TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[拍摄中] 《智能愛(AI)人》拍攝跟蹤

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

杜生表示這是首部由 TVB、MyTV Super 和 Tvb Anywhere 投資拍攝的劇集。

(日後不止有內地合拍劇,現在加上另一項合作,藝人們也會有更多機會吧!)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

蔡嘉欣

超级版主

陸浩明:

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

(HK01)
陸永首次拍劇擔正 收劇本懷疑選錯人:簡介寫我外表極其俊朗

陸永首次擔任劇集《智能愛(AI)人》的男主角,今天(25日)他出席拜神儀式,他說:「唔好話男唔男一,我覺得呢套戲男角色係有,但其實冇話男唔男主角。其實只有女主角,就係Ali(李佳芯)。之後劇情都發展得好離譜,係Ali同馮盈盈爭我,但大家留意,佢哋爭我嘅過程,我唔會出現,基本上主要係佢哋嘅戲。」

這是陸永演出劇集以來最多戲份的一部劇集,「其實我都係平時咁演,我就算演配角,我都當係主角咁做,總之做好佢。」他笑言對這次選角的事抱住懷疑態度:「我一收到劇本,個簡介係寫個男仔外表極其俊朗,我都好大疑問。除咗俊朗我唔係,其他部份都可以。」

不過第一次演男主角,他坦言不會感到壓力:「係要努力就真,努力做好佢,冇話你多啲戲份先做好佢。同埋我呢類綠葉類演員係會襯托出人哋幾好,咁好彩啦,今次有Ali畀我去襯托人,希望可以襯托到呢位鮮花。」

超级版主

31/08/2020 開拍

版主

活跃会员推广达人宣传达人

(on.cc)
02/09/2020

表情誇張唔係病!馮盈盈繼續上堂練脷擺位

藝人馮盈盈出席劇集宣傳,她預告稍後在劇中跟爸爸石修的父女情會有翻波,因此喊戲連場,拍攝時很觸動她的心靈。提到網民批評她在劇中講對白時嘴部表情誇張,盈盈解釋:「之前想咬字清晰,的確係用多咗力,後來上咗言語治療嘅課程,發現咬字清晰係唔需要嘴部用力,而係條脷要擺啱位,我用多咗力係多餘咗。其實呢個唔係病,但我會繼續去上堂,繼續進步。」

另外,盈盈近日跟麥美恩為新劇《智能愛(AI)人》開工,兩人之前在《學是學非》及綜藝節目合作,今次難得一齊拍劇,她大感新鮮,發掘到對方不同一面:「我劇中係飾演女強人,好少講嘢。(拍劇你係佢師姐?)唔好咁講,佢入行經驗比我多,我唔係師姐或前輩去教人,我仲係學習中,大家互勵互勉。」

版主

(on.cc)04/09/2020

【絕密機械人造型曝光】李佳芯被麥美恩嫌棄污糟

藝人李佳芯(Ali)和麥美恩(Mayanne)於無綫新劇《智能AI(愛)人》中的絕密造型曝光,演機械人的Ali應主人Mayanne要求送賣,期間發生小意外,最後亦安全到達,然而Mayanne於劇中在電視台已是紅了的姐仔,但又想討好阿姐和導演,故識做「萬歲」,因此要吩咐Ali送西餅外賣到場,但見她一身污漬而嫌棄她,並叫Ali走,認真無情。

Ali與Mayanne本身是好姊妹,她們早在第一代《學是學非》時已合作,相隔7年再合作,大家都各有發展,Ali已成視后,至於Mayanne就向司儀界發展。二人一埋位就默契十足,Ali更讚Mayanne拍劇上手快,但首次演機械人的她,因沒有身邊人可揣摩,故感到有點難度,她笑言開工第4天,反應仍有待改善,但覺得角色很新鮮,過足戲癮。

Ali表示這個角色最重要是掌握節奏:「我個造型幾貼地,唔係想像中機械人樣,呢個Bob頭有啲MK,但我都覺得自己Carry到!(同Mayanne合作有火花?)我哋好耐冇合作,之前大家拍《學》,到依家都成長咗,佢做司儀記性好好,對鏡頭好有自信,Pick Up得好快!」

