TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: admin

[完成拍攝] 『隱形戰隊』拍攝追蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
無懼重演誤殺悲劇 馬國明鬧市開真槍
11月06日(六)
08:52更新 00:01建立

早前美國男星艾力寶雲(Alec Baldwin)拍開槍戲時發生意外,導致一名攝影師被擊斃,震驚全球!視帝馬國明近日亦以真槍上陣拍劇,又跪又趴毫不錫身,但他不擔心出意外;至於首度開真槍的劉佩玥則心情緊張,更不受控制地眨眼。

馬國明與劉佩玥(Moon)前日在九龍灣鬧市為文偉鴻監製的新劇《隱形戰隊》拍攝槍戰戲,Moon化身性感狙擊手,型爆之餘亦盡展美好身段,趴低拍攝天台瞄準目標鏡頭時盡騷Quali。以真槍上陣的馬國明全程有專人傍實,雖然槍聲很大,但多番實戰的他被Moon取笑已練到「又盲又聾」階段,毋須掩耳而且不會眨眼,感觀完全「退化」!
上月底,美國男星艾力寶雲為電影《Rust》拍開槍戲時發生意外,造成一死一傷,問馬國明會否擔心?他說:「驚就冇驚,因為冇彈頭,唯一係怕槍聲太大,嘭一聲都幾驚!其實香港拍可能安全過外國,外國太容易有槍,同埋我哋啲槍全部要申請,發生嗰啲意外機會好微。」
真槍重磅 攰到「不舉」

多次飾演醫生的他,揸手術刀多過揸槍,他表示兩樣都鍾意:「開槍都好玩嘅,初時以為喺鬧市拍會用氣槍,但監製好有心,Book真槍,始終質感好好多,鏡頭會見到真火花。(有冇眨眼?)我OK喎!不嬲唔眨眼,佢哋個個都話我盲嘅。(好大後坐力?)呢啲好少,長槍可能會勁啲。真槍好重,成十幾廿磅,喺廠拍成晚,隻手真係舉唔起咁滯!」首度拍打戲及開真槍的Moon則心情緊張,幸而台前幕後很幫忙,不時為她作心理輔導:「我完全控制唔到神經,開槍時會眨眼,好忟憎,但所有人都對我好有耐性。」

劉佩玥下海做一樓一
談及動作戲,馬國明表示全劇以他與陳山聰最多,笑說:「靚女就喺天台開吓槍咁囉!」Moon即「詐型」表示:「你知唔知瞓喺度嗰個S字形,拍完條腰冇晒力㗎!」馬國明說:「佢一開槍啲Cute樣就出晒嚟,不過我哋套劇講型,佢呢啲可愛樣,只可以喺NG片出現。」又指拍打戲拍到周身傷,有日又被槍柄撞到,但不當一回事。

而Moon拍打戲拍上癮,特地找老師學打,又看韓劇《以吾之名》偷師:「女主角韓韶禧練咗幾個月,連替身都唔使用,啟發咗我好多。」又表示很喜歡一身造型,記者笑指大家見到玲瓏浮凸都會喜歡,她抵死說:「唔關事,其實唔着呢件衫,我都玲瓏浮凸㗎!」又透露劇中為破案而做臥底:「有一樓一鳳造型。(着吊帶喱士睡衣?)好正㗎!到時睇就知喇!」

人盯人!「閹槍」做足檢查
香港動作特技演員公會會長錢嘉樂,與曾是皇家香港軍團(義勇軍)軍人的鄧梓峰, 均對槍械拍攝非常熟悉,2人指在港拍槍戰戲有完善機制,十分安全,錢嘉樂說:「香港有兩間比較出名嘅租槍公司,佢哋有專人跟足全程,會入好晒空包彈,每次用都會Check得好清楚支槍有冇問題,槍內有冇碎片咁。拍攝前我哋要申請,邊個演員開槍、開幾多發,就連試槍嘅發數都要申請,全部要跟足,唔會掉以輕心。」

鄧梓峰則指所謂真槍其實做了手腳,打不出真子彈:「行內會叫呢啲做『閹槍』,假設租咗3支槍,租槍公司就會有3個同事到現場,一直保管啲槍,去到真正拍攝一刻,先會畀我哋掂到支槍,之前當然亦會做晒安全檢測,同教我哋基本點用,唔容許任何出錯。」

超级版主

超级版主

黎澤恩

超级版主

(頭條日報)

頭條獨家丨馬國明心情靚熱爆拍外景係咁笑 忙拍劇無暇結婚 詩詠神回有假就得
10/11/2021 22:15:00

「安心事件」發生近3年,47歲馬國明做咗受保護嘅「馬明BB」,去年跟34歲湯洛雯公開戀情獲全城祝福,拍拖以來屢傳好事近,最近再傳馬國明已向某國際品牌訂製婚戒預備結婚。正拍攝文偉鴻監製新劇《隱形戰隊》的馬明避談婚訊,但心情好好,連印汗都係咁笑!馬明雖然封嘴唔回應,不過「好兄弟」唐詩詠唔覺意講出重點:「依家最重要係假期!」馬明大笑和應:「畀個有薪假期我會諗諗!」

