TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[活动预告] 萬千星輝頒獎典禮 2021年1月10日舉行

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 10/1/2021
活動: 『萬千星輝頒獎典禮2020』序幕環節錄影
嘉賓:
時間: 18:00
地點:

日期: 10/1/2021
活動: 『萬千星輝頒獎典禮2020』現場直播
嘉賓: 鄭裕玲、陸浩明、馮盈盈、提名藝員及頒獎嘉賓。
時間: 20:00
地點:

版主

(on.cc)
蔡思貝獲提名視后大感觸:我終於覺得自己有資格

臨近星期日舉行嘅《萬千星輝頒獎典禮》,一眾藝員都出盡渾身解數,全力拉票!被視為視后大熱嘅蔡思貝,今屆獲提名「最佳女主角」和「最受歡迎電視女角色」,佢尋晚喺社交網終極拉票,佢坦言心情緊張,又指今年有幸被視為大熱令佢十分感動:「我真真正正感受到那個獎項的重量,因為這麼多年來的入圍,今年 我終於覺得自己有資格,還有就是我很怕會令大家失望,辜負了支持我喜愛我的每一位,這段時間一直收到很多鼓勵的聲音,很多不同形式大大小小的『加油,睇好你!』的而且確 一個演員能夠透過演戲而影響自己和別人的生命,是最難能可貴的事情,但同時,你們也一直影響着我,是你們幫助我學會欣賞自己。」大批網民都留言力撐佢登上視后寶座!

版主

(HK01)
萬千星輝2020|李施嬅獲提名最佳女主角 透露將不會出席頒獎禮

TVB年度盛事《萬千星輝頒獎典禮2020》於明晚(10/1)舉行,一眾小生花旦將爭奪視帝視后寶座。李施嬅(Selena)憑《法證先鋒IV》「聞家希」一角獲提名「最佳女主角」及「最受歡迎電視女角色」,正當大家以為Selena會盛裝打扮出席時,她卻透露今年不會出席頒獎禮。

Selena今日(9/1)在IG上載戴口罩的照片,並寫着:「Michelle 回來了。準備好出發!加拿大疫情好嚴重,要做好安全準備。我要飛喇!Enjoy the party tomorrow and Good luck to everyone!」原來她要飛回加拿大繼續拍劇,故未能現身明晚的頒獎禮。圈中好友陳山聰、謝東閔等留言叫她保重,一眾網民亦關心Selena會否頒獎禮,她也有作出回應:「今年不參與喇」。

版主

(on.cc)
跑山減壓!謝東閔勇於接受挑戰

《萬千星頒獎典禮2020》明晚舉行,好多藝人都作最後衝刺,喺網上努力拉票,憑劇集《殺手》獲提名「最佳男配角」謝東閔,今年表演出色,但要硬撼大熱門《香港愛情故事》嘅白彪同《反黑路人甲》嘅徐榮,真係一啲都唔容易。

佢為咗減壓,特登跑上山抖吓氣,紓緩緊張嘅情緒,見佢喺社交網上載咗一張獨坐望天嘅照片,留言:「今天選了一段非常艱難的路,就是為了給自己一些挑戰,正如做人一樣,做甚麼事都要盡全力,明天就是派成績表的日子,有些人問我緊不緊張,我跟你們說,我一點也不緊張,因為我這些年做的每一個角色都是全力以赴,得到大家的欣賞和支持這才是我最大的鼓勵,在這裏謝謝有份投票給我的人,明天見!」

版主

(on.cc)
魚翁撒網大包圍!張振朗最有信心攞呢個獎...

入行不經不覺已10個年頭的張振朗,近年事業開始起飛,去年更有《機場特警》、《反黑路人甲》、《使徒行者3》、《踩過界II》及《堅離地愛堅離地》共5套劇出街。今晚(10日)就是《萬千星輝頒獎典禮2020》大日子,他也分別角逐視帝、「最受歡迎電視男角色」及「最受歡迎電視拍檔」,實行叫3飛。

於其提名當中,他表示即使「拍檔獎」同時有兩個單位入圍,但明顯較有信心,他說:「《反》劇入面同王浩信、朱敏瀚嘅Hehe情,《使》劇同蔡思貝嗰種愛情,大家都好鍾意,我唔驚分散票數,魚翁撒網大包圍囉,各有支持者,唔知拉邊邊好,手掌手背都係肉,惟有見到邊個就講投邊邊。」對於問鼎視帝寶座,他直言沒有信心,因心目中早有人選:「我投黎耀祥《殺手》,近排同佢拍《拳王》真係好勁,好想見證佢攞4屆視帝,望住佢我雙眼發光,我演唔好唔緊要,今次佢又為角色減磅,50幾歲好勁,我都係浸多幾年先,爭都冇得爭,如果身邊係浩信、陳豪、黎耀祥呢啲,入5強已當贏。」更指憑《反》劇爭視帝,當初拍攝時卻沒甚信心,認為喜劇要令觀眾笑有難度,幸好作品出街後獲好評才鬆一口氣,問到未能憑該劇與拍檔賴慰玲一同競逐拍檔獎,他笑說:「佢輸畀兩個男人抵輸,套劇有呢個收穫已經好夠。」

而近日首度擔正的《堅》劇播出,還有幸唱主題曲,他透露收到朋友鼓勵短訊不禁眼濕濕:「套劇真係破繭而出,朋友喺短訊話首歌有擺音樂平台播,好開心,原來努力係有回報,再聽番首歌好感動,平時演古惑仔,今次做宅男,我專登戴眼鏡,又冇化妝整頭,眼圈都冇遮,眼鏡400幾度就咁戴,拍之前去埋動漫節觀察啲宅男喜好,我當呢個係初戀,好想畀觀眾評價,所以將咁多年學嘅掟晒出嚟。」

版主

(on.cc)
王浩信龔嘉欣票數領先穩登頂 蔡思貝拉票黃雀在「后」

《萬千星輝頒獎典禮2020》今晚(10日)舉行,每年視帝、視后獎項都爭崩頭,一眾候選藝員近日紛紛使出渾身解數拉票!據知視帝及視后方面,《踩過界II》的王浩信及《殺手》的龔嘉欣票數暫時領先,而「最佳劇集」《香港愛情故事》劇及《反黑路人甲》競爭激烈,鬥得難分難解。

喪食甜品 訴苦減壓
入行13年、由扮「死屍」做起到近年上位成為花旦的龔嘉欣,今年憑癲喪演繹《殺手》問鼎視后,連日四出拉票,大抵獲外界睇重,所以心理壓力隨之變大,鏡頭後顯得心事重重。她日前被發現出席劇集《堅離地愛堅離地》宣傳活動後,約朋友歎下午茶,期間悶悶不樂,不停揭餐牌,並點了不少甜品與友人分享。

她主力傾訴,更一度講到皺眉,要喪食甜品減壓,離開餐廳後見到有途人拖住可愛柴犬,她即飛撲上前又摸又攬。

接受電話訪問時,問到爭視后是否壓力爆煲?嘉欣坦言:「之前比較緊張,反而到頒獎禮就輕鬆好多,返公司有好多同事鼓勵。無論拎唔拎到獎,有觀眾、同事支持已經好開心。(要食甜品減壓?)食完真係好開心啲!」此外,她昨日在社交網分享拍攝《殺》劇的花絮片,作最後衝刺。
勁敵最後衝刺狂出招
另一邊廂,憑《踩II》角逐視后呼聲同樣高的蔡思貝,連日來獲星級姊妹陳瀅、賴慰玲、陳嘉寶、何雁詩、王君馨、楊秀惠及許芷熒等在網上開Po力撐外,當中身在加拿大的陳瀅,前晚更捱眼瞓與思貝隔空開Live,出力助攻:「識咗思貝好多年,由第一套劇集睇住佢演戲,慢慢變得成熟,係用多咗心去演,所以今年好值得攞獎。」思貝亦趁機拉票:「我真真正正感受到那個獎項的重量,因為這樣多年來的入圍,今年我終於覺得自己有資格……我很怕會令大家失望,辜負了支持我、喜愛我的每一位,這段時間一直收到很多鼓勵的聲音,很多不同形式大大小小的『加油,睇好你』……是你們幫助我學會欣賞自己。」不少網民都留言撐她登上視后寶座。

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人