请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版

TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 《婚後事》拍攝跟蹤

1万

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

陳自瑤yoyo VM :
開工大吉
拍攝第一天已經身心疲累
晚安
@羅仲謙是羅子溢

#婚後事
#張明芯
#潘善仁
#值得記錄的一天
#新挑戰
#卜瓊和關家榮長大了

版主

突出贡献活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
王敏奕爆與羅子溢「舊情」:佢仲當我係小妹妹
04月15日(五) 11:01

羅子溢、陳自瑤及王敏奕現正為無綫新劇《婚後事》拍攝中,由於劇集剛剛開拍,演員都正投入角色,而子溢分別與陳自瑤及敏奕都有感情線,甚有艷福。日前他與敏奕接受無綫娛樂新聞台訪問,二人大爆「當年情」,子溢謂:「其實我同佢合作過嘅,不過已經係上世紀嘅事,我同佢合作時佢仲攞緊兒童身份證。」敏奕即謂:「嗰陣暑期工嚟,做嚟玩吓!佢依家仲成日當我小妹妹咁,我同佢講我大個嘞!反而拍完有聚會,有朋友一齊玩,但始終我太細個,佢哋係成年人,我真係跟唔到佢哋玩。」在旁的子溢即一臉無奈,更問敏奕:「我都Keep到呀?」敏奕識做謂:「冇分別,但係唔同咗嘅,依家成熟咗囉!」

二人於劇中有不少親熱戲,敏奕大賣關子說:「一定有,監製最鍾意我突破,佢最鍾意挑戰我極限同底線,問子溢會否覺得監製善待他,給他福利時,他說:「我唔知點樣回應呢個問題,但呢個角色會打破我以前演過,層次亦會有唔同。

版主

(on.cc)
羅子溢防疫要緊禁慾3個月 頹爆拍劇唔敢掂仔女
04月18日(一)
08:22更新
00:02建立

藝人羅子溢日前拍攝無綫新劇《婚後事》,劇情講述他離婚後過着潦倒生活,為營造頹廢感覺,他特別留鬚根上陣,自言賀爾蒙強勁,不剃鬚1日便長出茂盛鬚根。問到留鬚後,太太楊茜堯會否拒絕Kiss?他笑言:「唔會,不過開工都唔可以同屋企人太親近。依家我每日做兩次檢測,同埋自己瞓一間房,太太就同仔女瞓。我好掛住仔女,但唔夠膽攬,又冇時間陪佢哋。疫情關係佢哋好少出街,冇得玩,我好有內疚感!好在太太同外母有帶大女去郊外『放風』。(咁太太呢?)我返屋企會攬吓佢,有問佢驚唔驚。(咁咪3個月冇得親熱?)冇啦!」

與陳自瑤分享湊仔經

談到其角色育有兩歲女兒,子溢坦言演出時會想起子女,增加投入感。問到是否「兩個夠晒數」?他說:「老婆話如果知道下一個都係女嘅話,佢可以諗諗,因為佢有家姐,所以想個女有妹妹。(茜堯有排唔使拍劇?)如果《家族榮耀》開續集都會參與,但到時會帶埋小朋友喺身邊,唔想再錯過佢哋成長。」對於與陳自瑤相隔10年再合作,他表示轉眼間大家已為人父母,故拍攝時會分享育兒心得。

版主

(on.cc)
陳自瑤拍激情戲表現緊張 黎諾懿自嘲不是高手
04月20日(三) 00:02

藝人陳自瑤(YoYo)與黎諾懿為新劇開工,首場戲即有接吻鏡頭,YoYo自爆劇中有不少激情場面,最激一場的對手正是黎諾懿,嚇得對方急否認,原來他事前未有跟太太備案!

陳自瑤與黎諾懿日前為無綫新劇《婚後事》開工,場口講述2人在天台談情,黎諾懿將她一擁入懷親吻。首當女一的YoYo排戲時表現緊張,坦言每日返工都心情忐忑,擔心自己做得不夠好,黎諾懿大讚拍檔做足功課,劇本內寫的備註比編劇寫的還要多,見對方如此勤力,笑言自己也要加把勁。

YoYo透露2人首日拍攝的首場戲便是咀戲,要靠高手黎諾懿帶領,揚言對他有信心。而黎諾懿自言最怕拍親熱戲,又謙稱並非這方面的高手:「(同劇嘅)羅子溢先係高手,尋日佢仲話要嚟現場指導,因為佢套套戲都有親熱鏡頭。我就好少拍,太太睇完個劇本話:『都唔知點解搵你拍談情戲,你都唔識談情。』我同太太嘅談情,已經昇華到大家唔使講嘢。」

