TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[活动预告] 萬千星輝頒獎典禮 2021年1月10日舉行

禁止发言

最佳新人

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
【坐定粒六】王浩信減磅剃頭搶視帝

藝人王浩信於2017年憑無綫劇集《踩過界》,在台慶頒獎禮上勇奪首個視帝殊榮,今年風頭亦一時無兩,2套熱播劇叫好又叫座,表現備受好評。雖然今年視帝候選名單中有不少勁敵,但浩信仍獲大批網民力撐,明顯已領先一大截!憑多次「破格」、新鮮演繹俘虜觀眾的他,現時於西雙版納為內地電影《兵王之絕境狙殺》拍攝,今次亦作出大犧牲,為一場戲自剷短髮示人,據知他做完內地工作會趕返香港爭視帝,屆時這個平頭「盲俠」必令大家眼前一亮。

對於被視為大熱之選,身在內地的浩信受訪時謙虛說:「獎項都係平常心,全部都係咁有人氣、實力嘅前輩同大師兄,都係睇觀眾!公司都好公平,每年都係投票投出嚟,希望觀眾繼續支持《踩過界II》,自己返唔到嚟宣傳都唔好意思。」又指現時拍攝《兵》片,化妝、造型與之前都非常不同,笑言返港後怕大家會認不出他:「呢個戲動作為主,每日唔係開槍就係要打,都幾辛苦!自己都瘦咗好多磅,之後有除衫戲,每日都食得好清。今次係首次拍內地電影,所以都希望將香港演員最好嘅嘢帶畀佢哋。」現時內地天氣寒冷、溫差甚大,晚上只得幾度,但他為連戲仍要以短袖戲服上陣,認真辛苦。

版主

(on.cc)
湯洛雯出口術拉票: 梗係想馬國明贏!

今年視帝之爭暫時以王浩信領先群雄,氣勢力壓爭取冧莊的馬國明與「天堂哥」袁偉豪,搞到兩位「阿嫂」要幫口拉定票!馬國明女友湯洛雯錫住另一半,她笑說:「私心梗係想馬國明贏啦,但佢對獎項都冇所謂,我哋兩個都好隨緣。」自爆反而另有着緊的人:「最想見到高海寧攞視后,呢兩年佢接咗好多唔同類型角色都處理得好好,又不斷增值自己,好值得攞獎。」認真姊妹情深。
至於「袁太」張寶兒受訪時力撐另一半:「作為太太就梗係支持丈夫啦!不過王浩信喺《踩過界II》做盲俠,飾演冇咗視力嘅角色都可以做到咁有魅力,係好值得欣賞。」又指會在背後默默支持:「到時會幫佢襯吓衫,煮定飯等佢返嚟消夜!」

版主

(on.cc)
入行10年首爭飛躍!謝東閔為拍床戲唔再做肥仔

藝人謝東閔已入行10年,今年有多套劇集推出,包括《殺手》、《使徒行者3》及熱播劇《香港愛情故事》,更獲提名「飛躍進步男藝員」獎,與羅天宇、朱敏瀚齊齊爭獎。雖然他以往曾提名「男配角」,但「男飛躍」就首次獲提名,他於《殺》劇中的冷血角色令人看到都心寒,演出令人眼前一亮,而他於《香》劇中,演甚有性格的角色,由造型到演戲方式都大有改變,相當新鮮,他說:「好多人話睇完《殺》見到我都驚,呢個係入行10年最鍾意嘅角色,《香》就好特別,題材貼地,角色感情複雜。」歌唱比賽出身的他,直言未來會專攻演戲,希望能做出成績,最想演繹能啟發觀眾的角色。

雖然他今年事業得意,感情生活就遭遇挫折,女友朱智賢被爆出軌,但他直言事件已經過去,自己亦已放下,他說:「我已經放下,唔記得晒,過咗去就唔諗,人生無論事業、愛情都係不停學習。」

於《香》劇中,他背住女友與王敏奕撻着,除了激情咀戲、床戲更火辣。性格向來慢熱、怕醜的他說:「床戲唔算好激,只係意識啫,但拍時都尷尬,反而王敏奕仲放過我。」為了一場晒肌戲,他不惜花2個月時間減掉25磅,肥仔變型男,他說:「未減之前170幾磅,用生酮飲食法,減到人生最瘦嘅148磅,效果好滿意,個樣削晒,化咗少少眼袋,加埋我最想要嘅鬍鬚,成個人好憔悴。」他謂現在都想繼續保持Fit爆身形。

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人

禁止发言

最佳新人