TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: lily123

[完成拍攝] 『十月初五的月光』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
被阮嘉敏搶「舊愛」!林穎彤谷胸晒線硬撼「小三」
03月12日(五) 18:15

「分手情侶」林穎彤(Bella)與伍富橋於無綫重拍經典劇《十月初五的月光》演情侶,日前拍攝一場結婚戲,惟劇情交代婚禮期間,新娘子被偷龍轉鳳,最後阮嘉敏成為正牌新娘,慘被遺棄的Bella跪地痛哭。兩女不約而同穿低胸婚紗晒身材,Bella更是禾稈冚珍珠激罕晒線,難怪她也忍不住讚自己:「呢件婚紗Cutting着到我好似有啲身材咁,哈哈!(同舊愛伍富橋拍呢啲場面好深感受?)我哋係朋友啫!不過呢場戲佢同嘉敏對手多啲。好記得拍嗰時要着住高踭鞋跑,點知其中一個鞋踭篤到右腳,搞到流晒血冇咗少少肉。」更指該場戲連拍了兩日,還要喪喊,情緒相當低沉,幸好終於完成,令其放下心頭大石。

而首次穿婚紗拍攝的阮嘉敏則表示不敢進食:「件婚紗好緊,仲要飯後先拍,所以我只係食咗幾啖咋!好驚着唔落,同埋場戲仲要同伍富橋Kiss,真係好緊張。」至於伍富橋就笑指支持自由戀愛,抗拒家人逼婚橋段,不過就避談與Bella拍攝結婚戲感受。

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

版主

(on.cc)
何依婷打孖冷衫焗到中暑 胡鴻鈞叫許廷鏗堅持夢想
03月16日(二) 19:21

藝人胡鴻鈞、何依婷、林穎彤、石修在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。胡鴻鈞被問到有指許廷鏗奪得「叱咤男歌手金獎」後恃紅生嬌,工作態度差兼私下接工作,繼與前公司星夢不歡而散後,再與華納鬧不和遭雪藏。他說:「依家忙緊拍劇,休息時間都唔夠,都係尋晚先聽到,做呢行係有好多是是非非、唔同嘅新聞,最緊要知自己做咩,堅持自己嘅目標。(佢係堅持己見嘅人?)藝人都應該有自己諗法,最緊要大家舒服。(同前公司星夢都係不歡而散?)唔係好了解佢同公司嘅關係,呢啲我都經歷過,最緊要唔好畀新聞影響到,堅持自己嘅夢想。」對於有傳無綫計劃復辦《翡翠歌星賀台慶》他認為是好事,現在開始有半年時間可以練歌。

何依婷上星期拍攝時不慎中暑,她指當日在炎熱天氣下穿了兩件冷衫開工,曬了3、4小時,身體出現脫水情況,原本想堅持拍攝,但導演不批准,最後提早了半日收工去看醫生。她指隨後開工會帶備退熱貼和冰等開工降溫。

版主

(on.cc)
行乞片被翻炒!林穎彤拍父女戲唔怕感傷
03月16日(二) 20:05

藝人林穎彤在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。她與李龍基拍攝到一場父女感情戲,剛巧她18年前遭父拋妻棄女,與母親坎坷行乞的受訪片段再被翻炒,問到拍攝時可會觸景傷情?她說:「唔會觸景傷情,都報道過,已經係往事,冇諗過段片會再流傳,仲引起好多朋友關心。」當年在片中指希望長大後買樓給媽媽住,她說:「有同媽媽傾過買樓,但係佢年紀大唔想搬,依家都係同媽媽住喺成長嘅地方。」

講到何麗全接掌星夢後,有傳星夢歌手要加簽無綫經理人合約才「有得留低」,她指合約雖然有變,但只是將本身的星夢歌手合約,與無綫經理人合約合併一起,以年期較長為準,未有特別加長合約。

