TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: lily123

《愛‧回家》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
【搶陳楨怡頭啖湯】謝嘉怡地獄式特訓廣東話 殺入《愛.回家》
04月10日(六)  09:47更新

《愛.回家之開心速遞》是近年處境劇之「聖殿」,許多演員如周嘉洛、林凱恩等因該劇人氣急升,「入得《愛.回家》就會紅」似乎成為上位捷徑。

如今落選港姐廖慧儀是非稱霸,但暫時未有實質演藝工作。相反同屆港姐冠軍謝嘉怡甚有觀眾緣,當選不久已接拍廣告,又不時獲安排參演綜藝節目攞演出經驗。可是謝嘉怡從外國回流返港,最大弱點就是廣東話唔鹹唔淡,為了增值自己學好廣東話,她進行地獄式特訓。

見她每次開工前,很落力做筆記,把講稿用英文寫得密密麻麻,全都是廣東話拼音,實行將勤補拙!她的努力終於得到回報,憑不斷努力學習廣東話,加上其可愛、率真及勤力的性格,深得無綫高層曾勵珍欣賞,令她在同屆港姐率先跑出,搶了亞軍陳楨怡頭啖湯,有指正安排她加入《愛.回家》劇組,勢令其人氣繼續標升。

其實陳楨怡去年當選後已講明很想拍《愛.回家》,因為她想跟周嘉洛合作,又講笑話不介意不穿高踭鞋,令大家更加匹配。如今謝嘉怡先入《愛.回家》,陳楨怡也等着這個機會呢!

版主

(on.cc)
處女下海演心機女!鞏姿希空降《愛.回家》做補習Miss
04月11日(日) 09:17

娛樂新聞台主播鞏姿希(Krystl)有機會在處境劇《愛.回家之開心速遞》中,客串演出補習社新入職的補習老師「Megan」,今次挑戰性不少,因為要飾演不受歡迎的心機女,與同是港姐的葉蒨文大鬥戲法。她在社交網上載與周嘉洛、蘇韻姿、張明偉、吳偉豪和焦浩軒的合照,看似相處得非常愉快,她表示:「好好紀錄吓第1次拍戲(劇)!原來拍劇真係會上癮,好多謝大家畀機會我,拍的時候大家都對我好好,畀好多意見我,又教我好多,叫我放鬆啲,畀機會我去試,又冇嫌我煩陪我讀劇本。知道自己一定有好多地方做得唔夠好,希望之後再有機會畀我去進步啦,睇我點做心機女啦。」

擁有40吋長腿的Krystl於倫敦帝國學院策略營銷學碩士畢業,2018年參與香港小姐後入行。語言天分極高的她精通粵語、國語、英文、日文、韓文,亦擅長拉奏二胡,周身刀張張利。

版主

(on.cc)
劇本流出!周嘉洛鐵定暫別《愛回家》 網民嗌不捨
04月29日(四) 16:14

憑《愛.回家之開心速遞》「金城安」一角彈起嘅周嘉洛,早前獲欽點頂替王祖藍出演古裝喜劇《痞子殿下》,更擔演男主角重要角色。正當唔少人都猜測佢係咪要離開《愛》劇組時,似乎已經有定案喇…

網上流傳一張第1255集劇本照片,上面寫住「再見安仔」,似乎周嘉洛真係要暫別《愛》!周嘉洛對於消息,佢就話第1255集仍然拍攝中,新劇預計5月頭開工,兩套劇就應該唔會重疊,而佢都相信只係暫別,唔係永別嘅!雖然佢大派定心丸,但唔少網民對於佢「離開」都表示傷感不捨,留言:「快啲返嚟呀唔該!」、「不能接受,唔准走」、「拜託一定要回來!」亦好好奇究竟佢會用咩方式道別?同「Bonnie」林凱恩點算?

版主

(on.cc)
正式加入無綫 譚淑瑩闖《愛.回家》化身「哥師奶」
05月01日(六) 10:18

已故藝人譚炳文愛女譚淑瑩,最近由特約演員轉職成為無綫藝員,演出機會增多並由一些路人甲角色「升呢」為《愛.回家之開心速遞》中「哥師奶」一角。日前播出的一集,見她與劉丹鬥戲,原來劇情講述有武功底子的2人,要私下決鬥,瑩瑩使出旋風腿,將丹爺踢到面歪,拍攝時瑩瑩雖用了道具腳,但動作多多要渾身發力才能完成戲份,過足戲癮。

不過,同一集的下半場戲,她為要「糟質」單立文(豹哥)而大感難為,她稱:「拍攝當日係豹哥生日,我將蜜糖照頭淋落佢度,啲糖漿流落佢眼睛搞到佢好唔舒服,自己都唔好意思!(轉簽藝員約多機會?)係,今次我可以有一集戲份,比起以前自己得一個鏡頭,覺得好興奮,所以我都好緊張,朋友睇咗畀咗好多意見,自己其實仲有好大進步空間,要好好努力,唔想失禮爸爸。」

版主

日期: 5/5/2021
活動: 『愛.回家之開心速遞』之「送給我好『媽』」
嘉賓: 劉丹、單立文、滕麗名、湯盈盈、
          呂慧儀、蘇韻姿、周嘉洛、林凱恩、
          林淑敏、許家傑、區瑞偉、李偉健、
          袁文傑、張景淳、鄭世豪、陳浚霆、
          蘇恩磁、樊亦敏、姚瑩瑩、沈可欣、
          何綺雲、阮政峰、林建祥。
時間: 12:30
地點: