TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

萬千星輝賀台慶 (2021)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

留位

超级版主

日期: 2/11/2021 (二)
活動:台慶綵排
嘉賓: 丁子朗、黃庭鋒、孔德賢、林正峰、袁鎮業
時間: 17:001

超级版主

(on.cc)
譚俊彥帶隊表演手舞 丁子朗林正峰:已經捉到竅門
11月02日(二) 19:01

藝人丁子朗、林正峰、黃庭鋒與孔德賢等約20多位男藝人,今午(2日)雲集電視城,為今年的「萬千星輝賀台慶」綵排。據悉,屆時會由譚俊彥率領40位新生代男演員,一同表演手舞,而今次算首次正式練習,子朗及正峰形容幾小時已捉到竅門,子朗搵更表示約有3、4成表現。

問到「出席率偏低」會否擔心影響到時演出,子朗說:「永遠都係綵排時好似唔齊,但演出時會順利,其實我私底下都有同周嘉洛排咗一次啦!」林正峰則大讚子朗拍攝劇集《青春不要臉》歌舞場面時,跳舞表現出色:「我喺後面揣摩緊,佢已經跳晒成隻舞出嚟。」

台慶夜表演手舞前,第2次參與台慶演出的正峰有機會與黃庭鋒及孔德賢等先作「4人表演」,明顯「地位」提升,子朗說:「其實之前做司儀都冇得表演,今年終於有機會,可以兩邊兼顧嘞。」

對於獲J2創意總監C君讚有創意,正峰開心說:「我係咁煩住佢,交咗7、8個建議,好似靈探咁佢接納咗,但反建議我先喺電視城搞。咁做係希望成個台氣氛好啲,大家都有得着,我自己都得益。」子朗在旁搞笑叫正峰做「峰哥」。

(星島)
丁子朗犧牲睡眠練習台慶演出 林正峰主動向C君提改革建議

丁子朗及林正峰等人今日為TVB台慶節目綵排《手舞》項目,丁子朗表示今次有40人一齊表演,但今日只有20多人練習,很難夾齊人,他又指大家已練到約3、4成,相信練多幾次會成功。林正峰讚丁子朗學得很快,他笑稱不睡覺也要練習,由於出來要台型,所以不想影響大家,他又表示看過手舞的短片,而自己本身鍾意跳舞,往年只擔任司儀,今年能参與表演好開心。

另外,J2台節目創意總監C君(鄭詩君)讚林正峰多創新構思,他指C君聽很多年輕人的意見,他提出了7、8個計畫書,除創新大膽真人騷外,也想拍探靈節目,他稱會繼續主動向C君提出建議。

超级版主

(星島)
黃淑儀力撐爭視后 黃智雯稱今年勁敵如雲

黃淑儀(Gigi姐)和黃智雯出席《Gi味俱全3》記者會,現場Gigi姐示範炒四季豆。Gigi姐表示相隔一年再拍這個節目,今次沒有調整薪酬。

最近智雯忙於為台慶表演項目綵排,她表示今次在空中表演瑜伽動作有一定難度,除需要好大體力外,還要克服耳水不平衡,之前她試做轉動動作暈了兩日,不過難得與40多位同事一齊跳舞,都好期待。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 6/11/2021
活動: 《萬千星輝賀台慶》項目排練探班
嘉賓: 朱晨麗、何依婷、陳曉華、彭慧中、
          蘇韻姿、王菲、黃婧靈、陳嘉慧、
          蔣家旻、李芷晴、謝芷倫、郭柏妍、
          關嘉敏、王虹茵、廖慧儀、陳熙蕊、
          蔡嘉欣、葉蒨文。
時間: 15:00
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城工場大樓三樓排舞室A房

版主

(星島)
陳曉華預告舞步性感望騷長腿 久沒聯絡狄以達無緣請教

陳曉華(Hera)、蘇韻姿、蔣家旻等今日為《萬千星輝賀台慶》跳舞項目排練,Hera被問到可會表演空中瑜伽?她笑言跳舞已好高難度,自言天資低,知道要表演時已積極練,而她最近成功減磅回復選美時身材,預告舞步好性感但未知舞衣會否性感,但想穿短褲騷一下長腿展現修身成果。

再重返排舞室,Hera表示回想起當年選港姐時的事,知道要練四隻舞崩潰到喊。問到可會請教舊愛狄以達?她表示好久沒聯絡,因為大家都忙。問友情是否沒下文?她指一直都是友情。問到可有再聯絡「鏡仔」陳卓賢?她笑言最近都在排舞室面對住塊鏡練習。

超级版主

(on.cc)
密密有工開!朱晨麗冇劇拍轉戰大銀幕玩槍戰
11月07日(日) 15:08

女星朱晨麗(朱朱)今日(7日)以粉紅色低胸裙現身沙田馬場舉辦的「莎莎婦女銀袋日」,朱朱身形清減不少,她自言最近積極做瑜伽減肥。朱朱透露父母喜歡觀看賽馬,故她不時會陪他們入馬場:「佢哋對呢方面好有興趣。(你會唔會投注?)我睇就多,但好少買,似乎冇乜呢方面嘅運,希望今日學多啲睇多啲可以行番呢條運。(父母咁鍾意馬,有冇鍾趣做馬主?)我做代言就可以,我未有資格去買。」

另外,講到工作,朱朱稱現忙於拍攝電影:「套電影係槍戰類型,我破天荒係唔使揸槍,我只係中槍,我覺得好好玩,我以前開槍射人多,中槍係第一次,要扮痛,都好考驗演技。」提到無綫台慶表演,她會跟40名女藝人一齊表演跳舞,但昨日(6日)因身體不適而缺席綵排:「我尋日頭暈,所以就冇去綵排,可能因為我身體差,所以見頭暈,今日已經冇事。我都希望爭取時間同大家一齊夾舞步,因為啲舞步都難、節奏又快,希望台慶當晚唔會失誤。」

超级版主

(on.cc)
同陳自瑤扮婚變?王浩信封口:講咗好多年
11月07日(日) 16:01

藝人王浩信今日(7日)出席沙田馬場活動,他透露已有很長時間未踏足馬場:「上次嚟都係做活動,加上疫情好多公眾地方都唔開,所以好開心今日可以出席。(平時有冇投注?)我唔經常,有時同朋友嚟會測試吓自己運氣,運氣都算OK,因為身邊朋友識同有經驗,所以都有所斬獲。今日第7場係盃場,我又係7月7生日,所以我諗住買7號。(買幾多?)買少少,我唔多投機,都擔心運氣唔好,都係要問番有經驗嘅人嘅意見。我今日應邀嚟唱歌有酬勞,都好應該回饋一吓。(攞晒啲酬勞去投注?)咁都要留番車馬費。」

王浩信跟太太陳自瑤關係近年撲朔迷離,日前2人分別在社交網上載與女兒到主題樂園的相片,疑似一家三口去玩,提起跟女兒去玩,他即時落閘說:「屋企嘢唔講。(係咪一家三口去?)家事唔講。」但他承認近期去過主題樂園,至於有網友質疑他們扮婚變製造話題,他說:「唔回應,講咗好多年。」另外,王浩信透露難得最近不用拍劇,故會在台慶當晚有份表演:「我會唱歌,會同師弟一齊合唱。因為最近唔使開工,就可以專注綵排,希望帶到精彩表演比觀眾。」

版主

(on.cc)
何依婷手腳唔協調!劉佩玥驚台慶表演鼓舞出醜
11月08日(一) 23:04

藝人何廣沛、劉佩玥(Moon)、何依婷與吳偉豪今日(8日)在電視城為台慶表演綵排,屆時眾人將演出鼓舞,隊友還有羅天宇及陳曉華,不過他們人另有工作在身,缺席首次排練。現場所見,雖然眾人僅開始練習了1小時,但也有板有眼,只有依婷有少許手腳不協調,事後廣沛就力撐對方:「依婷係着重走位,熟悉晒後,先至集中手腳同打鼓技巧。(你覺得容易掌握?)呢個係我入行以嚟最輕鬆嘅表演。」Moon則表示表演時用的鼓,乃透明設計,當敲擊時便會有閃燈效果,故擔心出錯而出醜人前,她說:「個鼓要震動先閃,6個人一齊打好易有破綻,有錯一定睇到。」

台慶戰衣晒性感?

談到台慶當晚,會否性感登場?Moon透露暫時未選定服飾,由於駁了長髮一段時間,稍後要拆除,為拍新劇做準備,故趁長髮日子想打扮得少女一點。至於屆時會否低胸兼露背,在旁的廣沛即搭嘴說:「呢啲基本嘢啦!」Moon聞言即說:「要睇啱場合同靚就OK,我唔介意。(使唔使問緋聞男友周志文意見?)唔需要,反而要問我媽咪,因為佢比較保守。」廣沛被問到台慶夜造型會否有驚喜?他說:「我唔行性感,都唔啱場合,就算性感都冇心睇,叫羅天宇啦,佢咁大隻,我呢啲奀挑鬼命,就應該收埋自己。

超级版主

(on.cc)
譚俊彥自爆有「小三」 同老婆報定案免發生「血案」
11月09日(二) 20:01

藝人譚俊彥今日(9日)帶領一眾男藝人包括周嘉洛、黃庭鋒、丁子朗、孔德賢、方紹聰、袁鎮業及前BOP天堂鳥成員葉泓聲和許俊豪等在電視城為《萬千星輝賀台慶》排練「手舞」,譚俊彥現場表現純熟,自認下了不少苦功,練足10日,因之前一路拍《男神廚房》冇時間同大家一齊練,兩日前排舞師再傳了練習片給他,在家找囡囡陪他一起練習,他說排舞師因花名叫「小三」,特別提醒他要同老婆報定案,以免惹誤會,他笑說:「我都有同老婆解釋『小三』係排舞老師,老婆都問咗句係仔定女先?我話男人嚟嘅,就化解咗,無啦啦多咗『小三』,係好大挑戰。」

他指跳舞一直是自己最大障礙,今次好難得有一段約20秒的solo手舞,好想做好一點,笑言是現場年紀最大一個,不過同後生仔一起好Enjoy,排得好開心,你說:「可能知我對腳唔使郁就搵我跳,如果要腳郁就唔敢搵我,最緊要跳得齊就好睇,(撈多瓣向跳舞發展?)同唱歌一樣,有機會想做好,請教嘉洛點跳,佢好鍾意跳,自己聽拍子節奏Ok,但姿勢要再幫我執。」他讚囡囡比他跳得好,因她有學芭蕾舞,但唔似女兒身體柔軟,對學多一種技能感開心。