TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

藝人專訪

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)

【對另一半唔公平】黃智雯感情潔癖解構7年之癢

人馬座的黃智雯愛冒險兼貪玩,但對愛情非常專一,與圈外男友無風無浪拍拖8年,不斷嘗新為愛情保鮮。面對娛樂圈的誘惑,她自認潔癖,不會貿然與人發生感情轇轕,為顧及另一半感受,更會自設保護屏幕,煉成緋聞抗體!

黃智雯(Mandy)在新劇《使徒行者3》飾演的Madam G患有「學者症候群」,擁有高智商,但不擅長與人溝通,亦不懂觀察別人的喜怒哀樂,她事前下了不少苦工:「我要保留『學者症候群』患者特質,但查案又唔可以唔同人溝通,加上角色唔懂得表達情緒,要諗方法畀佢發洩,最後諗咗揼牆。」劇中她與馬國明是非一般情侶:「今次加入喜感,講我哋拍拖嘅節目係睇閉路電視,好古怪。(親熱戲?)有,但唔多,因為對Madam G嚟講,少少觸摸都好大事件,接吻戲都好含蓄,好似小朋友Puppy Love嘅感覺。」

現實生活中,Mandy有一位拍拖8年的圈外男友詹文天,感情穩定,她認為所謂「7年之癢」只因太習慣對方,以致沒有驚喜:「我會感覺到,會覺得係時候加啲調味料,好在我嘅職業要周圍走,唔係24小時黐住男友,我哋會周圍去試新餐廳,都係一種情趣同保鮮方法。」
自拍拖以來,Mandy可謂跟緋聞絕緣,她揚言全因「潔癖」:「要重新認識一個人,同其他人發生感情轇轕,係一件好煩嘅事,我自然會有個保護屏幕,呢方面我比較自律。」置身這個需要爭取曝光率的行業,零緋聞會否蝕底?她說:「如果工作上有感情轇轕或者唔好嘅新聞,影響形象之外,亦對另一半唔公平,我想保障我另一半嘅感受。」
唔心急「造人」
談到婚期,她直言與男友早有共識:「唔係唔想結,而係等時機,大家一齊已經好舒服,好明白同了解對方。(結唔結婚都冇所謂?)我會結,我都想組織家庭。(考慮雪卵?)我有同朋友研究過,但冇話好驚,要追趕時間。我鍾意自然啲,唔會刻意去做,有冇都係個天安排。」

Mandy的事業與感情一樣四平八穩,無奈與「視后」仍有一步之遙,問會否以視后為目標?她說:「我唔想畀個框框自己。(唔需要用獎去肯定自己?)獎項係好大鼓勵,但唔想被呢樣嘢框住。」

版主

(HK01)
矚目配角|韋家雄酒吧使橫手識老婆 相識一年閃婚:速戰速決!

韋家雄兩年前與小他接近二十年的老婆結婚,當時也引來一時熱話,始終當時已經53歲韋家雄決定再婚,而且可以說是一對父女戀,難免別人會以不同的目光去看待。不過,韋家雄卻有一套特別的相處方式,可以打破年齡的隔閡,而且講起兩人如何認識更是經典,竟然是因為一次酒局!

相識緣自於酒吧

韋家雄圈中朋友多,看他結婚時一堆伴郎都是圈中人就知道,而他的老婆也是因為圈中人才認識。「當初係一個同事李啟傑(TVB綠葉演員)介紹,好耐冇放假突然喺TVB有一段時間,有套戲未開,咁就去諾士佛臺飲酒,幾條麻甩佬飲酒,跟住悶悶哋,佢哋見到我老婆,原來佢哋識咗好耐,咁有個女仔一齊坐喺度飲酒幾開心,咁就識咗。佢識李啟傑,我就唔識我老婆,佢哋識咗十幾年,咁撞到一齊飲嘢好正常。飲飲吓就畀我使橫手搞掂咗,哈哈。」當然因為友人拍照後,要拿電話號碼分享合照,韋家雄正正在此時拿了老婆的電話。

