TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[完成拍攝] 『旁觀者』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

胡蓓蔚

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
幽閉恐懼症發作!周柏豪拍水底戲出風癩急求醫
09月05日(日) 17:01

他透露最近忙拍劇《旁觀者》,未有時間跟小朋友相處,並自爆日前拍攝一場水底戲,因幽閉恐懼症發作以致身體出現風癩及紅疹等反應:「我隔晚去咗醫院打針、食藥同搽嘢控制住,因為脫水我即時瘦咗6、7磅。好在場戲順利完成,拍檔王敏奕都幫咗我好多。

超级版主

(HK01)
旁觀者︱鄧伊婷盡享「猛男」齊人之福:有未試過做嘅激烈動作場面
撰文:林迅景
出版:2021-09-04 23:45

無綫(TVB)新劇《旁觀者》日前(9月2日)舉行拜神儀式,劇中演員之一鄧伊婷接受《香港01》訪問時大爆自己在劇中有突破演出。

鄧伊婷說:「今次喺《旁觀者》入面我係一個壞女人,由學生做到大個,有啲唔係好應該嘅越軌行為都會做,不過唔係搶人男人而係俾人搶。」她表示,劇中的演出會比以往所有的都更激烈:「雖然以前都壞,但係呢次仲會有未試過做嘅激烈動作場面。」

她亦說,今次角色周旋在謝東閔和周志康之間,盡享齊人之福。她說:「今次我都幾有豔福,有佢兩個陪住我。」問是否兩個男人爭她?她笑說:「唔係,兩個都係屬於我!」

(HK01)
旁觀者︱真係同朱智賢分手? 謝東閔迴避問題僅以十個字答覆
出版:2021-09-04 23:35

謝東閔日前(9月2日)出席新劇《旁觀者》的拜神儀式。提起謝東閔,大家不其然地想他在《殺手》中的變態角色關啟揚(Parker)。他接受《香港01》訪問時,表示《殺手》中關啟揚與《旁觀者》的他也有相似之處。

謝東閔說:「你話佢係個壞人但係佢又唔係壞人,我覺得佢好真實,有人情化,唔係完全一個好人又唔係完全一個壞人,可以畀觀眾諗佢點解要咁做。一個好人或者一個壞人,喺個社會點樣界定呢?對佢好又未必係好人,對第二個唔好就唔一定係壞。我個角色正正喺佢哋之間飾演緊唔同角色,所以大家就要判斷佢係一個點嘅人。」

近日謝東閔與朱智賢的戀情被大幅報道,指朱智賢已與他分手兼分居,他回應了傳聞:「我喺社交平台都交代咗。」並續說:「因為我對感情事我比較低調,唔想講咁多。因為我事業為重,感情嘢不嬲都唔鍾意講。關於啲傳聞,我亦都慣咗而且見怪不怪。」

超级版主

(HK01)
吳若希唔使做《姊姊淘》 有TVB高層「照住」專攻劇集:好感謝佢
出版:2021-09-04 08:30
更新:2021-09-04 15:28

無綫新劇《旁觀者》今日(9月3日)舉行開鏡儀式,此劇由周柏豪及王敏奕主演,以及吳若希、羅天宇、馬貫東及連詩雅聯合演出,陣容相當鼎盛,為求逼真劇組更與深水涉搭建一個咖啡店實景,製作相當認真。

同時,《旁觀者》也是吳若希自2019年多功能老婆後,事隔三年後再次拍劇。她接受《香港01》訪問時,表示今次是她首次飾演奸角。她說:「我喺劇入面嘅「裝速」係會浮誇50倍。我個角色同周柏豪都係一齊喺孤兒院長大,佢做殺手都係我培養出嚟。」

問到飾演反派的難度,她笑說最大難處在於笑容:「我諗我拍咗兩個星期先習慣到個唔露齒嘅笑容,最難嘅位就係導演同監製要我收起個酒窩,佢哋話:『妳(笑)唔可以有酒粒,一有酒粒就變咗吳若希。』」她說,還好最後也克服了這個難題。

