TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: lily123

《綜藝節目》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
【單身3年】陳貝兒被「相睇」 瀛男攻勢難招架

2017年離婚的陳貝兒,不經不覺度過3年單身生活,身邊朋友甚至同事都心急替她物色對象!最近,她為無綫主持新飲食節目《尋找家香味》,幕後刻意製造機會,頻頻安排她跟故事男主人翁做訪問,她笑言感覺似相親:「我都覺得古怪,因為節目中嘅訪問只要係男性,工作人員都叫我去做!」

節目主題是採訪外國人在香港落地生根做飲食生意,貝兒最近便走訪了1位日本型男在港開設日本餐廳,獲對方以美味壽司及靚酒款待,但她自言酒量差,對型男的美意難以招架!問到今次節目可有遇上合眼緣的目標人士?她笑說:「個個都好Nice,但佢哋都結晒婚!不過都好多謝監製嘅悉心安排。」

恨接劇過拍拖癮
早年拍攝《嫁到這世界邊端》期間,貝兒認識到不少異國男士,但新冠肺炎疫情持續,令她滯留香港冇得飛,很多有機會發展的異地感情都無疾而終,她說:「嗰陣我採訪個波蘭人妻,佢老公成日話要撮合我同佢細佬!(有機會發展?)當時喺波蘭都有出嚟食過飯,但諗深一層都好難!(抗拒同外國人拍拖?)又唔抗拒,但目前一個人其實都幾開心,只係有點Dry!」

除了主持節目,貝兒最近亦有參演劇集《香港愛情故事》,劇中演王敏奕的攝影師傅。貝兒因未有演戲經驗,特別自費逾萬元去上堂學戲,她笑言希望可從演戲中過拍拖癮:「我現實生活冇得拍拖,諗住拍戲可以談吓情,調劑吓Dry爆生活,點知監製又唔畀我!」最想跟陳豪及陳展鵬等暖男合作,可以感受窩心談情的感覺。

版主

(on.cc)
同曾淑雅出浴!戴祖儀被林穎彤爆經常自誇身材出眾

歐陽偉豪(Ben Sir)、戴祖儀、林穎彤(Bella)、曾淑雅(Jumbo)及鄭衍峰等下午現身電視城,出席節目《港產旅行團》記者會。席間播放節目相關片段,祖儀及Jumbo有「出浴」鏡頭,相當香艷!事後Bella與祖儀齊齊受訪,談到「出浴」時,祖儀透露:「我哋被安排去咗酒店staycation,有機會望住靚海景出浴,真係寓工作於娛樂。」

她又踢爆原本Bella有份,但臨時有其他工作甩底,且笑說:「當時我披咗浴巾下面仲着咗泳裝。曾淑雅可能拍開《3日2夜》,對於披毛巾好熟手,教咗我點整之後點扯都唔甩。(同佢一齊浸浴,擔心身材被比下去?)佢不嬲都喺節目擔當騷身材,而且樣貌出眾。」Bella踢爆祖儀其實不時自稱身材出眾,搞到她相當靦腆。

另外,Bella表示今次於節目內首次挑戰行山,分別跟鄭衍鋒及楊潮凱行了幾座山,笑言2人陪自己分別「拍拖1日」。她說:「平時好少行山,但係拍完呢個節目之後就愛上咗行山喇。起初行嘅時候都覺得好辛苦,有諗過想放棄,直頭想call飛行服務隊,後來知道原來一生人只可以免費call一次飛行服務隊,於是我就將呢個quota留起,諗住再有迫切時先call佢哋。」

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《港產旅行團》
Ben Sir做領隊
介紹本土自家旅行團

