TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: admin

[拍摄中] 『隱形戰隊』拍攝追蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

伍樂怡:

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
做完父女變情侶!陳山聰劉穎鏇又做一對擦出火花
08月12日(四) 10:08

藝人陳山聰與劉穎鏇(Tiffany)現時正忙於為新劇《隱形戰隊》拍攝,山聰之前不斷跟老拍檔姚子羚合作多套劇集包括《同盟》、《大步走》、《唐人街》等,這對CP相當有默契,如今山聰換上另一「戰友」Tiffany,二人繼《大步走》、《超能使者》後再合作新劇,分別飾演父女及情侶。

而今次於新劇《隱》中,他們再以一對上陣,其實山聰與Tiffany的年紀足足相差20年,但演起情侶上來,絕對沒有違和感,網民都大讚二人同樣喜歡運動,形象又健康,相當合襯,就連山聰受訪時都謂:「其實我哋每次角色都唔同,拍起上嚟都仲有好多花火,而且我哋嘅默契都Keep得好好,可能監製都覺得我哋好適合做一Pair,所以再次有咁嘅安排。」

超级版主

版主

(on.cc)
潘梓鋒涉打架被捕 陳國峰:佢唔似咁粗魯!
08月15日(日) 19:03

藝人陳國峰(Penny)今日(15日)以健美比賽大使身份,現身會展「美與健生活博覽」,同場還有一眾健碩參賽者。他透露除了跟孫慧雪拍電影之外,還為無綫新劇《隱形戰隊》趕工,講到原定有份參演同劇的潘梓鋒(Bryan)近日涉嫌爭女打架被捕,更全面停工,Penny指跟對方沒有同場,但私下是波友,所以都有慰問對方:「以我認識嘅Bryan唔似咁粗魯,好睇得開,斯文又玩得,可能對方講咗啲傷害性嘅說話、做咗啲傷害性嘅動作,先令佢到咁衝動,我有叫佢抖吓,唔好諗咁多,等時間沖淡一切,佢都認衰太衝動。」又指沒有再問關於停工、感情轇轕等事,不希望對方受影響。

版主

日期: 18/8/2021
活動: 『隱形戰隊』拜神
嘉賓: 馬國明、唐詩詠、陳山聰、劉穎鏇、
          劉佩玥、林子善、江美儀、歐瑞偉、
          郭子豪、吳家樂、胡諾言、楊證樺、
          趙希洛、羅浩銘、伍禮騫、梁皓楷、
          李嘉晉、李爾晨、陸煥恆、盛勁為、
          林善恆、阮浩棕、容天佑、葉泓聲、
          陳國麟、麥詩晴、文偉鴻、林麗媚、
          梁恩東
時間: 13:00
地點:

超级版主

(on.cc)
馬國明唐詩詠床戰激過頭 玩到撞爛床!
08月18日(三) 16:01

馬國明與唐詩詠在將軍澳電視城為劇集《隱形戰隊》拜神,期間監製文偉鴻爆馬國明、唐詩詠戲中床戲激烈得撞爛床,詩詠笑言:「一星期去做5日gym,體能提升咗,但係估唔到動作戲係喺床上發生。」被司儀追問到床戲可有提升?她尷尬笑說:「床戲睇升咗馬明少少。」

馬國明與唐詩詠受訪講到激烈床戲,他笑說:「好激,唔只拆床仲拆埋窗,不過都係搞笑床戲嚟嘅。」唐詩詠笑說:「連置景同事都叫我哋唔好咁大力得唔得,啲床戲真係好難拍,由門口去到廳又去返房,好大挑戰,又要唔好整爛嘢,又要好激情,好有戰略㗎,哈哈。」

馬國明稱已經多年沒拍動作戲,新劇體能付出很大,雖然戲中不用騷肌,但也有抽時間操練。唐詩詠則請了健身教練每日做Gym,更練出「老鼠仔」,她說:「因為上套《超能使者》自己都係捱住嚟拍,所以想體能、健康都好啲,依家慢慢感受到成果。」講到有指她因多套劇成了「倉底貨」,令曝光大減,令她心灰意冷有意離巢,她則說:「唔係,呢啲時間邊有人搵,不過,可以搵我啦 !」

超级版主

(on.cc)
劉佩玥谷出咪咪 劉穎鏇被爆係雨神
08月18日(三) 16:03

藝人劉佩玥(Moon)與劉穎鏇(Tiffany)在將軍澳電視城為劇集《隱形戰隊》拜神,兩人以貼身look示人,身形甚弗,Moon的背心更有谷胸效果,甚有睇頭,而Tiffany晒纖腰腹肌乍現,更被監製文偉鴻取笑是「雨神」。

身形弗爆的Tiffany指因為要穿上整套裝備和應付動作戲,見陳山聰與林子善也勤力做gym,故不敢怠慢,開拍前3、4個月已默默操練,自言是人生最弗的時間,對於被監製取笑是「雨神」,問到每逢有她的場口也會下雨?她笑說:「上次拍攝《超能使者》啫,依家唔係喇。」

Moon透露角色除了槍法好,最開心終於可以拍攝動作戲,因要穿高踭鞋拍攝,朋友也擔心她會受傷,事前有去做gym操弗和上堂拉筋做好準備。

超级版主

(星島)
新劇與馬國明有激烈床戲 唐詩詠:工作人員叫我哋唔好太大力

馬國明和唐詩詠今日為新劇《隱形戰隊》造型及拜神,監製文偉鴻透露馬明與詩詠在劇中有激烈撞爛床戲,又指詩詠也操出二頭肌。詩詠表示以為多開槍動作戲,所以開拍前一星期操5日提升體能,但原來動作戲在床上發生。問她有沒有提升馬明?她笑笑口說提升了小小。馬明透露劇中不單有激烈撞爛床戲,還會拆窗,但只是搞笑輕鬆手法拍攝,TVB的尺度也有限。詩詠說拍攝時工作人員叫他們不要太大力,兩人指牀戲很難拍,一個鏡頭由門口到房,激情戲一時主動一時被動,交接位要順利,笑言一連串動作好有戰略。

馬明在劇中有很多打動作戲,他稱很久沒有拍打戲,還要穿上裝備,因不夠時間操練,不會有陳山聰的效果。詩詠表示本身不鍾意做gym,由於上次拍《超能使者》體能應付不到,捱得好辛苦,所以今次搵教練操出成果,發覺自己都可以做到,無論健康及體能上也有改善,所以會有場戲會騷肌。

有指她不滿四部劇《唐人街》、《超能使者》、《我家無難事》及《白色強人II》變成「倉底貨」有意離巢,她指報道寫的也沒發生過,以往她拍的劇,一是不推出,一推出就會出晒,這是她的命運。追問她與TVB的合約是否快滿?她說要問公司,她不記得幾時約滿,通常約滿前公司會搵她,但最近沒有搵。再問有否其他公司招手?她稱不會突然間招手。說到她是視后,向她招手好正常,她笑笑口說招吓!

超级版主

(HK01)
《隱形戰隊》執陳展鵬二攤做男一 馬國明:係好平常嘅事
撰文:吳子生
出版:2021-08-18 17:05

馬國明今日(18/8)現身電視城出席無綫新劇《隱形戰隊》造型記者會。對於指執陳展鵬二攤,馬明表示:「其實我自己都唔知,而我收到話要拍呢套劇嘅時候,我係喺內地做緊嘢。其實我哋呢啲演員都係等公司安排啫,就算呢個角色以前構思係佢做,而最後改咗唔係佢,咁呢啲事經常都會喺TVB度發生,係好平常嘅事。」

被問到有否向陳展鵬了解?馬明表示:「我有問阿展鵬呀!但唔知係咪佢個期有問題。其實佢而家拍緊三套劇,而呢套劇佢都係有份拍,去到中後期佢演出好多,咁所以我覺得佢都將難再分配時間。(傳佢扭計要加人!)呢個我就唔知啦!我只能夠講,因為檔期演員要換,又或者咩原因換都係好平常嘅事。」

超级版主

吳家樂V :劇集<隱形戰隊>開工大吉