相處跨過年齡障礙

相識不到一年,兩人便選擇結婚,韋家雄認定這是緣份,明明認識不久,卻好似久違了的老朋友,他說:「如果你係就速戰速決喇,唔好拖人時間,自己都鍾意咁咪結婚。」熱戀有限期,結婚後自然要面對相處的問題,加上這個接受二十年的年齡差距,會否成為最大的障礙呢?「將佢唔分年齡差去講,兩個人擺埋一齊,總會有問題,兩個完全唔同性格,唔同生活習慣嘅人,你點樣融合嗰個習慣同埋你點樣諗方法去相處,可能呢段婚姻我會好主動介紹晒我朋友畀佢認識,佢嘅朋友亦都介紹晒畀我識,今日約咗朋友食飯,既然都已經係我朋友,成個過程唔會覺得悶,都係可以嘻嘻哈哈。或者我今日唔想去,老婆你去喇,我都會好放心,變咗我嘅朋友,佢亦都會係咁,唔會話因為我約咗朋友食飯,老婆你喺屋企喇自己食,其實你係冷落咗佢,問題就會開始產生。」原來特別的方法,就是將大家的朋友圈融為一體。

最重要別冷落對方

當然,這個方式他當然也要慢慢習慣,但一切也是為了爭取多點時間一起,始終韋家雄作為演員的作息時間,跟做銀行的老婆有天壤之別,他說:「一班人玩一定開心,可能去邊個屋企飲吓酒,咁你聚埋一齊,好過佢戇居居喺屋企等你,睇住個鐘仲未返嚟咁樣,咁佢又會覺得悶,又會覺得你唔理佢,而家啲朋友唔係約我,係約我老婆,睇你老公邊日得閒一齊食飯,變咗係約我老婆多啲。」如果兩人的圈子相同,的確能夠爭取更多的相處時間,更不會冷落了其中一方,大家不如試試?

版主

(明報)
專訪|冧莊視帝隨緣 馬國明入行廿年想演同志電影

馬國明(馬明)去年憑《白色強人》首登視帝寶座,今年,他以《降魔的2.0》及《使徒行者3》成為視帝的熱門人選之一。他在《使徒3》中一改正面形象,首次飾演反派,是入行20年來的一大突破!「我一直恨演大反派,很開心終於演到。以前常聽到一些監製指我樣子很正直,演反派難令人信服」。今年視帝競爭激烈,《殺手》的黎耀祥及陳豪、《反黑路人甲》的王浩信都是大熱人選,馬明對自己能否冧莊隨緣︰「郭晉安曾說『得過一年視帝就永遠都是視帝』,他意思是不需要在乎次數。我從不緊張得到過幾多次,掙錢最實際!如果我結婚,要儲錢買多層樓。」

當年的「奧運六星(馬國明、林峯、黃宗澤、陳鍵鋒、吳卓羲、黎諾懿)」之中,馬明第一個成為視帝,但林峯與黎諾懿卻在人生路中略勝一籌,已結婚生小朋友。「我沒阿峯那麼有錢,他只要遇到一個合適的,想幾時結婚也可以」。與林峯相隔9年再在《使徒3》合作,馬明說︰「大家成熟了,但依然有童心。我們拍劇時有回憶當年的頑皮事,我們與吳卓羲及陳鍵鋒拍攝《少年四大名捕》時的戲服一樣,我們一拍wide shot就調亂位置企,企位與近鏡時不同,但不論是導演或劇集出街後也無人發現不連戲。我們當時很開心,就像做了一件壞事沒被捉到。」

入行20年,馬明自覺幸運,在演藝路上遇過不少好角色。原來深受觀眾喜愛的他,初入行時也面對過不少抨擊,曾被嘲不靚仔又不會演戲。「有人甚至說『你啲戲我唔會睇㗎』﹗沒辦法,我喜歡演戲,就繼續做。解決問題的辦法就是做好自己,令對方喜歡看你演戲。如果現在還是不喜歡我,也沒辦法,始終喜歡與否是很主觀的」。

嘗過奸角後,馬明渴望挑戰其他角色,也希望有機會轉戰影壇,有興趣演出同志電影。「不是搞笑的那種HeHe情,是要很認真的,像《春光乍洩》那一種。入行多年,我演過太多角色,但未演過同志,與同性接吻也可以,最重要是劇本好,不核突」。馬明認真表示會選黎諾懿做對手︰「我們比較熟,會有默契,應該夾到,但他先要撇甩『神之馬壯』的搞笑感覺,一齊豁出去。」

版主

(on.cc)
簡淑兒演藝夢不死:我爬都要爬完!

有「仙氣女神」之稱的簡淑兒於新劇挑戰有錢律師角色,現實中被指是富家女的她,否認出身富裕,自爆小時候試過執二手傢俬用,入行後數年月入都只是數千元,但被人誤會大把錢而拖糧。雖然經歷一段寂寂無聞的窮日子,但外柔內剛的她揚言,就算爬也要爬完自己選擇的演藝路!

簡淑兒(Jessica)近年有不少演出機會,但大多演女兒或學生妹。最近她在無綫新劇《踩過界Ⅱ》有突破性演出,首次演專業人士做律師。她坦言開拍前已1年沒拍劇,面對新角色及融入《踩》劇原班演員,壓力非常大:「監製好擔心我做唔到,我自己都好擔心。不過王浩信、蔡思貝同張振朗好好人,經常會畀意見同鼓勵我,拍咗幾場已經融入到佢哋,覺得好爽。」又稱事前做足功課:「我有問律師朋友劇中條例嘅意思,明白咗內容,個氣勢都唔同啲。」

試過被拖糧
Jessica當過3年娛樂新聞台主播,當時月入只有數千元,要靠家人接濟,首次錄音及拍劇更因壓力太大而灑淚,但倔強的她從沒想過放棄:「條路係自己揀,遇到困難就放棄,我會唔甘心,亦同唔到家人交代,所以就算幾辛苦,我爬都要爬完。」幸好其堅持終有回報,自從拍攝處境劇《愛.回家之八時入席》後,工作漸見起色,收入由數千變數萬。

現實中被指富家女的她,坦言沒家庭負擔,但強調並非大富大貴:「我要努力工作賺錢,家人嘅錢唔係我嘅錢。」她曾被誤會家境較優而遭到不公平對待:「我試過比其他人遲出糧,或者買某啲用具,會問我攞番錢。」並自爆小時候家庭環境不好:「我試過要執二手傢俬用,因為真係買唔起!有捱過所以知道搵錢唔容易,唔會亂花屋企人嘅錢。」

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

版主

(on.cc)
視帝視后再增值!王浩信唱爆樂壇 蔡思貝再戰影圈
02月11日(四) 23:00

「視帝」王浩信與「視后」蔡思貝去年是豐收一年,踏入牛年兩人將繼續「踩過界」尋求新挑戰,浩信望「回歸」樂壇,思貝則「增值」再戰影圈,齊齊在娛圈全方位「升呢」發展,望事業繼續大放異彩!

「盲俠」王浩信與「癲姐」蔡思貝在早前的無綫台慶頒獎禮雙雙憑劇集《踩過界II》再奪視帝及首嘗視后滋味,二人覺得去年在疫情下是幸運的一年,與戰友一齊攞獎,相當圓滿。攞獎攞到手軟的浩信還錦上添花,在《2020年度勁歌金曲頒獎典禮》奪得「人氣王大獎」,推動他在牛年「回歸」樂壇,他說:「呢幾年嘅作品都係翻唱歌曲,希望放多啲時間做音樂,想寫個古仔擺晒啲歌喺裏面。做咗演員好耐,變咗偏離咗歌手條路,今年會嘗試要求多啲音樂空間,情歌就唔啱我喇,希望延續R&B Pop嘅方向。」

