TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: admin

[综合] 新劇資訊 (未知監製 & 劇名)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
蔣家旻扮貧乳AV女優:你話我有冇身材?
04月13日(二) 22:31

(節錄)
同時推出2套劇

身為男主角的敖嘉年同時有《欺》劇及《伙記辦大事》推出,近期忙宣傳,他說:「我睇晒《欺》劇嘞,有啲位我感動到喊咗出嚟!」問到是否會再與無綫合作,他說:「應該係年尾。(咁嚟緊有咩新工作? )5月會開拍電影,依家同幕後搞緊個劇本,細節就未透露得住。」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
重返無綫拍劇?張智霖嗌感動:細心研究劇本
04月18日(日) 21:09

張智霖(Chilam)現身無綫綜藝直播節目《開心大綜藝》,姍姍來遲的他透露整日忙於拍攝廣告,忙得不可開交,結果連綵排也未能參與。問到無綫可有邀他傾合作,Chilam不諱言表示,去年底的確獲監製邀請拍劇:「佢想搵我出年嘅11月先拍,其實都好感動,我會繼續細心研究個劇本,同睇吓監製以前嘅作品。」

(明報)
張智霖已接種第一劑科興疫苗:我身體OK 感覺還好
2021年04月18日 (21:15)   

(節錄)
Chilam坦言接到無綫監製邀請「幫手」拍劇,他說:「呢位大監製,去年11月已邀請我2022年拍一部劇集續集,他那麼早邀請我,我都被打動到,很感興趣,會先睇監製作品。」

Chilam之前返內地拍梁家樹監製的劇集《家族榮耀》,稍後會再回內地工作,最近已打第一劑科興疫苗做準備:「我平時身體OK,感覺還好。」他自言有幽閉恐懼症,每次返內地要接受14日隔離,對他是好大難關,所以要考慮很久才接工作。

版主

(明周)
【吳業坤專訪】麥明詩送生日禮物助減肥 吳業坤雙管齊下10日輕10磅
本地 2021.04.16
撰文:冼麗宜

(節錄)
離開香港期間,無綫發生了高層變動,坤哥說完成隔離後,亦會第一時間回公司跟高層見面。「據我所知,我五月應該會拍新劇,另外亦要為新歌錄音,去年只出過一首歌,所以今年要急起直追,目標希望有三首作品,甚至乎我有想過,我有枝錄音咪隨身,可以嘗試在隔離這段時間做一首歌,然後即時出街,我覺得應該幾有趣。」至於現在四大唱片公司回歸無綫,怕不怕影響日後演出機會?坤哥說:「完全不擔心,百花齊放是好事,反而很開心有新氣象出現,而且我知之後會有更多機會跟不同歌手合作,當中我就最想同AGA,之前我跟她經常在舒文的錄音室碰頭,但未試過合唱,希望之後可以一齊表演,在台上夾吓歌。」

超级版主

(on.cc)
同董嘉儀玩完!Gordon專注事業搵錢做真男人
05月09日(日) 22:07

(節錄)
組合天堂鳥(BOP)3月時宣布解散,但隊長Gordon(改名葉泓聲,前名葉灝基)未有停下腳步,簽了邵氏的他據知之後更會以個人身份首度拍劇,難怪之前上訓練班進修演技,實行做定熱身,準備殺入公仔箱!與此同時,年初他投資6位數,與朋友夾份在長沙灣開了間外賣店,榮升老闆進軍飲食界,務求事業兩邊同步!工作忙碌的他,感情方面就沒有着落,之前與「大埔LuLu」董嘉儀傳緋聞,但據知因雙方各有各忙,沒時間進一步了解發展,正式「了解完」,難怪日前見他連續兩日親自落舖打點,實行寄情工作!

事後記者致電Gordon,他坦言經常落舖收銀,今次開舖因為自己對飲食生意很有興趣,又坦言不會忽略幕前工作,雖然組合名義上解散,但只是此段時間各自發展自己方向:「現階段我哋仲有啲之前接落嘅活動同代言工作未完成哂,我哋3個依然會一齊工作。但同步都會舖排個人獨立發展,公司安排好多方面畀我去做,無論音樂、演戲都有,加上又簽咗邵氏,嚟緊都會拍2套劇,好開心仲有機會同新加盟嘅大師兄陳展鵬合作,希望喺佢身上學到好多嘢。」

版主

(on.cc)
趙學而開騷唔想蝕錢 黎燕珊留髮等開新劇
05月12日(三) 17:20

(節錄)
黎燕珊透露將為新劇開工,不過等開工期間更忙:「要攞架車去整,自己又要做Facial。(維修自己?)不過頭髮唔剪得,新劇又要做慘情媽媽,頭髮唔改得,好鍾意呢套劇,會好畀心機做。」

