TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

萬千星輝賀台慶 (2021)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
節目巡禮企頭排 周嘉洛謙稱未敢上一線
11月09日(二) 21:04

藝人周嘉洛和丁子朗今日(9日)為《萬千星輝賀台慶》排練「手舞」,嘉洛表示細個學過跳舞,子朗就沒有舞蹈底子,子朗透露自己學跳1小時,嘉洛只需5分鐘,但嘉洛就讚子朗學嘢快,練習後好像有多年舞蹈經驗一樣,嘉洛說:「第一次排舞,我因為工作遲咗1個鐘,但最終能夠完成晒成隻舞,有啲舞步額外加咗畀子朗,佢好快就學識晒,學嘢速度幾咁快。」提到譚俊彥都表示向嘉洛請教舞技,嘉洛覺得前輩人好又叻,經常給予意見,毫無架子。

早前《無綫節目巡禮2022》嘉洛安排企頭排,凸顯一線小生位置,他說不知道一線的定義,覺得需要認可性,認為要做到成績先得,自謙暫時未有,希望將來可以做好一點才講一線。至於嘉洛緋聞女友蘇韻姿都有份與其他女藝人排舞,嘉洛表示不知情,排練時沒有見過面,都懷念《愛.回家之開心速遞》時日日見,問到跟蘇韻姿是否變生疏?他說:「同佢好耐冇傾偈,冇出嚟食飯見面,對上次見面係有位共同朋友生日,都有傾吓偈。其實呢行係咁,一忙好多時冇咗朋友圈一段時間,忙完再夾時間見就會Friend番,友情係冇變過,只係相處時間了解程度會升升跌跌。(依家關係跌緊?)唔會形容係跌緊,只係少咗交流啫!交流番又喺度。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 11/11/2021
活動: 《萬千星輝賀台慶》項目排練探班
嘉賓: 吳浩康、吳業坤、鄭俊弘、海俊傑、
          馮允謙、藍杰、何展睿、張馳豪、
          孫漢霖、林智樂、冼靖峰、何晉樂。
時間: 15:00
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城十六廠

嘉賓: 陳展鵬、馬貫東、張彥博、黃建東、
          吳卓衡、余應彤、陸煥恆、鄭衍峰、
          盛勁為、易宇航、陳俊堅、陳嘉俊、
          伍禮騫、馬俊傑、許俊豪、文竣瑋、
          余富根、吳子冲、鄔嘉駿、鄒兆霆、
          蕭文諾、邵展鵬、劉頌鵬、招浩明、
          陳戩浩、焦浩軒、李顯曜、陳國麟、
          李鉅峰。
時間: 16:00
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城十五廠

嘉賓: 草蜢。
時間: 17:00
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城十六廠

嘉賓: 李幸倪、江海迦、泳兒、連詩雅、
          艾妮、曾樂彤、龔柯允、羅凱鈴、
          唐浩嘉、黃山怡、戴鎧霖、吳浩康、
          曾比特、吳業坤、鄭俊弘、涂毓麟、
          海俊傑、馮允謙、藍杰、何展睿、
          張馳豪、孫漢霖、林智樂、冼靖峰、
          何晉樂。
時間: 18:30
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城排舞室A房

版主

日期: 12/11/2021
嘉賓: 黃智雯。
時間: 16:30
地點: 荔枝角長裕街10號億京廣場2期18樓B室

超级版主

(星島)
鄭俊弘同老婆慶祝38歲生日 入行20年首跟黃宗澤拍戲好感觸

鄭俊弘、馮允謙、吳浩康等歌手為TVB《萬千星輝賀台慶》綵排大合唱表演項目,鄭俊弘表示補擺完喜酒休息了一天,最近他忙拍《法證先鋒V》,沒太多時間陪老婆何雁詩。昨日他38歲生日有食飯慶祝,和老婆一齊去取蛋糕。至於生日禮物,他笑指之前買了梳打水機,自己都浪漫但不著重禮物,更自認對揀禮物比較差,送花都會送錯拜山花,所以買禮物通常和老婆一齊揀,因老婆較有心思,例如知他喜歡打邊爐,之前為他物色特色火鍋店。

鄭俊弘亦談到入行以來首次跟黃宗澤在劇集有對手戲,入行轉眼20年甚感觸,劇中二人關係密切,開鏡首天已拍深情戲,連熱身都未有時間,不過合作舒服令大家都有信心。

超级版主

(on.cc)
疊羅漢失重心險出事!陳展鵬:要互相信任
11月11日(四) 18:01

視帝陳展鵬、馬貫東、張彥博、黃建東等現身電視城,為台慶綵排疊羅漢表演項目,於拍攝大合照時,展鵬被幾位新進演員以雙手托起時連環失重心,場面牙煙!

事後他表示大家見到只是其中一個動作,認為該表演全是力的表現:「頭先只係舉到胸口,正式演出要舉過頭,依家未知邊個負責托我、睇吓邊個頂唔順就換人。(你有冇畏高?)都OK,但真係有離心,要配個力度,所以磅數唔再肥就OK,手臂要粗啲。(太太單文柔咪好緊張?)都會,所以我冇講細節畀佢聽,今次算係我咁耐以嚟最難嘅表演,始終都危險,同事頭先都拉傷大髀,所以要練力同互相信任。」

版主

(on.cc)
李克勤為仔仔推內地Job返香港:唔想兩個仔唔認得我
11月11日(四) 19:01

歌手李克勤現身電視城綵排,屆時將獨挑大樑獻唱經典金曲,剛從杭州返港兩星期的他,透露因飯局不斷,故已增磅3、4磅:「我離開香港4個月,好耐冇見朋友,預計11月有廿幾個飯局,再加上太太生日,下個月就到我生日,所以要勤力啲做運動。」