一連十集的全新節目《港產旅行團》由歐陽偉豪(Ben Sir)率領戴祖儀(Joey)、林穎彤(Bella)、曾淑雅(Jumbo)及鄭衍峰(Leonard)暢遊香港,介紹大大小小的新興本土「自家製」旅行團。發掘香港具特色的神秘景點、打卡勝地,為觀眾計劃「宅度假」。節目將於1月24日起,逢星期日,晚上8點30分,於翡翠台首播。
TVB於1月20日舉行《港產旅行團》記者會,五位主持配合節目,穿上運動裝束活力登場。除了率先播放節目精彩片段,五位主持亦分享拍攝節目的難忘事,即席推介本地好去處及打卡熱點。當中,Leonard分享攀上極級行山路線蚺蛇尖後,在山頂大晒腹肌的相片。Joey叫Leonard不要只在山上影相,也要在記者會上派「福利」,Leonard也不吝嗇,即場大晒健碩腹肌,睇到幾位女主持眼甘甘

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

(on.cc)
龔嘉欣預告派雙封利是:下個生B應該到我!

出爐馬國視后龔嘉欣為無綫節目《你又估我唔到》任嘉賓,透露望於「掘金」環節中獎,目標贏到7萬日圓(約5,183港元),以作幫補派利是:「今年會派雙封,因為之前攞咗獎,但利是封都係『龔』字,冇特別喜事(攞完獎工作量大增?)都係,多咗網上廣告,希望今年可以承接2020年嘅好運,更加好就開心啦!」

談到農曆新年,嘉欣表示大年初一開工,之後也會約好姊妹陳凱琳拜年,更再次澄清對方沒有懷第3胎:「其實當日條片都有講嘅,如果係有應該輪到我先,不過我對象都未有(屋企圍住桃花轉囉!)好驚,唔知今年擺唔擺,之前同姚子羚住時已經擺,都唔得嘅,擺咗6、7年,近2、3年冇擺,驚招惹到爛桃花返嚟。」

而主持張秀文則以《死亡筆記》女主角彌海砂造型現身,問到對一身打扮有何評價?她說:「起碼同真身嘅體形冇乜大變化先,本身都係呢個故事嘅粉絲,細個已經睇晒佢個漫畫,小說都有睇(細個玩埋Cosplay?)又冇,因為冇錢,但有扮過香港小姐,因為只需用窗簾布圍住自己。」

版主

(on.cc)
曾志偉《獎門人》回歸!馮盈盈江嘉敏爭住做嘉賓
02月04日(四) 00:01

藝人曾志偉早前獲TVB大股東兼非執行董事黎瑞剛幕後「欽點」,擔任集團副總經理兼行政委員會特別顧問,全力負責綜藝及資訊娛樂節目,其愛將王祖藍亦獲委任為首席創意官。他們在內地發展多年,對製作綜藝節目甚有心得,人脈亦廣,加上有猛將余詠珊,對於無綫擴展綜藝節目的內地版圖,可謂如虎添翼!

現時身在內地的志偉很希望盡快回港與一班同事見面,據知已落實大年初一在港出席TVB大型賀年節目《金牛獻瑞賀新禧》,並將首次以高層身份與主席許濤一齊大派利是及主持舞獅點睛儀式,與台前幕後及觀眾開心迎新歲。據知無綫亦已在電視城行政大樓頂層之行政辦公室,預備了辦公室給志偉,更位於行政總裁李寶安隔籬,可見備受重視。

除此以外,他亦已着手計劃未來綜藝節目發展方向,以及製作適合港人及內地觀眾口味的綜藝節目,當中包括經典作《超級無敵獎門人》系列,望在疫情陰霾下為觀眾帶來歡樂。由於此事正在低調進行,過往一眾「獎老」錢嘉樂、林曉峰及金剛等暫未聽過消息,但紛紛期待志偉的新搞作,金剛更直言只要對方「吹雞」,他定必回港支持!

