TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: People123

《聲夢傳奇》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

TVB Weeldy

【娛樂熱話】
《聲夢傳奇》15位參賽者正式登場
4.10 成就音樂夢想

萬眾期待的真人騷選秀節目《聲夢傳奇》發掘熱愛音樂的新「聲」,成就音樂夢想,為樂壇再創傳奇!
15位參賽者經已誕生,由專業的音樂及造型團隊悉心培訓,將以最佳狀態挑戰連場激戰,經歷重重淘汰,爭奪終極冠軍。
節目將於4月10日起,逢星期六,晚上8時30分於翡翠台播映,每集節目更採用XR延展實境技術,配合360度場景設計及4K拍攝,為觀眾帶來震撼視覺的嶄新體驗。

為隆重其事,TVB於3月19日舉行《聲夢傳奇》記者會,公布節目有關詳情。15位參賽者先以型格便裝,並公開童年及私人相片,作自我介紹,讓觀眾作初步認識。會上亦首播特別為15位參賽者度身訂造之前奏節目《聲夢傳奇-序幕》,隨後,15位參賽者以全新形象再度登場。出席者包括:電視廣播有限公司副總經理(綜藝、音樂製作及節目)曾志偉先生、星夢娛樂集團有限公司行政總裁何麗全先生、電視廣播有限公司助理總經理(藝員管理及發展)樂易玲小姐、銀迅集團主席莊紫祥博士、聯席董事莊皓麟先生、總經理吳皓程先生、電視廣播有限公司非戲劇經理陳旭亮先生、監製姜彥愷先生、音樂總監Johnny Yim及髮型總監Herman Law。

《聲夢傳奇》15位參賽者包括:林沚羿、潘靜文、姚焯菲、張馳豪、林君蓮、詹天文、黃奕斌、孫漢霖、炎明熹、蔡愷穎、冼靖峰、鍾柔美、文凱婷、何晉樂及林智樂(排名依出場序)。

為15位參賽者度身訂造之前奏節目《聲夢傳奇 - 序章》將於星期六,3月20日,晚上8時30分在翡翠台首播。4月3日(星期六),晚上8時 30分則播映特備節目《聲夢前傳》,讓廣大觀眾對各參賽者有更深入的認識。

版主

(on.cc)
任《聲夢傳奇》導師 李克勤「湊仔女」做雙面人
03月22日(一) 23:21

投放3,000萬元訓練費的無綫歌唱選秀節目《聲夢傳奇》,一度傳出「煞停」,隨着三大唱片跟無綫「破冰」,以及加入有豐富綜藝演出經驗的王祖藍的意見後,重新包裝的15集真人騷《聲夢》進行得如火如荼!節目除了有森美擔任主持外,又有猶如「奶爸」的星級導師克勤,他今晚終於「踩場」與學員見面溝通,一班學員都對他的出現「心心眼」,甚至能將其名曲琅琅上口。

克勤入行超過30年,不止在香港樂壇佔一席位,連年前到內地演唱兼主持內地歌唱節目《我是歌手》,亦平地一聲雷,與周深的合演被喻為「神仙合唱」。如今他以星級導師身份帶領學員初踏台板,所傳授的經驗足令這班初生之犢有袋錢落袋!

近年少有在香港螢幕露面的克勤,令觀眾最深刻的歌唱節目主持,要數05年與梁榮忠為無綫主持天才表演式節目《殘酷一叮》,當年部分參賽者如莫凱謙和喬寶寶等,亦因而聲名大噪而入行。

《聲夢》中,除了克勤帶領學員外,還有三大唱片、共6間唱片公司派出歌手代表,穿插15集真人騷演出。據知演出歌手位位分量十足,在樂壇獨當一面,其中兩位神級歌手更影響了兩個年代。他們將在節目尾段登場為學員打氣,希望生力軍可為樂壇注入新力量。

克勤回應東網稱:「好高興呀!當然想做個好嘅節目,觀眾又鍾意睇,如果收視好就更開心!(星級導師有咩準備?)我會形容自己係佢哋個『奶爸』,就好似天使與魔鬼嘅混合體,會幫學員搵個啱嘅方法解決問題,又會幫佢哋搵適合導師,等佢哋發揮得更好,有好嘅表現,我哋之間就好似朋友咁!(點解又係魔鬼?)因為有啲環節我會考驗佢哋,所以並非百分百Nice Guy!」

至於另一重點音樂節目《勁歌金曲》,一直備受關注的主持人選,已定為音樂人郭偉亮及歌手糖妹。

版主

日期: 27/3/2021
活動: 「聲夢傳奇」拜神
嘉賓: 李克勤、十五位參賽者。
時間: 13:00
地點:

版主

(on.cc)
無綫人工僅夠買衫褲鞋襪 李克勤講心唔講金
03月27日(六) 15:18

歌手李克勤今日出席無綫歌唱比賽節目《聲夢傳奇》的拜神儀式,他稱距離上次為無綫主持綜藝節目已有5、6年之久,心情開心:「成個氣氛好唔同,感覺好朝氣勃勃,見到志偉(曾志偉)9點就返工,咁多年佢除咗去打波之外都未試過咁早,佢真係付出整個生命去幫手。」他又透露早在1月份,無綫已有人接觸他洽談這個節目,但否認對方是曾志偉:「邊個唔重要,工作係緣分,我1月由大陸回來,嚟緊今年大部分時間都會喺香港,佢哋覺得好啱我做,而且都幾好玩。佢哋初時想我做導師,但我唔想咁單向,就畀我做主理人,我想好似大哥哥咁同佢哋分享,有啲參賽者都只係大過我個仔1、2年。我自己都係參加唱歌比賽出身,近年又經常喺大陸參加比賽,好多嘢可同佢分享,佢哋又可以同我分享吓時下年輕人嘅音樂喜好同點樣感受音樂,我唔想係學生同導師關係,佢哋叫我做李生,我覺得咁幾好,如果佢哋直呼我克勤,可能佢哋又驚,叫我克勤哥,我又會毛管戙。我諗住會請其他朋友做導師,可能係參賽者鍾意嘅藝人,但呢啲等大會公布,我心裏有數,但唔知請唔請到。我希望呢個唔止係歌唱比賽節目,做到同以往唔同。」他自言付出了不少心機及時間,希望有好收視,並笑言:「TVB錢就冇乜㗎喇!(你有冇人工?)有,夠買衫褲鞋襪,我同TVB唔係講呢啲,有個情義結。」

版主

(on.cc)
最後一分鐘先知《聲夢傳奇》賽制!14歲姚焯菲勁緊張
03月27日(六) 16:12

無綫歌唱比賽節目《聲夢傳奇》的15位參賽者與歌手李克勤今日進行拜神儀式,其中年僅14歲的姚焯菲(Chantel)與炎明熹(Gigi)被問到是否認識克勤時?Chantel稱:「之前接觸過3、4次,第一次見佢已經認得,唔需要上網搵,初時見到好驚,李克勤咁大個明星,但佢個人好nice。佢同我哋講咗好多關於揀歌方面嘅嘢,佢開演唱會嘅經驗,我哋平時好少機會聽到。」Gigi亦大讚克勤友善親切,覺得前輩的經驗非常有用。

另外,所有參賽者對於賽制完全不知情,Chantel坦言心情緊張:「我哋係同觀眾一樣,要到最後一分鐘先知個賽制係點。」Gigi自言擔心第一集就被淘汱,緊張到手震,她在參賽者中算是較為人熟悉的一位,問到會否令壓力大增?她說:「我有啲壓力,如果發揮唔好,怕令大家失望。」至於兩人最想見到的香港歌手,她們都講不出,Gigi稱想見內地歌手周深。

至於年僅17歲的參賽者林智樂(Felix)在第一集中已獻唱克勤的歌曲《飛花》,他表示:「我好鍾意廣東歌,好多人都忘記咗80年代到2000年嘅廣東歌,有好多人未聽過,我想唱畀大家認識。(克勤有冇聽過你唱?)佢有畀意見,話好聽同有品味。(之後會唔會揀多啲佢嘅歌?)之後都有啲歌係,但要過咗今日比賽先。(有冇信心?)點都要對自己有信心。(你之前話自己個樣唔突出,擔唔擔心比較輸蝕?)都擔心,但都冇辦法,依家都飛唔切去整容,可能等通咗關先去整。(想整邊度?)成個樣,可能要換咗Aska(另一參賽者張馳豪)個頭會好啲。」又笑指自己身形不夠大隻要換身。

版主

日期: 2/4/2021
活動: 『聲夢傳奇』綵排探班
嘉賓: 衛蘭、王灝兒、林君蓮、鍾柔美、
          炎明熹、姚焯菲、何晉樂、張馳豪。
時間: 17:00
地點:

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
闊別10年再合作 JW衛蘭任《聲夢》導師
04月02日(五) 20:13

歌手JW(王灝兒)及衛蘭(Janice)為無綫新歌唱比賽《聲夢傳奇》擔任導師,講到她們繼合唱《男人信什麼》後事隔超過10年再合作,2人大感期待又開心,問到導師之間會否Battle?JW笑說不知道,今日主要來揀選學員入隊:「見到啲參賽者好細個,但好大膽,我細個都有參加歌唱比賽,不過14、15歲嗰陣嘅自己唔大膽,享受唔到唱歌。(唱你啲歌會加分?)唔會,因為我好熟自己啲歌,揀我嘅歌唱會開心,但同時都好戥佢哋擔心,反而唱男歌手嘅歌係會好啲。」

Janice就覺得風格最重要,切忌模仿主唱的歌唱Style:「透過節目真係學咗好多嘢,都留意番自己嘅演出。」她們又否認是嚴師:「會體諒佢哋、想佢哋做得好,始終都係新,會想同佢哋分享我哋識嘅嘢。」JW接謂:「我唔係最專業嘅歌手,冇話要教授啲咩技巧,但我識得聽。」講到有網民將《聲》跟ViuTV《全民造星》做比較,JW表示:「全世界都有好多平台搞歌唱比賽,係件好事。」

另外,提到許廷鏗離開華納,前同門歌手Janice指跟對方不太熟,只形容為同事關係:「希望佢揀之後嘅路會開心。(佢回復自由身後多咗嘢做,你覺唔覺得自己少嘢做?)咁我背後都做緊好多嘢,雖然呢幾個月冇嘢出,但其實係儲緊子彈。(會唔會想做啲有錢搵嘅工作?)有機會都想嘅,但眼前做好自己啲嘢先。」

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《聲夢傳奇》第一戰
15位參賽者力爭出線席位

《聲夢傳奇》第一集將於4月10日(星期六),晚上8點半,於翡翠台隆重首播。15位參賽者,包括林沚羿、潘靜文、姚焯菲、張馳豪、林君蓮、詹天文、黃奕斌、孫漢霖、炎明熹、蔡愷穎、冼靖峰、鍾柔美、文凱婷、何晉樂及林智樂,將首踏聲夢舞台,輪流演繹自選歌曲。他們將即場接受25位專業評審團點評,並以亮燈形式顯示參賽者分數。25位專業評審團由六大唱片公司代表、專業音樂製作人、著名電台DJ及音樂雜誌負責人等不同界別代表所組成,包括:寰亞唱片有限公代表Tony Chu、環球唱片有限公司代表 Duncan Wong、索尼音樂娛樂代表 Andrew Chan、英皇娛樂集團代表 Raymond Chan、香港華納唱片有限公司代表 Gordon Lee、星夢娛樂集團有限公司代表何麗全;資深音樂製作人舒文、趙增熹;唱片監製張佳添、韋景雲、周錫漢、徐浩、Bert Liu、Keni、Edmond Tsang;香港電台DJ李志剛、艾力;新城電台節目主持人路芙、新城知訊台執行總監程凱欣、音樂製作人陳彥廷、符致逸、黃安弘;唱作人Madboii;音樂雜誌負責人Brutus Chan及Jesper Chan。

