TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
返回列表 发新帖
楼主: lily123

[播映完毕] 『伙記辦大事』(2021年4月12日,9:30PM)

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
唔當ViuTV係友台?歐陽震華咁樣講
04月17日(六) 17:31

藝人歐陽震華(Bobby)與馬德鐘(Joe)今日為新劇《伙記辦大事》宣傳,現場還有十多架鐵騎造勢。講到新劇口碑不俗,Bobby稱是大家功勞,問到是否預期之內?他說:「唔係,之後仲會上。」又開玩笑指現時有40點收視,預計之後有70點收視,發揮搞笑本色。

想互換角色

講到友台ViuTV來勢洶洶,他反問:「仲有咩友台?我仲停留喺80年代嘅ATV。(你係收視福將唔擔心?)唔好畀啲無形枷鎖我,都係要睇表現,好似馬德鐘依家係視帝,佢都努力咗好多年。(對收視有信心?)套套都會問收視,觀眾睇得開心最重要。」他指最初是有意飾演Joe亦正亦邪的角色:「監製話你都係做正派,你做反派好多人會笑。」Joe也想交換角色:「有乜理由唔係我做G4。」現實中曾做過G4的他,直言入行以來從未飾演過G4角色。

唔覺同陳瀅係忘年戀

劇中Joe與年紀相差21年的陳瀅飾演情侶,被指忘年戀,Joe說:「我冇諗呢樣嘢,我覺得OK,我哋唔係後生仔女嗰種激烈,而係細水長流。」Bobby就自言跟萬綺雯在劇中關係未有明確交代,形容是閨蜜,又指現實中多閨蜜:「晚晚打畀我,全部都係唔開心先搵我,我好似聆聽者咁畀意見。(唔怕太太呷醋?)我啲閨蜜太太全部都識,高矮肥瘦古靈精怪乜都有,所以太太好放心。」

版主

(on.cc)
初戀傷得深 陳瀅再揀男友要呢方面技術好
04月17日(六) 18:02

藝人陳瀅今日出席《伙記辦大事》宣傳活動,提到在劇中有學生妹造型,她稱可一不可再:「演年紀大過自己係容易過演年紀比自己細,因為已經有好多經歷,好難演番初心同單純嘅感覺。我有兩劇同時播,賴慰玲同蔡思貝話同一晚睇到兩個唔同陳瀅,但係學生妹就有啲卡住,可能下次要搵另一個人扮我學生版。」

而在劇中她有場戲對住前度爆喊,她坦言拍攝時想起初戀男友:「佢係傷得我好深。(點樣傷你?)有背叛同有啲推撞,但我好鍾意佢。(經歷好慘?)好多關係都會有爭拗,只可以話佢唔係好嘅初戀。」她指人生中拍過4次拖,自言第5個未出現:「我要開工冇時間去識人,朋友戥我心急,我有日同朋友食飯,有4個人都話要介紹男仔畀我識,但我好怕呢啲,覺得尷尬。」

另外,她透露原本為劇集而考電單車牌,但最終失敗:「考到強制試,我上電單車唔夠3秒就跌咗落嚟,所以拍呢套劇好安全,全程有替身。(會唔會再考?)唔會,一把年紀,唔想自己生命有危險。揀男友都唔可以揸電單車,因為危險,但要識揸車,同技術要好。」

版主

日期: 29/4/2021
活動: 『伙記辦大事』之「非常『大』任務」
嘉賓: 歐陽震華、馬德鐘、陳瀅、楊卓娜、
          衛志豪、黃子雄、楊證樺、蔡國威、
          吳沚默、嘉駿、陳建文、謝可逸、
          葉凱茵、孟希璘、林俊其、吳珮如、
          黃凱琪、陳耀全。
時間: 15:00
地點:

版主

(on.cc)
陳瀅包毛巾拍色誘戲遭偷拍:覺得好侵犯!
04月29日(四)
18:07更新
17:39建立

視帝馬德鐘、陳瀅、楊卓娜、衛志豪等,在將軍澳電視城宣傳新劇《伙記辦大事》,歐陽震華則因病缺席。穿上長褲的陳瀅上身宮廷打扮,領口位綁上蝴蝶結,心口刻意「漏罅」,事業線若隱若現,非常性感!

差啲要報警

陳瀅自爆昨晚出街,包着毛巾亮相色誘戲,拍攝時卻被「怪叔叔」偷拍,她說:「有個叔叔又高抄、又低抄狂影相,初頭以為係工作人員,後來先知道佢係場地嘅負責人,都擾攘咗一段時間,但佢都唔肯Delete啲相,作為女仔覺得好侵犯。後來我自己再要求佢Delete啲相,佢都幾唔合作,差啲要報警,最尾都應該有Delete咗。」她笑言埋怨當日冇份拍攝的馬德鐘沒有在場:「如果你喺度就會保護我,當日都嬲嬲哋冇人出聲,如果你喺度見人蝦我就一定會出聲。」馬德鐘笑說:「我係正義嘅朋友。」而陳瀅首次拍攝被姦戲,對手是鄭子誠,笑謂相當享受,她說:「因為係鄭子誠先咁享受,因為佢聲線好溫柔,佢溫柔到有啲詞語都講唔出口,要馬德鐘教佢。」

被勒令減肥10磅

馬德鐘近日正忙於拍攝新劇《雙生陌生人》一人分飾兩個角色,他說:「都拍到有啲精神分裂,不過,都開心有機會做呢啲角色,係疊住宣傳就會攰啲。」陳瀅則為另一古裝喜劇《痞子殿下》開工,被監製勒令減肥10磅的她說:「減咗6磅半,仲差3磅半啫,Keep住開工就好快瘦。」馬德鐘則說:「我就相反,開工因為好攰所以會食多咗嘢,不自覺愈拍愈肥。」

版主

日期: 10/5/2021
活動: 『伙記辦大事』之「『伙記』萬歲」
嘉賓: 歐陽震華、馬德鐘、陳瀅、賴慰玲、
          楊卓娜、張國強、衛志豪、鄭子誠、
          吳沚默、陳耀全。
時間: 12:30
地點:

版主

日期: 18/5/2021
活動: 『伙記辦大事』之「兩雄相遇 鬥到最後」
嘉賓: 歐陽震華、馬德鐘、陳瀅、衛志豪、
          鄭子誠、崔建邦、何啟南、楊證樺、
          趙樂賢、嘉駿、吳沚默、陳建文、
          孟希璘、陳耀全。
時間: 15:00
地點:

版主

(on.cc)
歐陽震華恨做大反派 爆萬綺雯搞大生意
05月18日(二) 16:24

藝人歐陽震華(Bobby)在將軍澳電視城出席劇集《伙記辦大事》宣傳,劇集星期日晚大結局。問到可有再拍劇計劃?他說:「睇吓拍咩,自己想自編、自演、剪片、配埋樂,不過就唔好自導。」他又指做了30多年正派角色,也希望一試大反派,他笑說:「我個樣善良嘛,所以冇人敢試,驚孭鑊,哈哈。」

劇集將大結局,但女主角萬綺雯一直未有出席宣傳,Bobby說:「佢喺內地搞緊民宿,因為往來要隔離所以返唔到嚟宣傳。佢嗰啲大生意嚟,遲吓影城都搞埋。」Bobby又笑言要自薦為萬綺雯的民宿做代言人。

版主

(on.cc)
陳瀅戲份多過萬綺雯惹網民不滿 馬德鐘幫手護航
05月18日(二) 17:22

馬德鐘同陳瀅合作拍劇。
藝人馬德鐘與陳瀅在將軍澳電視城出席劇集《伙記辦大事》宣傳,新劇將大結局,馬德鍾指近期有追劇,看到劇情白熱化有點抖不過氣,陳瑩則指因開工未有時間睇看,希望稍後一次過煲劇。

講到有網民不滿陳瀅的戲份比起女主角萬綺雯(蚊蚊)還要多?她說:「好抱歉,我都明白粉絲,當然係想睇佢哋偶像多啲。(萬綺雯因為咁缺席宣傳?)唔係,蚊蚊喺內地,因為往返香港要隔離啫。」講到網民發現近期無綫劇集有「借女一、捧女二」的情況,馬德鐘則為陳瀅護航說:「呢套唔同,呢套係雙男一、雙女一。」