TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
返回列表 发新帖
楼主: lily123

[播映完毕] 『逆天奇案』(2021年5月3日,8:30PM)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
馮盈盈恨扭轉「國民妖精」形象:我想變仙女!
06月11日(五) 21:17

藝人馮盈盈今晚(11號)現身《逆天奇案》結局齊齊睇,她在劇中介入展鵬與林夏薇的戀情,被網民封為「國民妖精」及指想踢她落海,她說:「我都有同感,我都睇到咬牙切齒。如果觀眾冇反應,咁我就好失敗,見到有好多回響,有人私訊我,話好憎我個角色。」她指剛得悉有機會開續集,她希望有機會參與,並扭轉「國民妖精」的形象:「我想續集變為國民仙女,冇殺傷力同畀人感覺親切,我會朝呢個方向進發。」

同鄭衍峰係朋友

昨日(10號)是她的27歲生日,她表示與家人食飯慶祝,問她有沒有人邀約時?她說:「有人約,不過唔係尋日,我工作好忙,而且我依家食素選擇唔多,我都唔想經常出街,想專心做自己嘢。」講到緋聞男友鄭衍峰,在社交網對她生日沒有任何表示,問到對方私下可有表示?她未有正面回答:「我收到好多朋友留言同祝福,我今日(11號)都係農曆生日,私下收到過百個短訊,都未睇晒。(佢係咪已降呢?)我同佢都係朋友關係。」

有留意翻版馮盈盈

提到港姐首輪面試,有參選者Trixie跟她撞樣,她說:「當然有留意有個翻版馮盈盈,我覺得佢都好靚,每個人有自己嘅特質,唔需要話似邊個。(你覺得佢似唔似你?)我冇特別去比較。(似你有着數?)佢保持自己獨立特性就可以,每個人都有自己嘅風格。(其中有個混血兒佳麗Jasmin畀網友話似陳展鵬?)可能因為陳展鵬個輪廓好深,係展鵬似混血兒。」

版主

(on.cc)
視帝陳展鵬爆《逆天》開續集 自薦做編劇搞大馮盈盈個肚
06月11日(五) 22:28

視帝陳展鵬及林夏薇(薇薇)等一眾《逆天奇案》的演員今晚(11號)齊齊在電視城睇劇集大結局,兩人表示大感不捨,薇薇因劇集帶挈而人氣急升,被封「國民女友」,微博粉絲急增100萬兼獲金V認證,她坦言這套劇令她收穫甚豐,非常難得,她多謝觀眾支持:「知道觀眾見到我喊跟住我一齊喊,好感恩,我拍嗰場戲時好深刻,停咗機之後我都抽離唔到,喊咗好耐。我好明白個感受,現實中你有幾堅強,但父母係最後防線。(你現實中有冇試過被伴侶背叛?)冇,如果係我打死佢。」

至於在劇中跟背女友薇薇,跟馮盈盈發生肉體關係的陳展鵬就開玩笑說:「唔怪之得我少咗粉絲,哈哈!」他指作為演員開心有觀眾認同,大家同喜同悲,笑言見到網民的評論與分析,比演員本身還細緻,很多網民甚至捨不得劇中反派死。問到是否會開拍續集,他透露曾志偉向監製劉家豪提出開續集,展鵬自薦可以幫手編劇:「可以話盈盈有咗我個小朋友,但冇同我講,幾年後返嚟,張頴康就搵我報仇。」薇薇就想在續集一嘗演反派滋味。

另外,提到港姐面試有混血兒佳麗Jasmin被網民指與展鵬撞樣,展鵬好奇地反問:「咁係O唔OK?如果我係女人,應該唔錯,希望佢攞冠軍。(你可唔可以反串演出?)我得,續集可以講我反串喬裝女人去查案。」

版主

(on.cc)
張頴康同劉佩玥大膽親熱 麥雅緻:我睇得好投入!
06月11日(五) 22:38更新 21:47建立

藝人張頴康與劉佩玥(Moon)出席劇集《逆天奇案》的結局活動,張頴康的太太麥雅緻(Angie)挺6個月孕肚到場支持,張頴康稱今次已是第3胎,經驗十足,故不太緊張,只是擔心太太會早產。問到胎兒的性別?他保持神秘說:「我同太太已經知道,但唔想講,第一胎我口快快講咗,到第2胎我冇講,但個女就講咗,所以今次我哋連仔女都冇講,因為佢哋口疏,今胎太太本來叫醫生唔好同我哋講係仔定女,想生嗰刻先知,但醫生已經畀咗個報告我哋睇。」問到會否再生第4胎?Angie揚言要收爐,但張頴康笑言情到濃時很難講。