1万

超级版主

星島獨家丨陳自瑤首做女一情慾戲連場 黎諾懿被爆吼實羅子溢「老婆」

陳自瑤(YoYo)從演18年首度成就解鎖在新劇《婚後事》擔當女一,並與兩大型男羅子溢及黎諾懿有情慾動作鏡頭。日前本報直擊現場探班,子溢與黎諾懿把酒談心,後者竟向前者坦言對其「老婆」YoYo有非分之想,沒料到子溢並不介懷,還爆笑神回:「一開始係我先!」而子溢更自爆與太太楊茜堯分房瞓,至劇集拍畢才可解禁!

陳自瑤、羅子溢和黎諾懿為新劇《婚後事》拍攝兩場外景戲,分別是子溢和YoYo商討如何輔導正值反叛期的女兒,其後再跟黎諾懿摸住酒杯底談感情煩惱,黎諾懿更向子溢坦言對其太太YoYo有非分之想。現實中,黎諾懿當然未試過,而作為「老公」的子溢就鬼馬笑謂:「佢睇中YoYo好耐,唔緊要啦,反正一開始係我先。」YoYo禁不住大笑道:「即係話你品嘗咗先?」

提到YoYo在劇中與子溢和黎諾懿都有情慾戲時,子溢再抵死謂:「佢哋好勁,比同我呢個『老公』仲厲害!」笑問子溢在現實中有人說喜歡楊茜堯是否同樣瀟灑?他招積指:「太多,多到我已經麻木咗。」但論艷福無邊,子溢則指不及黎諾懿,事關對方飾演一個完美男人的化身、高大靚仔又有錢,所以好多女埋身;至於自己的角色就是偽善迂腐,就連與王敏奕也並非真出軌,劇集播出街時應該會被人說是傻的。

對於首當女一,YoYo稱雖然等了18年,但有這個機會很難得、亦很開心,特別是能夠與很欣賞的監製林肯合作,並且喜歡這個劇本;由於劇集一開始就講述跟子溢婚姻破裂,有大量的情緒戲,是一個有深度的角色,也是對自己的一次挑戰。育有一仔一女的子溢表示當爸後對這類沉重的角色也有幫助,說罷兩人更交流湊女經,子溢直指大女雖只有兩歲,但現在的小朋友很早熟,已開始擔憂如何處理9歲10歲的時候(感情問題),甚至還跟太太商討過將來由誰負責向女兒講解深入點的教育。YoYo就認為由媽咪跟女兒講解較適合,又直言自己的女兒快將10歲踏入相關階段,因此自己也要做定心理準備。

三人都為人父母,疫情下開工有何特別措施?YoYo不諱言最初的心理負擔也很大,幸好劇集開拍時疫情已稍為緩和,但在家也會帶口罩並跟女兒分開食飯。子溢稱慶幸今次的拍檔都有小朋友,大家都很謹慎,除了與YoYo一樣,還會早晚自行做快測,並且與太太分房睡,太太現跟小朋友睡在一起,待拍畢劇集才解禁。黎諾懿與子溢一樣都是家有BB和幼兒,他稱始終都要搵奶粉錢,未來的日子仍會很忙,要到內地拍劇,還有綜藝及監製節目,但當然會盡力做足一切安全措施。

1万

超级版主

日期: 26/4/2022 (二)
活動: 《婚後事》造型暨拜神
嘉賓: 羅子溢、陳自瑤、黎諾懿、賴慰玲、
          王敏奕、羅天宇、陳庭欣、區明妙、
          煒烈、林肯、黃秉怡。
時間: 16:00
地點: 將軍澳創新園駿才街77號電視廣播城廣播大樓及綜藝大樓中間天幕通道

版主

(on.cc)
陳自瑤拍情緒戲難抽離羅子溢怕屋企「老虎」唔敢思想出軌
04月26日(二) 19:01

羅子溢、陳自瑤(Yoyo)、黎諾懿、賴慰玲、羅天宇等演出的無綫劇集《婚後事》,今日(26日)在將軍澳電視城進行拜神儀式,無綫總經理曾志偉突然現身,以表示對監製林肯的支持。

首次孭飛「女一」的Yoyo劇中和子溢飾演一對離婚夫妻,失婚後她搭上諾懿,劇中關係錯綜複雜,她直言首次孭飛有點壓力難以抽離角色:「日前同諾懿拍咗場親熱戲,尺度都勁勁哋,開工兩個星期都幾大挑戰,角色情緒波動好大,好似成人喊咁,開心又喊、唔開心又喊,搞到都有啲抽離唔到,之前拍完一場情緒戲,第二日沖涼都忍唔住爆喊。」

