TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『陀槍師姐2021』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(頭條日報即時)

【頭條獨家】上位小花首拍撞車戲 何依婷百無禁忌話刺激

26歲前港姐亞軍何依婷(Regina)憑處女劇《機場特警》中演網紅安安而人氣急升,特別著三點式洗車場口,樣靚身材正成為TVB新一代女神。喺新劇《陀槍師姐2020》中何依婷依然有發揮,飾演江湖大嫂的她為營救被警方追捕的黑社會頭目鄭俊弘(Fred)慘被車撞死,Regina話年輕人百無禁忌喎。

何依婷日前在《陀》劇中初嘗動作鏡頭表現好緊張。當日佢喺大角咀街頭拍一場撞車戲,首先佢要開車去救人,點知炒車被困司機位,情急下轉到前座乘客位落車,不慎被車撞死。由於要模擬畀車撞到嗰種龐大撞擊力,何依婷先被包咗厚墊嘅木頭車撞擊,再靠吊「威吔」嘅拉力,將她拉開再飛彈墮落塌塌米,最後Regina一口血漿,瞓埋喺地補返個大頭鏡頭便大功告成。

不過,Regina連埋跑街及試位等都拍足成日,喺大熱天時下都幾辛苦,不過何依婷冇怨言:「人生第一次吊威吔,都幾刺激,拍前心驚驚,要先做吓熱身,好彩有武指喺現場,佢哋都幫咗我好多,雖然飛彈落塌塌米撞親手肘,但只係好小事,叫順利完成嘅!」對於《機場特警》反應好,她都好想乘勢追擊:「我估唔到上次有咁大迴響,好有驚喜,係一種鞭策自己嘅力量。」就快做「老襯」的鄭俊弘(Fred)責任變大,演得更落力。當日跟劇中高級警司海俊傑拍攝街頭槍戰戲,又因親眼目擊女友慘死而情緒失控。Fred否認即將成為一家之主經濟壓力沉重,強調兩公婆會一齊承擔,就算何雁詩失意離開星夢唱片,絕對唔會影響到他同公司的關係,稍後還會出新歌。

超级版主

(on.cc)
做老竇後首個父親節 羅仲謙話楊怡會有嘢搞
06月17日(三) 10:00

藝人羅仲謙、滕麗名、陳豪日前於土瓜灣為無綫劇集《陀槍師姐2020》拍攝,謙仔以一身背心打扮拍攝動作戲份,更被人用槍指嚇,他表示該劇是他從影以來最多動作戲的一套電視劇,又指自己負責武戲,而陳豪則負責文戲,更透露之後要拍攝一場跳樓戲,問開劇至今有否減磅時,他謂:「都瘦咗,呢幾日捱咗幾晚通宵戲,返到屋企就啱啱天光,睇埋BB食飽奶就瞓。(點解唔順便餵埋奶?)返到去老婆都餵緊,自己都有抱吓BB。」

講到本周日便是他榮升父親後第一個父親,到時會否有假放?他說:「都冇,其實自己都冇乜話慶祝父親節,(老婆楊怡可能畀驚喜?)第一次相信老婆都會搞啲嘢嘅,早排BB有啲唔舒服,我覺得最緊要都係小朋友健康,以前未做人爸爸,會話人使乜咁緊張,而係就算佢生粒暗瘡、有聲咳自己都會緊張。」說到之前BB患病,太太是否很擔心時,謙仔即大讚老婆是「全能媽媽」,他謂:「雖然有陪月,但係佢已學咗八、九成,所以好放心,(準備生第二個?)要休息最少八個月至一年,我呢套劇拍到月尾,七月頭要再開劇。」

至於陳豪及滕麗名的造型就相當搞笑,雖然他們都是警察,但當日造型就似足做運動一樣,而且色彩繽紛。講到謙仔指自己最多動作戲,陳豪亦表示自己都不少,劇中再次飾演陳三元一角的阿滕又笑言:「佢呢啲係高手嚟,兩下就搞掂,而我就咁高級,唔係要我打呀!」此外,今次阿滕可謂有另一大挑戰,就是要說泰文對白,當日場口就是說二人擔任臥底,深入虎穴,阿滕之前努力背泰文對白:「我依家發夢都識講泰文!」

超级版主

18/06/2020

超级版主

(on.cc)
楊怡呷晒醋 羅仲謙享受幫囡囡換片唔覺臭
06月19日(五) 23:33

藝人羅仲謙(謙仔)與楊怡(阿怡)的愛女「小珍珠」出世兩個多月,這個父親節對謙仔來說可謂別具意義。談到與愛女的相處點滴,謙仔坦言對對方有所虧欠:「佢出世開始,我就忙拍劇嘞,近日仲開始認人添。BB身體反應最誠實,近日我返屋企想抱吓佢,佢望住我幾秒就喊晒!」話雖如此,謙仔放工後即使再累,返家後仍落手落腳負責餵奶及換片,身為「寵女狂」的他更自爆:「即使再污糟、啲便便再臭,我都完全唔覺得有問題,仲好享受,有時老婆都會呷醋,話我淨係緊張個女。」

「小珍珠」長相終於曝光,可謂集齊父母優點﹗擁有大眼睛及長長睫毛,驟眼看似足「Q版謙仔」,且已開始「發聲」表達自己的心情,謙仔透露:「最心痛係有次帶佢去打預防針,一拮落去佢就狂喊,聽到已經好心痛。」談到對「小珍珠」的寄望,謙仔坦言:「為人父母都好簡單,只想佢健康同快樂,其他嘢真係唔重要。」