思貝指每每被問到新目標也會不禁失笑,因覺得演員往往要聽天由命,但會把握好機會,她說:「一路冇停過拍劇,希望發掘多啲大家未見過嘅我畀大家睇。今年會好好去學習,去上堂沉澱一下,會去上普通話堂,又想練番琴、跳舞,細個跳芭蕾舞、鋼琴八級,但依家好似唔識彈咁。」

思貝2015年的處女電影《陀地驅魔人》令她獲提名金像獎「最佳新演員」獎,她說:「好想再拍電影,當年真係咩都唔識,想試吓用依家對戲劇嘅想法、感受去接觸電影會係點,好期待。」浩信亦希望有拍電影的新挑戰:「希望多啲人搵我拍戲啦。」

踏入牛年屬北方人的浩信每年也會包餃子,更希望將手藝傳承給女兒,他說:「Daddy煮嘢好叻,以前只係負責食,依家覺得時間過得好快,想喺佢身上學識多啲食譜,唔好等佢失傳。新年會同個女一齊包餃子,我就包餃子,佢就包咗架車、搓咗個雪人出嚟,都係幾親子嘅活動。」

十多歲已到外地讀書的思貝,農曆新年印象停留在小時候,過年總是熱熱鬧鬧,現在與家人一起過年已經很開心。屬羊的思貝在牛年犯太歲,她指會由媽咪代勞攝太歲,催吉避凶。
王浩信:
化妝:Henry Li
髮型:Sue Cheung@saloon festival walk
服裝:SANDRO HOMME、Theory
蔡思貝:
服裝、首飾:DOLCE & GABBANA
化妝:@stephenmakeup
HAiR:zaptang

版主

(on.cc)
拒做黐身女友!伍樂怡保住「初吻」等顧家Mr. Right
03月07日(日) 21:01

參選港姐時被封為「仙氣李若彤」的伍樂怡(Kelly),實際上是個外柔內剛的女生,外表柔弱,性格卻硬淨有主見,她說:「我比較隨和,可以話冇乜脾氣,但都有自己嘅主見,遇到唔滿意都會出聲㗎!」她喜歡的男士也不一樣,不會着眼外表,認為孝順、愛錫家人最吸引:「唔使花樣男子,最緊要感覺舒服、穩重。」她形容自己是一個不錯的女友,不會黐身,拍拖亦不會Check住男友,大家最重要是信任,若然沒有信心,疑神疑鬼一齊也沒意思。

密集式拍劇

身為無綫小花的Kelly,去年一口氣拍了4套劇,包括《超能使者》、《兒科醫生》、《刑偵日記》和《金宵大廈2》,相當充實。密集式實戰拍劇,對新人來說是最好的訓練,她說:「好有挑戰性,4個角色都有唔同發揮,最深印象係《超能使者》,監製要求好高,好多細節都慢慢教我,戲裏面同唐詩詠最多對手戲,佢好用心提點我好多注意唔到嘅地方。」

守得住螢幕初吻

Kelly在《超》劇飾演一個傻頭傻腦的笨拙角色,她說:「唔知係咪太入戲,停機之後繼續做咗好多傻嘢,畀大家笑我好襯呢個角色,其實我唔笨㗎,哈哈!」雖然連拍4劇,她暫時仍守得住螢幕初吻,在《金》劇只被丁子朗輕輕錫面,她說:「將來要拍咀戲都OK,最緊要係啱角色,因為拍緊戲就唔係你自己,係個角色。」

版主

(on.cc)
唔恨搵老公!宣萱強勢之過:男人覺得襯我唔起
03月21日(日) 14:02

入行多年的宣萱先後經歷多段戀情,惟始終未能開花結果,不過再度回復單身,反令她更認清自己所需,坦誠個性強悍,不愛靠男人,亦不會為一紙婚書而活,相信緣分天注定,會繼續享受獨處生活。

感情隨緣 父母已放棄抱孫
普遍男人都喜歡小女人,偏偏宣萱個性強勢,凡事親力親為,家中大小事情也能一手包辦,無需靠男人:「試過太多次,對方話做到,但到最後都唔得,我就要做雙倍。(喺異性前唔係小女人?)開心拍拖我會嘅,都會嗲,但唔係嬌嗲嗰隻,朋友叫我扮,但真係唔識,如果係男人返嚟好攰,我覺得自己都做到嘅嘢就唔使煩佢,但佢會覺得我唔需要佢。某程度嚟講,關係唔係建立喺呢樣嘢上面,好多嘢整定,相信對的時間自然會有對的人出現,一切隨緣。」她指家人從未給予壓力,雖然父母後生時想抱孫,但於宣萱的性格而言並不適合,久而久之,他們便放棄這個念頭。
沒有戀愛的日子,宣萱也不是一味的工作,近日較為注重Work life balance:「拍完劇去旅行,我享受呢份工作,但唔會劇接劇,身體都頂唔住,希望貴精不貴多。曾經有位我好欣賞嘅外國演員,睇佢群戲冇問題,硬係拍自己演嘅就唔得,當兩套都唔得嘅時候,未必再睇佢第三套,呢個例子都引伸到我同自己講,行出嚟一定要得, 觀眾已經少見我,所以想有保證畀大家。(想同舊拍檔再合作?)之前同歐陽震華做訪問,好懷念以前一齊拍劇,同佢拍好有喜感、默契,上一套合作已經係《賭場風雲》,所以都想再撞吓。」

習慣獨立 甩拖日子不孤單
當年20出頭被星探發掘拍廣告,及後加入無綫,一步步踏上花旦及視后之路, 宣萱的演技早已獲認定,幾年前離開合作20 年的娘家, 加盟老友古天樂公司作多元化發展,既接內地劇,亦有拍電影及演舞台劇,不過仍與無綫保持良好關係,並以自由身接劇,先後拍過《不懂撒嬌的女人》、《使徒行者2》及最近的《陀槍師姐2021》,反應甚佳。
事業成績表亮麗,愛情方面卻略為遜色,除了與張衞健的一段情外,也曾與富二代、牙醫、外籍獸醫及意大利型男相戀,幾年前也有低調拍過拖,不過仍難逃分手魔咒,再加上眼見不少婚姻也不算愉快,促使她逐漸不再憧憬婚姻:「真係對呢方面冇乜憧憬,依家唔需要結婚,身邊太多唔太開心婚姻,唔多唔少會影響,經歷過又會知自己要乜,當人愈大,習慣咗生活係點,要適應另一個人好難。」
13歲已隻身赴英國讀書,從小習慣獨立,甩拖日子對她來說並不孤單,自己亦不心急找老公,反而想有個伴侶,她說:「唔係為咗張婚書,可以搵個似朋友咁,開心一齊食飯、運動,唔使一齊住,知己都得,大家冇咁大壓力。有時男人見到唔知你幾多嘢,覺得我乜都有,有人話我知,男人見到我有壓力,覺得襯我唔起。」

鼓勵後輩 拍到老學到老
宣萱於播畢不久的《陀槍師姐2021》演督察,與羅子溢有段哎吔姊弟情。對於這位後輩,宣萱大讚他勤力:「要成功一定要做呢樣嘢, 仲有守時同熟劇本,自己亦要肯去聽意見,因為我到今日都聽。有時同後生傾偈,大家一齊share經驗都會學到嘢,呢幾年試過舞台劇、電影,拍劇對我嚟講手到拿來,張衞健曾經教我,劇集20 集,衰一場有得兜,但電影就唔得,每場戲都要好清晰,好似之前同古天樂拍電影,佢叫我收一收誇張表情,所以好多嘢以為自己得,其實身邊人勁你好多,咁咪慢慢調節囉!」