请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版

TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 《法言人》拍攝跟蹤

1万

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

1万

超级版主

1万

超级版主

版主

突出贡献活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
法庭戲對白長到嘔 黃嘉樂馬國明每日被考起
02月08日(二) 02:02

藝人黃嘉樂、馬國明、張頴康、林夏薇四位好戲之人正忙於為無綫新劇《法言人》拍攝,嘉樂日前於社交平台大晒他們農曆新年假期後開工照,大家不忘吃好的及飲番杯。劇中,他們分別飾演律師及師爺,嘉樂更是「高富帥」律師一名,他表示已拍了不少法院戲份,笑言極度欣賞馬國明及張頴康:「佢哋2個啲台詞係非常之好,啲庭上對白向來好長,但係佢哋都可以好快好流暢咁講到出嚟。」

由於嘉樂在劇中角色是富家子,拍攝屋企戲時當然於豪宅取景,泳池、大花園有齊,更直言是自己Dream House,他說:「梗係鍾意啦!如果係我屋企,我日日宅喺間屋唔出去呀!」說到虎年願望,他希望疫情快些過去,「最好個市好番啲,可以出埠工作,公司又可以多啲劇拍,大家搵番多啲錢。

至於角色是師爺的馬國明受訪時坦言已拍攝法院的戲份,他謂:「嗰啲場口真係好長,內容好多法律知識嘅嘢,律師樓戲我都有好多,因為劇入面我呢個師爺係比較醒目,出庭前成日幫律師出謀獻策,協助佢哋打贏官司,啲對白都幾犀利,要勤力啲熟讀一下,每日都要同啲對白搏鬥。」

1万

超级版主

林夏薇VM :
终于…收工~通宵拍摄到34:00(24小时往后计算),为何还要经历堵车
顺便分享一下田律师和金师爷熬夜后的合照,还算精神吗?

版主

(on.cc)
何婉盈同康華返公司開年 疫情下開工大受影響
02月10日(四) 09:06

(節錄)
而康華由內地返港後便投入無綫劇《法言人》拍攝,與馬國明、林夏薇較多對手戲,她透露大家合作好愉快,每次放飯就最開心,由於第五波疫情來襲,各人都特別小心,食飯開始各自各坐埋一角,十足「角落生物」。她笑說:「其實拍攝環境都好闊落,之前馬國明會專登幫大家搵位聚埋一張枱食,依家會自己拎住飯盒搵一個角落,或者分開房仔分散坐,如果係一張大枱,就分開一頭一尾坐,隔開啲,好專業。」

版主

(on.cc)
游嘉欣拍劇受傷 晒5cm長傷口嚇窒網民
02月12日(六) 10:01

無綫小花游嘉欣備受力捧,劇接劇忙過不停,近日正忙於拍攝新劇《法言人》嘅佢,呢日開工時卻意外整傷手,手掌背有目測近5cm長嘅傷口,要用幾乎成隻手咁大嘅紗布先可以覆蓋住傷口,隔住紗布都隱約睇到傷口及滲血情況,佢表示:「今日出師不利,希望唔好留疤。」不過專業嘅佢都如常孖住同場嘅丁子朗完成拍攝,佢又報平安指:「估唔到咁多人問我有冇事,放心!冇事!」

1万

超级版主

康华Akina :
請求疫情快走⋯⋯保個平安⋯⋯今晚凍到發紫
辛苦大家啦

1万

超级版主

1万

超级版主

(on.cc)
許俊豪壓力爆煲自認垃圾 頹爆「炒車」入院留醫
02月21日(一)
08:35更新 00:02建立

藝人許俊豪(Lincoln)去年加盟邵氏後受力捧,一劇接一劇,早前更憑無綫劇集《愛上我的衰神》演賤男上位,之後承勢客串處境劇《愛.回家之開心速遞》,還參與《法證先鋒V》及《法言人》,忙得不可開交。可能工作量大增令其不勝負荷,於《法言人》飾演富二代的他,最近開工時不在狀態,NG多次被導演鬧爆,Lincoln最終壓力爆煲,透過社交網發洩,他曾於限時動態寫下「我係垃圾」、「我係一個衰人,唔好畀機會我」等灰爆留言。

而於《法》劇中與他同場的前港姐王菲,她稱不知道被鬧Lincoln,並稱:「拍攝氣氛其實好好,唔覺佢喺現場畀導演鬧。」另一位有份拍攝《法》劇的前港姐冠軍黃嘉雯,對於Lincoln拍劇時頻頻NG未達標,她表示對此不知情:「我個角色出現喺個Case入面,同Lincoln冇對手戲。(咁你開工有冇畀導演鬧?)作為新人,開工時真係會有壓力,不過成個劇組好融洽,我同薇薇(林夏薇)、馬國明對手戲多啲,佢哋成日都會指導我應該點演會好啲,一啲架子都冇,好好人。」

Gordon襲踩場探班
估計怕留言過淚,Po文不久便被刪除,以為不了了之,沒料其情緒低落情況,連有份拍攝該劇的兄弟葉泓聲(Gordon)也感覺到,暗中通知經理人公司老闆突襲踩場探班,及後亦有把探班照放在社交網限時動態,當時老闆更翹埋雙手,一臉凝重目及實拍攝情況,似是擔心Lincoln會「出事」。本報昨日就自嘲是垃圾言論求證於Gordon,他卻避談此事,只表示:「件事過去了,導演都冇講啲咩,所以冇乜特別(咁係咪壓力爆煲?)唔係,我最想係忙,愈多嘢做愈冇壓力。」

此外,Lincoln於限時動態上載一張疑似身在醫院、手背插上吊針照片,自爆日前發生意外,現時休養中,他昨日受訪時透露日前踩單車「炒車」,幸只是皮外傷及撞親膊頭,不過因為傷口不能沾濕,令其不能沖涼。