TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
返回列表 发新帖
楼主: lily123

[拍摄中] 『旁觀者』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
性格分裂考演技!周柏豪開齋殺人挑戰李昇基
06月26日(六) 23:06

藝人周柏豪相隔約2年再拍劇,日前凌晨時分現身太子,與馬貫東、阮政峰為無綫懸疑新劇《旁觀者》開工。劇情講述扮演連環殺手的柏豪,一身雨衣打扮、戴上手套,冒雨「搬運」暈倒的兩位拍檔,期間目露凶光,氣氛恐怖!據悉其角色性格分裂,本身是暖男的他,「兼職」為社會除害,當中不乏殺人及分屍等場面,可謂演技大挑戰。故事與剛播畢的韓劇《Mouse》題材異曲同工,誓將柏豪打造成「港版李昇基」!

戒澱粉質減磅

談到殺人場面,開了工數天的柏豪表示暫未知拍攝手法:「相信唔會賣弄暴力,不過殺人嗰陣表情要夠嚇人,咁先有對比。我都係首次演殺手,順理成章做現實生活做唔到嘅嘢。(事前有咩準備?)之前冇拍劇一段時間,所以肥咗,我用一星期減咗9磅,戒晒澱粉質,拍檔王敏奕(Venus)知道後壓力好大,我哋依家鬥食清啲!」又預告2人有不少浪漫感情戲。

至於被「扑暈」的馬貫東與阮政峰打趣表示「唔夠Budget」﹕「交代我哋被佢搬上架車,點知租咗架細嘅(車)。」馬貫東全程擠在車廂中動彈不得,覺得「屈住兼侷促」;阮政峰則躺在車外,以黑布蒙頭,剛拍畢另一劇集《凶宅清潔師》的他,談到接二連三拍攝恐怖題材,笑說:「冇乜嘢,好順利喎!洪永城都話好彩咁耐都冇事發生。」馬貫東聞言即接口:「可唔可以叫你阿媽幫我求個符?我住酒店好多時都見到嘢,試過同媽咪去泰國,夜晚睇波嗰陣動彈不得,跟住見到個男人背脊,佢喺度睇電視。」

超级版主

(on.cc)
林峯長袖衫褲開工熱爆皺晒眉 連詩雅險中暑
07月02日(五) 23:01

(節錄)
連詩雅透露之後劇接劇:「之後要拍《旁觀者》。(咁忙咪冇時間拍拖?)呢個年紀要奮鬥工作,因為之前疫情真係損失慘重、入不敷支,所以想再拍多啲劇,都會拍到9月,希望之後再繼續接劇。」

超级版主

超级版主

超级版主

超级版主

利穎怡

版主

(on.cc)
「雙面人」周柏豪展現陰暗面 連詩雅被姦大挑戰
07月22日(四) 00:01

藝人周柏豪、連詩雅及王敏奕為無綫懸疑新劇《旁觀者》拍攝,柏豪飾演Cafe老闆,當日於他劇中的Cafe取景,他表示角色是一名好人,但性格上有陰暗面,會為了幫人而大開殺戒。他說:「其實唔可以話係殺手,因為我唔係為錢,角色上我童年曾被父母逼做好多唔好嘅嘢,所以長大後儆惡懲奸,而另一方面好多人都鍾意我,因為我對人好,經常帶畀人歡樂。」談到《聲夢傳奇》學員將於8月舉行演唱會,身為導師的他坦言已度期出席,並說:「佢哋已經獨當一面、有Fans,好幸福!一個比賽可以改變小朋友嘅一生,當年我都係媽咪畀我彈琴,先行到呢條路。」

連詩雅於劇中飾演一名社工,但為了得到錢財助人,而專向有錢人埋身,不惜犧牲色相,她透露將要拍攝一場被強姦的戲:「劇中發生好多事,我會患上抑鬱同酗酒,都幾有挑戰性。」她表示剛拍完另一劇集《黑金風暴》,劇中飾演女警,動作戲不少,早前曾到深圳取景拍攝,幸當時疫情不嚴重,否則都趕不及返港拍《旁》劇。

王敏奕讚劇本浪漫
至於王敏奕表示劇中與柏豪有感情線,又讚劇本寫得好,是入行以來收過最浪漫的劇本。她指角色很特別,是高敏感族的女警:「我會好容易會感應同發現到啲嘢,幫助查案,但令我無法正常生活。」

超级版主

版主

楼主| 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(on.cc)
天秤座要平衡!羅天宇出聲禁連詩雅着高踭鞋
07月24日(六) 10:02

藝人羅天宇現時正忙於為新劇《旁觀者》拍攝,劇中他與王敏奕飾演警察,二人經常一起查案,並肩作戰,互補對方不足。「講到我讀大學時喺學校經常被人欺凌,而且患有強迫症,所有嘢都要好整齊,我同敏奕喺工作上好需要大家,係好知己,喺生活上都好需要,我知道佢生活上有乜嘢需要我都會幫佢,好似執屋,家頭細務都會幫佢。(劇中你鍾意佢?)又唔係,只係大家都好需要大家,佢係唯一一個好了解我嘅人。(咁現實生活你有冇強迫症?)有少少,唔知係咪天秤座,好多嘢我要兩邊平衡。」

而天宇劇中角色於大學時鍾意連詩雅(Shiga),但因被人欺凌故離開學校,中間有一次意外,令二人斷絕來往:「長大後見番我已經變咗另一個人一樣,今日就講我第一日重遇番佢,仍然都好掛心佢、愛護佢。我未同Shiga合作過,但之後有一齊合唱首Cover,佢好高,所以我同佢合作,都盡量叫佢唔好着咁高嘅高踭鞋。」