TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

[即将播映] 『十月初五的月光』(2021年11月22日,8:30PM)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

劇名:十月初五的月光
播出時間: 22/11/2021 - 24/12/2021, 8:30PM  (25集)

監製:陳志江
編審:冼少玲

主演演員:胡鴻鈞, 何依婷, 米雪, 羅天宇

開拍日期: 19/01/2021 - 09/04/2021
開鏡拜神: 02/02/2021

日期: 2/2/2021 (二)
活動: 『十月初五的月光』拜神
嘉賓: 米雪、石修、胡鴻鈞、何依婷、
          羅天宇、郭子豪、蔚雨芯、林穎彤、
          伍富橋、姚嘉妮、林偉、海俊傑、
          康華、鄺潔楹、李龍基、劉桂芳、
          董敬文、何偉業、朱匯林、阮嘉敏、
          陳俊堅、黃耀煌、林子超、嘉駿、
          吳香倫、趙壁渝、余德丞、楊玉梅、
          莫偉文、楊柳青、黃子雄、樊亦敏、
          王俊棠、張詩欣、章景恆、鄒兆霆、
          陳志江、冼少玲、杜之克、劉家豪、
          關樹明、丁羡儀、羅學欣、蔡婷婷、
          何哲圖。
時間: 13:00

版主

海報

版主

日期: 9/11/2021
活動: 台慶劇《十月初五的月光》「蠔門宴」
嘉賓: 米雪、胡鴻鈞、何依婷、羅天宇、
          石修、姚嘉妮、海俊傑、蔚雨芯、
          伍富橋、康華、李龍基、何偉業、
          董敬文、阮嘉敏、陳志江。
時間: 14:30
地點: 流浮山正大街海旁

版主

日期: 17/11/2021
活動: 台慶劇《十月初五的月光》「華麗登場」
          石修、姚嘉妮、郭子豪、林穎彤、
          蔚雨芯、伍富橋、海俊傑、林偉、
          康華、李龍基、董敬文、阮嘉敏、
          楊玉梅、朱匯林、趙璧渝、何偉業、
          余德丞、陳志江、冼少玲。
時間: 15:30
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城二樓中菜廳

版主

日期: 22/11/2021
活動: 台慶劇《十月初五的月光》之「月光下契約」
          石修、姚嘉妮、郭子豪、林穎彤、
          蔚雨芯、伍富橋、海俊傑、林偉、
          康華、李龍基、劉桂芳、董敬文、
          朱匯林、趙璧渝、楊玉梅、阮嘉敏、
          吳瑞庭、何偉業、楊柳青、嘉駿、
          焦浩軒、莊思敏、張頴康、莊思明、
          余德丞、黃嘉樂、丁子朗、劉佩玥、
          魏惠文、邵卓堯、吳香倫、陳俊堅、
          莫偉文、吳紫韻、鄧伊婷、鄒兆霆、
          鬼塚、張子丰、容天佑、王致迪、
          黃耀煌、陳志江、冼少玲、劉家豪。
時間: 20:00
地點: 將軍澳工業村駿才街77號電視廣播城十六廠

版主

(on.cc)
一洗「女神收割機」污名 何依婷證羅天宇冇撩女
11月09日(二) 19:01

藝人羅天宇及何依婷因拍攝台慶劇《十月初五的月光》而傳出緋聞,今日(9日)首次於公開活動上碰頭,更大方一同受訪,男方說再見何依婷全不尷尬,但知道緋聞傳出後對方有少許不開心,女方解釋:「因為我哋真係做嘢,亦都好專業,真係冇做過任何嘢,覺得被屈好冤枉!但好彩我係金魚記憶,3秒之後就唔記得。」

她續大讚對方其實是「好仔」,並非外畀所稱的「女神收割機」:「佢係一個友善嘅人,好多人都可以做到好朋友,但佢唔花心、唔會周圍溝女、撩女仔、口花花,真係唔係。」羅天宇聞言即感動多謝何依婷讚賞,又自責謂:「我都唔好意思,好似累咗佢咁!其實都有少少影響自己心情,當時拍緊劇,有逼自己Focus番。(擔心影響你聲譽?)冇呀!都係咁,哈哈!身邊有朋友問過,我話『下!咁都信?』,張相話我哋拖手,但我對手明明喺上面冇拖,只係借題發揮。」之後或真有機會發展?他坦言:「冇向呢個方向諗,依家都係專心做嘢先!」

