TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: admin

[综合] 新劇資訊 (未知監製 & 劇名)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(HK01)
存貨只剩兩套劇 李佳芯堅持不「敲門」爭取:有適合角色就會搵我
撰文:林迅景

李佳芯(Ali)主演的無綫劇集《愛美麗狂想曲》下周一(22/03)於翡翠台首播,昨日(20/03)將軍澳電視城舉行記者會,除了男主角陳豪之外,劇中主要演員陳瀅、蕭正楠、何廣沛、朱智賢等都有出席。

近日李佳芯和陳炳銓分手的事備受關注,李佳芯接受《香港01》訪問時,就表示多謝大家關心她的感情生活:「但係我感情不嬲都好低調,都唔想講太多,有啲咩嘢之前都俾你哋半推半就底下(講晒)。」並表示希望大家專注她的工作以及支持她的新劇。

她也透露,現時已經搬到新屋:「我係拍《智能愛人》之前搬,但係我未執好晒啲嘢,拖吓拖吓,基本上唔影響,但仲係會見到啲紅白藍袋囉。」李佳芯表示,現時工作不多,只有宣傳新劇《愛美麗狂想曲》,以及將會為一個綜藝節目擔任嘉賓。問及有否接指新劇時,她就回答:「我個人比較被動,有時候就會做自己嘢,之前接咗兩個慈善活動,一個係做陶瓷,一個係寫字畫,所以而家主要都係做呢啲慈善工作。」

李佳芯有份參演的劇集只剩下《愛美麗狂想曲》以及《智能愛人》兩套,她就表示不擔心工作減少。她說:「劇集真係唔係我控制到嘅嘢,要交畀公司。(敲監製門?)由第一日起敲門就已經唔係我做嘅嘢,有人叫過我敲門,但係到今時今日都未做到。呢個性格未必咁啱呢一行,但係比較被動,同埋我覺得有適合嘅角色嘅時候,就會搵我。主動爭取係好事,不過隨緣啦,做得唔好不如唔好做。」

超级版主

(on.cc)
通關要北上!曹永廉親自見客賺錢養家
03月21日(日) 21:44

藝人曹永廉近日忙於拍攝《十八年後的終極告白2.0》,戲中角色出現多種性格,為他來說是一次演技挑戰:「雖然詳情唔講得太多,不過事前我都參考咗幾位好鍾意演員嘅演繹方法,今次都演得好過癮。」

雖然目前拍攝工作日以繼夜,但據悉稍後他可能再接另一套劇,變相忙上加忙。問到他可擔心體力問題,他直言:「之前有5個月冇拍劇,都係時候努力喇。其實因為疫情關係,我喺內地嘅生意要交晒畀拍檔打理,如果通番關都要負責番多啲嘢,例如北上見吓客,好想將舊年搵少咗嘅錢盡量補番,話晒小朋友書簿費好貴。」

超级版主

深圳拍戏前四度隔离 吴岱融仿效发哥超慢跑养生
2021年3月24日 2:27 PM
文/陈韵红
来自/新明日报

吴岱融接的新剧《黑金风暴》讲述警察贪污的故事,主角是林峰、男星黄浩然饰演他儿子,吴演一个商人,大概15天戏,5月再回香港,拍完之后还会接一部古装喜剧。

吴岱融预计六七月回新,届时儿子已学成回来,一家三口齐聚盛港安乐窝。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
疫情集中拍劇 周柏豪不忘音樂事業預告會搞巡唱
03月27日(六) 18:29

歌手周柏豪出席電台節目活動,透露拍攝無綫新劇《法證先鋒V》前,先拍攝無綫另一套時裝劇,不過為保持神秘感,故事及對手演員先大賣關子:「呢位演員喺音樂上合作過,電視係第1次,故事係比較懸疑,我個角色有一半係暖男,其實自從《多功能老婆》後都有年幾、兩年冇拍無綫劇。」更指疫情關係會先集中拍劇,音樂方面雖然已錄了10首歌,但一直未有機會派台及與歌迷搞活動,所以靜待適當時機才推出。

談到星夢娛樂已改朝換代,他表示人事變動未有影響其工作:「從來周柏豪冇任何負面影響,反而有更多機會同唔同人合作,之前同曾志偉、何麗全同樂小姐(樂易玲)都見面傾咗偈,嚟緊方向都係巡唱、拍劇同出碟。(同你派定心丸?)覺得唔係外界講得咁得人驚,從來我都係等緊見面機會,睇吓高層有乜安排,上市公司會擅用員工,人事變動每間公司總會有。」

