TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[拍摄中] 『有種好男人』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

日期: 18/10/2021 (一)
活動: 《有種好男人》造型
嘉賓: 馬德鐘、李佳芯、陳自瑤、徐榮、
          趙希洛、胡諾言、張國強、楊卓娜、
          陳國峰、尹詩沛、吳偉豪、林正峰、
          陳庭欣、霍建邦、李啟傑、姚宏遠、
          周麗欣、謝可逸、張詩欣、葉凱茵、
          區軒瑋、何晉樂、梁耀堅、冼翠貞、
          馮日進。
時間: 12:30
地點: 將軍澳工業邨駿才街77號電視廣播城十六廠

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
做吳偉豪阿媽!李佳芯調節演技:第一次有咁大個仔
10月18日(一) 16:01

視帝馬德鐘及視后李佳芯(Ali)出席無綫劇集《有種好男人》試造型,二人繼3年前《跳躍生命線》後再度合作,今次亦有感情線,劇中Ali還有一子吳偉豪。雖然被指「降呢」啃豬頭骨,結果要淪落做阿媽,但Ali似乎未被影響心情,笑說:「我都唔係第一次做媽咪啦,只係第一次有咁大個仔啫!因為劇本未出晒,所以個仔係咪我生、邊個生又或者係領養就未知。」

由於劇情交代其兒子角色年齡為17歲,Ali坦言不用為此刻意扮老:「現實中我都生得出,係合理同合法嘅,所以我都係做番自己,只係演技上重新調節吓,希望可以演得有說服力。 反而同吳偉豪第一次合作,所以下月開工前都要互相了解下先。(咁同馬德鐘感情線係點?)唔知係咪夫妻關係,只知最初大家係唔識,之後有目的加入佢公司。」

而除了與德鐘不乏對手戲,Ali表示終於如願與演技派陳自瑤結劇緣:「其實冇點解,我覺得佢係一個演技好,又靚又Nice,大家又識咗咁耐,我未入行做模特兒時已經知道佢嘅存在,到入咗公司咁耐都未有機會合作,上年頒獎禮見面講起,希望有機會合作,估唔到終於成真。」

而曾當過G4保鑣的德鐘,今次則演回老本行,他興奮表示:「應該都會有說服力, 我諗冇人會話我唔似,自己會喺姿勢、眼神同隊形上做多啲功課,增加真實性,希望可以畀觀眾睇得過癮。(會唔會騷肌?)劇入面大把人騷肌,我唔知需唔需要,但我都有操開,因為將會有好多動作戲。」

版主

(on.cc)
演馬德鐘姑姐!陳自瑤變身「韓妹」畀仔圍
10月18日(一) 16:02

藝人陳自瑤(Yoyo)現身無綫新劇《有種好男人》試造型,飾演馬德鐘姑姐的她笑言輩份又升呢,指當初獲悉角色分配時也感愕然:「我邊有資格做馬德鐘個姑姐?後來知道其實只係輩份高,我嘅年紀都係細過佢嘅,個角色又幾得意,成日掛住扮靚又唔去返工,係個大癲大肺嘅『13點』。」

準備好晒身材

以往多演女強人角色的她,今次搖身一變演經常被男仔圍美女,她說:「有幾多個男朋友都未知,不過今次造型比之前好玩,充滿韓風味道,我仲整曲頭髮,非常滿意。(使唔使性感?)咁要監製加戲喎,做到嘅我都盡量做,總之露胸、露腿、露腰冇問題。」

談到活動上介紹自己角色時,她形容於感情世界上很少遇到好男人,問到現實中是否也如此?她即澄清說:「我都係跟稿讀,咁我梗係有通過好男人,身邊大把添!」更指對今次能與李佳芯合作感開心,希望雙方能擦出火芯。

版主

(HK01)
李佳芯再演阿媽角色 兒子由《開心速遞》朱凌凌飾演
撰文:賴家杰
出版:2021-10-18 15:45
更新:2021-10-18 16:12

李佳芯(Ali)今天(18日)出席她主演的新劇《有種好男人》造型活動,劇集未開拍早已有傳Ali這次是演一名母親角色,而劇中兒子年齡設定為17歲,首次拍劇有一個這麼大的兒子,Ali在接受《香港01》訪問時候回應沒有太大的壓力:「好得意,每次公司派阿媽角色畀我都唔係咁簡單,都有挑戰。我覺得今次監製好好,雖然我有一個17歲嘅仔,但造型上唔會特別要大改動,佢同我講做返自己得。」