子溢劇中更有3段情,但他則沒有未能抽離角色的壓力,每日完成拍攝工作就拋諸腦後,因屋企有兩個小朋友,回家第一時間就要沖涼消毒。Yoyo則大爆子溢劇中有大量激情戲,但相信楊茜堯很大方,不會呷醋。子溢則難忘拍攝思想出軌戲,他說:「最難忘係有場戲,明明係同Yoyo親熱緊,但就要講我幻想對方係王敏奕。」他強調現實中連思想出軌也沒試過,所以這場戲相當難演繹。

版主

(on.cc)
王敏奕傳婚變後首亮相曾志偉突現身:冇擔心過
04月26日(二) 19:02

藝人王敏奕(Venus)近日在社交網刪走與老公曾國祥的合照及婚照,因而傳出離婚消息,近日正拍攝有關婚姻危機題材劇集《婚後事》的她,認真應景。

王敏奕下午在將軍澳電視城出席新劇拜神,無綫總經理兼她的老爺曾志偉突然現身支持。兩人隨後一齊接受訪問,志偉被問到是否來撐新袍場?他笑說:「新袍唔使撐啦,佢咁多嘢做,我都唔記得呢套劇有佢,今日嚟係撐林肯,劇本寫得好好,好貼地。」志偉被問到兒子曾國祥與新袍王敏奕傳婚變?他指明知事情是假,故沒有擔心過:「冇留意,因為對上一晚先同佢哋食完飯,第二日就話佢哋離婚,個進度有冇咁快呀,之前夠話我要坐輪椅啦,等我睇嚇係咪犯太歲先。」

講到劇中她與羅子溢、羅天宇的激情親熱戲,老公是否不能看?志偉即搶答笑說:「所以咪冇眼睇走咗囉。」王敏奕則指老公一向不會干涉工作,所以也不用「備案」。

1万

超级版主

(HK01)
「港版子瑜」區明妙入娛圈  多得亡父臨終遺言原來背後「有洋蔥」
撰文:吳子生
出版:2022-04-26 23:00

「港版子瑜」區明妙今日(26/4)現身電視城出席無綫新劇《婚後事》造型記者會。明妙透露在劇中飾演羅子溢同陳自瑤的女兒,因個性反叛,而經常與他們發生拗撬。被問到現實生活同父母關係如何?明妙面有難色說;「其實我爸爸喺我13歲嘅時候已經過咗身,而我一直都冇同人講過。不過爸爸一路都好支持,喺佢臨走嘅時候佢有問過我,我話想喺演藝事業度發展,佢話好支持我,仲提醒我行呢條路係好唔易行,但你要做嘅話,就要堅持落去。」

明妙續說:「其實呢段時間冇咗爸爸喺我身邊,自己要面對好多事,唔好好似其他人咁可以嗲吓爸爸,變咗自己要學識獨立,因而成長咗唔少,變得堅強。不過好多謝媽咪一路都好照顧,媽咪亦對我有好大嘅支持同信心,咁所以好多事情佢都會由我自己去揸主意。」

1万

超级版主

(HK01)
婚後事|陳自瑤同黎諾懿拍親熱戲嘴都腫晒:唔係點到即止嗰隻!
撰文:吳子生
出版:2022-04-26 22:30

陳自瑤(Yoyo)今日(26/4)現身電視城出席無綫劇集《婚後事》造型記者會。首次擔正做女一的Yoyo坦言接拍此劇大感有壓力:「其實呢個嘅劇本真係幾難演,當中裡面有太多嘅感情位同情緒位,又會有好多喊戲同崩潰戲,故事裡面有錯綜複雜嘅關係,有出軌,不忠背叛等元素係入面,咁所以情緒上面係好起伏。而每次拍完之後精神上係好攰亦好大感受,試過拍完返到屋企,個情緒仲未抽離,跟住會喺屋企喊,講真我拍劇咁耐真係未試過咁樣,真係第一次。」

此外,陳自瑤透露在劇中與黎諾懿拍親熱戲時,搞到嘴唇腫晒:「其實我同佢拍嗰場親熱戲,並唔係點到即止嗰隻。記得有一晚我哋拍錫戲,竟然係拍咗成晚,係拍到個嘴好攰,係拍到個嘴腫晒,咁所以啲親熱戲唔好諗住咁浪漫,其實係好辛苦㗎。」