超级版主

(星島即時娛樂)
跟三大高層面談繼續歌視發展 周柏豪下半年連拍兩劇

(節錄)
談到工作,柏豪表示已錄了10首歌,但相信要配合宣傳,視乎疫情進展才面世,暫會專注拍劇,並承認將連拍兩套TVB劇集,其中一套是《法證先鋒5》,不過6月會先開拍另一套時裝懸疑劇,角色有半暖男成份,但詳情和其他演員就不便透露,並指鑑於疫情關係,已近兩年沒有拍過香港劇,所以要多些時間準備。

版主

(on.cc)
呂珊哽咽悼念廖啟智:難頂老友接連離世
03月30日(二) 21:29

(節錄)
她剛於昨日(29日)過57歲生日,表示生日願望希望於事業上再大展拳腳,並透露下月將參演無綫劇集,問到生日當天如何慶祝?她透露因現時限制4人1枱,同不同朋友食過多餐慶生飯,又食了無數個蛋糕,不過身形仍然Fit爆,她說:「疫情期間都要Keep住,得閒行吓公園,唔好成日食同坐。」

超级版主

(on.cc)
黃翠如練配音搞到喉嚨發炎 張振朗緊張過比賽
04月03日(六) 19:39

(節錄)
講到之後的工作安排,振朗透露新劇《童時愛上你》會延期至6月開拍,笑言若開劇的話就不能參加此配音節目,因為需要大量時間去練習。另外,翠如就話原定有工作要去馬來西亞,但現時暫停,之後會有個生活主題的新綜藝節目、以及9月會開新劇。

版主

(on.cc)
曹永廉拍床戲暈足個幾鐘 譚俊彥女兒入讀心儀學校安落晒
04月07日(三) 23:13

(節錄)
藝人曹永廉(阿廉)、譚俊彥(Shaun)今日為無綫劇集《十八年後的終極告白2.0》拍攝外景,二人有場追車戲份,見他們匆匆上落車時動作敏捷。阿廉透露拍完此劇後會緊接拍攝古裝新喜劇,與周嘉洛、JW等合作,更有不少動作打戲。問會否難到他時,他笑謂:「之前拍《包青天再起風雲》時都要打,自己手腳向來唔協調,事前都要鬆吓啲筋骨先,不過有時我都專登唔打咁好,費事畀人定位我做武打明星。」2年前他曾患上耳水不平衡,更試過拍攝後要坐於停車場3小時才可揸車,日前拍此劇一場瞓床戲時,他再度病發,阿廉謂:「當時冇枕頭,我瞓咗3分鐘,開始頭暈,我同導演講可唔可以拍咗我先,後來工作人員都幫我準備嘔吐袋,最後我要喺化妝間坐咗個幾鐘先得。」

版主

(on.cc)
突然消失3個月!麥美恩親解暴瘦之謎
04月12日(一) 13:09

藝人麥美恩早前突然「消失」了3個月,她坦言入行10年,覺得是時候放個長假,讓自己休息,並反思尋求新出路。返港後見她精神不錯,身形明顯消瘦了,她叫大家不用擔心:「因為係特登嘅,月尾我開劇喇,啲戲服比較貼身,所以想自己瘦啲配合啫,遲啲大家就會知道咩事。」她又指今次希望於喜劇路線上再下苦功,給人不一樣的感覺。

超级版主

(on.cc)
何廣沛男團夢未死:係睇觀眾接唔接受…
04月13日(二) 10:16

藝人何廣沛曾有機會成為男子組合「天堂鳥」的成員,不過最後都決定注專當演員,他坦言﹕「由細到大都有個夢想,就係做男團,因為感覺好奇妙,一班人一齊去拼搏同奮鬥,一齊去追夢。不過做男團要付出好多心血同時間,作為演員拍劇連休息時間都冇,好難可以兩方面發展,所以好早已經知道只可以二選一。」他又指佩服有些男團成員可以兼顧拍劇,他笑言﹕「佢哋應該冇乜人生,因為24小時都係工作。(如果有機會想唔想試﹖)我呢個年紀仲有機會咩﹖我唔介意,係睇觀眾接唔接受。」

另外,廣沛最近告別清靚白淨的外表,開始留鬍鬚,他稱為下套劇的造型作準備﹕「因為監製想要新鮮感,我就試吓留鬍子,仲未確定係咪呢個造型。觀眾睇咗咁多年我都係乾乾淨淨咁,我唔想局限自己,有機會嘅話都想試吓做奸角。」