TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: lily123

[完成拍攝] 『十月初五的月光』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

陈志江Lister :
十月初五的月光
開工大吉

(從左起)
萬朱莎華 全海景 朱莎嬌 祝君好 文初 司徒禮信
@石修 @胡鴻鈞hubert @何依婷Regina @米雪LV @姚嘉妮ClaireYiu #罗天宇#  

胡鴻鈞官方國際歌迷會:
Reposted from :sheksau ig

【十月初五的月光】
兩位好拍擋
四張照片,四款不同表情

超级版主

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
重演江依文!蔚雨芯預告獻螢幕初吻畀郭子豪

藝人蔚雨芯有份演出無綫新劇《十月初五的月光》,她飾演當年姚樂怡的江依文一角,將會跟郭子豪做一對,日前她在社交網上載拍攝花絮,有2年沒有拍劇的她說:「開完工感覺已好爽。」她預告會獻出螢幕初吻:「劇中我同子豪會有Kiss鏡頭,係我入行以來第1次拍咀戲,以前Say No係睇劇本有冇需要,唔想為錫而錫,或者為床戲拍而拍。(緊張嗎?)OK,因為同佢都好Friend,如果唔識嘅可能會驚。」

今次翻拍這套神劇,她可擔心會有比較?她並不擔心,她說:「觀眾會可能比較,但年代唔同,今次係向經典致敬,如果當年套劇唔受歡迎,都唔會翻拍啦,改朝換代,我哋有我哋特色。」近年主力於其自家美容品牌生意,她笑言拍戲好似變成副業,但能夠參與新劇演出,是非常興奮。

超级版主

版主

(on.cc)
【次次拎蔡思貝出嚟】何依婷夭中胡鴻鈞死穴

藝人何依婷、胡鴻鈞正式為無綫新劇開工,二人戲內戲外經常單單打打,女方起初敵不過,後來以其緋聞女友蔡思貝擊退他,相當搞笑。

無綫重拍經典劇《十月初五的月光》,日前正式開工,一班主角何依婷、胡鴻鈞、羅天宇、石修及米雪等齊齊到流浮山進行開鏡拜神儀式,祈求拍攝順利。劇中分別飾演「君好」與「文初」的依婷與胡鴻鈞甫見面即不停互窒,他倆首次合作拍劇,甚有「火花」!接受無綫娛樂新聞台訪問時,被問會否有親密戲?胡鴻鈞即說:「Cut晒㗎喇,同監製講咗。」依婷亦不甘示弱:「唔想同佢有囉!」二人更搶着表示會跟羅天宇多點親密戲!胡鴻鈞又以「前輩」稱呼依婷,指有參考對方在劇集《機場特警》的演出,依婷即反擊:「但係你唔係睇我吖嘛!你睇個女主角(蔡思貝)之嘛!」令胡鴻鈞即時語窒,不禁投降說:「講番你好唔好?」非常搞笑。

事後依婷接受東網訪問,笑說:「胡鴻鈞成日都窒我,但係唔緊要啦,佢喺劇中成日畀我恰,所以要平衡番。」提到其新造型相當年輕,她說:「我為個角色剪咗個劉海頭,我諗由我讀書時期都未試過咁短,都剪咗4、5吋。(喺流浮山拍外景會唔會好凍?)好在呢幾日唔係咁凍,劇組都好好,準備咗好多暖包畀我哋。」至於曾透露自己忽然有渴睡情況的羅天宇,不時要到流浮山開工,他坦言:「喺屋企去,車程都要個幾、2個鐘,有時仲要塞車,依家我都拍緊另1套劇,如果1晚開得夜,第2朝要去流浮山,我就會Call車,唔會自己揸,因為揸長途車眼瞓會好危險。」

版主

日期: 2/2/2021
活動: 『十月初五的月光』拜神
嘉賓: 米雪、石修、胡鴻鈞、何依婷、
          羅天宇、郭子豪、蔚雨芯、林穎彤、
          伍富橋、姚嘉妮、林偉、海俊傑、
          康華、鄺潔楹、李龍基、劉桂芳、
          董敬文、何偉業、朱匯林、阮嘉敏、
          陳俊堅、黃耀煌、林子超、嘉駿、
          吳香倫、趙壁渝、余德丞、楊玉梅、
          莫偉文、楊柳青、黃子雄、樊亦敏、
          王俊棠、張詩欣、章景恆、鄒兆霆、
          陳志江、冼少玲、杜之克、劉家豪、
          關樹明、丁羡儀、羅學欣、蔡婷婷、
          何哲圖。
時間: 13:00
地點:

版主

(on.cc)
胡鴻鈞受傷停用下半身 何依婷:唔知佢有冇用喎!
02月02日(二) 15:09

藝人胡鴻鈞、何依婷、郭子豪、羅天宇等於電視城出席新劇《十月初五的月光》拜神儀式,場面相當熱鬧。身為男主角的胡鴻鈞突撐拐杖現身,原來日前流浮山拍外景時發生小意外,他說:「其實好低B,嗰日條街好黑,我踩咗落水氹,即刻聽到『啪』一聲,已心知不妙,去到化妝間有工作人員幫我搵冰敷,但最終都要去醫院。(大約幾時好番?)未知,醫生叫我休息多啲,依家拍文戲先,只用上半身演戲,下半身少用,哈哈!不過我係好腰好腎好男人。」

何依婷則打趣接口:「唔知佢下半身有冇用喎,未傾到啲咁深入嘅話題。(你有冇安慰佢?)一知佢受傷,我就不停咁問佢情況點,問足幾粒鐘,搞到最終佢話我煩、問夠未!」胡鴻鈞即謂:「其實佢係驚我影響啲通告,佢使唔使開工啫。對唔住,我會快啲好番喇。」

談到有張智霖及佘詩曼珠玉在前,會否擔心有比較?何依婷表示:「壓力係要同胡鴻鈞呢啲前輩開工,佢好快。(乜嘢好快?)算數囉,所以成日蝦我。坦白講有睇番之前嗰套,睇吓有啲乜嘢可以改進,加新嘢入去我哋嘅演繹。」胡鴻鈞則指希望自己「創造」出新的版本。

版主

(on.cc)
親解勁爆黑眼圈之謎 余德丞自認非常健康
02月02日(二) 15:41

藝人余德丞早年踢波期間暈倒送院,此後外間很關心他的康復進度。上月他為足球節目擔任主持,期間被網民發現眼袋浮腫兼且沒精打彩,頻頻「食螺絲」,隨即引起猜測其身體狀況。

他出席劇集《十月初五的月光》拜神儀式,戲中客串扮演「年輕版祝展輝」的他,一再強調自己無大礙:「所以同公司溝通過,想開始拍番劇,依家熱吓身先。(身體真係冇事?)大家唔使再作無謂嘅揣測,做主持嗰場係澳洲球賽,本身唔熟當地球賽同球員嘅資料,作為主持應該花啲時間去做資料搜集,所以先瞓唔夠,可能加上現場燈光化妝影響,先影到我個樣好似好攰。」

他續謂至小還有哮喘,因血液長期不夠流通,令黑眼圈加深:「真係輸在起跑線,呢個冇得搞。又估唔到大家睇波之餘,又會睇埋我外表。」他指明白大家會「先入為主」擔心自己:「其實我非常健康,仲會去跑步,所以可以應付到工作嘅目前嘅身體狀況,我係可以應付到工作嘅。」

版主

分手後演情侶!林穎彤被伍富橋傷害:重新了解吓
02月02日(二) 15:50

藝人林穎彤(Bella)與伍富橋去年尾分手兼互相取消關注社交網,一度引起熱話。今午二人齊齊出席《十月初五的月光》開鏡,劇中更扮演情侶兼不乏親熱場面,難得他們相當大方,台上表明會恢復「關注」。

二人齊齊受訪,坦承雙方已有3、4個月沒有聯絡,但「重逢」沒有尷尬感覺。伍富橋續謂:「今次劇情交代我傷害佢,所以唔想咁快抽離角色,打算拍完套劇,擇個吉日,先再follow番佢。」Bella即笑謂:「其實佢都有偷偷哋咁睇我啲嘢啦!」

問二人今次合作後,可有機會再當「好朋友」?Bella嬌嗔謂:「畀啲時間我哋,再重新了解吓先啦。劇中我哋一時慘、一時好甜蜜,就快精神分裂喇。」