講回新劇《十》即將播出,他們均說好期待,其中何依婷首次孭飛台慶劇,問到會否大壓力?她表示沒有多想,拍攝期間完全專注劇本:「係咪台慶劇都唔由我控制,好彩成為台慶劇都係多得台前幕後嘅努力。」羅天宇讚對方雖然首次演重角,但都發揮得淋漓盡致:「唔似我之前做男一咁緊張,佢控制情緒自如,出到嚟效果更好,喊功又勁,真係可以10秒就喊到出嚟,呢方面我都要向佢請教!」何依婷謙稱只是代入感重才可猶如「水喉」般喪喊,再講到網民讚她於熱播劇《星空下的仁醫》中表現亮眼,她謂獲稱讚進步好開心,每次為演好角色,都會花時間研究劇本。

版主

(on.cc)
海俊傑一知要做「祝君好」老竇:當然應承啦!
11月20日(六) 10:05

藝人海俊傑(海仔)日前49歲生日,正日撞正要出席劇集《十月初五的月光》的宣傳,監製就準備驚喜,為同樣11月生日的他和石修送上蛋糕,全場一起慶祝!對此海仔表示很開心:「今年生日雖然都喺工作中度過,但感覺非常充實,其實平時我都唔會點樣大搞生日,都係同屋企人同三五知己一齊慶生,而之前我朋友就提早一個星期安排同我上船慶祝,公司同事亦準備咗蛋糕同我慶祝,粉絲都送咗一啲好有紀念價值嘅生日禮物畀我,好多謝大家,感受到大家嘅愛,我好感恩!」

講到生日願望,他表示一定是身體健康:「今年踏入49歲嘅我,比以前更注重健康飲食,擁有健康就等於擁有財富,亦希望疫情喺嚟緊呢一年快啲消失,大家可以過返正常生活,我亦希望我有份演嘅劇集喺外地都可以大受歡迎,可以去海外宣傳登台!」而講到劇集角色,他表示飾演「祝展輝」,是何依婷(祝君好)的爸爸,他笑言:「開頭搵我做個有20歲大女嘅爸爸嘅時候,監製問我介唔介意,我就話最好唔好啦!之後監製叫我睇埋個角色先決定啦,聽咗故事細節之後,原來有咁好嘅發揮,所以最後當然應承咗啦!」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

何依婷佔兩台慶劇不擔心被睇厭 自覺離視后好遙遠

胡鴻鈞、何依婷及林穎彤等為台慶劇《十月初五的月光》宣傳,何依婷首次擔正女主角,她說心情開心過緊張,對收視壓力沒諗太多,大家要比較無法阻止,這劇20年後重拍,是希望將經典帶給年輕一代。

何依婷也有參與《星空下的仁醫》演出,對一連播出兩部台慶劇,她不擔心被睇厭,因兩部劇的角色性格及造型不同。對於挑戰視后,她覺得這條路好遙遠,反而希望自己有進步,視后她看好李佳芯及林夏薇。

胡鴻鈞自知難跟張智霖比較 望演繹上令角色有新生命
17/11/2021 19:45:00

胡鴻鈞(Hubert)宣傳台慶劇《十月初五的月光》時分享自身經歷,當年《降魔的》台慶劇也沒有諗太多,但劇集推出後角色令更多人認識,希望今次大家都鍾意。對於角逐視帝的信心?他笑言要衝擊視后,他個人對影視獎只抱着參加派對的心態,身邊的何依婷也說要讓他。

至於劇集難免會跟舊版本比較,Hubert表示不擔心,亦阻止不到,這部經典劇大家要比較是理所當然。對有網民讚何依婷外貌甜美取勝,反而對他的評語是好壞參半,指他難以跟張智霖比,他笑言有自知之明,不會不開心,只希望演繹上大家感受到他花了心機及時間,令角色有新生命。