上周六朝早,馬國明與唐詩詠在沙田鬧市,為TVB新劇《隱形戰隊》拍攝一場槍戰重頭戲,劇情講兩人跟恐怖份子頭目黎澤恩(組合MR成員Ronny)喺馬路上駁火,當中有爆破鏡頭。以真槍上陣嘅馬國明及Ronny全程有軍火專家傍實,每次持槍前都要由專家確定安全。

肉緊賣力拍得順利
當日雖然晨咁早開工,而且天氣回暖,着住長袖外套拍動作鏡頭嘅馬國明熱到係咁流汗,睇見佢都辛苦,但馬國明精神奕奕,心情大靚,不論同工作人員交談、跟路人影相、連補妝、甚至印汗都係咁笑。埋位時就全程投入,肉緊到青筋都現埋,相當落力,因為NG唔多,拍得好順暢。馬明形容係拍劇以來,最多動作戲嘅一套作品:「拍動作戲都辛苦㗎!反而拍槍戰場口好玩得多,尤其係男仔鍾意開槍。由於係用冇彈頭嘅真槍,槍口只係會有火,喺香港拍槍戰戲都安全嘅,唔會有蠱惑的槍(女友知唔知拍真槍戲?)又唔使同佢講,佢只係知我拍動作戲。」

詩詠爆最需要假期
問到係咪好想快啲拍完《隱》劇有時間成家立室?馬明說:「梗唔係啦,我冇假放呀!因為緊接又要拍下個新劇《法言人》,大概要拍到明年3至4月呀! (係咪公司臨時通知?)係近排接到通知嘅。」當問到是否訂製婚戒趕做明年5月新郎及與「靚湯」搬去將軍澳新居試婚等問題時,他即以埋位拍戲簡短回應:「傳聞啫!傳聞囉!有好消息我哋會講。」問唐詩詠想唔想快啲見到馬明「做老襯」?她大笑說:「我只係想佢今日快啲收工,我就可以快啲開工,其實佢都要嗱嗱聲拍完套戲先有時間(結婚)。」馬明即補充話緊接有新劇拍,唐詩詠笑住爆響口:「又唔一定要拍完套劇,都有好多方法嘅,依家最重要係假期。」馬明附和自爆說:「係呀!畀個假期我會諗吓,不過依家冇假期。(同公司爭取吓啦!) 咁你幫我寫出嚟,叫公司畀個假期我,但要照出糧嘅 (編按:藝人只計騷或包薪),哈哈哈哈!」

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 12/11/2021
活動: 《隱形戰隊》外景探班
嘉賓: 唐詩詠、陳山聰、劉穎鏇、劉佩玥、
          林子善。
時間: 14:30
地點: 西貢海濱長廊近賽馬會滘西洲公眾高爾夫球場公眾停車場

超级版主

(頭條日報)

隱形戰隊丨林子善借位咀劉佩玥勁尷尬 澄清私人好內斂
12/11/2021 17:15:00

林子善和劉佩玥(Moon)今日在西貢為TVB新劇《隱形戰隊》拍攝求婚戲,子善向Moon跪地求婚後,在眾人起哄下借位扮咀,身為人夫的子善表現得面紅耳熱,十分尷尬。子善表示有拍求婚戲的經驗,但在大班人包圍兼公眾地方感覺好尷尬,他笑言:「受角色影響下,大家都覺得我好玩得,但澄清私下嘅我其實好內斂同認真。好彩拍檔Moon感受到,大家每日工作都好開心,佢係開心果。」

Moon指子善是工作時工作,做事十分認真的人,問將來婚禮會否想熱鬧?她表示想一切好簡單甚至鑽戒都不需要,不想搞大龍鳳。子善就憶起當日向太太求婚,在日本台場扮燈神派傳單給太太,但對方眼矇矇未認出自己,笑言:「嗰陣只有內褲打底,真係凍到縮,但認出我之後,老婆就爆喊話乜都願意。」問Moon將來可想另一半扮「泰山」求婚?她笑言:「唔想未來老公只着底褲求婚,若求婚最重要係有攝影師紀錄當刻反應。」提到Moon多部劇的對象都死別收場,因此被封「最強寡婦」,子善預告有編劇及監製保護,透露今次不會死。

隱形戰隊丨唐詩詠趁假期搵老公 陳山聰憂被馬國明截糊
12/11/2021 17:30:00

唐詩詠與陳山聰今日在西貢為TVB新劇《隱形戰隊》拍外景,二人直擊林子善向劉佩玥求婚,山聰笑言也見證不少,但自己的求婚卻很簡單,是太太生日在家中食飯求婚,對方反應非常冷靜,他笑說:「囝囝都繼承咗媽咪嘅個性,好淡定,見到叔叔同姨姨都唔會怕。」

而詩詠表示每次與監製文偉鴻合作都會有喜訊,繼山聰及子善生B,相信今次也不例外,笑說:「可能輪到我,跟住放假我去搵老公,哈哈!」山聰聞言笑說可能被馬國明截糊,因近日對方再傳婚訊,問「細妹」詩詠屬真屬假?她笑言不知情,再熟馬明都不會開口,但坦言望有好消息。山聰笑指湯洛雯是其兒子的粉絲,會大讚好Cute,或會借勢催促一下。問到馬明被催婚時的反應?二人都笑指他只會「天然呆」,但可能內心很激動。

超级版主

超级版主