出名玩得的馮盈盈、江嘉敏及曾淑雅等都想做節目嘉賓,當中盈盈更對「獎老」之位「垂涎三尺」:「如果搞《獎門人》,我梗係想玩啦,細個都做過現場觀眾,攞咗好多獎品返屋企!我仲好渴望成為『獎老』向觀眾送禮物,帶畀大家歡樂!」

江嘉敏同樣自小已很喜歡《獎門人》系列,她說:「當然想上節目啦!不過都要等公司安排。細個真係睇好多,直頭係兒時回憶嚟!我最想玩啜乒乓波、辣辣壽司邊個食,好多個遊戲都印象深刻,如果可以,我想集集都上添!」提到曾志偉將首次以高層身份現身賀年節目,並向台前幕後大派利是,問她屆時可會

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
《聲夢》真人騷翻生 黎諾懿節目「通關」
02月24日(三) 00:00

無綫委任曾志偉擔任副總經理,掌管綜藝、音樂製作及節目,他上任後謠言四起,有傳他將余詠珊及何哲圖的班底剷走。據知,前日志偉與何麗全在電視城召開大會,齊集數十位各部門主管,大家掟了4、50條橋出來,極具多元化,席間商議討論的Project有不少是舊班底參與,最終亦獲「放行」,包括之前一度「煞停」的歌唱真人騷《聲夢傳奇》,也得以「翻生」延至4月舉行對決。

而余詠珊調職前,曾籌劃到內地各小鎮拍攝地道小食節目,屬意由黎諾懿主持,據知節目照舊拍板,但黎諾懿需到內地接受21日隔離,對此他說:「如果可以出到去拍嘢係一件好事,因為喺香港都困咗年幾,好多景點都見過晒,我都好想拍新嘢畀大家睇,我唔介意隔離21日,與其等不如行動上做啲嘢,拍啲好節目同大家分享。」

版主

(on.cc)
【懷念吳孟達】無綫今晚將舉辦直播特輯
02月28日(日)

資深藝人吳孟達昨日病逝,終年69歲。由無綫第3期藝員訓練班出身,「伯樂」無綫為紀念吳孟達,除調動下周一(3月1日)晚上11時55分劇集時段改播《永遠懷念 吳孟達:他來自江湖》外,續宣布今日將舉行《無可比擬的演藝泰斗 永遠懷念吳孟達》直播特輯,出席嘉賓包括吳孟達生前好友吳麗珠、鄧英敏、商天娥、戴志偉、關禮傑等。

另外,網上傳出一張指為吳孟達生前發的最後一條朋友圈博文截圖,背景是他與現任妻子參加聚會時的合照,最後一條動態則為2020年12月12日留言「早上好」。

而不少網民亦在社交網悼念吳孟達,分享他在《新紮師兄》中,學堂訓練「杰佬」梁朝偉的片段,警世大家要做個好公僕。

吳孟達拍戲無數,雖然近年因身體狀況而減產,不過,據資料顯示他仍有一部作品未上映,該片是內地科幻電影《天逆騎士.變體》,由譚耀文擔任男主角。電影2019年7月在寧夏開鏡,8月殺青,電影原定去年上映,但之後一直未有消息。他在戲中飾演女主角兼楊冪新捧女星代斯的父親,代斯也有在社交網站上載與吳孟達合照,並發文悼念對方,表示得知可跟兒時偶像演父女很激動及緊張,後來發現對方很親切慈祥,又指對方:「每次開拍之前顫顫巍巍地走到鏡頭前,一旦開拍就能全身心地投入表演,收工前會溫柔地對每個人說辛苦了。」而譚耀文亦有發文:「達哥!一路好走!」

