TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

《綜藝節目》相關報導

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
葡萄《聲夢》學員!谷婭溦認被無綫忽略
10月16日(六) 20:44

歌手谷婭溦為歌唱比賽決賽擔任評判,她笑言準則是不要有嚴重失誤就可以:「但頭先聽幾個都好似有失誤。(咁咪好難揀?)同事叫我唔好面露奇怪表情,因為我好多時會將表情擺晒上面,驚我太嚴格,所以想我放水。」工作方面,她透露會參與無綫與內地舉行的新唱歌節目,節目會先在香港舉行,明年年頭就會返內地。

而講到《聲夢傳奇》一班學員備受力捧,問到可覺得自己被無綫忽略?她坦言:「少少!(唔開心?) 我唔係一個好運嘅人,成日都爭啲,次次有啲機會就會有新一批,不過都唔緊要嘅,呢行唔係講行到幾高,而係講行到幾耐。」她續笑言:「所以希望靠新節目啦,我會好好準備,到時一鳴驚人,我唔係最好運嘅人,但就係最努力,希望有結果。」

超级版主

(on.cc)
王祖藍主理《聲生不息》音樂比賽 誠邀有潛質歌手
10月19日(二)
20:36更新 19:49建立

TVB一向被視為明日之星的搖籃,多年來培育無數演藝精英,旗下藝人多才多藝,為了啟發及發掘更多藝人的音樂潛能,TVB與芒果TV攜手合辦、聯同《我是歌手》班底傾力炮製音樂比賽《聲生不息》,誠邀熱愛音樂、具演唱能力、音樂創作力的歌手或藝人參與,以全新的風格,重現香港經典金曲,讓他們有機會呈現演唱的技能,與及潛藏的音樂才華。

《聲生不息》音樂比賽目的為推廣港樂金曲,為樂壇發掘更多具潛質的歌手,故歡迎年滿18歳、任何新進或現役歌手、演藝人報名參加,順利晉級者,將前赴內地與全國更多選手進行對壘,接受挑戰。報名日期由即日開始至10月24日截止。

今次節目由TVB首席創意官王祖藍主力去搞,早前其主理的《好聲好戲》已將不少藝人的潛能盡展,今次《聲生不息》亦一個很好的機會讓新進歌手、藝人展現實力,故王祖藍亦大力呼籲藝人同事積極參與。

超级版主

(on.cc)
「東南亞鬼王」回巢!梁思浩同無綫世紀破冰
10月20日(三)
13:56更新 09:04建立

藝人梁思浩早前在全港首個靈異騷上,爆喊表示宣布退出長達17年的有線節目《怪談》,並透露將接受兩個「大Project」挑戰,原來他所指的新任務,驚爆是和無綫世紀破冰,18年後光榮重返娘家「打仗」,擔任嶄新的靈異遊戲節目主持及出任節目監製,成為雙職藝員,主力是助無綫賺大錢。

思浩早在2003年跟當年的無綫高層陳志雲鬧不和,雙方不歡而散,更被列入頭號黑名單中遭徹底封殺,有傳他的訪問,甚至姓名一律被禁制長達18年。直至數月前,全心為無綫重整旗鼓的總經理曾志偉,有傳秘密聯絡思浩,更大打友情牌誠邀他回巢「打仗」。

據知情人士表示:「總經理真係好用心去搞好電視台,所以碌盡人情卡去招攬猛將,搵咗王祖藍、C君嚟幫佢哋外,仲搭思浩膊頭要幫手,雖然當年佢同某位高層反晒面,好嬲咁離開無綫,但無綫始終係佢娘家,佢人生第一份工就係去無綫做藝人,因為處境劇《城市故事》嘅「洗米華」角色紅咗,所以佢顧念舊情番去無綫,其實有線用7位數字留佢續約,而無綫雖然個數冇咁大,都畀個好大誠意嘅薪酬佢。」

據知曾志偉對思浩情有獨鍾,原因之一是他是「人形金雞」,絕對有賺錢能力,並指思浩因有「東南亞鬼王」的號召力,多年來其靈異節目片均風行東南亞一帶,賣埠有保證,更有消息透露東南亞製作公司得知他回歸無綫有新搞作,已聯絡無綫落訂賣片,未待無綫公布思浩回歸,已為「新公司」賺了7位數字。而思浩至截稿前未有回覆。

超级版主

(HK01)
《勁歌金曲》Cut至5分鐘 監製:冇娛樂性的音樂節目收視實唔好
撰文:關穎賢
出版:2021-11-05 08:00

《勁歌金曲》由90年代開始播出至今已有三十多年,是香港電視史上最長壽的音樂節目。曾志偉今年年初回歸無綫擔任高層後,曾表示要大搞節目改革,並致力發展音樂節目。《勁歌金曲》4月開始改為黃金時段晚上9點半播出1小時,更邀請到Eric Kwok(郭偉亮)伙拍糖妹和涂毓麟擔任主持,硬撼ViuTV音樂節目《Chill Club》。不過翻查無綫翡翠台節目表,發現《勁歌金曲》由1小時變成15分鐘,最後由15分鐘變成5分鐘。

其實上月23日起,翡翠台版的《勁歌金曲》為逢星期六及日晚上11點播出,每集15分鐘。但今日(4/11)查看節目表時,發現已改為逢星期六及日下午3點55分播出,每集只剩下5分鐘。監製麥鎮東接受《香港01》訪問時透露,是因為節目調動才會有這個安排,而現階段《勁歌金曲》的作用是為新歌宣傳,而節目在網上平台播放比起電視播放更多人收看,這亦不是壞事。問到是否因為收視差而作出這個決定?監製直言始終欠缺娛樂性的音樂節目收視一向都不會太好。提到這個情況會維持多久,監製表示:「都係要睇公司安排。」

至於提到志偉重返無綫後曾揚言會大搞音樂,雖然有推出《聲夢傳奇》及《演鬥聽》,但長壽節目《勁歌金曲》就被「冷待」,可會感到失落?監製笑言:「唔會,有好多嘢都係公司安排,遲啲都會有新嘅音樂節目,選秀節目多人睇,《勁歌金曲》都係主要為歌手宣傳新歌。」

超级版主

(星島)
何麗全否認冷待谷婭溦 《勁歌》縮短至5分鐘收視冇壓力

星夢娛樂高層何麗全今日到尖沙嘴出席谷婭溦個人唱片《哭牆》慶功宴,他形容其成績是非常之好,入行10年終於發力有幾首能代表她的好歌,有指溦溦曾投訴被冷待,他笑言有問過對方,事實上並沒有這個問題,公司從來沒偏重「星夢」或「聲夢」,兩批歌手公司都會照顧。何麗全表示將力推溦溦在內地發展,大讚她國語好、唱歌類型亦多,是擁有優厚條件,希望她能參加歌唱節目《聲生不息》把握機會。

另外,提到翡翠台版的《勁歌金曲》在上月23日起改為逢星期六及日晚上11點播出,每集只有15分鐘播放時間,最近更由15分鐘再縮減變成5分鐘。何麗全指主要是作歌曲推介,完整節目仍會在J2播出,新時段收視比以往好,沒有壓力,而新安排亦有向唱片公司說明。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
《勁歌金曲》變革下播出時間遭瘋狂改動 由Cut剩5分鐘變回15分鐘
撰文:張嘉敏
出版:2021-11-06 11:30
更新:2021-11-06 11:39

《勁歌金曲》由90年代開始播出至今已有三十多年,是香港電視史上最長壽的音樂節目。曾志偉今年年初回歸無綫擔任高層後,曾表示要大搞節目改革,並致力發展音樂節目。早前從無綫翡翠台的節目表就發現,《勁歌金曲》播出時間由1小時變成15分鐘,之後再由15分鐘變成5分鐘。監製麥鎮東接受《香港01》訪問時透露,是因為節目調動才會有這個安排。然而,昨日查看翡翠台的節目表,卻發現該節目又由5分鐘變回15分鐘,從節目表上可見,分別會於6/11星期六以及7/11星期日晚上11:00播出,至到11:15播完。

《勁歌金曲》今年4月開始改為黃金時段晚上9點半播出1小時,但在變革之下播出時間多次改動,早前竟一度Cut剩5分鐘,對此監製麥鎮東就表示現階段《勁歌金曲》的作用是為新歌宣傳,而節目在網上平台播放比起電視播放更多人收看,這亦不是壞事。問到是否因為收視差而作出這個決定?他直言始終欠缺娛樂性的音樂節目收視一向都不會太好,亦不會因為節目被Cut短播出時間而感到失落。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
《勁歌》被指播放時間縮減 高層王祖藍:誤會一場!
11月06日(六) 21:01

