TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

長期服務暨傑出員工榮譽大獎頒獎典禮2020

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 8/12/2020
活動: 長期服務暨傑出員工榮譽大獎頒獎典禮
嘉賓: 李寶安、盧永仁、陳樹鴻、杜之克、
          曾勵珍、余詠珊、樂易玲、袁志偉、
          謝偉光、譚鍚揚、呂施施、林桂興、
          韓馬利、鍾志光、林映輝、蘇恩磁、
          陳豪、陳百祥、陳山聰、梁珈詠、
          羅泳嫻、潘芳芳、沈可欣、歐瑞偉、
          林淑敏、陳庭欣、莊思明、翟威廉、
          周志康、陳國峰、何雁詩、林景程、
          彭慧中、張秀文、謝東閔、安德尊。
時間: 14:30
地點:

版主

(on.cc)
陳豪當年的起心肝入TVB:由乳臭未乾到乜都乾晒

今日無綫舉行長期服務暨傑出員工榮譽大獎頒獎典禮2020,因疫情關係有別以往在酒店舉行,改為在錄影廠進行,約200多人獲獎。

其中陳豪獲頒20年服務獎,猶記第一部正式拍攝的劇集是《妙手仁心II》,他自言時間眨眼過:「我當年仲係黃毛小子,入TVB係一個重新經歷,係一個學校,由喺電影機會唔多,浮浮沉沉,有少少坎坷,到最後的起心肝入TVB。」

問到這20年最大收穫是娶得老婆陳茵媺?他笑謂:「我由乳臭未乾到依家乜都乾晒,生埋仔做埋老竇,人生算係咁,對我唔錯。(有冇信心做到30年?)睇際遇,我啲細路仲細,都仲有排捱。」

版主

(on.cc)
韓馬利獲頒40年服務獎:最緊要健康

藝人韓馬利今日出席長期服務暨傑出員工榮譽大獎頒獎典禮2020,與曾勵珍獲頒40年服務獎,她感觸時光飛逝轉眼50年:「我剛剛同珍姐(曾勵珍)傾偈嘅時候,大家都話好似去年發生嘅事咁。」但她笑言自己一定不會再有下個40年:「我應該冇咁長命,就算有公司應該都唔會要我,不過50年都仲有機會,最緊要係健康。」

問到會否減少工作,她坦言喜歡工作,但自從去年一場大病,她更體會到健康可貴:「能夠好得番真係好感恩,我都有朋友患過腦膜炎,有啲人係醒唔番,有啲人要人照顧,所以我真係好好彩。我都要思量一下往後日子要去做啲有意義嘅事,我本身信奉基督教,往後會繼續傳福音。」

版主

(on.cc)
陳庭欣翟威廉深夜蜜會 原來關另1個男人事!

藝人陳庭欣(Toby)與翟威廉這對過氣緋聞男女,近日被拍到在私竇密會,Toby被指背男友跟翟威廉有曖昧,兩人今日獲無綫頒發10年服務獎,對於再傳緋聞,翟威廉解釋:「我哋有個10年嘅群組,因為羅浩銘喺台慶贏咗5萬蚊獎金,照慣例要請我哋食飯,佢當日精心挑選咗3個人,但因為禁聚令,食完飯間餐廳比較早收,所以就去咗我間酒舖。」

兩人開玩笑言指可能是羅浩銘故意放料給傳媒,換取報料費去補貼食飯錢。翟威廉自言兩人的緋聞傳足10年,自己沒有所謂,會欣然接受。

問到Toby男友可會介意?Toby稱有告訴男友相關報道,而對方亦早知她當日約了翟威廉等人外出用膳:「而且我成日都去佢間舖打卡。」至於翟威廉可會早日找個女朋友以杜絕跟Toby的緋聞?他坦言:「都有人咁講過,但我想工作為主,我又要做直播又要忙舖頭。」問Toby會否幫手介紹女友?Toby笑謂:「佢大把,佢識得人仲多過我。」翟威廉自認要求高,對方最好懂得唱歌及品酒,因為其酒舖有這方面的需要。

