TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

《流行經典50年》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
關宛珊4月生得 Patrick Sir等「剪綵」

藝人關宛珊(Kimmy)與老公林溥來(Patrick Sir)為《流行經典50年》錄影,現懷有6個半月身孕的Kimmy透露預產期是4月,但仍未決定是順產還是剖腹,Kimmy笑言醫生建議她順產:「因為佢好婉轉咁話我pat pat大,盆骨靚,唔好嘥咗佢。」Patrick Sir就謂本身想開刀,因為開刀可以決定時間,他4月剛好要返內地拍《白色強人II》外景,幸好劇組幫他度期遷就,Kimmy就謂擔心到時生得老公不在身邊,笑言一想起就想喊。

他們又謂已決定在私家醫院生B,Patrick Sir預計到時會陪太太入產房及剪臍帶,問到他不怕血?他笑言:「我喺《白》入面做腦外科醫生,做好多手術,會當剪綵咁剪!」問到Kimmy懷孕至今可有不適?她謂幸好沒有出現孕吐問題,現時已停工,Patrick Sir就笑言:「佢情緒都冇變,仲好咗,本身90分,依家100分。」Kimmy就笑言:「試過有次佢激嬲我,我控制唔到情緒,係咁喊。」兩人透露BB是仔,對於中英文名,Patrick Sir表示英文名有少少頭緒,會跟他用「P」字頭的名字,而中文名就交由長輩改。

版主

(on.cc)
薛家燕情人節冇人約:嗰日赤口費事嗌交

藝人薛家燕為節目《流行經典50年》錄影,她透露節目停了3、4個星期:「好多觀眾都問節目係咪停咗,但其實因為之前有啲大結局要播,而節目喺1月31號會播番,今日我哋嚟拍宣傳片。」她又謂今集將於年初三播出,適逢當日是情人節,她笑言:「邀請咗啲夫婦上嚟,我就係單獨,就係話畀大家聽仲有希望。(你嗰日畀人約咗未?)嗰日係赤口,費事嗌交。」

講到疫情影響大家情緒,她構思在網上講笑話娛樂大家:「希望可以紓緩大家情緒,因為我試過隔離14日,情緒真係好低落,冇得去街,原來冇化妝同整頭係唔得,最後忍唔住照化妝整頭,心情先好番。」她又笑言笑話其實唔夠貨:「好多都係鹹濕笑話,聽埋聽埋。」

另外,提到馬浚偉開設教育中心培訓演藝下一代,同樣開設藝術中心的她表示是好事,不會打對台:「我間學校都做咗十幾年,我都係童星出身,發覺小朋友應該要好細個就開始栽培,我開學校都係希望小朋友唔好埋沒天分,仲會教佢哋做人道理。」

版主

日期: 4/2/2021
活動: 『流行經典50年』錄影探班
嘉賓: 薛家燕、曹永廉、鄭俊弘、譚嘉儀、
          尹光、何婉盈、敖嘉年、莫旭秋、
          姜蓓莉、楊立門、歌莉雅、張子丰。
時間: 19:00
地點:

版主

日期: 23/2/2021
          羅泳嫻、李思雅、可嵐、鄧智堅、
          蕭秀香、連俊雄、盛勁為、陳國麟、
          李鉅峰。
地點:

版主

日期: 27/2/2021
          王馨平、李龍基、方伊琪、胡渭康、
          郭政鴻、何瑩瑩。
地點:

版主

(on.cc)
王馨平為飛台灣見父親 考慮接種疫苗
02月27日(六) 23:35

歌手王馨平(Linda)亮相無綫電視城為《流行經典50年》錄影,獻唱王菲的《無奈那天》,Linda透露3月會做伍仲衡演唱會的嘉賓,希望最終能成事,對方更寫了首新歌給她,不過一直未有時間錄音,希望能盡快推出單曲。隨着瑜伽中心重開,她亦繼續做瑜伽導師工作,現時她必需每2星期做一次病毒檢測,對於接種疫苗,她說:「暫時做住檢測都好,做完好似安心啲,疫苗我諗都要接種,今日同老爺食飯,老人家已經講緊差唔多要安排接種,佢都80幾,(你驚唔驚打針?)梗係驚,疫苗大家都要打,最緊要打咗後可以飛,可以返台灣。」