無綫音樂節目《勁歌金曲》被指播放時間縮減,無綫首席創意官王祖藍今晚(6日)就此事回應,他解釋純粹誤會一場,澄清《勁歌金曲》繼續維持逢周六日晚上11時各播放15分鐘不變,但若有大型節目,如播放慈善節目時,便會作出調動,以5分鐘的《勁歌金榜》代替,他解釋《勁歌金榜》是計分節目,必須要保留。至於《勁歌金曲》的1小時原裝版就會放排在J2台播出。祖藍對於安排令人混淆致歉,強調做好音樂的決心不變。

祖藍讚勁歌的主持郭偉亮(Eric Kwok)、糖妹和Oscar(涂毓麟)都好幫手,特別Eric經常給予意見,希望能令節目改革。他笑言:「上年畀人話日日煮飯,下年就會話日日聽歌!」他透露將有連串音樂節目推出,包括《聲夢Junior》、《聲夢傳奇》第二季以及《聲生不息》等。對於《勁歌》節目調動,監製以「娛樂性不足」作回應,祖藍認為現時的音樂節目各有相同,早前同時播《勁歌》及《聲夢》,其實主題也不同。

另外,提到TVB股價創新低,王祖藍笑言:「抵買,是入貨好時機。」他表示自己非常有信心,但問到是否入貨時,他說自己剛由藝人轉做管理層,若不犯規的話亦想買,又笑言今晚参與《思家大戰》節目,若贏了獎金,也需要申報。

超级版主

梁思浩香港V :
一大清早已經開始拍攝
火速趕工中..........#通靈之王# 前傳
唔睇到我啲相,找唔找到亮點?

11月21號播出
一直拍一直播到明年三月底,為咗選秀公平起見,邊拍邊播
香港最強勁嘅大師級班底
令您們意料之外嘅參賽者
通靈大揭秘
亞洲第一個通靈選秀真人騷
#梁思浩 ##無綫電視 ##翡翠台

超级版主

(HK01)
專訪︱梁思浩重返TVB預咗再遇「世仇」樂易玲:唔原諒我都唔緊要
撰文:陳栢宇
出版:2021-11-11 07:00
更新:2021-11-11 12:54

梁思浩主持有線靈異節目《怪談》系列長達17年,但他早前卻突然宣布退出,更有消息指他獲無綫(TVB)總經理曾志偉邀請,即將重返娘家擔任新節目監製兼主持。梁思浩昨日(10/11)接受《香港01》訪問時承認消息屬實,亦坦言對《怪談》、對有線電視感到不捨:「因為簽咗保密協議,我返TVB呢個秘密係收埋咗半年,我唔可以同有線講我咩理由唔可以繼續做,而佢哋(有線)一直對我好好,無條件就我時間同人工,我係好難過,甚至係有一個合作咗好多年嘅監製打嚟搵我,『思浩,你保重身體呀,有咩要搵我呀,唔好收收埋埋』,人哋以為我有絕症,我就話,『咩都有可能,唯獨我身體冇出現問題。」

保密協議到期,終於咩都講得,梁思浩亦不諱言今次相隔17年再度回巢,與曾志偉有莫大關係,眼見他過去一年對TVB仆心仆命,明顯對公司有一份情:「呢一份情我都有,我唔知你有冇試過,個感覺係,你經過你母校,突然間你返番去你剛剛入學嘅歲數,好難去用言語去形容,第二份工、第三份工唔會有呢份情,雖然而家好多嘢改變咗,但係份情係冇改變到。」他又指自己在過去半年激減25磅,只為回復當年離開TVB時的體重:「當日我行出呢個門口有幾多磅,我返入去就幾多磅,我將自己冇變到咁交番個人返去。」

2004年,TVB大裁員,有份被炒的梁思浩不但怒斥公司無情無義,亦向當時高層陳志雲和樂易玲隔空開火:「我做Live show都超過一萬小時,但係佢(樂易玲)睇電視都唔知夠唔夠一萬小時」,而他多年亦曾數度追擊過樂易玲:「張黑名單喺樂易玲個手袋入面,我同黃日華都返唔到無綫,除非等樂易玲唔喺無綫做就有機會。」怨氣甚深。

梁思浩今次回巢,雖然不會再見到已經離開TVB的陳志雲,但仍然有好大機會與樂易玲碰頭。怎樣面對她?梁思浩坦言三日前致電給一位圈中猛人搭路,希望與樂易玲擺和頭酒,並親口向對方說聲對不起:「當年每一個人都有個位置,佢未必想咁做,但係公司要佢咁做,佢身在其位,唔可以唔做,我同佢無仇無怨,只不過係因為佢嘅職位同我有衝突,但我就不停咁鬧佢,我而家人大個咗,睇法都唔同,我今日學識咗放下,我係欠佢一個道歉。」

