TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: People123

《聲夢傳奇》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 10/7/2021
活動: 荃新天地.聲夢六強終極大鬥法
嘉賓: 鍾柔美、何晉樂、姚卓菲、文凱婷。
          冼靖峰、炎明熹、何麗全。
時間: 16:00
地點: 荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下露天廣場

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
【獨家】炎明熹親友四圍搵唱片公司講數換獎
07月10日(六) 00:01

無綫熱播真人騷《聲夢傳奇》,冠軍大熱的炎明熹(Gigi)有傳因拒簽無綫而三甲不入,據聞是其親友在背後發功,自以為可以藉Gigi的人氣搞小動作跟無綫「講數」,作為換獎條件!

《聲夢傳奇》已進入白熱化的尾聲階段,戰況激烈,Gigi因鬧出不少是非而成為風頭躉。她跟姚焯菲(Chantel)、鍾柔美(Yumi)三大熱門勢均力敵,不過Gigi由比賽開始已被睇高一線,16歲的她憑超凡唱功被推舉為「民選冠軍」,頂着「冠軍大熱」的光環,其身邊人也雄心壯志。

有指Gigi的親友四出散播消息,聲稱她是自由身,歡迎各大唱片公司主動邀約,轉頭即向無綫吹噓Gigi成為各大唱片公司的搶手貨,暗示冠軍獎項可作為簽約條件,令無綫動怒,發聲明以正視聽!

無綫高層樂易玲親爆Gigi已經簽約:「參賽者比賽前已跟無綫簽約,年期唔透露喇,簽咗好長!」又指一眾學員於正式受訓前,全部均與無綫簽下經理人和星夢唱片2份合約:「訓練係好嚴謹,佢哋個個都好專業,好有鬥心。」對於炎明熹經常「黑面」,樂小姐為對方解畫:「佢之前病咗,喉嚨唔係好舒服,不過佢好叻,宣傳工作做足,佢冇要求唔出席,啲報道好唔公平,佢冇咁活潑就話佢黑面,佢已經好乖。」
樂小姐指大部分學員仍在求學,最初也擔心他們能否捱得住,既要返學又要搵導師練歌及應付比賽:「整個團隊都好認真,連李克勤都好緊張,一有時間就睇佢哋練歌,好似變咗大家庭咁。參賽者個個前途無可限量,將來樂壇有呢班後生仔女,希望會多啲生氣。」

就早前多番揣測及相關不實報道,無綫企業傳訊科指全無事實根據:「《聲夢傳奇》所有參賽者,於比賽開始前已與無綫簽定5年合約,故不構成因有參賽者未肯簽約,而未能進身三甲的說法。決賽於7月19日才進行現場直播,屆時除了有多名業界專業人士擔任評番外,家庭觀眾進行的公開投票亦會計算在內,賽果必定公平、公正、公開。」

版主

(HK01)
《聲夢傳奇》15位學員總動員出騷 過千觀眾聽歌逼爆商場
撰文:
林迅景
出版:2021-07-10 17:15
更新:2021-07-10 21:12

ViuTV劇集《大叔的愛》的主角和Anson Lo和Edan今日(7月10日)出席尖沙咀商場活動,近千名粉絲到現場為見偶像一面,逼爆現場,另一邊廂TVB《聲夢傳奇》的學員炎明熹(Gigi)、姚焯菲(Chantel)和鍾柔美(Yumi)也於荃灣商場同日出席活動,氣勢以及粉絲、圍觀人數都毫不輸蝕。

《聲夢傳奇》的活動於荃灣商場中庭的大廣場舉行,除了地面聚集了近200位拿着燈牌的粉絲外,還有一大班守候已久,拿着相機的粉絲,在大廣場的二樓以及三樓,也企滿了近千名觀眾,場面墟冚又壯觀。

在六強現身之前,其餘11位被淘汰的學員,林智樂、張馳豪、詹天文等亦逐一出場演唱打一頭陣,學員出場時,現場還有其粉絲歡呼支持。陽光普照底下,聽着悅耳的音樂,氣氛十分好。

版主

(on.cc)
姚焯菲《聲夢》歌衫特別貴?鍾柔美視蔡依林為目標
07月10日(六) 20:06

憑《聲夢傳奇》人氣急升的姚焯菲(Chantel)與鍾柔美(Yumi)出席商場活動,其中有「國民初戀」之稱的Chantel獲型爆爸爸到場支持。講到決賽將近,Chantel坦言心情興奮亦有少少緊張:「始終係最後一次喺《聲夢》舞台,好想有最精彩嘅表演,所以有啲壓力。」Yumi表示沒有大壓力:「因為依家行到呢步,我已經係好滿足,想做最好嘅一次畀大家睇,會盡力就得。」講到Yumi被網民封為「港版蔡依林」,她說:「我真係好開心,冇諗過。(人哋唱得好會有壓力?)會向佢為學習目標,亦希望有番自己風格。」