提到張頴康跟Moon在劇中有不少親熱鏡頭,Angie表示有觀看,並指老公表現不俗,張頴康大爆:「佢投訴點解劇中喺架遊艇拍片,但同佢就冇拍。」Angie更正說:「我係話你喺劇中同Moon做過嘅嘢,都要同我做一次,佢哋喺意識上好大膽同好狂野。」
意識大膽 挑戰極限

Moon在劇中不時採主動引誘張頴康,意識大膽,問到是否其極限時?她說:「都極極地,我一開始知道有呢啲親熱鏡頭,都有問監製會點拍同埋係咪需要。最重要係劇情需要,而且知道張頴康有個好太太,佢每次拍完呢啲戲都會沖完涼錫到老婆燶先瞓,佢太太都唔介意,我都唔可以因為尷尬而唔演,所以好多謝佢太太。」Angie笑指2人幾乎每場都有親密戲,簡直是挑戰其心臟,但她仍大方說:「不過個鋪排係好合理,我都睇得好投入,都希望佢哋一齊,有個好結局。」

港姐面試佳麗Cherry係好友

此外,今屆港姐面試的佳麗Cherry Chu跟Moon認識,Moon稱對方是其好朋友的朋友,稱讚她是個可愛、開心又純真的女生:「大家都知道佢兩年前第一次面試,但當年佢太細個,今次佢好有自信,我覺得年紀都係關鍵,太細個會緊張。」她表示自己並非對方提名人,希望她有好成績:「其實入唔入圍,有冇獎都係少事,參加選美係自己欣賞自己,如果自己冇信心,人哋講乜或抨擊你,你都會好受傷,自己有信心最重要。」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

日期: 21/6/2021 (一)
活動: 『逆天奇案』慶功宴
嘉賓: 陳展鵬、黃智賢、林夏薇、馮盈盈、
          蔣祖曼、張頴康、劉佩玥、阮嘉敏、
          海俊傑、趙壁渝、楊柳青、林子超、
          容天佑、董敬文、李啟傑、朱匯林、
          張子丰、李成昌、黎燕珊、潘志文、
          杜燕歌、冼灝英、楊證樺、黃嘉樂、
          張彥博、陳銳鋒、陳少邦、林熹瞳、
          王賢誌、彭皓鋒、蔡誌恩、林惜貞、
          吳香倫、焦浩軒、姚宏遠、黃耀煌、
          戴耀明、曾志偉、劉家豪、陳志江、
          岑國榮。
時間: 19:00

版主

(on.cc)
延續三角戀!馮盈盈唔怕被「正印」林夏薇糟質
06月21日(一) 21:10

劇集《逆天奇案》收視創佳績,大結局收視達30.2點,暫居2021年兩線劇集單集收視冠軍,今晚(21號)於電視城舉行慶功宴,有份出席的藝人馮盈盈表示對好成績感開心,又指很久沒有去過慶功宴。問到會如何派福利答謝觀眾支持,她坦言未有想過:「因為唔會一早知有咁好成績,要同陳展鵬、林夏薇傾吓,我哋呢個三角關係可以喺網上做啲互動,可能一齊拍花絮滿足粉絲,又或者我可以畀『正印』林夏薇糟質吓。」又稱希望提搣甩「國民妖精」這個稱號,成為「國民仙女」。

想同陳自瑤學嘢
提到無綫將開拍選美劇,由她與陳自瑤(YoYo)主演,她透露暫未收到通知,但期待跟YoYo合作:「之前同佢合作機會唔多,只係試過一齊喺《好聲好戲》配音,可以合作係好事,佢無論喺配音定演戲都令人眼前一亮,想跟佢學習。」

版主

(on.cc)
拍劇新歌宣傳忙到遲到 陳展鵬預計今年出3首歌
06月21日(一) 22:04

藝人陳展鵬今晚(21號)出席劇集《逆天奇案》慶功時姍姍來遲,他解釋忙於拍劇及為新歌作宣傳:「剛剛出咗一首歌,希望今年內推出3首歌。」提到父親節,他透露當日難得放假,與爸爸及外父齊慶祝:「由我負責安排,冇法啦,個女太細未識同我慶祝。(囡囡送咩畀你?)佢幫我按摩,已經係最好嘅禮物,又會玩玩具煮飯仔畀我食,仲識服侍我起身畀拖鞋我着。」講到劇集在香港及內地均有好口碑、問到會否帶挈多了內地工作?他坦言:「仲未開番關,所以都係以網上宣傳為主,希望疫情快啲過去。」