版主

(on.cc)
《#後生仔傾吓偈》收檔?馮盈盈新節目月底啟播
03月06日(六) 10:10

無綫節目《#後生仔傾吓偈》自從2017年播出至今,一直廣受觀眾歡迎和關注,因無論主持人及嘉賓都是年輕一族,包括人氣高的KOL外,節目內容夠出位及抵死,常常成為網民的花生話題。在眾多主持和嘉賓中,41歲的陸浩明(6號)算是「超齡後生仔」,怎料竟有嘉賓挑戰年齡底線,昨日6號網晒和曾志偉、馮盈盈及林穎彤的合照,原來「獎門人」曾志偉玩「亂入」現身《#後》,6號留言:「嘩!今日真係Super呀,獎門人大駕光臨,我哋仲請獎門人做嘉賓一齊傾偈,令一班後生仔獲益良多,同大家加油打氣呢!」

不過,無綫的「Big Big College」官方社交網帳戶昨日上載馮盈盈、丁子朗、戴祖儀及賴慰玲拍攝節目時的花絮照,並留言指他們「今日走埋一齊拍新節目3月底有得睇 #解構心機女」,立刻令大批網民揣測《#後》可能將會告一段落,會由新節目代替,不過卻有不少網民認為《#後》結束的機會很低,因見「獎門人」曾志偉也現身打氣,同時有消息人士透露指《#後》其實不會結束。

版主

(on.cc)
【反面1年焗合作】無綫點名馮盈盈江嘉敏做主持
03月07日(日) 00:02

「話題女王」馮盈盈與江嘉敏因一次富豪船P令關係決裂,姊妹情不再!不過近日無綫拍板開拍自家製節目,點名這對昔日閨蜜拍檔做主持,齊齊探討「心機女」,明顯造就機會讓這段冰封近1年的關係解凍。兩女對於合作也大開善意之門,嘉敏笠高帽指要跟對方學習主持技巧,盈盈亦大方表示期待。

自從曾志偉重返無綫擔任副總經理並掌管綜藝科後,綜藝方面有不少新計劃,其中便是近日落實開拍自家製節目《解構心機女》。據知無綫落重本於日本買入專門講「心機女」的節目《有點心機又如何?》,內容講及女性如何用自己的身體語言來吸引異性,節目於當地頗受歡迎,故無綫安排播完該節目後,緊接播映自家製節目《解》,探討吸引異性的內容。

主持方面起用一班新紮姐仔,如馮盈盈、江嘉敏、戴祖儀及賴慰玲等,視后蔡思貝若檔期許可也會參與,齊齊評論異性喜好及本地女性吸引異性的動作等,節目也會請來男藝人做嘉賓,大談與「心機女」的奇遇。而「反目姊妹」盈盈與嘉敏自不和後雖然曾同場,但卻鮮有交流,即使被邀合照過後也火速「解體」,如今攜手合作做主持,相信將是節目一大亮點。

首次擔任主持的嘉敏,坦言當初與監製斟洽時,只獲悉有幾個女仔一起做節目,尚未知拍檔是誰:「我都幾興奮同期待,因為入咗無綫5年,上綜藝節目通常都係以嘉賓身份,今次成事嘅話係第一次喺TVB做主持,其實我入公司之前都係做主持,趁機會將以前學到嘅嘢大派用場。」談到與死敵盈盈合作,她也向對方示好:「我哋合作過拍劇,綜藝節目合作都係第一次,好多嘢都要跟師姐學習。」盈盈亦表現大方:「第一次同賴慰玲、嘉敏一齊做節目,開心又期待。(再同嘉敏合作會唔會尷尬?)咁我都期待同新主持陣容合作,相信會玩得好開心嘅。

至於戲精賴慰玲亦是首次挑戰做主持:「同盈盈拍過《反黑路人甲》,好鍾意同佢一齊玩,佢喺度就有歡樂氣氛,節目都拍咗少少,入面會討論唔同場合,男仔或女仔做嘅行為,背後有咩動機,覺得好似討論緊角色背後,所以好有興趣,咁啱我下個月先再開劇,趁呢段時間當分析角色咁樣。」蔡思貝就坦承有興趣參與:「以我所知暫時應該係嚟緊會拍劇,不過平時都會睇清談節目,覺得主持們好厲害,所以有機會都會想嘗試下。」