而這個父親節因為要開工關係,謙仔選擇明日休息,提早在家舉行大食會,與囡囡歡度「第一個父親節」﹕「會叫埋我爸爸,幾個屋企人簡簡單單慶祝。其實有時間囡囡玩吓,我已經覺得心滿意足嘞。」由於新冠肺炎肆虐關係,羅家未有為「小珍珠」慶祝滿月,近日疫情逐漸緩和,謙仔及阿怡有意為愛女舉行百日宴,屆時讓寶貝正式「登場」,與一眾長輩打招呼。

據悉,「小珍珠」相當「旺父」,謙仔於疫情影響下仍劇接劇。當完成《陀槍師姐2020》拍攝後,他稍作休息便再投入另一新劇《兒童醫院》(暫名)演出,與鍾嘉欣、鄭嘉穎等「鬥戲」,而《陀》劇更被安排以今年台慶重頭劇推出,換句話說謙仔屆時有機會衝擊視帝寶座,踏上事業另一個里程碑。

超级版主

一鳥Onebird :每一天都是奋斗的起点,是全新的开始,是精彩的孕育,是希望的放飞,愿今天的你,拥有一份平和的心态,朝着理想的方向努力。

超级版主

超级版主

郑俊弘FredV :
Danny仔殺青啦真係有啲唔捨得,同你地一齊真係好愉快,唔經唔覺已經拍左四個幾月我真係好享受做呢個角色好期待呢套劇集出街。

超级版主

黃建東DerekV :
各位好友,<陀槍師姐2020>今日煞科喇!多謝所有前輩和同事們,拍得好開心好唔捨得~

超级版主

(on.cc)
羅仲謙被海俊傑打傷 唔敢出聲驚被楊怡鬧
06月26日(五) 22:24

藝人羅仲謙在大埔一間船廠拍攝無綫新劇《陀槍師姐2020》,與海俊傑、鄭俊弘等人拍攝一場快艇追逐槍戰戲份。阿謙透露這日由早上6時已開工,坐在快艇上兜了6、7個小時,坦言有食定暈浪丸打底,而烈日當空下拍攝難怪曬到他紅卜卜。講到槍戰場口,他表示都OK:「但始終有啲攰,所以要小心啲,返到去仲要照顧個女,所以唔可以整親。(老婆楊怡都提你小心啲?)絕對會。」

海俊傑打傷羅仲謙
而海俊傑則自爆之前不慎打傷羅仲謙:「震傷咗佢個腮,所以要同佢講聲對唔住,哈哈。」阿謙即笑言:「我以為海哥唱功得,估唔到原來內功咁深厚、氣功都得!依家我冇事啦,好彩我內功都深厚。」他們又坦言拍動作戲難免會拉傷腳,問到回家可會叫老婆幫手按摩?阿謙即笑言:「我呢啲梗係傷咗都唔出聲啦,會畀人鬧㗎,所以死頂返去話冇嘢呀!」海俊傑則笑言:「佢呢啲就係真正嘅男子漢,但我唔係,我郁啲就會話好痛,梗係詐嬌啦!」阿謙即笑言:「因為大家嘅太太唔同。(楊怡會鬧你?)佢會話都叫咗你小心啲架啦,哦吓你咁,所以我就會扮冇事。」

唔敢幫囡囡沖涼
問到拍劇可會搞到很少時間湊兩個月大的B女?阿謙坦言:「絕對會,好多嘢都未學識,換片、餵奶都係馬馬虎虎,哈哈,所以等套劇煞科後真係要跟老婆重新學習,佢依家非常熟手。(你有冇試過幫手沖涼?)我唔敢試沖涼,因為要用陰力,我驚我太大力驚整親個女就大鑊。」

超级版主

(on.cc)
為阿女讀書鋪路 羅仲謙搵陳豪做明燈:唔使行冤枉路
2020年06月27日 11:11

藝人陳豪與羅仲謙等昨晚在石崗為劇集《陀槍師姐2020》拍煞科戲。二人表示劇集於由二月疫情高峰期間開工,到現在煞科,劇組衛生意識很強,慶幸至今大家很安全未有人「中招」。

講到今次拍攝的辛苦程度,陳豪說:「今次劇裏面有好多『飛虎行動』、爆破。不過,我喺劇裏面做指揮官,冇謙仔打得咁多,謙仔就辛苦啲。」羅仲謙笑說:「我喺劇入面係行動組,上山、下海、跳樓、爆炸全部都齊,拍攝時候都有少少受傷拗過兩次柴。」

陳豪與羅仲謙完成《陀》劇後,分別要為新劇集開工,羅仲謙說:「我七月中先開工,呢段時間可以跟老婆學下湊女。依家都諗緊佢學業嘅嘢,都有向陳豪取經,問佢一啲方向性嘅嘢,佢係我明燈嚟,唔好行錯第一步,有佢唔使行咁多冤枉路。」

陳豪則說:「難得佢肯開口,學校呢樣嘢其實每個家長都頭痛,有條路線係好重要。好似我以前三個小朋友分開三間學校讀書,淨係每日做司機車出車入都已經六個鐘,依家全部一間學校就好好多。」