一事聯絡小方及盈盈,盈盈撒嬌說:「係在場人士起哄,我哋喺壓力下迫於無奈影合照,本身同佢係識咗好耐嘅朋友,之後係有合作計劃。(佢係你杯茶?)小方係形象健康嘅水果茶,我就鍾意飲珍珠奶茶囉!所以唔係拍拖,同埋佢屋企隻狗狗都拒絕我,即係入唔到門啦!」小方則笑說:「我又唔覺盈盈對我特別好,佢依家食緊齋,要守齋戒嘛!我就諗住學佛,孤獨終老。」

版主

(on.cc)
陳家樂中六合彩要倒貼萬歲 點解提到連詩雅就面紅?
09月23日(四) 19:01

(節錄)
家樂為救自保,化身記者抵死「拷問」黃智雯何時結婚,對答經驗十足的黃智雯,即以劇中會跟袁偉豪結婚作回應,誰知家樂繼續追問對方現實中幾時結婚,會跟劇情一樣搞大龍鳳?黃智雯惟有焗答一向有結婚計劃:「唔會同劇一樣,會重新諗過,一係你(家樂)幫我諗吓,你咁多計。(今年結婚?)得番3個月咋,下年、下下年?都唔知,11月我又要開新劇。」家樂搞笑插嘴說:「袁偉豪都係邊拍劇邊結婚。」黃智雯說:「點同呢!女仔要靚、準備好心情嘛!」