超级版主

(on.cc)
男友觀戰讚精彩!黃智雯咀仔過百次嗌未夠喉
05月16日(日) 23:02

(節錄)
無綫花旦黃智雯與王耀祖及葉榮煌演出的一連四場舞台劇《超自然之戀》完滿結束,連日來獲不少好友撐場的智雯,場地外亦擺滿圈中人送來的花籃。首度演機械人的她除了挑戰劍擊及跳西班牙舞,更與2位男演員上演情慾戲及激咀過百次!

談到與2男激咀連場,智雯笑言最少咀過百次,並自爆男友畀面撐場,大讚她演得出色:「佢好鍾意套劇,事前我冇預告我會點做,但佢睇完都冇提,仲好投入讚個結局添。」又稱休息約1星期便回歸拍劇,屆時與好姊妹胡定欣合作:「同定欣10年冇一齊拍劇,今次我哋演好朋友,會有好多對手戲,好期待。」

超级版主

(on.cc)
身家過千萬!麥大力做主角撻Q 龔嘉欣錯失筍盤
05月18日(二) 00:02

(節錄)
原本無綫安排《衝》的得獎者拍攝有關航空題材劇集,男主角當然是Derek。由於他比賽時與龔嘉欣重演《香港愛情故事》短劇默契十足,連《香》劇男主角羅天宇都「呷醋」,爆嘉欣與Derek談情時更開心,故無綫有意撮合2人合作新劇。不過,由於航空業現時相當困難,無綫很難找贊助,故拍攝計劃暫時擱置!對於未能與Derek合作,龔嘉欣說:「我唔清楚,不過公司每年開咁多劇集,總有機會可以同佢合作。(覺得佢點?)之前同佢喺節目合作過,知道佢有好多興趣,同埋好有才華。」

超级版主

(on.cc)
拳撃初哥吳業坤玩挑機 謝東閔:我已經打爆咗佢!
06月01日(二) 10:01

(節錄)
謝東閔受訪時說:「我已經打爆咗佢啦!(追住佢嚟打?)唔係,我就住佢嚟打,但都打爆咗佢,佢已經知錯!」謝東閔曾學泰拳、巴西柔術等,但最勁的都是曾上台打過拳賽的羅孝勇,東閔說:「依家都加緊練習,我想磅數方面再減吓先,所以都有跑步同食得清淡啲,希望6日內減8磅,橫豎6月尾都要開劇,依家減定都好。」

超级版主

发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(HK01)
江嘉敏秘密特訓跆拳道 練成一字馬竟然係靠張床:一個月都拉到
撰文:林迅景

江嘉敏(Kaman)憑住《大醬園》獲得TVB「最佳女配角」獎,雖然2021年沒有劇集作品,但原來她已積極為下套劇集做準備。近日她在IG上連橫貼出多張跆拳道訓練的照片,除了拉筋壓腿的動作,還有跆拳道的招牌踢腿動作,真的是似模似樣,甚有武打女星的功架。

江嘉敏接受《香港01》訪問時說:「其實我學跆拳道學咗一年幾,中間拍劇停咗一排,因為嚟緊拍新劇要打,所以再訓練返,公司都有安排我學中國功夫,嚟緊要吊威也,我想想啲動作靚啲。」

學跆拳道,江嘉敏表示過程一點都不簡單:「最辛苦係拉筋,真係痛到喊,手手腳腳瘀就係基本。」現在能不能一字馬?她就笑說:「我噚晚發夢得呀!開心到我今朝真係即刻攞張瑜伽墊出嚟試吓。我教練話如果我勤力日日拉筋嘅話,一個月都拉到一字馬。」至於她接拍什麼劇集,她就十分保密,只肯透露劇集將在9月份開拍

超级版主

发表于 5 小时前 | 显示全部楼层
(on.cc)
關嘉敏降Cup加操!《明星運動會》捱重拳爆喊
06月14日(一) 10:29更新 00:01建立

(節錄)
有傳關嘉敏與另一參賽者李君妍日前對打,被對方打到頭暈暈,更突然爆喊嚇呆在場人士。事後東網聯絡上她,她說:「當時所有嘢發生得好快,嚟唔切反應,成個人轉咗幾個圈,聽到人話驚我甩牙,加上真係好痛,所以先會喊。(打完比賽就唔再練拳?)唔會,反而愛上咗,不過嚟緊7月拍劇,係驚冇時間啫!」