首輪回合中,15位參賽者展現唱歌實力,獲得綠燈最少,分數最低的一位,將即時被淘汰,告別聲夢舞台。《聲夢傳奇》除了有森美擔任主持,李克勤任主理人,陪伴15位參賽者外,亦邀請六位歌手衛蘭、泳兒、 Gin Lee 李幸倪、JW王灝兒、周柏豪及AGA江海迦擔任星級歌手導師。六位星級歌手導師於第一集親臨現場,欣賞眾人臨場表現,亦會從中揀選心水學員,為下一輪分隊作賽作好準備。

此外,4月12日起逢星期一晚上9時於J2特別推出《Staries聲夢定時動態》,節目由15位學員主導,以拍攝網絡短片的形式定時更新各人動態,包括:從備戰到比賽的心路歷程、舞台背後的苦與樂、跟歌手導師的相處點滴等,揭開各位學員最真、最貼地、最瘋狂的一面。

《聲夢傳奇》
4月10日起
逢星期六
8:30PM
翡翠台

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

TVB官方微博VM :#声梦传奇# 導師專業評審團陣容強大

大家期待嘅【聲夢傳奇】聽晚8:30就會喺翡翠台播出第一集,除咗主持森美、主理人李克勤、十五位學員之外,仲邀請咗6位歌手包括衛蘭、泳兒、Gin Lee 李幸倪、JW王灝兒、周柏豪及AGA江海迦擔任參賽者嘅導師。

另外仲邀請25位專業評審團包括:
寰亞唱片有限公司代表Tony Chu、
環球唱片有限公司代表 Duncan Wong、
索尼音樂娛樂代表 Andrew Chan、
英皇娛樂集團代表 Raymond Chan、
香港華納唱片有限公司代表 Gordon Lee、
星夢娛樂集團有限公司代表何麗全;
資深音樂製作人舒文、趙增熹;
唱片監製張佳添、韋景雲、周錫漢、徐浩、Bert Liu、Keni、Edmond Tsang;
香港電台DJ李志剛、艾力;
新城電台節目主持人路芙、新城知訊台執行總監程凱欣、
音樂製作人陳彥廷、符致逸、黃安弘;
唱作人Madboii;
音樂雜誌負責人Brutus Chan及Jesper Chan。

大家記得準時收睇啦!

版主

(on.cc)
姚焯菲鍾柔美擔心《聲夢》被淘汰 壓力大爆喊!
04月09日(五) 21:02

無綫歌唱選秀節目《聲夢傳奇》將於明晚播映第一集,15位學員林沚羿、潘靜文、姚焯菲、張馳豪、林君蓮、詹天文、黃奕斌、孫漢霖、炎明熹、蔡愷穎、冼靖峰、鍾柔美、文凱婷、何晉樂及林智樂,首踏舞台,逐一演繹自選歌曲,25位來自樂壇不同界別的代表,包括:六大唱片公司代表、專業音樂製作人等,組成專業評審團即時評分。在首輪回合獲得最低分的一位,就會即時被淘汰,告別聲夢舞台。

森美及李克勤分別擔任主持及主理人,陪伴15位學員一齊成長,6位歌手衛蘭、泳兒、Gin Lee、JW、周柏豪及AGA擔任參賽者的導師,欣賞各人表現後,就會挑選心水學員進入下輪比賽。

第一集就有參賽者「無得留低」,壓力之大,可想而知,現年14歲的姚焯菲(Chantel)及鍾柔美(Yumi),是15位學員當中年紀最小,面對如此大壓力,都忍不住一度落淚,擔心隨時被淘汰。