Ali為了在演技上演得自然,像真的有一名17歲兒子,她笑言要花一點功夫去改變:「好微妙嘅嘢要調整,有一個咁大嘅仔我一定唔可以有做阿女嘅狀態先,同埋應該成熟要穩重返少少,因為劇中個角色性格幾得意,有啲聰明,但又不拘小節。」

Ali已經不是首次飾演母親的角色,有演員常常怕被定形或標籤只能演一類角色,Ali坦言沒有所謂:「由我第一次做媽媽,我都冇去諗驚定形,反而每套媽媽角色都唔同。同埋依家做媽媽角色冇大家想像中咁,好多母子行出嚟都好似姐弟,所以好多種唔同演繹方法。所以唔擔心,只要每次出到嚟最緊要畀到新鮮感自己同觀眾。」

早多個月前Ali已經積極籌備拍攝微電影,這是她首次擔任幕後的工作,同時也會自己主演,Ali表示原來做幕前真的很幸福:「我要開劇之前拍完個微電影,依家對我嚟講係打仗,微博電已經籌備咗兩至三個月,原來幕後真係好辛苦,唔容易要完成一個計劃。第一次感受到做製作嘅難處,做幕前係幸福,有人幫你處理晒,但係學到好多嘢。」

超级版主

(星島)
有種好男人丨陳自瑤台上爆少遇好男人 事後稱跟稿讀:大把啦

李佳芯(Ali)和陳自瑤(YoYo)今日為TVB新劇《有種好男人》宣傳,一眾演員出場交代角色時,YoYo指少遇上好男人,她事後解釋只是跟稿讀,現實中身邊不乏好男人「大把啦」。YoYo和Ali首度合作拍劇,Ali解釋曾在頒獎禮上碰見YoYo,當時表示希望二人能合作,結果願望成真。Ali在入行前做模特兒時已知YoYo存在,更稱讚她又靚又可愛。

YoYo則表示期待與視后合作,今次會演馬德鐘姑姐,她最初擔心未夠資格,不過後來知道雖然輩分高,但年紀較他輕,又可以扮靚才放心。角色中YoYo要「大癲大肺」,只顧拍拖和扮靚,跟過往常演事業型及高層女性角色有很大反差,而且魅力十足,有多位男伴圍繞身邊,YoYo化身韓妹look特意整了一頭鬈髮造型,感覺回春。在劇中會否性感現身?YoYo笑說:「同監製傾吓,露胸、露腿、露腰,做到都盡量做啦!」

超级版主

(星島)
有種好男人丨38歲李佳芯新劇有17歲兒子 馬德鐘做老本行演G4

馬德鐘、李佳芯(Ali)、陳自瑤(YoYo)、吳偉豪等主演的TVB新劇《有種好男人》將於11月開拍,一班演員今日齊集將軍澳電視廣播城宣傳,馬神和Ali會展開一段撲朔迷離的感情。

下月生日便踏入39歲的Ali,今次最大挑戰是飾演母親外,更有位17歲大兒子;正由吳偉豪飾演,Ali表示未知劇情發展,但要調教心態演出。而馬神終於遇上「老本行」角色演G4,他雀躍地說:「相信冇人會覺得我唔似,一定有說服力,會搵返種姿勢同態度運用劇中,加多啲真實性。」劇中還有其他男演員組成G4,不排除有大量騷肌場面,但馬神則收起實力,他說:「大家都好大隻,我麻麻哋,但都會操體能應付動作戲。」Ali和馬神非首次合作,幾年前合作過《跳躍生命線》時,二人劇中有位女兒,今次再續情緣。

版主

(on.cc)
曹永廉孖陳煒譚俊彥入廚好手勢:叻到不得了
10月19日(二) 09:02

(節錄)
本來昨日(18日)都要出席新劇《有種好男人》的記者會,不過就是要為節目《教》錄影,故不能出席,他透露:「11月頭都要開劇,今次劇入面我同趙希洛演兩夫婦,佢係一個好有錢嘅女人,而我就係好能幹嘅保安,大家係一對恩愛夫妻,當中就發生好多故事,之前我哋都喺《十八年後的終極告白》合作過,希望今次大家有多啲火花。」

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《有種好男人》
保鏢戀上單親媽媽

新劇《有種好男人》(暫名)配搭新鮮,由馬德鐘與李佳芯擔任主角,二人的角色甚有驚喜,馬德鐘將做回演戲前的老本行,飾演本為G4成員的保鏢,李佳芯則演17歲兒子的母親,與吳偉豪合演母子,新鮮感十足。

挑戰新角色
新劇《有種好男人》(暫名)於10月18日舉行造型記者會,演員馬德鐘、李佳芯、陳自瑤、徐榮、趙希洛、胡諾言、張國強、楊卓娜、陳國峰、尹詩沛、吳偉豪等,均以劇中造型出現,並在會上介紹自己的角色及人物關係。
「馬神」馬德鐘飾演保鏢,亦是前G4保護要人組成員,讓馬神可以做回G4。他說應該無人質疑他做得不似,亦會搵番當年做G4時的姿勢及態度放入角色中,增加真實感。馬神與李佳芯(Ali)並非首度合作,二人曾於幾年前合作過《跳躍生命線》,Ali演馬神的前妻,合作場口不算多,這次可以再續前緣。Ali在新劇中飾演媽媽,更有由吳偉豪飾演的17歲兒子,Ali說她並不是第一次做媽媽的角色,之前拍《愛美麗狂想曲》也做過黃庭鋒後母,不過她謂每次當媽媽的角色也有所不同,她亦要調整好心態,迎接新角色。

精挑細選演員配搭
有種好男人,當然是指馬德鐘所演的陽日正。他身為私人保鏢公司主管,為每個客戶提供最完善的行程,愛情路上則一直抱著不結婚、不生小孩的想法。日正看似是一個不能許下承諾的男人,令感情生活停滯不前。直到遇上游子澄(李佳芯飾),兩人的相遇並不是偶然,是游子澄的刻意安排,加上游子澄的十七歲兒子苗成林(吳偉豪),完全改變了陽日正對愛情、婚姻及親情的睇法。監製梁耀堅表示這套劇以輕鬆手法,透過陽日正人生中的起伏,讓觀眾一同感受命運的微妙。
馬德鐘為前G4成員,作為本故事的職業私人保鏢設定,監製認為馬德鐘一定是最適合的人選,絶對能為角色添上色彩。至於為何選李佳芯擔任游子澄,監製希望營造游子澄為新穎佻脫型媽媽,以佳芯對角色嘅創造力,可以帶給觀衆不一樣的演繹。而李佳芯的17歲兒子由《愛.回家之開心速遞》的吳偉豪飾演,對於首次跳出處境劇,就要迎接一個帶點反叛的17歲少年角色,藉著這個新嘗試,從《愛.回家》以外帶出一個全新的吳偉豪。

版主

(on.cc)
胡諾言自認「新人」 唔敢奢望攞「最佳男配角」
10月23日(六) 20:03

藝人胡諾言現身電台接受薛家燕和范振鋒訪問,胡仔有份主演的《把關者們》剛播畢,他表示開心觀眾喜歡他劇中好男人角色「Alvin」,笑言朋友都話希望他能憑此劇攞男配角,不過他說:「冇可能啦!觀眾係覺得世上有咁好嘅男人,點解得唔到女仔芳心呢!留戀Alvin,不過劇播完喇!自己都畀心機做嘢。」他透露下月開拍《有種好男人》與李佳芯一同去查案,希望有化學作用,期待與視后合作,他笑言自己是「新人」,拍劇資歷較淺。

版主

(on.cc)
趙希洛想同曹永廉有深入交流:講夫妻之間嘅關係
10月26日(二) 09:02

藝人趙希洛(Candice)於無綫新劇《有種好男人》飾演有錢女,日前出席宣傳活動時,透露劇中角色性格開朗,與之前慣常演的癲婆及女強人大有分別,故寄望透過今次讓觀眾看到自己的另一面。談到與曹永廉合演夫妻,Candice笑指二人曾於《十八年後的終極告白2.0》聚頭,不過直至《有》劇才算正式有交流,她說:「之前只係同劇,喺公司都成日撞到,都知佢份人好爆笑。(你轉數快先接到招?)我還可以,咁到時佢同我講廣東話,我咪同佢講英文,睇吓邊個轉數快啲囉,哈哈!其實我好想喺我哋夫妻之間嘅關係加入一啲有趣嘅元素,不過一直都未有機會接觸到,佢又好忙,惟有等開工時再交流吓!」