你肯道歉,別人未必肯原諒,始終當天確實鬧得太盡、太不留餘地,梁思浩亦承認如果自己是樂易玲,聽到他鬧得如此狠,也會火上心頭:「我都嬲啦,咁鬧你,你都唔嬲,聖人咩?(對方唔原諒點算?)唔緊要,咩叫釋出善意,就係畀咗先,佢係咪接受,我都釋出咗,起碼我都有咁大嘅勇氣。如果你要在意你嘅勇氣有冇結果,你就唔夠勇氣喇。好多人都覺得,梁思浩咩都夠膽講,咁點解我唔夠膽講『對唔住』三個字?」

向來言辭辛辣的梁思浩,或許受最近數年的大環境影響而肯放下身段認低威:「呢幾年我同好多香港人都學識包容同埋放下,對樣樣嘢包容多啲,對樣樣嘢放下多啲,你個人就會活得自在啲,因為我哋經歷咗好多唔同嘅嘢,例如疫情,我哋仲唔放下?咁我哋咪好辛苦?」

超级版主

(HK01)
專訪︱梁思浩重返TVB搞捉鬼大賽? 「搵幾位大師一齊鬥」
撰文:陳栢宇
出版:2021-11-11 07:30
更新:2021-11-11 12:54

梁思浩主持有線靈異節目《怪談》系列長達17年,但他早前卻突然宣布退出,更有消息指他獲無綫(TVB)總經理曾志偉邀請,即將重返娘家擔任新節目監製兼主持,有傳節目是靈探騷《搵鬼去電視城》,但他昨日(10/11)接受《香港01》便指這個是一個美麗的誤會:「我個節目叫《通靈之王》呀!唔係淨係得一季,係連續性嘅,亦唔止香港,仲會包埋東南亞。首站香港會搵一班喺玄學界發展,但唔算好有知名度嘅人參加比賽,一出場有六位大師,後期會加到八位,會教大家點樣做一個『通靈之王』。(鬥法真人騷?一齊捉鬼?)類似喇,搵個Case出嚟,幾位大師一齊出手一齊鬥。」

梁思浩直指《通靈之王》製作費用不菲,既要搭製廠景,又要至少出動八部攝影機一同拍攝:「參賽者亦都好犀利,好多年青人,我哋都係刻意挑選比較後生嘅,有一個係幫泰王睇風水,有一個曾經係電影明星,有一個係選過亞洲小姐,有一個係TVB藝人,我睇到入圍名單嗰時都覺得好出奇。」

提到《通靈之王》未開播已獲東南亞電視台斥七位數字購買放映權,梁思浩直認自己主持的靈異節目從來深受東南亞觀眾歡迎:「只要係梁思浩靈異節目,東南亞電視台已經係買硬,如果暫時冇出貨,甚至係會叫我去拍,所以我先喺新加坡、馬來西亞拍過過靈異節目。(多數拍靈異節目,怕唔怕悶?怕唔怕俾人話食老本?)雖然都係靈異題材,但我係不停做新嘢,我係一個幾唔願意做番舊嘢嘅人,我唔鍾意『食老本』三隻字,我覺得呢三隻字對一個人嚟講係侮辱嚟,咁觀眾咁蠢,咁多年都一樣都仲睇你,你要佢揀你,你就要拎出功夫。」

TVB近年成為網民攻擊對象,最近更有不少杯葛事件,梁思浩直認決定回巢有預計過被鬧,但事實又非如他所想:「原來香港人好善良,係好鍾意睇大團圓結局,和好如初,哈哈!完全係放低咗件事!都有負評嘅,一千個裏面有一個。」他又直認見到娘家遭各方面負評而感到心痛:「就算我以前同TVB有幾多恩恩怨怨都好,原來我睇到人鬧TVB,我係會唔開心,就好似一家人咁,就算發生過咩事都可以冇事,有時見到佢哋鬧得唔啱,點解要鬧佢,久而久之就成為咗我返TVB嘅其中一個動力。(會唔會帶動TVB改變?)我冇睇到自己咁大,我只係想觀眾用另一個眼光,睇17、8年後嘅梁思浩。」他又指自己不局限於主持真人騷,隨時會在劇集和大騷中亮相。