對於最近有傳聞稱「吳若希是高層珍姐的愛將」,她直言:「多謝珍姐!我好感謝公司一路而來都畀機會我,由我第一套劇開始都係珍姐畀機會,所以如果相傳呢一句說話係真嘅話,我都好感謝佢。因為大家都覺得珍姐好惡,但係喺我心入面佢係非常之caring(照顧人),我會覺得佢係一個非常之好嘅媽媽,真心嘅。我記我有一次屋企發生咗啲嘢,佢好似教女咁教訓咗我一下,嗰次令我記到而家,嗰樣嘢我係有嘢袋咗落袋,同埋佢教過我,做戲唔係咁簡單,而係諗點解要咁做,所以,如果(嗰句說話係真)係要多謝佢。」

(HK01)
周柏豪再做男一演變態殺手 被家人抱怨長時間開工仲要出去「玩」
出版:2021-09-03 22:45

周柏豪接拍新劇《旁觀者》,同時也是他自《多功能老婆》後再度擔正做男主角。劇中他飾演咖啡店「兔子洞」的店長,同時也是連環殺手。他今日(9月3日)拜神儀式時,接受《香港01》訪問時說:「我係一個想伸張正義,警惡懲奸嘅殺手,但係方法係咪正確就要大家睇。」

訪問中他透露,劇中的他飾演「王覓希」並不是一個普通的殺手,他說:「我可以爆畀大家聽,佢唔係用刀同埋爆力,而係用化學物,打針,會上山採藥溝返埋變成嘅劇毒,打落人哋度又唔死住,但係冇晒活動能力,反抗唔到之後可以帶佢去一個地方,慢慢折磨佢。好似好浪漫咁,仲會同個被害者傾吓偈,臨死前仲會同佢講道理,仲有,我有一隻特別草藥,每做完一次都會用嚟淨化空間。」

講起殺手難免會令人聯想起《殺手》之中的陳豪,周柏豪就指自己與他完成不同。他說:「比較唔到,因為每一個故事都係獨立,冇空間去比較,就算每一個演員做同一個角色,都係唔同有趣嘅地方。」

拍劇佔長時間,上月周柏豪的細仔出世,家人會否抱怨?他笑說:「只有支持,而且冇埋怨任何工作上面嘅嘢,反而打波遲咗少才返會有少少怨言,哈哈哈。但係佢哋都知我一年只係打幾次波。我可以去打但係唔可以太耐,打波打幾個鐘就返去,但係冇理由打9個鐘。職業球員都冇可能啦,所以呢啲嘢冇得拆。」

超级版主

超级版主

超级版主

版主

(HK01)
羅天宇慘被剥光豬片曝光 直認有陰影:完全冇反抗之力
撰文:黃欣華
出版:2021-09-13 11:00

上位小生羅天宇日前慘被一班人衝上前剥光豬,身上僅剩一條四角褲,相當可憐!原來他正為新劇《旁觀者》拍攝一場被欺凌場口,雖然是做戲,但羅天宇接受《娛樂新聞台》訪問時直認並不好受:「真係完全冇反抗之力,好赤裸!」雖然羅天宇不時都要被要求裸體上陣,不過這次都相當大突破!

版主

(on.cc)
想做羅蘭接班人 甄詠珊同周柏豪合作扮問米婆
09月27日(一) 09:02

藝人甄詠珊之前有份參與無綫新劇《旁觀者》拍攝,跟周柏豪、王敏奕有對手戲,她說:「葉鎮輝係我幾想合作嘅其中一個監製,佢都係《金宵大廈》嘅監製,我覺得佢啲劇幾大味道,所以開拍之前好期待。」當她收到劇本,知道要做一個神婆,她有好多幻想,笑說:「即刻諗係揸住水晶球嗰啲?定係問米嗰啲?原來係類似問米嗰種,平時見到問米嗰啲好似比較年長,但我就係年輕版。」

她指劇組試造型時好用心,造型師見到她都話:「咁細個試啲咁嘅衫!」當日由服裝、化妝、髮型等都試咗好耐,試咗好多個唔同造型,她覺得好得意,雖然戲份不多,但覺得角色好玩同好有發揮。圈中羅蘭扮演「神婆」出神入化,可是想做接班人?她笑說:「如果有咁嘅機會,我都想呀,其實我本身唔係好識呢啲,但有機會去演一個咁嘅角色係開心嘅。」