提到Chantel的歌衫被指特別貴,她說:「大家都係公平嘅,冇話邊個特別貴,我有公司衫亦有自己衫,覺得靚先着,唔係全部貴。」至於《聲夢》大熱門炎明熹是非纏身,會否對她們奪冠會更有優勢?Chantel說:「唔覺,公司都係公平,唔會特別偏心。」Yumi說:「順其自然,都係睇大家鍾唔鍾意啲表演。」

版主

(on.cc)
Gin Lee教鍾柔美跳唱被考起 邊個《聲夢》學員難教?
07月10日(六) 23:45

「聲夢導師」李幸倪(Gin Lee)與泳兒現身無綫慈善節目《明愛暖萬心》,談到一班「聲夢」學員,Gin Lee不諱言每次均盡心盡力教導,絕不會偏心:「之前Yumi(鍾柔美)跳唱,我本身好少呢方面嘅經驗,所以都需要學習,亦都考起自己。」

她則認為過程間如同與學員一起成長,問到哪一位學員難教?她說:「Rock(何晉樂),記得教佢係溫柔10次都唔Work,結果都係要鬧,可能會嚇親佢,但我都係為佢好。(擔心網友誤會你好惡?)唔會,觀眾睇唔到成個過程,我知自己出自真心已經足夠,Rock亦冇避開我,完咗節目後大家都有保持聯絡,佢仲多謝我添!」

版主

(on.cc)
親友被指搞小動作!炎明熹自嘲懵吓懵吓 唔怕被雪
07月10日(六)
22:29更新
19:16建立

無綫節目《聲夢傳奇》一班參賽者出席商場活動,獲星夢高層何麗全及500名粉絲到場支持,場面墟冚。眾人輪流上台唱歌及玩遊戲,之前聲帶出事的大熱炎明熹(Gigi)表現已差不多回復之前水準,亦見她心情未有受近日新聞影響。受訪時講到決賽在即,Gigi坦言心情緊張:「好多嘢要準備,又要練體能同埋練歌。(聲帶好番未?)好咗好多,就嚟冇事。」講到近日是非纏身,最新就有指其親友在背後搞小動作,向外宣稱她是自由身,借唱片公司招手逼無綫畀冠軍,她表示不知此事:「都冇必要問番屋企人,做好自己就算。(其實你已經同無綫簽咗約?)我都係懵吓懵吓,交畀屋企人處理,因為我仲細,好相信屋企人。」

問到可擔心因此事被牽連影響成績?她謂:「只要做好自己就得,目標只係想唱好啲歌。(擔心呢件事影響外界對你嘅觀感?)唔會,我好易唔記得唔開心嘅事,所以冇乜嘢。(心情冇受影響?)影響唔到我。」但可擔心因此事而攞不到冠軍?她坦言:「我參賽都唔係為咗攞冠軍,係想攞經驗,做好自己就得,名次我唔理。(驚唔驚呢件事激嬲無綫,將你投閒置散?)順其自然,因為我都唔知,交畀個天同公司安排,我個人比較佛系。(放你入『雪櫃』都唔怕?)雪櫃幾涼爽,尤其是夏天,哈哈。」

而講到她日前拍攝奧運主題曲MV被指黑面又企最側邊,她解釋:「嗰日因為我啱啱要做少少嘢先過嚟,所以就咁啱側邊有個位,同埋我唔想成日企中間,而黑面就係因為我嗰日覺得自己跳舞跳得唔好睇,反思緊點解跳得咁奇怪。」

版主

(HK01)
聲夢傳奇︱姚焯菲炎明熹受重用唱主題曲 有人仲搶埋菊梓喬飯碗?
撰文:林迅景
出版:2021-07-11 07:00

現時無綫電視製作的劇集,除了會由劇中演員主唱主題曲或插曲外,例如正在播出的《刑偵日記》和《愛.回家之開心速遞》,其餘劇他歌均會由「星夢一姐」菊梓喬、吳若希和譚嘉儀等星夢歌手一手包辦,但原來這個「慣例」即將會被打破。日前(7月10日)星夢娛樂行政總裁何麗全出席《聲夢傳奇》商場活動,接受《香港01》訪問時就說出了一個秘密。

