TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[播映完毕] 『寶寶大過天』(2021年6月14日,8:30PM)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
岑麗香產後谷胸現身 餵人奶每日瞓得4粒鐘
06月10日(四) 17:07

藝人岑麗香身穿背心裙谷胸到電視城,出席新劇《寶寶大過天》之「快樂小粽子」記者會,是她誕下第2胎後首度現身。但男主角馬國明因身在內地搵真銀未能出席,與同樣未能出席的李國麟以紙牌人「現身」,期間現場打電話給馬國明,劇中媽媽商天娥「質問」他去了做商演搵錢?馬國明即尷尬「入戲」話要搵奶粉錢,又表示公司已召他回來,很快會回來跟大家見面。
健康要緊唔急收身
香香透露4月30日出世的細仔剛滿月不久,見她身形已很Fit,但她笑言收身未成功,入面有腰封,現時只有一條褲啱着,但不心急收身,因健康最緊要,不會給自己壓力,現時亦有餵人奶及奶粉。她坦言現湊2個小朋友都OK,但忙了很多,睡覺時間少了,每日只能斬件式3個或4個小時睡覺,但大讚老公強強很幫得手:「佢會擺定啲奶粉嘅份量,又預備晒奶樽,會用最快嘅速度餵到奶。」又感恩有陪月幫手。她又指大仔慢慢接受細佬,更會跟他分享:「有時我見到佢將啲玩具擺喺細佬隻手度Share,幾乖,覺得佢鍾意細佬,都幾感動。」

首演媽媽角色

她又笑言本身想休息多一會兒才復出,但現時出新劇,希望大家會喜歡。她首次演媽媽角色,劇中與2歲多的囡囡合作:「都有啲難,因為佢得2歲幾嘅人生經歷。」但她坦言近期親身經歷劇情,令她感受深刻:「記得有場戲送個女返學,佢一開始喊到唔想返,到後來習慣咗返學,就好快咁同我講聲Bye就擰轉頭,當時我要演繹又想笑又想喊,但自己未經歷過,所以就跟劇本做,到呢幾個月2歲幾嘅大仔返學就係咁,好開心咁講聲Bye就擰轉頭行入學校,連同佢講句I love you都冇機會,都唔捨得,但又感動同Proud of佢大個仔,所以我都有機會喺劇本偷師。」講到劇中有囡囡,現實中可想追個女?她說:「畀我搞掂呢個先,聽神嘅安排,順其自然。(強強呢?)依家呢1、2個月係最忙,唔好諗住。」

版主

(on.cc)
吳業坤戲如人生 吊兒郎當變有擔帶
06月10日(四) 17:11

藝人吳業坤出席新劇《寶寶大過天》宣傳,表示繼《殺手》後再有劇出,坦言今次角色突破:「唔再係斯文傻更更,而係一個麻煩、MK嘅馬國明細佬,成日同佢頂嘴。又唔小心搞到人哋有BB,係個唔稱職嘅爸爸,吊兒郎當,都幾適合我,係自己嘅另一面,但之後由唔識照顧小朋友變得愛小朋友,成為有擔帶,同我人生一樣。」講到與黃文意演夫婦,問到可有親熱戲?他笑言:「冇,佢好可惜,我操得咁辛苦,盡量都着緊身T恤。」

他又謂今次與1歲多的BB拍攝幾好玩,又笑言:「可能佢拍拍吓生咗腦囟,開始識思考,
由最乖變做最難搞,但都係個經驗畀我學識湊小朋友。」另外,講到洪永城結婚,他表示:「其實都係今朝先知,雖然我哋一齊打波,但就冇聽佢講過,但都知佢哋好穩定嘅戀愛,好欣賞佢哋嘅婚紗相,係自己最舒服嘅style,祝福佢哋。」

版主

(on.cc)
陳自瑤自爆7月拍新劇 感激汪明荃加持
06月10日(四) 18:03

藝人陳自瑤(YoYo)出席新劇《寶寶大過天》宣傳,劇中飾演有2個仔的全職媽媽,與張頴康演年青夫婦,坦言挑戰大,劇中有很多情緒崩潰內心戲,因她自小受到心靈創傷,導致長大後不懂教小朋友,出現很多問題。她與拍檔張頴康合作很開心:「佢成日輔助我,仲記得佢同我講過一句話,當時我要演好多內心戲,佢話我今次角色好有發揮,叫我加油,仲話會喺側邊back up我。」她又坦言為飾演貼地年輕師奶的角色,刻意沒有打扮,只求其紮辮,又近乎素顏上陣,連睫毛液及唇膏都沒有塗。

講到《好聲好戲》令她再彈起,再加上這個有挑戰性的角色,問到可覺佔盡天時地利人和?她笑言:「冇諗,都係公司排好晒。」但她透露7月將拍時裝劇,可以好好發揮,但未有透露是否做女一。問到是否因為得到汪明荃加持多了很多演出機會? 她笑言:「無論如何都會多謝佢。」

另外,講到她近日在社交平台大晒性感照,令人誤以為「全裸」,她笑言:「我睇到標題都嚇一嚇,其實啲相只係歐美風格,一啲都唔性感,有晒打底。」

版主

日期: 22/6/2021
活動: 『寶寶大過天』之「育兒方程式」
嘉賓: 岑麗香、商天娥、龔慈恩、吳岱融、
          吳業坤、車婉婉、黃文意、潘芳芳、
          吳沚默、葉蒨文、麥皓兒、煒烈、
          張詩欣、朱斐斐、嘉駿、譚永浩、
          廖晉碩。
時間: 15:00
地點:

版主

日期: 29/6/2021
活動: 『寶寶大過天』之「全職爸爸大考驗」
嘉賓: 馬國明、岑麗香、商天娥、龔慈恩、
          吳岱融、車婉婉、黃文意、潘芳芳、
          吳沚默、葉蒨文、麥皓兒、煒烈、
          張詩欣、朱斐斐、嘉駿、譚永浩、
          廖晉碩。
時間: 15:00
地點:

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《寶寶大過天》
馬明爸爸回來了!全家人齊團圓

爸爸返嚟喇!馬國明於內地工作的馬國明終於回到香港,並出席6月29日舉行《寶寶大過天》之「全職爸爸大考驗」記者會,聯同劇中演員岑麗香、商天娥、龔慈恩、吳岱融、車婉婉、潘芳芳、吳沚默、葉蒨文等,為劇集造勢。劇中飾演馬國明與岑麗香女兒「童童」的小演員梁芯語亦有到場,與「爸爸媽媽」團聚。
本周劇情講到男女主角為「男主外、女主內」的問題爭持不下,活動上特設討論環節,讓出席演員開放討論,並準備兩大考驗給男演員,包括「早餐考驗」及「Bedtime Story考驗」,測試他們成為「全職爸爸」的潛力。會上,馬國明極為痛錫芯語,抱實不放,問到他能否接受做全職爸爸,他認為男人以工作為主,不過也不介意客串,間中做全職爸爸,培養親子關係。劇集中,馬明湊女遇上不少麻煩事,他說未有被這些事嚇怕,希望將來有自己的小朋友。身為兩子之的岑麗香則應該現代女性愛錫仔女的同時,亦有搵到自己嗜好,保持自我。

版主

(on.cc)
當爸隨緣!馬國明向岑麗香老公取經 商天娥爆料好快到佢
06月29日(二) 18:42

藝人馬國明早前返回內地工作,逗留了個多月,日前終於返港,錯過了主演劇集《寶寶大過天》多次宣傳的他,今午「歸隊」會合拍檔岑麗香(香香)、商天娥、龔慈恩及朱斐斐等現身電視城宣傳。活動上馬國明抱着戲中囡囡童童(梁芯語)愛不釋手,大講「BB話」自稱爸爸,又自言不抗拒現實生活中當爸,一臉慈父相,結果被商天娥取笑:「好快到佢啦!」

事後馬國明與岑麗香齊齊受訪,記者打趣指前者內地商演,豬籠入水?他笑着澄清:「唔係,搵餐飯仔食吓咋。」他坦言原本會於內地逗留多一段時間,但10多日前臨時接獲通知,要拍攝新劇《隱形戰隊》,所以推掉正接洽中的工作提早返港。

對於有傳《隱》劇原本由陳展鵬主演,但「變陣」由他頂上。馬國明坦言:「唔清楚但都唔介意,公司調動好正常。(擔心唔夠時間準備?)會,今朝返嚟受訓,攞過支槍都有10幾磅重,依家抱住童童覺得佢好輕。(你似乎好想做爸爸。)隨緣啦,小朋友好可愛。(叫香香過兩招畀你?)要問我都問佢老公啦。」而香香則不羨慕馬國明搵真銀的機會,皆因她目前忙着照顧兩名寶貝兒子,細仔開始反應多多,大仔又懂得拿玩具與弟弟分享,相當溫馨。

版主

(on.cc)
扮演印傭出色!朱斐斐全靠「姐姐」幫手
06月29日(二) 19:19

藝人朱斐斐於劇集《寶寶大過天》內扮演「印尼姐姐」,幫馬國明及岑麗香「湊女」。其演出更引起觀眾注意,演技獲得認同。她今日(29日)低胸打扮出席劇集宣傳活動,與劇內的形象大相逕庭。談到今次扮印傭,她笑說:「有日喺度睇劇本,有同事話可以介紹佢嘅印尼姐姐畀我識,我就將對白叫佢講1次畀我聽,然後錄音,我返去練。雖然浪費咗唔少時間,但值得嘅。」

談到劇中的樸素妝容,她表示:「化咗個底妝,畫眉同補吓唇色。為貼近印尼姐姐嘅膚色,要用馬國明嘅底妝顏色幫手。其實我都有試過落中環行個圈,觀察到印傭姐姐嘅言行舉止較誇張。」至於未來工作,她將同時接拍劇集《隱形戰隊》及《童時愛上你》,相信有排忙。

版主

(on.cc)
《寶寶大過天》陳自瑤「御用前任」 等埋位傾偈培養感情
07月04日(日) 19:04

藝人古天祥近日在無綫新劇《寶寶大過天》飾演陳自瑤(YoYo)的前夫,當中二人不乏對手戲,天祥更大爆與對方有親密「關係」:「近年同YoYo有唔少合作,好似之前喺《大步走》演佢前任,今次就做佢前夫,嗰排好似變成佢嘅『御用前任』。佢係一個好好嘅演員同對手,每次合作都有新火花。」他又大讚另一拍檔張頴康非常風趣,令他很難投入角色:「我哋有啲好傷感嘅場口,但佢喺未roll機前會不停講笑,搞到我都差啲投入唔到角色,忍唔到笑。」

天祥直言劇中最大挑戰要與小朋友合作,故拍攝前做足準備功夫:「未roll機前會同佢哋傾偈,一齊玩吓,等大家熟啲先,咁拍嘅時候就唔會咁陌生,加上拍呢套劇當時啱啱做咗爸爸,好似預先實習定同幾歲嘅小朋友相處。」

版主

日期: 8/7/2021
活動: 『寶寶大過天』之「心有靈犀之家」
嘉賓: 馬國明、岑麗香、商天娥、龔慈恩、
          吳岱融、張頴康、陳自瑤、吳業坤、
          黃文意、潘芳芳、吳沚默、葉蒨文、
          麥皓兒、朱斐斐、嘉駿、古天祥
          廖晉碩。
時間: 12:30
地點: