TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『廉政行動2022』拍攝追蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

吳家樂V :《廉政行動2022》拍攝汽車跟踪的部份天亮前完成, 要續努力

超级版主

吳家樂 :
<廉政行動2022>拍攝完成,有幸能夠參與其中一個故事

超级版主

超级版主

1/11/2021 全劇殺青

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
陳曉華屋企整溫室種葱夠治愈:仲會幫植物改名!
11月01日(一) 22:02

藝人陳曉華(Hera)日前為新劇《廉政行動2022》拍攝最後一日戲份,之後她會為《法證先鋒V》開工,更透露角色會橫跨故事頭尾部分,現時趁開工不太頻密,她表示近排有空會在家種植物,她說:「我有種葱同芫茜,種完會自己食,呢排成日都自己煮飯,有時喺屋企煮粉食都鍾意落啲葱同芫茜,不過有一次種完畀屋企隻狗咬爛晒。」

現時與歌手陳明憙一齊開工的她,笑言受對方影響,會為植物改名:「依家每朝起身我都會望吓佢哋先,好治愈,我仲喺屋企整咗間溫室房畀佢哋。」問到幫植物改了甚麼名字時,她說:「有一棵好正氣,好挺直嘅我改咗佢嘅名叫『老師』,有棵啲花好似膠花咁,我改咗佢個名叫『花膠』。」

版主

(on.cc)
袁偉豪劇接劇Chur到盡 蔡思貝搵時間撐「男友」
11月01日(一) 22:01

藝人袁偉豪與蔡思貝日前於西貢為無綫劇集《廉政行動2022》拍攝外景,他們湊巧要同時為已開拍的新劇《法證先鋒V》開工,現時兩劇同時開拍,相當辛苦。袁偉豪明顯現疲態,笑言現時是「戰鬥」狀態。他接受東網訪問時說:「呢套拍到月尾,不過呢兩星期係辛苦啲,最好可以多啲時間休息,因為同時拍緊兩套劇,又要轉景,啱啱拍完一場同譚俊彥嘅打戲,成身都係泥,要趁放飯時間返屋企沖涼。(飯都冇時間食?)偷少少時間食咗啲沙律,好在開呢套之前專登食肥咗,依家瘦番啲,之後希望開《法證V》時有時間做番運動,嗰套要做一個患有失眼症嘅警察,要留番長啲頭髮。」

做完師兄妹再演戀人

他與蔡思貝於此劇中飾演師兄妹,不過之後《法證V》中就會飾演一對戀人,蔡思貝說:「我哋依家呢套係完全冇感情線,之後就有,所以我收到《法證V》劇本時,我就同Ben講『嚟緊我要愛上你嘞!』點知佢話唔好轉Mode住,我哋《廉政》完先轉Mode啦!(有好好默契啦!)我哋之前合作過好多次,但多戲嘅唔多,今次大家溝通多咗,對佢熟悉又多咗,演情侶就係第1次嘗試,嚟緊《法證V》情侶關係都係悲慘嘅,睇吓到時大家有咩火花。」

說到緋聞男友胡鴻鈞現時努力為演唱會綵排中,問有否去探班時,蔡思貝說:「冇呀!我會盡量去佢演唱會支持佢。(佢好大壓力?)係呀!始終都係佢第一次個人演唱會,想將最好嘅人睇,如果係我都會咁,希望施展渾身解數。(度定期出席撐佢?)盡量啦,希望啦,要睇緣分,劇組啲通告。」

版主

(on.cc)
袁偉豪遲來營救 譚俊彥被拖入後巷狂毆
11月04日(四) 00:03

藝人譚俊彥(Shaun)不但長相與韓星「456」李政宰相像,就連拍劇亦同樣「好揪得」!日前他為主演劇集《廉政行動2022》拍攝煞科戲,深夜時分於筲箕灣船廠一帶開工,交代他深入虎穴拘捕罪犯,拍檔袁偉豪因遇路障未能及時營救,奸角冼灝英趁機出動鐵錘及電鋸等「武器之首」還擊,單打獨鬥的Shaun即奮力頑抗,結果打到雙雙倒地,場面緊張刺激。

談到今次「強敵當前」,Shaun說:「希望盡量少用替身,所以我買齊晒裝備,好似護墊咁,保護自己減少受傷。我知道對手係冼師傅(冼灝英)就冇咁驚,事關佢好有經驗,搵個新人同我對打嘅話,對方仲驚過我,我就真係驚喇!」

被拖入後巷打

據悉,今次劇集拍足半年,打鬥、槍戰連場,Shaun與袁偉豪等多次遇上挑戰。談到最深刻一場戲,Shaun表示於深水埗取景:「嗰場交代打爆咗車廂,有人大力扯我出嚟,然後打到入後巷。今次可以話係大製作,似足電影嘅拍攝模式,有時拍返嚟嘅嘢最終覺得唔啱用,寧願掟晒唔要再拍過。」

Shaun與袁偉豪表示今次合作令大家培養出默契,等開工不時打開心窗交流:「男人的浪漫,傾吓我哋啲郁得嘅玩具(車),同埋講吓家庭啦、婚後男人嘅轉變等等,幾開心嘅。」刻下每日僅得數小時休息的袁偉豪,視沖咖啡拉花為減壓良方,每朝早都會親手「整番杯」,且計劃稍後時間許可的話,會正式報讀相關課程增值。

超级版主

超级版主