版主

(on.cc)
海俊傑避隔離留港發展:有工開梗係喺度啦!
03月16日(二) 21:43

藝人海俊傑近日忙於為無綫重拍的經典劇《十月初五的月光》開工,飾演何依婷生父的他,笑指劇中與康華還有一名10歲兒子,頓時榮升爸爸級,他說:「之前都演過爸爸角色,但未試過有個咁大嘅女,因為角色講何依婷20歲,後來同我相認番,都幾得意,我仲係暖男爸爸嚟㗎!呢套劇同成班後生仔合作得好開心,劇本又好好,都會唔捨得完。」

而早前長駐北京發展的他,自2年多前返港拍攝《法證先鋒IV》後便沒有離開,此後一口氣接了幾套劇集,問到是否把基地搬返香港?他笑說:「依家都上去又要隔離一段時間,所以香港繼續有工開,就梗係留喺度啦!托賴呢幾年真係冇停過,都算滿足。」

超级版主

(明周)
【十月初五的月光專訪】胡鴻鈞邀羅天宇拍BL劇 何依婷做喊包被讚
14/03/2021

無綫翻拍經典劇集《十月初五的月光》,找來胡鴻鈞、何依婷和羅天宇飾演劇中三位主角初哥哥、君好及禮信,雖然劇名一樣,不過新版很多地方都跟二十年前的舊版不同,除了外景由澳門改為流浮山外,劇組特別為劇情設計了一個秘密基地的場景,作為劇中一眾年輕人聚會之地,其中一場講述飾演初哥哥的胡鴻鈞為完成君好何依婷的願望,在秘密基地為她佈置了一棵紅葉樹,可惜陰差陽錯下,何依婷以為是羅天宇飾演的禮信所做,後來胡鴻鈞知道後,就順勢將二人牽在一起,自己黯然退出。

拍攝時,胡鴻鈞延續初哥哥啞巴的人物設定,用手語代替對白,胡鴻鈞說試過才知道,原來難度更高:「記手語難過記對白,拍前上了三堂手語班,之後老師將整套劇的手語拍了片,我每日拍完回家,就要練明天要拍的手語。除此之外,之前亦有特地去探訪聽障人士協會,看看他們平時生活做手語是怎樣?拍攝時手語不可做錯,又要顧自己的表情,所以挑戰都幾大。」

今次合作的對手,有不少年輕演員,胡鴻鈞直言沒想到跟他們的交流及火花比想像中建立得快及濃厚。「特別是我兩位拍檔,依婷是好聰明及勤力的演員,每次埋位對對白,反應好快,幾有天分。天宇雖然是情敵,但私底下我們很好傾,最記得一場戲有點hehe成分,他沖完涼只穿了內褲,那場戲拍得幾好,好好笑,之後我同天宇講,如果之後開一套BL (Boy Love)劇,是和我拍,可以嗎?他認真的想完後也說可以。」回想那場戲,天宇也忍不住尷尬的說:「不知道為什麼由《跳躍生命線》開始,套套劇都要我脫衣服,好似《她她她的少女時代》、《香港愛情故事》,今次也不例外,雖然戲分很少,但都不想出來是肥嘟嘟,所以開劇時知道有這場戲就已經開始減肥,也有叫監製放後些才拍,盡量爭取時間keep fit,有時看見胡鴻鈞的粉絲送美食來,他叫我一起吃,我也不敢偷吃。」

除了這場戲,天宇飾演的司徒禮信,很多時的打扮都是官仔骨骨,他說不止外形,還有很多地方跟以前舊版不同。「今次我會文質彬彬多少少,還有劇情跟以前有很多改動,我有很多同家人的感情戲,我一直都好少拍哭和淒厲的戲,所以對我來說是有難度,我好怕在別人面前抒發情緒,通常我都是會收埋情感,但今次就要撇除這個習慣,衝破關口,以前一有眼淚就會叫自己唔好喊,可能從小到大,家人都教我,男兒流血不流淚,這次要在眾人面前表露,感覺好難,相反這方面依婷就很強。」