說到監製也讚他沒有被比下去,Hubert覺得監製這頂高帽不易笠,拍攝時監製甚少讚他,可能想他保持努力做好心態,監製當初選角時有一定壓力,最緊要冇令監製失望。

超级版主

(星島)
十月初五的月光丨Q姨君好由母女變婆孫 哨子加紅葉成Icon添新鮮感

TVB台慶劇《十月初五的月光》將於今晚八點半翡翠台播出,談到新版與舊版最大的不同,監製陳志江指出是由米雪飾的Q姨、何依婷飾的君好、姚嘉妮飾的萬朱莎華三人間的關係。舊版中Q姨與君好是母女,莎華則與Q姨是姊妹;而新版中Q姨與君好是婆孫關係,莎華與Q姨則由姊妹變母女,二人之間更有不少衝突,莎華一再指控Q姨偏心。

此外,莎華在舊版中是生了兩名兒子沛堅及沛祺,但在新版中將誕下一仔一女,原本的沛祺則變成由鄺潔楹飾的二女沛琪。還有Q姨知己、由石修飾演好友海景叔,兩人在新版中的互動,則與舊版一樣散發著開心及窩心。不過有網民質疑為何新版《十月初五》背景由澳門變為流浮山,因當初劇集叫《十月初五》是因「十月初五」是澳門街道名,對此陳志江謂是想將Q姨的「我為人人」精神發揚光大:「初五係圓月之前必經階段,正如人生,冇經歷過遺憾,又點樣明白圓滿嘅意義?而Q姨正正喺十月初五生日嘅,佢嘅人生就係為咗可以成就別人而感到開心、快樂,所以套劇都係叫番《十月初五》。」

另舊版中,初哥哥的「哨子」成為重要的愛情Icon,只要聽到哨子聲便會想起初哥哥對君好的愛,而在新版中,帶出感情信息的Icon不再局限於哨子,更還有紅葉幫忙,陳志江解釋謂:「紅葉會一直喺劇入面穿插,當入面嘅角色接到紅葉時,佢眼前嗰個人就會係佢一生中最愛!紅葉喺呢部劇咁重要,係因為佢係君好好鍾意嘅嘢,而紅葉亦會喺君好嘅愛情路上扮演住重要嘅角色!」

超级版主

(on.cc)
新版《十月初五的月光》 呈現不一樣的胡鴻鈞
11月14日(日) 16:01

藝人胡鴻鈞、何依婷、羅天宇等演出的台慶劇《十月初五的月光》,將接檔《換命真相》於本月22日(下周一)首播,雖然舊版本當年大受歡迎,但眾人卻無懼比較,似乎對新版信心十足,而該劇早前發布宣傳海報,除了三位主角企正C位,米雪、姚嘉妮、郭子豪及石修於劇中亦有一定影響力。眾多主要角色中,網民對胡鴻鈞及姚嘉妮的演出最為關注,胡鴻鈞之前飾演的「初哥哥」由張智霖擔正,監製陳志江揚言不擔心會被比下去,還大讚胡鴻鈞表現不俗:「佢係一個好活潑開朗嘅人,所以睇佢啲戲會好開心。而且佢做感情戲都做得好好,有場獨腳戲做得好出色,係以往你哋冇見過嘅胡鴻鈞。」

「萬朱沙華」姚嘉妮則以潑辣馳名,不少網民擔心她演得未夠「八婆」,不過劇照中的她舉手投足都有一股「辣勁」,絕對能媲美陳曼娜。而該劇還有劉佩玥、張頴康、莊思明、余德丞、黃嘉樂、丁子朗等作特別演出,陳志江指每位演員均有發揮:「劉佩玥要好後期先出場,但佢個角色係擔當住非常重要嘅任務,大家一定會鍾意嘅。丁子朗就做毒男,個造型都幾特別,但現階段暫時保持神秘感先。余德丞係年輕版祝展輝,都幾多戲份,而佢都充分演繹到小鮮肉嘅感覺。黃嘉樂個角色就會同萬朱沙華嗌交,係咪聽落都好刺激?」