何麗全說:「有啲入唔到決賽嘅學員,我哋都會畀機會佢,個冠軍同佢將來發展係冇關係。今次好可能只係觀眾鍾意佢,但係我哋係睇長遠啲,因為佢哋(學員)都簽晒約,都希望畀機會佢哋。」

他又以「香港小姐」做例子,說:「唔一定係冠軍就一定係喺娛樂圈發展最好,今次只係階段性,喺娛樂圈一定會有一個更加長嘅路,所以唔好畀暫時得失影響信心。」他也透露,除了活動「聲​夢Summer Camp」外,已安排了4位學員灌錄了卡通片主題曲。何麗全:「Aska(張馳豪)亦已經幫我哋錄咗劇集主題曲,好快就會出街,另外有4位後生女學員,Chantel、Windy、Yumi、Gigi唱《多啦A夢》,一套好受歡迎嘅卡通。」

版主

(HK01)
聲夢傳奇︱決賽賽制曝光 何麗全證設三個大獎:希望吸引觀眾投票
撰文:林迅景
出版:2021-07-11 09:30

《聲夢傳奇》決賽在即,炎明熹(Gigi)以及姚焯菲(Chantel)更成為冠軍的大熱門。今日(7月10日)15位學員齊齊出席商場活動,更過千觀眾更逼到商場中庭水滯不通,熱鬧非常,現任星夢娛樂集團行政總裁何麗全先生還親自到場「監督」,全程坐在台下欣賞。最近有傳言指大會將會設立「專業評審」、「網上投票」和前兩個獎項加埋的終極大獎,而何麗全先生接受《香港01》時,就親證了有關傳聞。

關於7月19日的決賽賽制,何麗全回覆《香港01》訪問就說:「有5位專業評審,同埋家庭觀眾都可以投票,係會影響個賽果,所以我哋希望吸引多啲觀眾投票。」有「專業評審」、「網上投票」和終極大獎?何麗全:「係。」看來這三個大獎必有一番龍爭虎鬥。

版主

(HK01)
獨家|消息指《聲夢傳奇》全員開演唱會 商場騷爆滿力證人氣夠
撰文:黃梓恒
出版:2021-07-14 00:00

《聲夢傳奇》下星期一便會迎來決賽,到時便會決定冠軍誰屬,節目亦正式落幕。不過節目完結並不代表《聲夢傳奇》真的完結,有消息指在決賽後,15位參賽者將會舉行演唱會,眾人迎來第一次自己上大舞台的機會!

《聲夢傳奇》15位參賽者包括炎明熹(Gigi)、張馳豪(Aska)、林君蓮(Kaitlyn)、鍾柔美(Yumi)、詹天文(Windy)、姚焯菲(Chantel)、黃奕斌(Hugo)、何晉樂(Rock)、潘靜文(Sherman)、孫漢霖(Steven)、林沚羿(Venus)、文凱婷(Aeren)、蔡愷穎(Lolita)、林智樂(Felix)和冼靖峰(Archie),雖然有人已率先出局,但TVB一早已與他們全部人簽約,所以最近活動也會見到他們,連奧運主題曲《奪金》也一起合唱。

有消息指,在《聲夢傳奇》結束後,15位成員不會各散東西,除了有「聲夢Summer Camp」之外,更在籌備演唱會,傳在八月暑假檔期跟大家見面,不過日子尚未確實。如果成真,是15位學員第一次上大舞台表演,相信這個消息一定令他們很興奮。在上星期,《聲夢傳奇》出席商場騷的時候,也有大批粉絲和市民圍觀,證明氣勢愈做愈有,如果開演唱會的確有得諗!

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
食住個勢!無綫為《聲夢》舉行演唱會 15位參賽者總動員出場
07月14日(三) 22:04更新

(節錄)
消息指在《聲夢傳奇》結束後,15位成員唔會各散東西,除了有「聲夢Summer Camp」之外,更會籌備舉行演唱會,傳在八月跟大家見面,不過日子尚未確實。如果成真,今次會係15位參賽者第一次上大舞台表演,相信《聲夢》粉絲一定會好興奮。

星夢娛樂行政總裁何麗全受訪時承認此事,並公布詳情:「演唱會喺下個月14至15日喺旺角麥花臣球場舉行,到時一班導師周柏豪、泳兒、JW、AGA同Gin Lee都會上台獻唱。」

至於一直陪伴學員成長、近期去了內地拍新一季《中國好聲音》的「聲夢」主理人李克勤,當然亦很想出席演唱會,但要視乎工作情況才能決定,而接捧任主理人的張敬軒則應會參與演出。