兩位男主角都大讚何依婷拍喊戲,不用幾分鐘就可以流出眼淚,何依婷笑着回答說:「因為我本身就是喊包,好鍾意喊,加上劇本幫忙,那些對白令我很快投入情緒,我現在的喊是靠代入感,幻想發生在我身上,雖然易喊,但有時喊是不好看,我也正在找一個方法是可以好好去喊的。至於角色最有難度的地方是劇中君好是少女,雖然我都是,但她是更年輕,剛進大學,沒有人生經驗,所以在拍之前,我也特別去看了很多不同的戲,看其他演員怎樣處理這年齡的角色,演活那些感情。」

超级版主

劇組特別佈置的秘密基地場景是劇中年輕人聚會的地方,當中發生的情節都是二千年版沒有的

初哥哥角色的其中一個標誌,就是心口的哨子,新版仍有保留

超级版主

(星島即時娛樂)
【獨家】滿約「星夢」轉投「邵氏」大把路數 胡鴻鈞風騷拍《十月初五》同

今年初胡鴻鈞(Hubert)同周柏豪以半個「星夢一哥」姿態瓜分咗《勁歌》總選嘅「最受歡迎男歌星」,但自何麗全取代何哲圖接管「星夢娛樂」後,就要求歌手加簽埋TVB經理人合約嚟保命!Hubert食正天時地利,咁啱同TVB經理人及星夢合約同時屆滿,已轉投邵氏旗下嘅Hubert有優勢「彈出彈入」,睇清楚外圍環境先喺唱片方面落注!唔似得「Starz People」藝人周柏豪咁騎虎難下!事業有運行,難怪日前拍攝到胡鴻鈞拍TVB新劇《十月初五的月光》時全程表現超風騷,仲幫羅天宇按摩
採訪:方騫平 攝影:張詠森

TVB力捧嘅胡鴻鈞、何依婷及羅天宇喺全新版本嘅劇集《十月初五的月光》中孭重飛,分別演當年由張智霖、佘詩曼及馬浚偉扮演嘅「初哥哥」、「祝君好」及「司徒禮信」。當日喺錦田嘅外景場口,講天宇見胡鴻鈞約會何依婷個心有啲戚戚然。鏡頭一轉,再跳拍天宇成功追到何依婷,兩人拖住手,溫馨去睇戲。

扮收音師幫羅天宇按摩
當日Hubert心情大靚,戲內認真做手語,戲外就相當搞鬼,除咗扮做收音師、不停撩人「吹水」外,仲出力幫對緊稿嘅羅天宇按摩肩頸位置,搞到天宇舒服到發出呀呀聲!鬼馬胡鴻鈞又氹得米雪auntie好開心咁話:「冇見幾日,好掛住你呀!」胡鴻鈞為風騷、佻皮解畫:「因為羅天宇好慢熱,監製落Order要我親近同關懷佢,而我又鍾意同人打成一片,所以由我開心咁帶領劇組拍攝,唔玩會好眼瞓架!依家天宇俾我融化咗,感受到佢對我有啲嘢!」

坦承人事突變措手不及
最近胡鴻鈞簽咗邵氏經理人約,問到係咪會續約星夢唱片,踢走唔係TVB「親生仔」嘅周柏豪坐正做「一哥」?他即避談,帶記者遊花圈說:「唔排除所有可能,公司會同我物色一間音樂理念一致嘅唱片公司,依家出面都有唱片公司招手,但未得閒坐低同公司商量。之前我對前途想法,向何麗全及樂易玲閒談咗個幾鐘頭,何麗全畀到我舒服感覺,啱傾都係考慮留低因素之一,反而係咪做『一哥』唔係重點啦!我相信TVB會幫每一個藝人安排最好嘅工作。」講吓講吓,他爆響口話:「因為狀態(人事變動)突然,真係殺我一個措手不及,依家潛藏太多可能性,要用時間嚟消化。」他形容不論感情同事業,依家都超happy!另外,慢熱嘅羅天宇怪何依婷太保護自己!依婷即解釋:「有場戲話我跌喺佢上面,我怕醜好驚,堅持唔好跌太近。」天宇就話同龔嘉欣拍完《香港愛情故事》牀戲,呢啲只屬小兒科。

超级版主