TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『異搜店』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(26/9/2020 廠景完成)

黎燕珊EvaVM :
劇集「異搜店 (暫名)」廠景完成,還有外景部分,大家拍得很開心, 陳曉華Hera @Matthew何廣沛 @吳業坤 更萬歲宵夜,尚有外景部分,但已對劇中一家人有點依依不捨了!

版主

活跃会员推广达人宣传达人

(on.cc)
01/10/2020

第一次畀咗何廣沛 陳曉華錫唔停咀到缺氧

藝人何廣沛與陳曉華在西環為無綫劇集《異搜店》拍攝外景,兩人在海邊情到濃時錫錫,相當浪漫。前港姐冠軍陳曉華拍攝到第四套劇集,終於獻出她的螢幕初吻,但與何廣沛咀嘴時明顯有點緊張,兩人錫足十多秒,拍攝了三次才順利完成。

何廣沛事前教陳曉華拍咀戲「呼吸有害」要閉氣避免尷尬,但幾乎令她「缺氧」,陳曉華笑說:「 佢教我要閉氣,唔係好夠氣,有啲頭暈。」何廣沛解釋說:「兩個人黐到好埋,如果正常呼吸係會感應到,互相呼吸係會尷尬嘅,所以提佢要閉氣。但係有次佢唔記得吸大啖氣,導演一直未嗌停,見到佢忍得好辛苦震晒,哈哈。」

獻出螢幕初吻的陳曉華表示:「第一次拍咀戲,初時心情好緊張,螢幕初吻嘛,但去到拍嘅時候就冇想像中咁緊張。廣沛好好知道我第一次拍咀戲,佢用拳頭代替人頭,好冷靜、好理智去同我分析點拍。」拍攝咀戲經驗豐富的何廣沛相當淡定,他笑說:「我驚我嚇親佢,螢幕初吻,第一次冇經驗嘛,盡我所能去講,始終『動作』戲嚟,溝通好啲,尊重對手。」

何廣沛又讚陳曉華為咀戲準備好香口膠、薄荷糖防口腔有異味,陳曉華笑說:「我第一套劇已經期待緊,但一直冇機會拍,去到呢套終於獻出螢幕初吻,哈哈。」

超级版主

超级版主

版主

(on.cc)
03/10/2020

角色對調 莫家淦做「鐵面陳」上司

無綫處境劇《愛.回家之開心速遞》中的保安員「鐵面陳」王致狄與「王朝」莫家淦合作無間,早前二人有幸跳出劇集,拍住上客串新劇《異搜店》,由保安員搖身一變做刑警。

莫家淦笑言今次「過檔」即時升職, 成為王致狄的上司,非常感興奮:「我跟咗『鐵面陳』好多年,由200幾集跟到依家,一直係佢手下,被佢呼呼喝喝,所以今次難得喺另一套劇再合作,我哋就傾好咗我要高級過佢, 做佢『師兄』,希望出嚟效果會有新火花。」而王致狄表示與對方合作多年,一埋位已經默契十足。

超级版主

林漪娸 :(異搜店) 劇集, 兩天都在天台拍攝, 早上零七至晚上七時! 太陽叔叔好強壯, 回家一定要做面部 保濕!

超级版主

杨玉梅StrawberryV :
請大家不要欺負我, 我兇狠的時候你們要當心哦! 在烈日當中下還要拍攝動作戲, 又要打, 又要罵, 感恩今天拍攝非常順利, 也沒有中暑

版主

(on.cc)
吳業坤冇得咀陳曉華 轉食口水尾培情?
10月10日(六) 00:00

前港姐陳曉華(Hera)與吳業坤日前為劇集《異搜店》拍外景,吳業坤大讚Hera犀利,完全冇NG,令大家提早收工,反而自己要拍三、四次才能完成。之前吳業坤曾預告二人有咀戲,問到拍了沒有?他無奈地說:「等咗兩個月都未拍,我擔心冇咗,之前話係Hera主動錫我,但聽監製講好似取消咗場戲,我有啲失落,會喺其他場口加戲。」Hera即笑問加戲有否先問她?吳業坤補充說:「有同你商量過,只係加啲拖手戲,畀人感覺更加似情侶。」

撩女仔食雪糕
提到吳業坤經常口花花撩女仔,問到Hera可有被撩,她說:「佢成日話我肥,我都擔心變肥,因為唔夠瞓又成日食消夜,佢成日撩我食消夜同雪糕。不過佢好好人,經常會『萬歲』,請大家食嘢,原來呢個都市傳聞係真!」問到單身的她可鍾情吳業坤這類型?她直接「落閘」:「我未夠認識佢。」但揚言喜歡玩音樂、做運動及行山的男士,吳業坤聞言即自誇完全合乎要求:「我唱歌又學空手道,仲有跑山。」但Hera堅持他不合格:「係行山,唔係跑山。」

講到吳業坤在社交網自稱將Hera吃剩的飯盒吃完,他解釋說:「佢食咗一、兩啖就唔食,我有衣食,咪食埋佢。其實只係寫嚟搞吓笑,你唔好介意。」說罷又問Hera:「環保人士,你Like唔Like ?」Hera避而不答,只說: 「我係環保人士。」

超级版主

超级版主

陳自瑤yoyoV:
開工排排坐
#開工日常##異搜店#

衛志豪: