TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[即将开拍] 新劇<欺詐劇團>.潘嘉德@敖嘉年

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 欺詐劇團
監製: 潘嘉德

主要演員: 敖嘉年, 王灝兒, 蔣家旻, 鄭丹瑞

開拍時間: 10月中

超级版主

(晴報)
【獨家】金牌監製潘嘉德榮休後回巢開劇 竟然力捧星夢女歌手做主角?

無綫近年鬧小生、花旦離巢潮,多位具有實力的資深演員都選擇滿約後回復自由身或者改變合約條款,好戲之人如田蕊妮、黎耀祥、佘詩曼、鄧萃雯、胡杏兒、黃宗澤、吳卓羲等,在缺乏人手和劇集存貨之際,高海寧四套劇集連環推出,不只高海寧感到受寵若驚,就算觀眾多喜歡都難免有種睇到悶的感覺。近來的劇集不得不推新臉孔,陳曉華、馮盈盈等新晉演員都能安排成為劇集的女主角。本報收到最新消息,新劇男主角是事隔7個月再回塘的敖嘉年,而剛剛簽約成為星夢娛樂旗下女歌手的JW王灝兒將會「孭重飛」擔任女主角,該劇的監製正是一向喜歡用新人的金牌監製潘嘉德。

今年快將72歲的潘嘉德早於1975年就加入電視圈,藝員訓練班畢業不久就轉戰幕後,由於編劇、導演和監製都一樣厲害,潘嘉德的名字在電視圈受到很多藝人的敬仰。最令人熟悉的作品有《刑事偵緝檔案》系列、《鑑證實錄》系列、《衝上雲霄》、《女人唔易做》、《On Call 36小時》系列、《三個女人一個「因」》等,絕對是經典劇集的推手。

2018年5月,潘嘉德選擇離開工作達43年的無綫電視,只跟無綫簽了一年顧問合約,《好日子》是他的告別作。不過潘嘉德沒有停下腳步,今年推出舞台劇《今晚打老虎》,同樣成為話題。本報致電潘嘉德求證回巢的消息,他大賣關子說:「TVB開新劇,我都係最近先收到邀請,正在了解階段,而今次監製工作嘅形式與以往在職TVB時,係有啲分別。」

JW去年年底才首次客串劇集《逆天奇案》,戲份不多,突然躍升為女主角,未知會否感到壓力?她接受《晴報》訪問對傳聞不置可否,只簡單回應說:「我都唔清楚住,依家等緊公司安排,拍劇都係我自己都想試嘅一個新嘗試,簽約當日都認識咗好多監製同導演,希望可以試吓呢個新挑戰。」至於男主角敖嘉年就表示:「嘩, 你哋咁快就收到風?係呀,我下個月會返TVB開新劇,監製係德哥(潘嘉德),女主角我都未係好清楚, 但就知道有JW份,。(點解咁短時間就回巢?) 其實都冇話回唔回巢,之前唔續約,大家都有共識,只要時間夾到又有好角色,我隨時都可以返去拍劇。不過,今次最開心都係可以再同德哥合作,加上又係男主角,所以我考慮咗一陣就接咗,而且下年3月仲有一套重頭劇我都有份拍。」  

超级版主

(HK01)
JW入無綫即做女主角 同劇敖嘉年回巢升做男一

今日有傳TVB找回金牌監製潘嘉德回巢開拍新劇。潘嘉德現年已經72歲,在2018年5月時候宣布退休,他選擇離開工作達43年的工作環境。潘嘉德於1975年就加入電視圈,藝員訓練班畢業不久就轉戰幕後,編劇、導演和監製都手到拿來,他的作品很多成為經典,例如:《刑事偵緝檔案》系列、《鑑證實錄》系列、《衝上雲霄》、《女人唔易做》、《On Call 36小時》系列、《三個女人一個「因」》等,因此TVB請他回去,絕對是明智的選擇。

《香港01》致電給潘嘉德問回歸TVB這件事,他說:「我都係過去星期先收到邀請,我都未好了解到成件事,但同以往形式有好大分別,但我暫時都只係見過公司同事一次。今次工作量冇咁大,因為TVB都考慮到我都半退休,好錫住我,叫做有啲嘢畀我做。我唔會抗拒TVB叫我工作,始終喺到40幾年,係佢哋養大我,我都會盡量做好佢。」

不過問到男女主角是誰,潘嘉德表示暫未清楚,但據知男主角是敖嘉年飾演,因此《香港01》亦有問到他,嘉年說:「係呀,十月中開工,之前已經傾好,但好多嘢未定,出年3月仲有套大型啲,不過好多事都未知。」敖嘉年完約後已離開TVB一段時間,這次回TVB待遇一定不錯,「各樣都好好,角色位置都好,好開心。我之前都講過我冇簽約唔代表我以後我都唔拍TVB,遇到好角色,有合適價錢,我一定會拍。」

德哥這套新劇,據知女主角是王灝兒(JW)擔任,但是她若成女主角絕對會是一個話題,事關JW在上月才加入星夢娛樂,現在便傳出這麼快便擔任女主角,絕對是備受力棒,因為連一姐菊梓喬和連詩雅都還未擔任過女主角。

版主

活跃会员推广达人宣传达人

(on.cc)
21/09/2020

JW加入星夢即拍無綫劇 巴閉嗌潘嘉德回巢開拍

剛加盟星夢娛樂的歌手JW(王灝兒),被指跟菊梓喬(Hana)、吳若希(Jinny)爭做「一姐」,一直有傳JW加入無綫大家庭是希望可以拍劇入屋,成為公司新寵的她,一簽約即獲點名力捧,據知她心願以償,被委以重任擔任新劇女一,比Hana及Jinny仲巴閉,算係先贏一仗。

