TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

萬千星輝頒獎典禮 (2021)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
被賣魚佬睇好攞視帝 譚俊彥:佢想我買多幾條
11月15日(一)
19:09更新 16:46建立

藝人譚俊彥(Shaun)、朱敏瀚、劉佩玥、張頴康、陳庭欣等出席無綫台慶劇集《換命真相》宣傳,期間分組打War Game,場面熱鬧。

對於劇集反應不俗,Shaun笑言近日到街市買餸,亦獲賣魚佬讚他表現不錯,問到會否對今年角逐視帝更有信心?他笑說:「賣魚佬年年都咁講,由《天命》講到依家,原意係等我買多幾條魚,不過攞獎方面都係平常心,覺得每年嘅努力就係攞張入場券,攞咗入場券坐喺度先,我都坐咗5年,成日覺得TVB係淘汰賽,要自我增值先至唔會畀人淘汰。」更笑言叫朱敏瀚讓賽,因自己仔細老婆嫩。

而朱敏瀚被問到女友余思霆是否已完成隔離出關?他説:「仲有一段時間,不過我估佢都有睇套劇嘅。」提到當年譚俊彥與太太拍拖時也曾分隔異地,他說:「當年佢喺深圳拍劇,我喺香港就晚晚揸車去皇崗,之後過關同佢食飯,有時就會送飯,呢段時間唔係維持好耐,之後就娶咗佢返屋企。」

超级版主

(on.cc)
鄭嘉穎唔諗拎視帝:畀啲未攞過嘅拎!
11月16日(二) 17:01

(節錄)
藝人鄭嘉穎於無綫台慶劇《星空下的仁醫》內與拍檔鍾嘉欣擦出火花,昨晚(15日)一集更交代嘉欣因診症時感染病毒,致BB胎死腹中,深愛她的嘉穎不想嘉欣自責一生,決定偷改醫療報告隱瞞兼承擔一切,期間二人先後失控痛哭,場面感人成網民熱話。

而昨晚劇情將戲味推高,似乎令他再奪視帝的機會再提高,嘉穎卻表示:「呢個我唔諗啦,比較希望畀啲未攞過嘅拎,可能會改變佢哋一生,好似Shaun(譚俊彥)演得好好,仲有《拳王》嘅張振朗,淨係睇佢操肌咁辛苦都值攞獎。大家鍾意套劇,同埋我嘅演出已經好開心,多謝大家支持。」

超级版主

(星島日報)
譚俊彥以血汗辛酸博上位

譚俊彥(Shaun)在TVB發展六年,迅速跳升男主角之位,今年先後憑《換命真相》、《拳王》兩套台慶劇突圍衝擊視帝,縱使有實力、贏人氣呼聲高企,但Shaun不敢奢望,反而謙虛看好馬國明再封帝。在成就邊緣,Shaun回顧過去為當上男主角付出代價,除了貼地捱窮,還以血汗去爭取機會,一路走來非靠爸爸之名捷徑。

在《換》劇中Shaun貫穿張穎康、蔣家旻、劉偑玥以倒敍式展開故事,並跟鄧佩儀(Gloria)演情侶,Shaun在眾多對手之中對她最無從入手,感覺她太有自己一套思想,常用自己身分出發,「我成日都調教她,角色就係角色,而不帶私人感情,她到中尾段先開竅,激死我!但對她未來都有幫助。」Shaun與蔣家旻有一場相擁喊戲,拍畢後大家隔膜完全打開,以兄妹相稱,他認為這個就是TVB生態環境的獨有感覺,一班演員像一家人,慶幸今次可以帶領這個家庭。

Shaun今年有兩套台慶劇,衝擊視帝呼聲高,竟然信心欠奉,他笑言:「你都知啦,鬼知咩,咁多年大家都明啦,但冇信心唔代表唔勤力去做,無論是否台慶劇,我都搏到盡。」Shaun自認今年有點運氣和人氣,會把握機會與fans溝通,綜藝和真人騷節目都會嘗試,讓觀眾看到他的搞笑一面。每年視帝競爭激烈,Shaun睇好馬國明再封帝,「我有看他演醫生,覺得他攞完視帝後,整個人更多自信,他早已走在我前面,大家都是競爭對手,輸給他是理所當然。」

若呼聲高失落獎項會失望嗎?Shaun堅定地說:「唔會,改變不了的事實,我唔會令自己唔開心,要向前行,但當下會緊張。」別人視獲獎為成就或肯定,Shaun則只求工作穩定,可以肩負家庭,情願自己辛苦,「有得搏就去搏,到你50歲以上,可能選擇機會降低,若果問我想唔想攞獎,在呢方面我想攞,我想搵多啲錢,供兩隻馬騮讀書。」

Shaun加入TVB六年早已當上男一,外間一直覺得有爸爸狄龍是其最佳捷徑,Shaun說:「講都冇人信,全世界都覺得阿爸幫我,就有得做男一。如果我阿爸係TVB、邵氏高層,就另作別論。我爸冇公司,冇衣鉢要我繼承,多年來只係演員,我承繼他的專業、拍戲態度和待人處事,機會係我自己爭取。」

Shaun憶起入行頭幾年不但工資低要捱窮,拍戲過程亦充滿辛酸,最深刻那次是有場戲要撼頭落地,他認真地叩響頭導致額頭損傷出血,卻遭人冷嘲指「你咁搏做咩? TVB啲劇唔使咁樣。」後來方知當時太率直性格惹人憎,現在開心昔日努力有人賞識,近年也學會放鬆自己。

在事業起飛之際,Shaun最感激太太任祉妍,把家庭及一對子女處理得井井有條。夫妻間僅有的二人世界多數是太太跟他外出工作,偶爾看舞台劇睇戲,幸得太太見諒。Shaun將人生擁有的都給予老婆,由太太掌握財政大權,每月獲發一萬蚊零用,展現出好男人榜樣:「只係做一個維繫家庭男人,這點重要過花言巧語,當然都有送物質,但我們更重視計畫小朋友的未來,我着重實際,例如整心形牛扒又貴又唔好食,我就會揀一個好食的炒飯。」

時至今日Shaun事業家庭兩得意,爸爸狄龍渴望他不只成才,「他想我成家立室後唔好掉低小朋友出去玩,搞到離婚烏煙瘴氣,這樣他接受唔到。男人要修身齊家,我做到呢樣,他對我尊重已經多了好多。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
兄弟爭視帝!張振朗譚俊彥你推我讓
11月17日(三) 17:10

(節錄)
張振朗與譚俊彥在台上作1分鐘拳賽,雖然被黎耀祥在視像中取笑:「好緊湊,點數都好接近,兩個都好流。」但兩人隨後將有機會在台慶頒獎禮「視帝」正面交鋒,兩人對爭逐視帝卻你推我讓,相當有禮,譚俊彥笑說:「邊有得爭,佢吖嘛。」振朗笑則說:「我睇好你喎。」問到兩人好像不存在競爭?譚俊彥笑說:「真係冇乜,獎項我哋都控制唔到,平常心。」

超级版主

(on.cc)
胡鴻鈞自認同張智霖冇得比:我都有自知之明
11月17日(三)
21:11更新 19:01建立

(節錄)
藝人胡鴻鈞(Hubert)、何依婷等人於將軍澳電視城出席《十月初五的月光》宣傳活動,其中兩人聯同羅天宇一同表演合唱主題曲《祝君好》。 講到依婷繼《星空下的仁醫》後,連續兩套劇出街,她就表示兩個角色性格不同,一個溫柔、一個任性。問到可有信心衝擊視后?她坦言:「呢個好遙遠,冇諗咁多,希望可以睇番自己有咩進步嘅地方,我就睇好李佳芯或者林夏薇。」Hubert亦分享經歷:「當年我《降魔的》係戲份重嘅角色,又係台慶劇,都冇諗咁多,點知效果幾好,多咗人認識我。(你有冇想衝擊視帝?)我話要衝擊視后㗎嘛,哈哈。」依婷即改口謂今年睇好Hubert攞視后,笑言讓他攞視后,隨後Hubert正經坦言:「對於影視獎項我抱參加party嘅心態。」

超级版主

(頭條日報)
譚俊彥開到口想攞視帝 拍劇攰到變人乾爆晒瘡
17/11/2021 22:45:00

譚俊彥(Shaun)於首部擔正的台慶劇《換命真相》中的演技獲網民讚賞,加上撞樣《魷魚遊戲》的李政宰,個名無啦啦成為熱搜,仲成為今年視帝黑馬。Shaun恨獎恨到出口:「我最實際,只想奪獎之後工作穩定啲,依家養兩個小朋友好貴,名利反而唔重要,我呢個成熟年紀冇咁易被沖昏頭腦。」

視帝睇好張振朗
Shaun每年都有份爭奪視帝,坦言有憧憬過上台領獎畫面:「我梗係想自己得啦,食住《魷魚遊戲》係會帶嚟親切感嘅。不過,對手張振朗呼聲都好高,佢除咗進步好快,仲係TVB訓練班出身,依家公司好需要年輕一代演員嚟承接,至於視后我私心係黃智雯。」

讚完張振朗,Shaun再出力為自己拉票:「拍《換命》時我同朱敏瀚疊住拍《拳王》,我哋一Cut機就舉啞鈴,開工前日日跑步操肌,加上要照顧家庭,根本冇時間休息,當時攰到好似人乾咁,真係用意志力嚟撐住,嗰時捱壞咗身體,搞到荷爾蒙失調係咁爆瘡,呢啲真係TVB男主角嘅通病,前幾日我見到有兩劇在身嘅袁偉豪塊面爆瘡就好心痛,因為我哋感受到嘅嘢,外邊人未必感受到,所以我好錫呢班兄弟姊妹。」