王馨平父親王羽曾兩度中風,住院5年早前出院,Linda表示父親情況「一路ok嘅」,她隨即做出Touch wood動作,心急見父的她說:「好耐冇見爸爸、妹妹同屋企人,點諗到疫情令旅行成為一個問題,以前逢過年過節都見到,依家孤伶伶,妹妹Keep住有講爸爸情況,我哋姊妹感情好好,自己都心急,希望如果打咗疫苗可以飛,我都會打。」

版主

(on.cc)
上過鄭俊弘屋企 譚嘉儀讚地方闊落
02月27日(六) 23:04

藝人鄭俊弘(Fred)和譚嘉儀為《流行經典50年》錄影,早前鄭俊弘和老婆何雁詩獲邀拍《天天開運王》節目,他們的大埔愛巢亦曝光,嘉儀表示曾上過Fred屋企食飯,大讚地方闊落、裝修靚又舒服,Fred自爆初時也介意公開家居:「但公司同我講,計1人1騷,我就話好啦!老婆聽到1人1個騷,都話照做!」嘉儀即取笑Fred好現實。Fred透露唯一冇公開睡房,問幾多個騷才肯公開?他笑言睡房太私人,不過師傅當日亦有進睡房為他睇風水,並建議他要擺放植物,問是否為催生B?他說:「唔知催乜?只話床位同廁所位對住唔係咁好,要放植物化解。」嘉儀表示不介意家居曝光,笑言屋企人全都曝過光。

提到有無綫編導的親友確診,曾與該編導接觸的百多名同事,要接受新冠病毒測試,2人表示沒有接觸過該編導所以不用檢測,也不擔心,相信公司安全,開廠用的咪,用前會自行清潔。

版主

日期: 9/3/2021
          姜大衛、姜麗文、姜文杰、姜卓文、
          麥潔文、陳薔天、雪梨、徐頴堃、
          區瑞強、區昕進、湯君慈、湯君耀、
          王子涵。
地點:

版主

(on.cc)
姜大偉李琳琳領軍唱爆《流行經典50年》
03月09日(二) 21:38

資深演員姜大偉與太太李琳琳,率領兒子姜卓文、姪兒姜文杰及姜麗文等錄影《流行經典50年》,加上女婿曹永廉是該節目主持之一,姜家可謂聲勢十足!

早年曾患大腸癌的李琳琳精神飽滿,受訪時透露身體已完全康復。記者打趣指兩位長輩現身撐仔仔,他們笑言其實是撐女婿。問到會否在節目內高歌?姜大偉笑謂:「我唱人,佢(李琳琳)唱錢囉,我哋一開聲嚇壞觀眾呀!」

李琳琳透露2007年回流返港,但離港前已沒有亮相無綫。談到仔仔卓文決定入行,他們都相當支持,身為姐夫的阿廉更謂:「佢開始拍緊嘢嘢,遲啲仲會有機會拍劇。」記者打趣要靠爸爸及阿廉幫手搵機會,姜大偉即謂:「靠自己先真,靠埋你哋(記者)呀!」卓文則表示現在自由身,任何工作也想嘗試。

另外,姜文杰與妹妹姜麗文已有6年未有在幕前合唱。而前者近年「退居幕後」從事有關電影工作,已有10年未有亮相無綫,他眼見樂壇新人輩出,故自認「老餅」。問到姜麗文婚禮因疫情延期時,她大方說:「唔想一改再改喇,決定等疫情過去先算,咁我哋依家一齊住,都好似老夫老妻咁啦。」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

日期: 16/3/2021 (二)
          何嘉莉、泳兒、王灝兒、許靖韻、
          朱紫嬈、張明偉、鄭詠謙、王鎮泉、
          何瑩瑩、龍婷。
地點: