TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[拍摄中] 《我家無難事》拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

車婉婉SteffiVM :
兩位中秋開工沉澱中的演員.... 祝大家賞月快樂 @徐榮twing

#我家無難事 #我係Double姐 #郭得寶

超级版主

超级版主

車婉婉Steffi :
一連六晚的緊密拍攝,雖然疲倦,但感恩,郭得寶 Double姐,被呼喚出來了

版主

活跃会员推广达人宣传达人

同馬德鐘傾唔停!唐詩詠掛住追星唔見銀包
10月04日(日) 23:31

藝人唐詩詠為無綫新劇《我家無難事》開工,拍攝一場拯救「偶像」馬德鐘的戲份,為劇中二人的感情線揭開序幕。詩詠一直恨與馬德鐘合作,笑指沒想到首日開工二人已有默契,不用花太多時間磨合,加上有共同話題,例如素食、做運動,不用埋位時更加講不停。馬德鐘亦指開工一星期,與一眾演員相處愉快。

追星追住架車跑
談到追星經驗,詩詠透露年幼時非常喜歡四大天王,曾於小學階段陪過朋友追星:「有次喺商場見到郭富城,之後個朋友突然大叫『追』,我就跟住佢追住架車跑,結果銀包都唔見埋,之後我決定唔再陪佢嘞!」提到日前上載愛貓流淚照,詩詠表示愛貓接受絕育手術,但當日有事未能相伴,結果愛貓以爲自己被遺棄:「我爸爸陪住佢,但佢全程都好嬲,本來諗住返去氹番佢,點知佢見到我又唔嬲喎!」

催吳卓羲結婚
與兒子馬在驤合作拍劇的馬德鐘,對於老友林峯近日榮升爸爸,他笑說:「有見過相,第時應該會好高,個樣兩個都似。依家成班朋友都成家立室,有晒小朋友,係我個仔太大啫!(仲差邊個未結婚?)吳卓羲囉!依家佢大咗會定性,又事業有成,應該好快。」

超级版主

超级版主

超级版主

(星島日報)
撞車案交律師處理:「擔心都無用」 楊明平復心情重新投入拍劇

楊明自8月初駕車發生交通意外後一直「神隱」兩個多月,日前終於正式復工,為王心慰監製的無 新劇《我家無難事》拍外景。他首度開腔表示心情已平復了很多,案件亦交由律師處理,未有太擔心判決結果。

楊明8月8日凌晨在山頂馬己仙峽道駕車失控撞壆,當時報稱不適送院,步履不穩,需要兩名警員協助上救護車,消息指他拒絕提供酒精呼氣測試。早前,王心慰監製無 新劇《我家無難事》舉行開鏡儀式,鮑起靜(鮑姐)、馬德鐘、唐詩詠及王君馨都有出席,唯獨劇中飾演要角的楊明未有出席;其時王心慰解釋楊明因有要事而缺席,更直言未有想過易角。

感謝監製關心
事隔兩個多月,楊明終復工為新劇開工;日前跟鮑姐及王君馨拍攝外景,精神不錯的楊明表現從容,拍攝時亦相當投入,亦沒有NG情況。問到事發至今心情是否已平復、有否影響工作?楊明說:「其實都平復 好多,比起開頭果段時間已經舒服 好多。對上個月投入預備呢套劇,做好多準備功夫,已經放鬆 好多。」問到可有擔心判決?他說:「其實都擔心唔到,件事都發生 ,要交畀律師,睇 件事點樣解決,其實擔心咁多都無用。」提到王心慰表示不會易角,他說:「其實我好多謝Amy姐(王心慰),佢俾到我好大 信心、好大 鼓勵。我發生交通意外佢第一時間唔係擔心影響到劇集,佢係第一時間打俾我關心我傷勢。Amy姐叮囑我要好好休養,真係好多謝佢。」

王君馨輪椅代步
此外,談到跟影后鮑姐的合作,楊明表示拍攝時感到自然又舒服,感覺就像跟媽媽對戲一樣。王君馨透露之前因工作關係,錯過跟鮑姐合作機會,今次終能合作感到相當興奮。另外,王君馨腳傷仍未痊瘉,需以拐杖及輪椅代步,劇組更為她安排了替身拍攝行走戲分。提到她剛推出跳唱歌曲《Casada》,問到腳傷可有影響宣傳大計?她坦言有影響,不少宣傳計畫需要擱置,但感激圈中好友幫忙宣傳,笑指歡迎任何人惡搞歌曲中的舞步。

超级版主

Michael衛志豪V :
同馬神拍劇,難道係⋯高
#我家無難事 香港特别行政区·金钟

版主

活跃会员推广达人宣传达人

(on.cc)
撞車後復工!楊明自爆畀猖狂男同志喪摸
10月08日(四) 20:06

藝人楊明之前撞車後已復工個多星期,今日他與王君馨為無綫新劇《我家無難事》拍攝外景,劇中二人有感情線,楊明精神不俗,心情亦已平復,拍攝期間與工作人員有講有笑,他接受東網訪問時說:「交通意外發生後初期,係難平復啲,不過公司同監製Amy姐(王心慰)對我好好,好多謝佢哋,依家自己都埋首拍,心情亦整埋好。」

雖然劇中飾演設計師,但他之後都要拍滾落樓梯的戲份,說到之前撞車時他撞親尾龍骨及盆骨,楊明表示劇組為遷就他,安排遲些才拍攝,他指這些部位仍有點痛,不過他就找了一位出名的啪骨師傅,幫他啪骨矯正位置,他謂:「去咗兩次,佢Chok個條頸時,我成條尾龍骨都啪到有聲。(痛唔痛?)舒服多過痛,好多舊患同啲歪咗嘅位都正番晒,之後都要再去。」

於此劇中,楊明與黃嘉樂有疑似HeHe的場口,劇情講述二人是好兄弟,但行為令家人及君馨都誤會二人是「一對」,問到會否有HeHe咀戲時,他謂:「我未睇到(劇本)喎!暫時有啲一齊瞓喺床,剩係着孖煙囪通屋走嘅戲份,其實以前同啲同學去宿營都係咁樣。」問楊明現實生活中曾否有同性戀「埋身」時,他謂:「細個多啲,人老咗就冇,試過畀人輕薄,有啲惡意,有啲係善意嘅,我自己都認識好多同性戀朋友,佢哋好尊重我。(惡意嗰啲對你點?)見到你想食咗你咁樣,想嚟非禮你、周圍摸,我係呆咗㗎,啲眼神好想侵食你咁!」

超级版主