超级版主

(星島日報)
龔嘉欣自嘲休戰年 陳豪:不為獎而活

陳豪、龔嘉欣和鄭子誠昨日齊到九龍城為TVB新劇《四十二章經》開工。TVB台慶頒獎禮快將來臨,但陳豪主演的兩套劇集早在年初便已播出,所以他對於競逐視帝大獎也沒有抱太大期望,他直言:「今年唔得咪下年囉!而且演員不是為獎而活。」身旁的龔嘉欣也因今年沒有主演的劇集播出,笑指自己今年是休戰年,但會集中火力明年出擊。

出席完前晚台慶活動後,陳豪昨日便要朝早6時到九龍城某大廈天台,與龔嘉欣、鄭子誠齊為TVB新劇《四十二章經》開工。由於天台風大,嘉欣的頭髮不時被吹起,拍攝空檔更與陳豪找陰涼處避太陽。

陳豪主演的劇集《陀槍師姐2021》及《愛美麗狂想曲》早在今年初已播出,到年底很大機會被觀眾遺忘了,令他在台慶頒獎禮上競逐視帝機會大減,問可會覺蝕底?陳豪表示沒甚麼所謂,今年沒有便下一年囉!演員只要做好自己本分才對,希望有好成績這是基本的事,但不是為獎而活,得獎當然好,亦不會因失獎而沒有了生命,還認為工作做得好不好,取決於本身有多想做好這件事。至於看好哪位男演員封帝?陳豪反問有誰角逐,當得知今年並無一套劇令外界反應特別大時,他笑言:「坦白講,這樣我也難以估計,可能今年更有機會爆冷!」

至於視后方面,陳豪坦言沒有特別看好誰,大家今年機會都好好、很平均,除了靠戲中表現外,也要看運氣,正因今年沒特別哪套劇彈出,令大家可以平等地爭一番,更好的是令拼搏心更重。講到疫情關係未能全家旅行,他感謝太太陳茵媺為仔女安排好一切,包括帶他們到主題公園酒店staycation,令小朋友感覺像旅行般,可以玩下、放鬆下,心情煥然一新。

龔嘉欣前晚因身體不適,加上昨天早開工,因此沒有出席前晚台慶活動,但她在家中看直播,見黃智雯吊威吔空中起舞,讚對方很厲害,坦言見對方因練習導致手有瘀痕,十分欣賞,嘉欣說:「今年公司也有找我演出台慶項目,但要拍劇怕沒時間練,不想兩邊都做得不好,留待明年吧。其實我在台慶就算只演出一場武打吊威吔環節已很開心。」

嘉欣去年憑劇集《香港愛情故事》在台慶頒獎禮上奪得兩個半大獎,今年卻沒有劇集出街,她自言今年是休戰期,會集中火力明年出擊,因目前至少有兩套新劇《十八年後的終極告白2.0》及《四十二章經》在手。被問是否信心滿滿?嘉欣坦言自己反而過了那種感覺,只覺得這兩套新劇是自己拿到大獎後的新作品,希望帶給大家驚喜,本身很期待《十八》,因第一輯時成績、口碑都很好,今次又是一次挑戰,有崩潰演出,而且是懸疑劇。而《四十二章經》則要黐鬚,化妝間同事都說從未試過有女演員整套劇都要黐鬚演出,嘉欣笑言:「我也很開心,能做到第一個,哈哈!(辛苦嗎?)要一直吃藥,因我皮膚較敏感,每次黐鬚要黐十多小時,唯有一直吃藥,監製知道此事,已盡量安排通告隔日才讓我黐鬚演出,讓我有一天的皮膚休息時間。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 25/11/2021
活動: 《萬千星輝賀台慶》祝捷會暨《萬千星輝頒獎典禮2021 》公布提名名單記者會
嘉賓: 譚俊彥、張振朗、李思捷、崔建邦、
          周嘉洛、黎芷珊、蔣家旻、丁子朗、
          宋宛穎、馬貫東、林正峰、黃婧靈、
          孟希璘、鄔嘉駿、廖慧儀、李芷晴、
          陳俊堅、阮政峰、馬俊傑、招浩明、
          簡家麒、施焯日、馮子亮、伍禮騫、
          曾志偉、曾勵珍、樂易玲、林溥來、
          朱凱婷。
時間: 15:00

超级版主

飛躍進步男藝員

10強:
(04) 方紹聰, (05) 孔德賢, (07) 林正峰, (09) 羅天宇, (10) 馬貫東,
(13) 吳偉豪, (16) 丁子朗, (19) 黃庭鋒, (21) 胡鴻鈞, (23) 余德丞

6強:  
(07) 林正峰, (09) 羅天宇, (10) 馬貫東,
(16) 丁子朗, (19) 黃庭鋒, (21) 胡鴻鈞

超级版主

飛躍進步女藝員

10強:
(02) 陳瀅, (03) 姜麗文, (05) 何依婷, (08) 鄺潔楹, (11) 劉佩玥,
(12) 劉穎鏇, (17) 戴祖儀, (20) 王灝兒JW, (21) 王敏奕, (22) 游嘉欣

5強:
(02) 陳瀅, (03) 姜麗文, (20) 王灝兒JW, (21) 王敏奕, (22) 游嘉欣