問到可有恭喜老友曾志偉榮升無綫總經理?克勤笑指對方公務繁忙,暫未與對方敍舊。問到是次台慶演出是否對方親自邀請?他笑說:「唔係講呢啲嘅,佢咁位高權重,我同無綫都有多年感情啦!」對於近日於內地節目搞喊譚詠麟,他搞笑表示:「可能我啲普通話流利咗,其他都係講番大家以前嘅經歷,由我係佢粉絲開始,之後成為好朋友,再到左麟右李,中間發生咗好多事,可能我講得好感動到佢。」

而今次內地之行,克勤坦言收穫豐富,問到是否豬籠入水?他笑說:「我唔計呢啲嘢,做咗一季《中國好聲音2021》導師好有挑戰性,好難得做完香港同類節目,再緊接內地做,心入面係有比較,從中我亦學到好多嘢。」問到賺錢是否給太太盧淑儀再投資買樓?克勤說:「我唔計呢啲,都係為小朋友將來着想。(之後會繼續返內地?)如果我唔係要返嚟,一路喺內地都有工作,但我係有屋企人,唔想兩個仔唔認得我,所以每年去一次幾個月,所以出年睇吓咩節目,睇吓有冇人再搵我。(今次返嚟啲仔有冇唔認得你?)星期六、日咪會理吓我囉!」

版主

(on.cc)
草蜢申請明年開紅館騷 對腳痕到爆呀!
11月11日(四) 21:01

組合草蜢現身電視城綵排台慶,透露已有多年沒有任台慶表演嘉賓,今次是總經理曾志偉親自邀請他們,由於疫情下少見朋友,故藉此機會與歌手朋友們敍舊,寄望當晚大家玩得開心:「好耐冇開心過,大家成日戴住口罩。」

版主

(on.cc)
Gin Lee獲歌迷開展覽 姚焯菲當炎明熹係老師
11月11日(四)
22:09更新
21:23建立

歌手李幸倪(Gin Lee)、江海迦(AGA)、連詩雅、泳兒、姚焯菲(Chantel)、菊梓喬等,今日(11日)為《萬千星輝賀台慶》綵排舞蹈,Gin Lee透露忙於為新歌MV排舞,將首次學習新舞蹈,大呼舞步困難,故現時每日勤於練習,問到可有跳舞底?她說:「我唔係由細跳到大,但手腳都協調嘅。跟住12月17日會有個音樂會,係答謝歌迷10年嘅支持。」談到今日乃出道10周年大日子,Gin Lee表示歌迷為她舉辦展覽會,內裏有多年來的剪報、海報及靚相等:「我都抽咗2個鐘去睇,又同歌迷傾偈、合照。」

而因疫情令紅館演唱會兩度延期的AGA,則表示終定於明年1月舉行:「到公布嗰刻我先覺得係落實,呢兩年嚟不斷改Rundown,覺得終於夢想成真,最開心係爸爸、媽咪會喺澳洲飛嚟睇,12月嚟香港隔離先,爸爸喺我音樂路上好重要,之前佢有機會成為歌手。(爸爸會唔會上台?)佢唔肯,話太大壓力,又要減肥,所以做觀眾就算,不過佢用半年時間整咗支結他畀我,到時我會帶上台。」

新歌超過100萬點擊

姚焯菲透露台慶當晚至少有2項表演,故放學後不施脂粉便匆匆趕來排練,幸好只是唱歌跳舞,難度不大。談到其新歌《原來談戀愛是這麼一回事》於網上錄得超過100萬點擊,她爆料表示:「我覺得係Daddy、媽咪撳咗好多次,有次我拎Daddy嘅電話聽歌,一開個網上平台就係我首歌。(日日聽? )嫲嫲都係,仲有粉絲。(有冇聽埋炎明熹首歌?)梗係有,佢點擊多啲!(驚唔驚又將你哋做比較?)兩首歌風格都唔同,各有各好。(想唔想合唱?)都想,雖然比賽時合唱過,但佢有教我好多嘢,音樂上會畀意見我,令到成件事好好。(佢係你小老師?)都係㗎!」

版主

(on.cc)
為台慶乜都做!黃智雯10米高空倒吊唔怕死
11月12日(五) 19:01

藝人黃智雯為台慶綵排舞蹈,她透露屆時除了與40多位女藝人齊跳勁舞外,自己還有Solo部分,將被吊上8至10米高做出多個旋轉及倒吊動作,雖然沒有畏高,但坦言有嚴重耳水不平衡,故已提早半個月練習,以便適應:「到時要吊1分半鐘,每次練完落地都似暈船浪,要攤喺地下,所以個手袋有3寶,就係止嘔藥、止暈藥同話梅,不過覺得係值得嘅。(使唔使性感?)有少少,不過都安全嘅,要跌都只係跌個墊盆骨嘅Pad落地。(吊高吊到大髀瘀晒?)已經麻目咗啦!」

版主

日期: 16/11/2021
嘉賓: 狄易達、袁鎮業、阮政峰、丘梓謙、
          李俊華、鄭雋熹、簡家麒、李紹堅、
          林子超、葉泓聲、林浩文、文竣瑋、
          施焯日、余富根、羅永健、吳子冲、
          鄔嘉駿、黃浩霆、鄒兆霆、邵展鵬、
          劉頌鵬、招浩明、譚永浩、焦浩軒、
          李顯曜、陳國麟、李鉅峰、劉展霆、
          杜穎珊、王虹茵、陳善渝、廖慧儀、
          李明芙、李芷晴、陳熙蕊、吳卓衡、
          余應彤、陸煥恆、鄭衍峰、易宇航、
          伍禮騫、陳俊堅、陳嘉俊。
時間: 16:00
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城工場大樓三樓排舞室A房