TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  使徒行者3   燕雲台(12/28) 930pm  踩过界2  大步走 (12/28)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:我家無難事
13廠:拳王  
 合拍:兒科醫生  金宵大廈2  把關者們  白色強人2     
外判劇:智能愛AI人  欺詐劇團
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:
楼主: ching2506

[拍摄中] 《我家無難事》拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
23/09/2020

留鬚扮型 譚偉權:屋企隻狗仔唔認得我

藝人譚偉權(Gary)為王心慰(Amy)監製的新劇《我家無難事》開工,劇中他有個留鬚新形象,跟王君馨、馮素波是一家人,他笑言由細到大都冇乜鬚根,所以有一定難度:「我去見Amy姐、編審同佢哋傾造型,都問清楚係咪呢個形象,如果決定咗,都要佢哋畀時間我留。」

Gary自言鬚根不旺盛,尤其人中位置更稀疏,加上他有壞習慣,平日喜歡用眉鉗不停拔,他說:「聽人講愈抆得多,啲毛孔愈難生,所以留鬚都有困難,之前我仲不停挖,挖到損晒流血,仲開Live問吓啲朋友粉絲有冇咩留鬚意見畀我。」

去年他與郭晉安拍劇時,兩人都有留鬚,但要靠化妝品補夠,當時他還跟安仔傾過留鬚的話題:「我見到咁濃密,原來安仔話佢啲鬚都好白,要用染鬚劑染少少。」

他笑言最初都睇唔慣自己留鬚個樣,要慢慢打理,原來要留得靚都要修剪:「留咗鬚個樣成熟咗,屋企人、朋友都接受咗,仲話幾型仔,最搞笑係屋企兩隻狗仔,最初唔係好認得我,見到我係咁吠。」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
鮑起靜再封后 黎瑞恩借屋包伙食助港産片揚威紐約
09月23日(三) 22:04

(節錄)
「香港電影導演會」每年開設「大師班」,培育新血接棒,2018-2019年度10部畢業作品中,片長約半小時、由黎瑞恩(小恩子)、鮑起靜(鮑姐)及童星林泳潼等主演的微電影《骨肉香》「脫穎而出」,於剛《紐約電影節頒奬禮》(New York Film Awards)上奪得3項大奬,包括「最佳電影」及「最佳女演員」(鮑起靜),消息傳來為近日因疫情重挫的港産片打了支強心針般。

據悉,小恩子與鮑姐當初得悉《骨》片製作成本很少,甘願零片酬、只象徵式收「利是仔」演出以作支持,尤其小恩子最終更借出名下物業作拍攝之用,又為台前幕後「包伙食」相當貼心。由於疫情關係未能親身飛往美國領奬,小恩子及眾台前幕後正計畫於香港舉行小型慶功宴,包場電影播放會,讓大家重溫「心血結晶」。

再次成為影后的鮑姐於戲內破格演出,扮演一名打仗期間曾經食過人肉的老婦,多場戲更「滿手鮮血」,氣氛恐怖。她回覆東網時說:「當初係監製莊文強搵我嘅,佢話有個學生劇本想搵我演出,得車馬費一千蚊。雖然只拍兩日,但相信過足戲癮,咁我咪答應囉。(冇得親手領奬,好可惜?)冇辦法啦,疫情嘛。(度期出席慶功?)要睇情況,因為下周一我就要進組拍劇,如果時間上配合到一定會去。」

超级版主

杜大伟TVB :
新剧开机大吉,要努力加油!

#我家無難事
#唐詩詠 #田羽菲 #Faye
#杜大偉 #凌亦和 #Sam

超级版主

马德钟JM :
新剧#我家无难事# 今天首日开工,新造型、新发型的郭得勤,大家喜欢吗?

超级版主

28/9

超级版主

(on.cc)
黃嘉樂新劇同楊明「Hehe」:驚女朋友呷醋
09月29日(二) 17:05

藝人黃嘉樂及林秀怡今日出席明珠台《好醫生》第三季的宣傳活動,問到曾參演《白色強人》的黃嘉樂,可有份演出《白色強人2》?他指暫未清楚,不過就經已開拍新劇《我家無難事》:「今朝早拍咗第一場,劇入面同楊明最多對手戲,仲同佢疑似『Hehe』,都幾得意。」問到楊明狀態如何?他指對方好精靈:「今朝就係同佢拍分手場口。(佢揸車返工?)咁我又唔見。(會唔會車埋佢走?)我遲過佢走呀,如果佢需要嘅都可以。(佢好有需要。)佢有寶貝(莊思明)啦!」

問到兩男可有親熱戲?他拒劇透:「保留吓,等你哋自己睇。(怕唔怕莊思明呷醋?)我驚女朋友呷醋多啲,莊思明佢好大方,一定冇問題嘅。(之前話佢監場。)亂講嘢啲人。」

至於林秀怡表示已有半年冇返電視城,最近忙於處理美容院開張事宜:「冇人搵我做嘢。(有冇劇拍?)等公司安排,任何角色我都會努力做!(想做醫生?)梗係想,做咗護士十幾年都冇得『升職』,每次都係喺班醫生後過鏡,都想講吓啲專有名詞,感覺Pro啲,唔係淨係講啲問候對白。」

超级版主

傅嘉莉

超级版主

超级版主

馬海倫TVBV :我家無難事,我今日第一天拍攝

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(明報)
01/10/2020

中秋節開工拍《我家無難事》 車婉婉孖徐榮廠內扮賞月

今日是中秋佳節,應該是跟家人團圓的日子,不過藝人習慣節日要開工,在工作中過節。車婉婉今日跟徐榮於錄影廠內拍攝無綫新劇《我家無難事》,二人搞笑一同望住天花扮賞月,實行自娛一下。

車婉婉留言:「兩位中秋開工沉澱中的演員.... 祝大家賞月快樂 #qmamaslife #qmama #workingqmama #我家無難事 #tvdrama」

(即時娛樂)