版主

(明報)
陳百祥生日攞無綫20年金牌:願望疫情快些過去

【今日直擊】無綫今日舉行「長期服務暨傑出員工榮譽大獎頒獎典禮2020」,效力公司40年的有韓馬利及高層曾勵珍,20年有陳豪及陳百祥(阿叻),10年則是陳庭欣及翟威廉等。適逢是阿叻農曆生日,獲全場唱生日歌祝賀。

阿叻笑言好奇公司為何頒發「20年金牌」給他,聲稱自己是1970年簽約無綫,算起來應該是50年,就算期間曾轉簽邵氏和去做生意,無論是計1978年還是1994年重返無綫,覺得不止是20年。至於今年生日如何慶祝,阿叻指愛駒首次跑頭馬當賀壽,順道與朋友在馬場慶祝,亦收到很多禮物;生日願望是希望疫情快些過去,香港慢慢安定下來,大家生活回復正常,豐衣足食。

韓馬利慨嘆時間過得很快,笑言一定不會有下個40年,50年金牌還有機會,但最緊要有健康。提到去年曾患上腦膜炎後,現在有否減少工作?她直言雖然喜歡工作,但要考量一下,因去年大病後體會到健康的重要,能夠康復真的很感恩。

版主

(明報)
攞無綫20年金牌|陳豪感謝公司栽培 相信未來有排捱

【今日直擊】陳豪今日獲無綫頒發「20年金牌」,他表示多謝公司栽培,當年在電影圈浮浮沉沉機會不多,加入公司讓他有個重新歷程。至於20年最大收穫是否認識到老婆陳茵媺?陳豪笑說:「眨吓眼就由一個乳臭未乾的黃毛小子,到現在什麼都乾晒,還當上爸爸,我人生算是不錯。(可有信心做到30年?) 看我際遇,不過小朋友年紀還細,應該都有排捱。」

版主

(明報)
傳密會翻撻|翟威廉講笑遭羅浩銘放料 陳庭欣稱男友知情

【今日直擊】陳庭欣與翟威廉這對過氣緋聞男女,近日被影到去私竇密會,繼而傳出二人翻撻。今日他們現身電視城攞10年金牌,齊聲否認此事;翟威廉解釋當日是羅浩銘按他們群組慣例,將台慶贏得的5萬元獎金請大家食飯,但因限聚令關係,餐廳早收要改去他的酒舖。

他們又講笑懷疑是羅浩銘放料給記者,藉此來幫補食飯錢。翟威廉指兩人的緋聞傳足10年,已無所謂;陳庭欣亦稱男友知道她約了翟威廉等人外出用膳。

追問翟威廉會否快些結識女朋友以杜絕緋聞?他卻說暫時工作為主,要做直播又要忙酒舖工作,又自認要求高,想對方識唱歌及品酒。

版主

(HK01)
陳百祥獲無綫頒20年服務獎牌笑言5歲簽約 愛上黃杏秀係一生最錯

現年70歲的陳百祥 (阿叻) 獲無綫頒發20年長期服務金牌,他笑言不知道TVB這20年是怎麼計算出來的,他說:「我1970年簽TVB做第一個騷,咁計到依家都50年啦。當我之後走咗出去做生意,到1978年返香港再返TVB,咁都38年呀,點計都唔係20年喎。(可能當你年年25歲嚟計?)咁可能係喇,當我5歲簽TVB。」提到他在台上大爆樂易玲與鍾鎮濤昔日的戀情,對此他說:「全香港都知,當年我哋已經喺邵氏做。我係爆咗樂易玲幾多歲啫,其實佢細過我哋好多。」

問到在TVB這麼多年來有什麼最難忘的事,阿叻有感而發地表示:「真係TVB捧紅我嘅,我當TVB係自己屋企,返親嚟都好開心,我當年做《運財至叻星》就係我最紅嘅時候。」至於他的老婆黃杏秀是否加入了TVB才認識?阿叻說:「咁又唔係喎,係譚詠麟介紹我識黃杏秀嘅,嗰時我哋成班人約出嚟食飯,佢見到我當然係傾慕我啦。我成世人做得最錯就係愛上咗佢,為咗一棵樹放棄成個森林,但係個森林會着火嘅,所以都係咪喇。」

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人