JW回覆東網說:「我一直都係等緊通知,都未肯定㗎,簽約新公司當然好希望拍劇,唱吓劇歌多啲新嘗試,如果有機會我都會好開心。」聽聞今次JW主演的新劇,是當年主理《衝上雲霄》、《On Call 36小時》等經典劇的金牌監製潘嘉德回巢開拍,男主角則找來已離開無綫的實力派演員敖嘉年。
潘嘉德接受東網訪問時謂:「我依家睇緊有關資料,TVB叫到我唔會推搪,我之前喺TVB做咗40幾年,母校一樣,佢哋都會考慮我能力、體力係咪做到先搵我嘅,以我所知,同以前監製工作有區別。」
而此劇的男主角敖嘉年亦謂:「我依家係部頭合約。(做男主角有冇壓力?)有得做男主角好多謝公司,受寵若驚,暫定十月中開拍,同JW合作都好,佢拍劇方面應該係

超级版主

演員名字大概看到有敖嘉年, 蔣家旻, 鄭丹瑞, 張秀文, 林偉, 劉子碩, JW

版主

活跃会员推广达人宣传达人

重返無綫拍劇 敖嘉年避談係咪做男一
10月05日(一) 22:30

藝人敖嘉年和歌手蔣嘉瑩齊開網上音樂會,雖然首次見面,但彼此知對方身份,蔣嘉瑩表示:「有睇佢啲劇。」但她說不出劇名,敖嘉年即打圓場:「我有時拍完都唔記得啦。」他續說和蔣嘉瑩會唱自己及前輩的經典金曲,如已故張國榮及陳百強的作品,覺得舊歌旋律優美,帶給人無限回憶。蔣嘉瑩又指未試過開live show,心情有點緊張,但可和不同歌手合作,覺得過足歌癮。

談及敖嘉年10月底重返無綫拍劇,問到是否當男一?他未有正面回應:「都唔係嘅,今次好開心搵我返去。(做男一等咗22年?)我永遠都等㗎啦!依家都仲等緊。」再問是否跟傳首拍劇的JW(王灝兒)合作?他迴避說:「我未清楚,不過我都有聽佢(JW)啲歌。」又透露明年開拍另一齣劇, 現時努力操肌備用,始終已非十幾歲,現時練肌肉需要時間。可覺得現在才受到無綫重視?他說:「以前都好好,一直以來公司都畀好多機會,好感恩。」

超级版主

(東方新地)
30歲JW被拖婚硬攻歌影視 金牌潘嘉德:對燈發誓,我冇份揀主角!
Oct 7, 2020 - 17:34

(節錄)
雞仔聲難入咪、外形條件限制多
八月初JW宣布加盟星夢娛樂,入無綫不止為再攻樂壇,更踩過界入埋電視圈。將於十月中開拍的新劇《欺詐劇團(暫名)》,已落實由JW擔正女一,男主角是以部頭約回巢的敖嘉年,據知該劇演員名單還有鄭丹瑞、蔣家旻、張秀文、星夢新人劉子碩及上屆冠軍港姐黃嘉雯。不過對於毫無演出經驗的JW,外形條件限制多,今次擔正亦令劇集拍攝加大難度。有幕後爆料:「JW冇演戲經驗,又得嗰五呎高身材矮小,外形已經輸蝕,想搵男主角襯佢都唔容易,而且佢講嘢同唱歌好唔同,講嘢把雞仔聲好難入咪,如果真係拍戲,有好多嘢都要改進,無綫夾硬捧佢上都算好博,所以今次開劇捧佢,公司都諗咗好多方案!」

金牌監製潘嘉德無份揀主角 未與各演員會面
為幫 JW上位,無綫除替 JW度身訂造角色,更不惜搵兩年前已經榮休的金牌監製潘嘉德回巢為新劇操刀,由於潘嘉德在無綫四十多年創作過不少經典劇集,有他助陣自然令劇集如虎添翼。不過可靠消息透露,今次潘嘉德神回歸拍攝新劇《欺詐劇團(暫名)》,只擔任監製一職,劇本由無綫旗下編劇創作,接到邀請的德哥,更冇份參與揀劇中男女主角,至今亦未與各演員會面,對於外傳男女主角已落實,兼籌備得如火如荼,向來事事要求高的德哥難免不悅,近日同友人傾起回巢拍劇便忍唔住狂呻。據知情人士透露:「德哥兩年前榮休,想專注做其他嘢,年初執導舞台劇《今晚打老虎》反應仲好好,今次佢返無綫幫手,都係因為出身 TVB,始終有一份情意結,但接受邀請之後,先知道好多嘢自己冇份參與,有好多嘢反而喺外間傳番去佢耳邊,感覺好唔受尊重,梗係會唔開心啦!」

潘嘉德親回應:同以前監製好唔同
就傳聞向潘嘉德求證,他最初大耍太極表示:「自己都係最近先接到邀請,未了解成件事,今次合作形式係同以前監製好唔同,工作量冇咁大,公司考慮到我都半退休,好錫住我!」但提到有傳劇中男女主角他冇份揀,德哥亦未有隱瞞:「我只係被邀請嘅其中一人,一套劇被邀請參與有成百幾人,可能隨時唔止㖭!我只係其中一個,我唔係TVB員工,對燈發誓!我冇份揀主角!你等TVB公布新消息啦!」加入無綫兩個月,JW已獲高層萬千寵愛,有金牌監製加持,話唔定可以腐朽化神奇!

超级版主

楼主| 发表于 昨天 15:13 | 显示全部楼层
敖嘉年V :
第一天造型,各位兄弟姊妹,一齊努力啦
#欺詐劇團

關梓陽