鮮有拍劇的Mayanne原來已拍了3部劇,之前有《使徒行者3》及《陀槍師姐2020》,只是新劇未出街才不為人知,她說:「做司儀之外可以演戲係我一個小小心願,因為我跟同事傾偈時,佢哋分享拍戲話題,我冇共鳴,所以我都好想試吓演戲,(兩者不同?)司儀只要精神足記性好就得,但演戲要用情緒,好多時我唔夠技巧會用晒真力,好似拍喊戲,我用咗真感情,平衡方面有啲難度,依家學緊,(角色搞笑被指是吳君如接班人?)又唔敢當,好多人同我講,係近10年少見嘅搞笑女演員,我都好開心,但我堅持係要演一個靚女版諧星!」

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?立即注册

x

超级版主

(HK01)
【智能愛(AI)人】李佳芯為演機械人長期戴假髮:夏天比較辛苦
撰文:賴家杰

李佳芯(Ali)主演的劇集《智能愛(AI)人》近期正式開機拍攝。這次Ali飾演一名AI(人工智能)的機械人,因此造型上都需要少有點轉變,看見Ali帶上了一個假髮,Ali笑言:「我將會30集都係呢個機械人造型,要啲時間去接受,同埋我戴埋有色隱形眼鏡。」

演機械人這個角色也是Ali第一次挑戰,在拍攝期間,有一場戲是在打麻雀,看見Ali除了木口木面,有時亦會露出機械人式的笑容,令人感覺Ali真的像一名機械人。但原來這對她來說是一種挑戰,「我呢個樣有時候做一啲表情同我諗出嚟嘅時候好唔同,我要啲時間睇慣自己先,先再搵微細表情。尤其係頭5集,動作同表情都唔可以太多,但又唔可以5集都咁木獨,所以要搵啲方法令自己比較生動少少。我依家係見步行步,盡做啦。」

另外Ali在今天(9日)拍攝身穿了運動裝束,看上去Ali的身形非常窈窕,問到是否有刻意減肥拍攝,她說:「仲減?我已經好瘦啦,同埋戴咗假髮我好怕頭大身細,但行到出嚟我就冇諗咁多。」說到要長時間戴假髮,加上現在夏天,對演員來說是相當辛苦,Ali直言:「我好少拍劇戴假髮,同埋夏天比較辛苦,又焗,你依家講完都真係覺得有啲辛苦。」

而這次Ali的拍攝場地是在元朗再轉車入去的米埔伊甸雅苑,伊甸雅苑內的屋苑是全都是豪宅,Ali拍完都覺得這個地方非常棒,她透露買樓其實一直都是她的心願:「希望可以係未來兩年可以達成,我一路都儲蓄緊錢買樓,睇緣份啦,要睇埋樓價,唔想令到自己有負擔同壓力。冇預過自己要用幾錢買,我覺得遇到一間合適而我又有能力就會買,我冇set畀自己要買幾多億嘅樓,咁真係要睇時機幾時到又睇下自己幾多儲蓄。」

超级版主

版主

(on.cc)

麥美恩黑獄捱打 難得拍劇搏晒命

藝人麥美恩(Mayanne)演出的無綫新劇《智能愛(AI)人》近日密密開工,該劇由「視后」李佳芯擔正演機械人,而戲份甚重的Mayanne也不敢怠慢,在一場「女子監獄」戲中戲,她遭狂毆再被潑水,過程極不好受,但仍堅持親身上陣。《智》劇監製陳翹英親身到場探班,並親自為Mayanne拍攝這場毆打潑水戲前於現場上香,祈求拍攝平安順利,對她可謂寵愛有加,Mayanne見狀即上前答謝監製,表現冧爆。

Mayanne於劇中是電視台姐仔,但要演出「女子監獄」一場狂毆機械人場面,可是打得太落力,竟連機械人也告故障,她只好親自上陣暫代機械人角色,風水輪流轉,調番轉捱打。

腰腹加墊
由於要應付被毆,Mayanne特別佩戴腰、腹墊作保護,她受訪時說:「事前都夾好點玩,有晒心理準備,唔算緊張!(有乜嘢保護裝置?)我已經墊咗腰、腹同尾龍骨位。用墊好啲,因為方便打我嗰位演員可以食到力,效果真實啲!其實頭先我拍打人戲都好用力,好攰,後來要自己受番,導演係想要番個反差效果,唔擔心受傷,反而擔心被潑水,怕一Take唔得又要拍過!(監製探班冧晒?)監製佢好好,探咗好多日,其實呢個劇嘅團隊精神好好。」